..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiğinden, dünyada bulunduğundan, dünyadan gideceğinden hoşnut olan bir kimse görmedim. -Namık Kemal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Dostluk ve Düşmanlık > Anıl YÜCEL




31 Aralık 2010
Ötekileştirme, Ötekileştiriciler ve Ötekileşenler...  
Anıl YÜCEL
Türkiye tarihin de toplumu en çok tahrip eden, en çok parçalayan noktalardan biri nedir diye soracak olursanız hiç şüphesiz bunun cevabı ötekileştirme mantığı olacaktır.


:BCCH:
Türkiye tarihin de toplumu en çok tahrip eden, en çok parçalayan noktalardan biri nedir diye soracak olursanız hiç şüphesiz bunun cevabı ötekileştirme mantığı olacaktır. Yıllardır Türkiye’de toplumu yaralayan ve insanları birbirinden ayıran en büyük etken sen-ben anlayışının sürdürülğü ötekileştirme olmuştur.

Gelin kısaca ötekileştirildiğimiz yönlerimize bir göz atalım;

Bir zamanlar bu ülke’de korkunç bir boyutta Alevi-Sünni ayrımcılığı yapılmıştır. Bir tarafta Alevi, diğer tarafta Sünni’ler sadece bu ötekileştirme mantığı yüzünden birbirlerini vurmuşlardır. Her iki tarafta büyük acılar çekmiş ve sonucunda ülke olarak tekrar toparlanabilmemiz ve yaralarımızı sarabilmemız kolay olmamıştır. Halen’de tam anlamıyla bunun yaraları sarılmış değildir, etkilerini bügün bile bazı yerlerde görebiliyoruz.

Aynı şekil’de yine sağcı-solcu ayrımcılığına gidilmiştir. Sağcısıyla, solcusuyla hala büyüklerimiz anlatırlar bize o dönemlerde sağ ve sol olayları yüzünden insanların nasıl birbirlerini vurduklarını, sokaklarda rahat rahat gezemediklerini, okula gidemediklerini ve her an kurşunun nereden geleceği korkusuyla yaşadıklarını her fırsatta dile getirirler.

Kardeşin, kardeşe kıydığı bir bir Türkiye döneminin manzarasıdır o günler.

Bütün bunları en az sizde benim kadar duymuşsunuzdur…

Ama bir şeyi daha duymuş olmanız gerekir, o dönemin sağcısı da, solcusu da bütün bu yaşananların çok büyük bir yanlış olduğunu ve o zaman insanların bu ötekileştirme yüzünden büyük acılar çektiğini dile getirirler.

Bütün bu yanlışlar, yanlış uygulamalar dönemin siyasi iktidarlarının yanlış politikaları ve siyasi rant uğruna yaptıkları ötekileştirmelerin bir sonucudur.

Acısını çeken bizleriz, Türkiye halkı…!

Şimdi’de ortaya Kürt, Türk ayrımcılığının atılmak istendiğini görüyoruz. Bazılarımız ısrarla her Kürt’ün PKK olmadığını anlayamıyor veya işin kolayına kaçıp ötekileştirme yolunu seçip anlamak istemiyor. Sevgili dostlar yıllardır Türkiye’de oynanan oyunlar hep aynı ve dikkatle bakarsanız sadece isimler değişiyor. Birbirimizi hep ötekileştiriyoruz, ister Türk, Kürt, Alevi, Sünni, sağcı, solcu olun her zaman birbirimizi ötekileştirecek birşeyler bulmayı başarıyoruz. Bütün bunların sonunda da hep büyük acılar çeken yine bizler oluyoruz.

Tıpkı bizi bölüp acı çekmemizi isteyen başka güçlerin istediği gibi.

Yetmez mi bu kadar bölündüğümüz dostlar yetmez mi?

Anıl YÜCEL
anilyucel@hotmail.com

.Eleştiriler & Yorumlar

:: bence
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
2 Ocak 2011
Bence yeter de birileri daha kana doymadı.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Engelleri Yok Edelim!
Afrika Açlıktan Kırılırken...
Atatürk Döneminde Türkiye
Osmanlı Tarihinde Mehteran
Çağdaşlık ve Engelli Olmak!

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Atatürk'e Özlem... [Deneme]
Çöplükte Geçen Bir Rüya... [Deneme]
Kurnazlık ve Zeka [Deneme]
Dünya'yı Değiştirmek İstermisiniz? [Deneme]
Dokunma Keyfine İşsizliğin... [Deneme]
Bir Moğol Hakanı Cengiz Han! [İnceleme]
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaşı [İnceleme]
Tolstoy'un Edebiyatı... [İnceleme]
Türkçe'nin Yozlaştırılması! [İnceleme]


Anıl YÜCEL kimdir?

Anıl Yücel Malatya/İstanbul, Turkey 19 kasım 1985 Ankara doğumluyum. . . Malatya İnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim İşletme bölümü 3. sınıf öğrencisi. . . Emlak Müşavirleri Derneği üyesi ve Emlak danışmanı. . . Siyaset ve dış politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeşitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuşmalar ve çalıştaylar. AB projeleri yapım ve uygulamaları, çağdaş yaşam adına çalışmalar. Engellilere yönelik çeşitli çalışmalar ve engelliler için hazırlanan "EngelSizce Dergisi" çıkartılmıştır.

Etkilendiği Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Anıl YÜCEL, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.