..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Özcan Nevres




19 Eylül 2001
Hiç Uðruna Gelen Ölümler  
Özcan Nevres
Niye olacak? Senin komþun var. Berberin karýsý


:BJIA:
     Bir gün sonra vatani görevlerini yapmak üzere evlerinden ayrýlýp kýtalarýna gideceklerdi. Beþ arkadaþ felekten bir gece çalmak için anlaþtýlar. Bu gece doyasýya içip, doyasýya eðleneceklerdi. Akþam vakti kararlaþtýklarý gibi Kýrýkçatal meyhanesinde buluþtular. Mezelerle donattýlar masayý. Üçüncü yediyüzlük rakýya baþladýklarýnda, vücutlar gevþemiþ diller ise çözülmüþtü. Mehmet
     Arkadaþlar, hep askerlikten söz ediyoruz. Yeter artýk yahu. Ne demiþler brakýn þu bet laflarý, açalým güzel aþk laflarý. Nasýl olsa önümüzde, askerliðe doyacaðýmýz koskocaman iki yýl var. Birazda kadýnlardan, kýzlardan söz edelim.
     Mehmet doðru söylüyor dedi Recep. En güzel günlerimiz geride kalanlar. Ýki yýl askerlikten sonra, iþimizi kurmaya, sonrada evlenmek için çaba harcayacaðýz. Macera aramaya hiç vaktimiz olmayacak. Madem ki Mehmet açtý bu konuyu, o ilk baþlasýn baþýndan geçen aþk maceralarýný. Mehmek hemen anlatmaya baþladý.
     Benim öyle kýzlarla arkadaþlýðým olmadý. Benim çok çekingen bir yaradýlýþým var kýzlara karþý. Hiç beceremem onlara yaklaþmayý. Yalnýz bir gece, bir kadýnla beraber olmayý öylesine arzuladým ki, hani bir kadýn uðruna canýmý dahi vermeye hazýrým. Gece yarýsý kalkýp giyindim. Sesizce evden çýktým. Aklýma bizim tarým iþlerimizde çalýþan dul kadýn geldi. Kýsacýk boyuna ve tombulluðuna raðmen, gözümde dünya güzeli bir kadýn olup çýkmýþtý. Doðruca evine gittim. Evi bir arsa içerisinde tek odadan ibaret olabildiðince köhne bir yer. Kapýya kulaðýmý dayayýp içeride kimse olup olmadýðýný anlamaya çalýþtým. Evin içinden çýt çýkmýyordu. Yalnýz olduðu kesin diyerek kapýyý çaldým. Ýçeriden
     Kim o diye seslendi.
     Benim ben, Mehmet.
     Hangi Mehmet
     Hasan aðanýn Mehmet
     Ne iþin var bu saatte benim kapýmýn önünde, beni etrafa rezil mi edeceksin. Hadi git bakayým iþine dedi.
     Yalvarýrým aç þu kapýyý
     Gitsene iþine sen be. Bu saatte niye açayým kapýyý sana.
     Seninle konuþmak istiyorum
     Git iþine be, git kendine baþka birini bul.
     Gitmeyeceðim iþte. Sabaha kadar burada bekleyeceðim. Hem seni rezil edeceðim, hem de kendimi.
     Ben yatýyorum sen ne bok yersen ye. Bir süre sessizce bekledim. Gitmekle gitmemek arasýnda bir türlü karar veremiyordum. Kapýyý týklattým yine, ses vermedi. Ha bire kapýyý týklatýyorum. Hiç ses vermiyor. Biraz sonra sordu,
     Mehmet halen orada mýsýn?
     Sana sabaha kadar gitmeyeceðimi söylemedim mi?
     Ne istiyorsun benden
     Seni.
Kýsa bir sessizlik oldu. Kapýnýn arkasýndaki sürgü gecenin sessizliðini bozan bir gýcýrtýyla açýldý. Arkasýndan kol demiri indirildi ve kapý açýldý. Adýmýmý içeri atar atmaz boynuma atlayýp bacaklarýný belime doladý. O vaziyette dönüp kapýyý kapatýp sürgüyü yerine sürdüm. Yataðýn üstüne yuvarlandýk. Sabaha kadar seviþtik. Meðer o benden de ateþliymiþ.Hayatýmýn en güzel gecesini yaþadým o gece. Ben en güzel maceramý anlattým, hadi bakalým þimdi sýra kimde? Necmi
     Bir gece sinemaya gittim. Önümde sarýþýn bir kýz oturuyoru. Hani sarýþýn deyince aklýnýza güzeller güzeli bir kýz gelmesin. Orta güzellikte çilli bir kýz. Ne yenilir ne atýlýr. Bana doðru dönüp gülümsediðinde, gülümseyiþine bir anlam verememiþtim. Hiç tanýmadýðým, görmediðim bir kýz. Aptal aptal baktým etrafýma, bana mý yoksa bir baþkasýna mý bu gülücük diye. Benden baþka ona uygun biri yok etrafýmda. Tekrar dönüp gülümsediðinde, ben de gülümsedim ona. Film baþladýðýnda, elini bana doðru uzattý. Tuttum elini. Elini okþarken etraftan sesler gelmeye baþladý. Ýkinci film aramýzda baþladý diye. Elimi çekmek istiyorum, býrakmýyor. Ya azgýn ya diye geçirdim içimden. Oluruna býraktým. Film bittiðinde býraktý elimi. Çýkarken iþaret etti arkamýzdan gel diye. Düþtüm peþlerine. Ýyi aydýnlatýlmayan cadde bozuntusu bir yerdeydi evleri. Ýleri mi gitsem geri mi dönsem diye biraz durakladým. Girdiði evin penceresi açýldý. Yarý beline kadar sokaða sarkýp gel diye iþaret etti bana. Canýma minnet, durur muyum? Hemen gittim yanýna. Öpüþmeye baþladýk. Kendimizden geçmiþtik. Bir horultu sesiyle toparlandým. Ne oluyor diye sordum.
     Korkma korkma babam. Uykusu aðýrdýr uyanmaz o.
     Nerede o
     Burda, pencerenin altýnda, iki ayaðýmýn arasýnda. Bende öpüþmeye devam edecek iþtah kalmadý. Daha sonra tekrar buluþmak üzere ayrýldýk. Bir gün haber saldý bana. Evimizde yaþ günü partisi düzenlendik, gelsin bize müzik düzenini hazýrlasýn diye. Ben takýmlarý alýp çýktým yola. Evinde yalnýz olduðunu, beni seviþmek için çaðýrdýðý umuduyla olabildiðine heyecanlýyým. Eve vardýðýmda içeri buyur edildim. Oda nesi. Odanýn içi kýz dolu. Hepside, benimkinden kat kat güzel. Hepside bana alýcý gözlerle bakýyorlar. Ter içinde kaldým müzik düzenini kuruncaya kadar. Hoþça kalýn deyip çýkarken bir gülüþme oldu. Niye gülüyorlar diye dönüp bakarken kapýnýn boyumdan alçak olduðunu farkedemedim. Küt demesiyle yere yýkýldým. Gülüþmeler arasýnda zor toparladým kendimi. Dýþarý çýktýðýmda terden sýrýlsýklam olmuþtum. Bir süre daha sürdü iliþkimiz. Baktým beni önüne gelene niþanlým diye anlatýyor. Baþýmda kalmasýn diye ipleri kopardým. Namýk söze karýþtý.
     Arkadaþlar öyle þeyler anlattýnýz, beni deli ettiniz. Ben geçmiþten vaz geçtim. Giderayak nasýl bir alem yaparým diye düþünüyorum.
     Senin sýkýntýn olmaz bu konuda. Dedi arkadaþlarý
     Niye
Niye olacak, senin komþun var, berberin karýsý. Herkesin aðzýnda onun evine erkek aldýðý. Canýn istediðinde bas parayý gir içeri.
Ben de duydum öyle þeyler. Çok takip ettim o kadýný ama evine aldýðý bir kimse görmedim. Üstelik hiç yüz vermiyor bana.
O sana niye yüz versin, o paraya yüz verir. Göster paranýn ucunu dal içeriye.
Eðer iþ paradaysa kolay, ben hesabý ödeyince doðru ona gideceðim. Ama parayla ama tehditle, ne yapýp yapýp onunla yatacaðým bu gece.
Hadi bakalým göster yiðitliðini. Yarýn giderayak anlatýrsýn bize olanlarý. Hesabý ortaklaþa ödedikten sonra çýktýlar meyhaneden. Namýk arkadaþlarýndan ayrýlýp berberin evine yöneldi. Kapýyý çaldý.
Kim o diye bir ses geldi içeriden. Sokak kapýsý kilitli deðildi. Kapýyý açýp bahçeye girdi. Berberin karýsý pencereden baktý dýþarýya. Komþu oðlunu tanýmýþtý. Hiç te sevmezdi onu.
Ne istiyorsun gecenin bu saatinde. Hadi defol git baþýmdan, sen bela mý arýyorsun kendine.
Hadi aç kapýyý, yarýn askere gidiyorum. Bari bu gece bir kere olsun beraber olalým. Kadýn kýsa süre pencereden uzaklaþtý. Geri döndüðünde elinde kocasýnýn av tüfeði vardý.
Çýk evimin avlusundan, yoksa ateþ edeceðim.
Ne duruyorsun ateþ etsene. Korkup kaçacaðýmý mý zannettin yoksa.
Son defa söylüyorum sana, kapýmýn önünden git, evimin bahçesini terket. Namýk kapýyý yumruklamaya baþladý
Aç þu kapýyý yoksa kýracaðým. Kadýn korkmuþtu. Elindeki tüfeðin namlusunu çevirdi komþu oðluna. Ýki tetiði birden çekti. Gecenin sessizliðinde uzun uzun yankýlandý silahýn sesi. Namýk kanlar içinde yere yýðýldý. Anýnda can verdi. Birkaç saatlik bir kaçamak hevesi canýna mal olmuþtu.
               ***
Koreli Mehmet sinemada filmin baþlamasýný beklerken yanýndaki arkadaþýyla sohbet ediyordu.
Çok caným sýkýlýyor dedi arkadaþýna. Kore’de silah top ve bomba sesleriyle iç içe yaþamaya alýþmýþtýk. Ýnsan baþlangýçta çok korkuyordu savaþtan. Yavaþ yavaþ alýþýyor insan. Ýlk düþmaný öldürdüðünde vicdan azabý çekiyorsun. Gece yataða girdiðinde, öldürdüklerin gelip çakýlýyor gözlerine. Neden neden beni öldürdün diyorlar. Ben sizi öldürmeseydim siz beni öldürecektiniz diyorsun ama, uzun süre uzaklaþtýramýyorsun gözlerinden. Daha sonra alýþýyorsun. Adam öldürmek bir tutku oluyor. Ýki yýl oldu terhis olalý, adam öldürme tutkusunu bir türlü atamýyorum içimden. Bir mavzer ve çokça kurþun satýn alacaðým ama param yok. Hele bir param olsun. Yeteri kadar kurþun ve silah alayým. Hemen çýkacaðým daðlara. Öldürülünceye kadar jandarmalara kurþun sýkacaðým.
Neden be Mehmet aðabey dedi yanýndaki genç. Jandarmalar bizim askerlerimiz. Onlar da senin ve benim gibi ana kuzularý. Onlarý öldürmeyi düþüneceðine bir doktora gidip tedavi olsana. Yazýk olmaz mý o ana kuzularýna. Film baþladýðýndan kestiler konuþmayý.
               ***
Kahvede outururken yanýndaki masada konuþulanlara kulak verdi. Remzi kahya çok kaliteli bir ondörtlüye sahip olduðunu, koyun sürüsünü sattýðý için silaha gereksinimi kalmadýðýný, bu yüzden ondörtlüsünü satmak istediðini söylemiþti arkadaþlarýna. Yerinden kalkýp yan masaya gidip selam vererek oturdu. Remzi kahyaya satmak istediði tabancayý almak istediðini söyledi. Remzi kahya
O çok pahallý bir silah, ödeyebilir misin diye sordu.
Para önemli deðil, yeterki istediðim gibi bir silah olsun dedi. Yarýn sabah seni beþli köprüde bekleyeyim. Getir silahý oraya. Bir iki el ateþ ederek deneyeyim. Tutukluk yapýyor mu, hedefi iyi vuruyor mu. Eðer dediðin gibi iyi ise paraný hemen orada öder silahý alýrým.
Tamam dedi Remzi kahya. Ertesi gün sabah erkenden beþli köprüye gitti. Koreli Mehmet kendisini bekliyordu. Etrafta kimselerin bulunmadýðýna emin olduktan sonra silahý çýkarýp Koreli Mehmet’e uzattý. Mehmet silahý aldý. Evirip çevirerek dikkatle inceledi. Namluya kurþun sürdükten sonra doðrulttu. Namlu Remzi kahyanýn göðsüne kilitlendi. Mehmet
Yaþamak istiyorsan arkaný dön ve koþ dedi. Remzi kahya
Delirdin mi sen silahýmý geri ver bana dediðinde, kendi silahýnýn namlusundan gürültüyle fýrlayan kurþun, ayaklarýnýn dibinde topraða saplandýðýnda, bir toz bulutu kalktý topraktan. Ölüm korkusuyla titredi. Bütün gücünü ayaklarýna vererek koþmaya baþladý. Önce sað tarafýndan bir kurþun výnlayarak az ileride topraða çakýldý. Ýkinci kurþun sol tarafýndan geçti. Önündeki çayýn yataðýna attý kendini. Saklanacaðý bir yer kestirdi gözüne. Sürünerek gidip yattý çalýlarýn içine. Ölümün soðuk nefesini ensesinde hissediyordu. Her tarafý ter içinde kalmýþtý. Uzun süre kaldý saklandýðý yerde. Kalkýp gitmeye karar verdiðinde, bir süre çayýn yataðýnda yürüdü. Çay yataðýndan çýkýp zeytinliklerin içine girdi. Ana yola çýktýktan sonra doðruca evine gitti. Yaþadýðý olayýn etkisinden uzun süre kurtulamadý.
               ***
Koreli Mehmet tabancasýný çok sevmiþti. Ona yedek þarjör ve mermiler satýn aldý. Uzun sürecek bir çatýþma için gerek duyduðu kadar mermi stokladý. Otobüs duraðýnýn yanýndan geçerken, komþusu Fatma’yý gördü, otobüse biniyordu. Komþum Namýk’ýn kafasýný yemiþti bu kaltak diye geçirdi içinden. Gencecik bir delikanlýyý öldürdükten sonra, doðru dürüst içerde bile yatmadý kahpe. Gidip otobüse bindi.
Görelim bakalým nereye gidiyor bu kahpe diye geçirdi içinden. Ýlin garajýnda indiler. Uzaktan takip etmeye baþladý komþusunu. Büyük sinemenýn önüne geldiðinde, elinde bir dergi ve bir demet çiçek tutan bir adama yöneldi. Adamla konuþmaya baþladý. Mehmet iyice yaklaþtý yanlarýna. Fatma ile göz göze geldiler. Mehmet belindeki silahý çekti, namluyu Fatma’nýn göðsüne çevirdi ve tetiði çekti. Cansýz serildi yere. Konuþtuðu adam donakalmýþtý korkudan. Kaçmak aklýna geldiðinde iþ iþten geçmiþti. Sýrtýndan yediði kurþunla yýkýldý yere. Hareketsiz kaldý. Silah seslerine koþup gelenlere çevirdi silahýnýn namlusunu.
Açýlýn diye baðýrdý. Polis düdüklerinin sesi geliyordu. Kalabalýðý yararak kaçmaya baþladý. Devriye gezen polislerle karþýlaþtýðýnda yön deðiþtirmek istedi. Ayaðý kaldýrýma takýlýp düþtü. Kaçamayacaðýný anladýðýndan silahýnýn namlusunu baþýna dayadý ve tetiði çekti. Beyninin parçalarý saçýldý etrafa. Gelen ambulansa koydular ölüsünü. Morgda beklettiler bir süre. Ailesi
Nereye isterlerse oraya gömsünler diye haber saldýðýndan, kimsesizler mezarlýðýna gömüldü. Onun bir gazi olduðunu kimse anýmsamadý bile,

                                        Özcan NEVRES

     
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn beklenmedik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Uðursuz Define
Etme Bulursun
Acý Dolu Bir Yaþam
Çoban Kýzýn Aþký
Ovada Yakalayan Ölüm
Doða'nýn Ýntikamý
Ýntikamýn Böylesi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhabbet Kuþlarý Nasýl Üretilir
Onu Ölesiye Sevmiþti
Severek Ayrılalım
Mutluluðu Ölümü Ararken Buldu
Mustafa Efe
Bir Zamanlar Ben De Politikacýydým
Neden Terk Ettin
Baðýmsýz Aday Deli Osman
Güz Gülleri Gibi
O Yalancının Biriydi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.