..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




27 Aðustos 2002
Solda Arayýþlar  
Özcan Nevres
Tüm gazetelerde bu günkü en güncel haber sayýn Hüsamettin Özkan’ýn solda birleþme giriþimleri. Oysa DSP den kopmalarýn baþladýðý gün yazdýðým güncel yazýmda sayýn Deniz Baykal’ýn baþkanlýktan ayrýlarak DSP den ayrýlanlarýn önünü açmasý gerekir


:BCHE:
Solda Arayýþlar
Tüm gazetelerde bu günkü en güncel haber sayýn Hüsamettin Özkan’ýn solda birleþme giriþimleri. Oysa DSP den kopmalarýn baþladýðý gün yazdýðým güncel yazýmda sayýn Deniz Baykal’ýn baþkanlýktan ayrýlarak DSP den ayrýlanlarýn önünü açmasý gerekir demiþtim. Ayrýlanlar CHP ye katýlýr. Ýyi çalýþan ileride CHP ye genel baþkan olur. Solda birlik için tüm sosyal demokratlarýn ellerini taþýn altýna sokmalarý gerekir. Nemelazýmcýlýkla, bekle görcülükle bir yere varýlamayacaðýnýn bilinmesi gerekir.
Geçmiþte 12 eylül darbesiyle kapatýlan partilerin yerine yenileri kurulduðunda sosyal demokratlar umutla Sayýn Ecevit’in vereceði iþareti boþ yere beklediler. Solda iki parti kurulmuþtu. Halkçý parti ile Sosyal Demokrat parti ( SODEP ) Ýki partinin CHP oylarýna ayrý ayrý talip olmalarý, solda istenmeyen bir bölünmeye ve kýrgýnlýklara neden oldu. Daha sonra Ecevit’lerin kurduklarý Demokratik Sol parti bu daðýnýklýðý daha da arttýrdý.
Halkçý Partide, Menemen ilçe baþkanýyken, zamansýz yitirdiðimiz Profesör Mahmut Akkýlýç hocamýzla çok iyi bir diyalog içindeydik. Tüm Halkçý Partililerin beklentisi Sayýn Ecevit’in eteðindeki taþlarý döküp Halkçý Partiye destek vermesiydi. Beklenti gerçekleþmedikçe parti içinde gevþeme ve çözülme belirtileri baþlamýþtý. Mahmut beye, vazgeçin artýk þu Ecevit beklentisinden. Genel baþkanýmýzýn köprüleri sattýrmayacaðým diyerek masaya vurduðu yumruðun yarattýðý rüzgarý arkamýza almalýyýz. Menemen ilçe yönetimi olarak yaptýklarýmýzý tüm ülkede uygulamalýyýz. Halkçý Partinin Menemen’de aldýðý oylar ve rakibi iki partinin toplam oylarý kadar oy almasý hiçbir þekilde bir rastlantý deðildir. Bunu birebir çalýþmalarýmýzla, halkýmýzýn arzulayýp da söyleyemediklerini tek tek tespit ederek kaðýda yazmýþtýk. Yazdýklarýmýzý fotokopilerle çoðaltýp tüm yerleþim birimlerine daðýtmýþtýk. 9999 oy alarak Menemen’de bir ilke imza atmýþtýk.
Bekle gör politikasý sürerken hepimiz genel baþkanýmýzýn pasifliðinden þikayetçiydik. Yerel seçimler sýrasýnda partiler adýna yapýlan konuþmalarda Sayýn Aydýn Güven Gürkan’ýn konuþmasýný televizyonda çok az izleyebilmiþtim. Konuþmasýnýn ertesi günü Mahmut beye, dün gece televizyonda Halkçý Parti adýna konuþan kimdi diye sordum. “Profesör Aydýn Güven Gürkan dedi. “Nasýl konuþmasýný beðendin mi?” diye sordu. Diksiyonuyla ve fizyonomisiyle tam genel baþkan olacak bir konuþmacý dedim.
Daha sonra genel baþkanýmýzýn Menemen’i ziyaretinde, geçmiþte Ýzmir Ýl Genel meclisinde birlikte çalýþtýðý Cevdet Yiðitoðlu aðabeyimize, “seni partimizin ilçe baþkaný ve belediye baþkan adayý olarak görmek isterim”demiþti. Benim yönetimimdeki bir partiye paraþütle adam indirilemez diyerek genel baþkanýmýzýn gafý yüzünden baþkanlýktan istifa ettiðimi Cumhuriyet gazetesinde açýkladým. Halkçý Partinin tüm Ýzmir Milletvekilleri, istifamý geri almam için ýsrar ettiler. Ertesi gün Mahmut Akkýlýç’ýn ýsrarýyla Durcan Emirbayar’ýn benim için gönderdiði arabayla Mahmut Akkýlýç ile Torbalý’ya gittik. Orada genel baþkanýn özür dilemesiyle istifamý geri aldým ama burukluðu bir türlü üzerimden atamýyordum. O aþamada Aydýn Güven Gürkan’ýn genel baþkanlýðý için arayýþlar baþlamýþtý.
Sonunda Aydýn Güven Gürkan genel baþkan oldu. Daha ilk anda arayýþlarýmýzýn boþuna olduðunu anlamýþtýk. Ýlk iþi elini taþýn altýna sokmaktansa kolay olaný seçti. Solda birlik adýna SODEP le birleþme arayýþlarýna girdi. Sol, halkýn arasýna girip birebir çalýþmaktansa birleþmelerle güç kazanmaya çalýþtý. Birleþmeler gerçekleþtikçe parçalandý. Halktan kopmanýn bedelini CHP meclis dýþýnda kalarak aðýr bir þekilde ödedi.
Sol DSP nin parçalanmasýyla yine daðýldý. Solun sayýn Derviþ’in çabalarý doðrultusunda Sayýn Deniz Baykal’ýn çaðrýsýna uyarak Ulu Önder Atatürk’ün partisi CHP de toplanmasý gerekir. Bu gerçekleþtirilemediði takdirde, 3 kasýmda ortaya çýkacak olan tablo güven vermekten uzak olacaktýr.
Tarih tekerrürden ibarettir derler. Yanlýþlarýn tekerrüründen en büyük zararý, yalnýzca yanlýþý yapan partiler deðil, ülke insanlarý da çeker. CHP nin olmadýðý mecliste, fýrlatýlan bir kitapçýðýn neden olduðu kriz yüzünden, ülkemizin insanlarý bir anda yarý yarýya fakirleþtirildi.
Sosyal demokrat olduðunu söyleyen ve bu konuda kitaplar yazmýþ olan sayýn Ýsmail Cem’in DTP ile birleþme çabalarý, akýllara þu sorunun takýlmasýna neden olmaktadýr. Neden CHP deðil de DTP? Sayýn Cem’in bu tutumunu sürdürmesi, soldaki adres belirsizliðinin netleþmesine neden olacaktýr. Netleþen adres ise CHP olacaktýr. Sol kimliðinden sýyrýlan YTP nin ise barajý aþamamasý olasýlýðý artacaktýr.
                                   Özcan NEVRES 15 Aðustos 2002




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ciddiyetsizlik
Ülkemden Manzaralar
Erken Seçime Adým Adým
Çaðý Yakaladýk
Siyasi Yazý Yazmak
Kaçýnýlmaz Sona Doðru

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akvaryum Balýkçýlýðý
Temel Gıda Süt
Yeni Yýla Gün Sayarken
Dünya Dönüyor
Daldan Dala
Nasýl Adam Olacaðýz
Gündemdekiler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.