..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




10 Aðustos 2002
Kaçýnýlmaz Sona Doðru  
Özcan Nevres
Ýncirlik Hava Üssü, bu günlerde olaðan üstü bir hareketlilik yaþýyor. Trenler aralýksýz tanklarýmýzý Irak sýnýrýna taþýyorlar. Karþý çýksak ta Amerika’nýn Irak’a müdahalesi kaçýnýlmaz. Bu durumda olacaklarý þimdiden en iyi þekilde irdelememiz


:BJDJ:
Kaçýnýlmaz Sona Doðru
Ýncirlik Hava Üssü, bu günlerde olaðan üstü bir hareketlilik yaþýyor. Trenler aralýksýz tanklarýmýzý Irak sýnýrýna taþýyorlar. Karþý çýksak ta Amerika’nýn Irak’a müdahalesi kaçýnýlmaz. Bu durumda olacaklarý þimdiden en iyi þekilde irdelememiz gerekir. Geçmiþte Ýkinci Dünya Savaþýnýn sonuna doðru yenilgiyi kaçýnýlmaz gören Ýtalyanlar, merkezi savunma için iþgal ettikleri topraklarý terk etmeye baþladýklarýnda, Ege adalarýný boþaltýrken Türkiye’ye bir öneride bulunmuþlardý. Biz çekiliyoruz. Adalara siz sahip olun. Türkiye ise savaþa girmemize neden olur korkusuyla bu öneriyi reddetmiþti. Böylece adalar hiç sevmedikleri Yunanlýlara geçmiþ oldu. Adalarýn Yunanistan’a geçmesi nedeniyle dönemin tek adamý Cumhurbaþkaný Ýsmet Ýnönü, Demokrat Partililer tarafýndan çok eleþtirilmiþti.
Bu gün de ayný durumla karþý karþýyýz. Bu savaþ kaçýnýlmaz. Ýstesek de, istemesek de bu savaþýn içinde olacaðýz. Üstelik bu savaþtan ülkemize sýðýnacaklarýn sayýsýnýn üç yüz bin civarýnda olmasý, mali boyutunun da ne denli büyük olduðunu göstermeye yeterlidir. Bu durumda yapacaðýmýz en güzel þey, katýlacaðýmýz bu savaþta neler kazanýp, neler kaybedeceðimizin hesabýný çok dikkatle yapmaktýr.Daha önceki Kuveyt iþgaline karþý yapýlmýþ olan savaþta, en aðýr faturayý Türkiye ödemiþtir. Savaþ sonrasý Irak’a konulan ambargodan en olumsuz þekilde Türkiye etkilenmiþtir. Yalnýzca Irak ile olan ticaretimizi kaybetmedik. Boru hattýnýn da kapatýlmýþ olmasý pompalanan petrolden aldýðýmýz komisyondan da olmamýza neden olunmuþtur. Tüm bu olumsuzluklara bir de savaþtan kaçan sivilleri konuþlandýrmak, onlarýn tüm insani gereksinimlerini karþýlamanýn faturasý da biz yüklenince, ülkemizin ekonomisi çok aðýr bir yara almýþ oldu.
Peki bu savaþ gerekli mi? Bence gerekli. Zira Irak yalnýzca ürettiði kimyasal silahlarla yetinmemekte ve nükleer silah edinmek içi yoðun çaba harcamaktadýr. Peki bu silahlar kime karþý kullanýlacak? Ýsrail’e mi? Yoksa Ýran’a mý? Irak nükleer silaha sahip olamadýðý sürece Ýsrail’e karþý bir savaþa girmesi olasý deðil. Zira Ýsrail’in silah ve teknoloji gücünü çok iyi bilir.
Diyelim ki Ýran’a karþý kullanacak. Ýran’a karþý savaþý kazansa bile sonuç ne olur? Irak’ta Sünniler azýnlýkta olmasýna raðmen yýllardýr iktidarý onlar ellerinde tutmaktadýr. Zaman zaman kendi ülkesindeki Þiileri bile yönetmekte zorlanan Saddam, kendi ülkesinin en az üç katý ve nüfusunun büyük çoðunluðu Þii olan bir ülkeyi kendi topraklarýna kýsa bir süre için katsa bile sonu mutlaka iyi olmayacaktýr.
Türkiye’ye karþý bu silahlarý kullanabilir mi? Çok zor. Savaþý bile göze alamaz. Soruyu yinelemek gerekir. O halde Bu silahlar kime karþý kullanýlacak? Eðer Amerika’ya karþý olasý bir savaþý kazanabilirse, bu silahlar komþu ülkeleri etkisiz hale getirmek için tehdit unsuru olarak kullanacak. Körfez ülkelerini tüm zenginlikleri ile birlikte ele geçirmeye baþladýðýnda, hiçbir komþu ülke Saddam’a dur deme cesaretini gösteremeyecektir.
Onbaþý Hitler nasýl ham bir hayal uðruna dünyayý kana bulamýþsa, Saddam’dan da ayný çýlgýnlýk her zaman beklenilir. Bu nedenle yýlanýn baþý mutlaka ezilmelidir. Hele bir de nükleer güce kavuþursa kim tutar Saddam’ý. Zaman zaman Keþmir nedeniyle kapýþan Hindistan ile Pakistan’a karþý tüm dünya kuþku ile bakmaktadýr. Ýkisi de nükleer güce sahip. Hele parmaklar tetiðe bir gitmeyi görsün. Bedelini yalnýzca Hintliler ve Pakistanlýlar ödemeyecektir. Bedelini, hava þartlarý nükleer bulutlarý nereye sürüklerse o bölgenin masum insanlarý da ödeyeceklerdir.
Savaþ istenecek bir olgu deðildir. Ama kaçýnýlmaz olduðunda mutlaka savaþýlacaktýr. Savaþ sonrasý Kürtlere verilecek özerklik statüsü ne zamana kadar geçerli olacaktýr. Günü geldiðinde merkezi hükümetle ipleri koparmayacaklarýna kim garanti verebilir. Bence savaþa katýlan Türkiye, Musul ve Kerkük’ü içine alacak bir koridor açarak, özerkte olsa kurulacak Kürt devletinin tek deðil iki devlet olmasýný saðlamalýdýr. Zaten orada Kürtler ikiye bölünmüþ durumdalar. Þiiler ve Sünniler. Bu bölünme gerçekleþtirilirse, açacaðýmýz koridorun doðusunda Þii, batýsýnda ise Sünni Kürtlerin egemenliðinde kurulacak olan bu iki özerk devlet özerklik baðlarýný koparýp baðýmsýz olsalar bile, bizim için tehlikeli olmaktan çýkacaklardýr. Onlarý kontrol etmek daha kolay olacaktýr.
                              
Özcan Nevres 7 Aðustos     2002     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ciddiyetsizlik
Ülkemden Manzaralar
Solda Arayýþlar
Erken Seçime Adým Adým
Çaðý Yakaladýk
Siyasi Yazý Yazmak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akvaryum Balýkçýlýðý
Temel Gıda Süt
Yeni Yýla Gün Sayarken
Dünya Dönüyor
Daldan Dala
Nasýl Adam Olacaðýz
Gündemdekiler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.