..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İçine koyabileceğin bir karanlığın olmadan, bir ışığın olamaz. -Arlo Guthrie
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > KERİM ALİ




9 Mayıs 2009
Özgürlük Ağır mı Geliyor?  
KERİM ALİ
Demokrasi özgür bireylerden oluşan toplumlara özgü bir rejimdir. Bireyleşmenin önündeki engeller demkrasimizin gelişmesini de engellemktedir.


:AIIE:


Herkes özgürlük ister. İnsanlık tarihi bir anlamda özgürlük mücadelesidir. Acaba gerçekten öyle mi? Bu klişe tarih yorumuna karşı kuşkucu bir yaklaşımı en açık şekilde Eric Fromm’da görürüz. Bir kitabının adı “Özgürlükten Kaçış” tır. Onu etkileyen olay Nazi Almanya’sında yaşananlar ve modern bir toplumun top yekûn itaat eğilimi olmuştur.

Aynı kuşkucu yaklaşımı bu günün Türkiye’sinde de sormamız gerektiğini düşünüyorum. Demokrasi özgür bireylerden oluşan toplumlara özgü bir rejimdir. Bir yerde demokrasi insanın birey olması, kendini tüm çevresinden ayrı bir varlık olarak algılaması sürecinin bir sonucudur. Eğer bir toplumda insanlar kendilerini temelden bir grupla veya bir ideoloji ile tanımlıyorlarsa orada birey olmadığı gibi demokrasiden de bahsedilemez.

Türkiye’de insanlar kendilerini nasıl tanımlıyor ve algılıyorlar? Eğer bir insan “Sen kimsin?” sorusuna basitçe kendini tanımlayan özgün bir cevap üretemiyorsa birey henüz yok demektir. Bir dini gruba, bir lidere veya bir ideolojik yaklaşıma bağlılık çok yaygındır. İnsanımız hayata kendi düşünce imbiğinden geçirdiği bir bakış açısı yerine bir düşünce biçimine kapılanmayı tercih etmektedir.

İnsanın bireyselleşmesi esasen doğumla başlar. Göbek bağının kesilmesiyle başlayan bu süreç öyle anlaşılıyor ki kesintiye uğramaktadır. Aile, yakın çevre ve eğitim sistemi bireyselleşme yerine grup değerlerini öne çıkarmaktadır. Belirli bir biçimde düşünme, davranma ve inanma üstün ve teşvik edilen bir davranış tarzıdır. Buna karşılık özgün tavırlar dışlanmakta ve hala yadırganmaktadır.

Toplumda cemaatleşme belirli bir dini anlayışın benimsenmesi yerine kapalı ve çoğu kez kendi içinde hiyerarşik yapılar barındıran birer toplumsal örgütlenmelere dönmüştür. Partileşme ise tamamen demokratik anlayışın tersine lidere itaat anlayışı etrafında gelişmektedir. Şerif Mardin’in mahalle baskısı diye ifade ettiği olgu aslında toplumsal yapının her kademesinde varlığını devam ettirmektedir. Bu durum sadece dini uygulamalar anlamında değildir. Kendini modern sayan kesim içinde aynı şeyler geçerlidir.

Öyle anlaşılıyor ki insansın özgürleşmesi önce kendi kendine yapması gereken bir mücadeledir. Kendini özgür kılacak şekilde topluma meydan okumak birey olmanın temel şartıdır. Bir insanın “bence” diyebilmesi gerçek bir meydan okumadır. Toplumumuzun bu anlayışı geliştirecek ve destekleyecek bir yaklaşıma ihtiyacı vardır. Bu olmadan insanlar özgürlükten korkmaya ve güvenli limanlar aramaya, demokrasi adına oluşturulmuş tüm yapılar ise içi boş ve aslında özgürlük yanılsaması olarak kalmaya devam edecektir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Katil
Rahatsız Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Bir Kalite Hikayesi
Özgürlük Duygusu
Bir İnsan ve Bir Fikir
Kafam Karışık
Özgür Toplum
Ortadoğu'da Özgürlük Hayali
Yaratıcı Yıkım Kavramı ve İnsan Düşüncesi Üzerine Sorular

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İki Darbe Bir Kitap
Neşet Ertaş / Yolcu
Şeftali Ağacı
Zamanın Sahibi Olmak ve Memento Mori
Kırılma
Yazmak Üzerine
Çakıl Taşları
Üç Günlük Yol
Beyaz
Karlı Yazı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yakup Ağa/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallık Seçimi [Öykü]
Berlin Kuşatması Üzerine [Eleştiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleştiri]
Sıfır Nedir? [İnceleme]
Sıfır Tabanlı Düşünme [Bilimsel]


KERİM ALİ kimdir?

İyi bir okuyucuyum. İlgi gösterdiğim alanlarda derinlemesine okurum. Yazılarım esas itibariyle gözlemlerim ve düşünce dünyamda oluşan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamış sorular ararım. Yazmak bence düşünmenin en önemli aracıdır. Okurken yazarla birlikte düşünür, yazarken de okuyanla birlikte düşündüğümü düşünürüm.

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Altan'ın tarzını seviyorum. Tarihi romanları atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardır.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © KERİM ALİ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.