..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Fuat Türker




27 Ekim 2010
Allah'a Saygýsýz Üslup Deðil, Derin ve Ýçten Saygý  
Fuat Türker
Anlatýlan fýkralar, yapýlan espriler, Allah hakkýnda -haþa- arkadaþýymýþ gibi kullandýklarý sokak üslubu tarzý ifadeler oldukça rahatsýz edicidir. (Allah'ý ve Kur'an ayetlerini tenzih ederim.) Özellikle ahiret konusunda Kur'an dýþý anlatýmlar ve Allah huzurunda -haþa- Allah ile kulu arasýnda geçen konuþmalarýn ölen kiþinin aðzýndan-mýþ gibi- fýkra tarzýnda, eðlenerek nakledilmesi insaný dehþetten ürpertmektedir.


:AECG:
Allah'a karþý derin bir saygý samimi müminlerin en önemli özelliklerindendir. Müminler Allah'a, dine, Kuran'a, Peygamber (sav)'imize, tüm peygamberlere, meleklere, kutsallara, manevi deðerlere karþý içten ve derin bir saygý hissederler. Kur'an, Peygamberlerin ve samimi müminlerin saygý dolu bir korku ile Allah'tan korktuklarýný- ki bu korku dünyevi korkulara benzemez, bu korku haþyettir- kalplerinin Allah korkusuyla yumuþadýðýný, ayetlerine karþý derilerinin ürperdiðini haber verir. Bu duygularý içten yaþayan mümin, saðlam ve derin bir imana ve Allah'ýn beðendiði güzel ahlaka sahiptir.


Kur'an ayetlerinde müminlerin, Rabb'lerine olan haþyetlerinden dolayý saygýyla korktuklarý(Müminun Suresi, 57), içlerinin saygýyla titrediði (Rad Suresi, 21), O'nu görmedikleri halde bir haþyet içinde olduklarý (Enbiya Suresi, 49), umarak ve korkarak dua ettikleri ve Allah'a derin saygý gösterdikleri (Enbiya Suresi, 90), O'nu en içten bir saygýyla yücelttikleri (Fetih Suresi, 9), Allah'a derin saygý gösterenler olarak inandýklarý (Al-i Ýmran Suresi, 199), kadýn ve erkek tüm müminlerin saygýyla Allah'tan korktuklarý (Ahzap Suresi, 35), kalplerinin saygý ve korku ile yumuþadýðý (Hadid Suresi, 16) haber verilir.


Bu nedenle müminler Allah'ý anarken, Kur'an ayetlerinden, Peygamberlerin kýssalarýndan ve Peygamberimiz'in(sav) hadislerinden söz ederken, dini konularda sohbet ederken son derece titiz, özenli ve dikkatlidirler.


Zaman zaman bazý insanlarýn- söz ettiðimiz kiþiler arasýnda bazý din adamlarý da vardýr- televizyon ekranlarýnda Allah'a karþý saygýya uygun olmayan bir üslup içinde olduklarýna tanýk olmaktayýz. Anlatýlan fýkralar, yapýlan espriler, Allah hakkýnda -haþa- arkadaþýymýþ gibi kullandýklarý sokak üslubu tarzý ifadeler oldukça rahatsýz edicidir. (Allah'ý ve Kur'an ayetlerini tenzih ederim.) Özellikle ahiret konusunda Kur'an dýþý anlatýmlar ve Allah huzurunda -haþa- Allah ile kulu arasýnda geçen konuþmalarýn ölen kiþinin aðzýndan-mýþ gibi- fýkra tarzýnda, eðlenerek nakledilmesi insaný dehþetten ürpertmektedir. Dünyanýn dört bir yanýnda Müslümanlar sýkýntý yaþar, þiddete maruz kalýr, genç kýz ve çocuklar tecavüze uðrarken, sýradan ve düzeysiz konularla eðlenmeye ve insanlarý eðlendirmeye çalýþmak Allah'tan saygýyla korkan vicdan sahibi insanýn asla yapamayacaðý bir davranýþtýr.


Samimi Müslüman'ýn, "... Müminleri hazýrlayýp-teþvik et..." (Nisa Suresi, 84) ayeti gereði, din kardeþlerini, birlik olup güzel ahlakýn yeryüzüne yayýlmasý, yaþanan zulümlerin sona ermesi için çaba harcamaya çaðýrmasý gerekir. Günümüzün önceliði bu iken, söz ettiðimiz kiþinin Kur'an'a uygun olmayan anlatýmlarý, onun, ahirette büyük bir sorumluluk yüklenmesine, ayrýca evlerinde televizyon baþýnda, radyoda ya da çevresinde kendisini dinleyen imaný zayýf ve imaný tam olarak kavramamýþ insanlarýn olumsuz etkilenmesine sebep olur. Müslümanlarýn bu tarz davranýþlar sergilemekten þiddetle sakýnmasý gerekir.


Samimi mümin dini anlatýrken sempatik olmak için uðraþmaz; o zaten doðal ve içtendir. Allah aþkýyla dolu insanýn din anlatýmý çok zevklidir ve güzeldir. Mümin, Allah'a olan sevgi, saygý ve baðlýlýðýný en derin haþyet içinde samimiyetle ifade eder.


Saygýsýzca, espriler yaparak insanlarda ilgi uyandýrma yöntemi çok tehlikelidir ve çarpýk bir mantýktýr. Bu üslupla insanlarýn bilinç altýna çok farklý bir Allah inancý telkin edilmektedir. Kur'an'daki açýk hükme göre Müslüman, "O, size Kitap’ta: "Allah'ýn ayetlerinin inkar edildiðini ve onlarla alay edildiðini iþittiðinizde, onlar bir baþka söze dalýp geçinceye kadar, onlarla oturmayýn, yoksa siz de onlar gibi olursunuz" diye indirdi. Doðrusu Allah, münafýklarýn ve kafirlerin tümünü cehennemde toplayacak olandýr." (Nisa suresi, 140) ayeti gereði saygýya uygun olmayan bir üslup kullanmak bir yana, öyle bir ortamda bile bulunamaz.


Allah ve din hakkýnda saygýsýzca konuþanlar, kendilerince alaycý bir üslup kullananlar, ahirette Rabb'lerinin huzuruna yapayalnýz çýktýklarýnda asla bu tarzda konuþamayacaklardýr. Çünkü o 'zorlu gün'de, O'nun izni olmaksýzýn hiç kimse söz söyleyemeyecek (Hud Suresi, 105), sesler kýsýlacak, hýrýltýdan baþka bir þey iþitilmeyecektir. Anlattýklarý hayal ürünü kýssalarla, yaptýklarý espriler ve saygýsýz üsluplarýyla, insanlarýn Allah'a olan saygý ve sevgisini zayýflatacak davranýþlarda bulunanlar, yapýp ettikleri nedeniyle derin ve telafisi olmayan bir piþmanlýk duyacaklardýr.


Allah’a aþkla baðlý mümin þiddetle içi titreyerek Allah korkusunu yaþar. O, Rabb'inin hoþnutluðundan mahrum kalmaktan korkar. Allah’tan gücü yettiðince korkan insan, O’nun buyruklarýna uyma konusunda çok daha dikkatli olur. Allah'a ve Kur'an'a duyulmasý gereken son derece derin ve güçlü saygýyý Allah, bir Kur'an ayetinde hikmetli bir örnekle tarif eder; en güzel örnekler O'nundur:


Þayet Biz bu Kur'an'ý bir daðýn üzerine indirmiþ olsaydýk, andolsun onu Allah korkusundan saygý ile baþ eðmiþ, parça parça olmuþ görürdün. Ýþte Biz, belki düþünürler diye, insanlara böyle örnekler veririz. (Haþr Suresi, 21)



Fuat Türker, Haber Vaktim







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
Darwinizm Putunu Kýrmak Neden Önemlidir? - I
Evlilik Programlarý
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - I
Kalpleri Ýslam'dan Soðutanlar

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ
Zulümden Yalnýzca Zulmeden Sorumludur
Medya Kaçýncý Kuvvet?
Toplumda Ahlaksýzlýk Nasýl Özendiriliyor? - II
Bilin (Mey) En Numaralar - I
"Allah Evrimle Yaratmýþ Olabilir" Düþüncesi Neden Yanýlgýdýr?
Aile Ýçi "Þiddetli" Þefkat

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.