..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Türkiye > Hakan Yozcu




4 Mart 2015
Bursa Kanatlarımın Altında  
Hakan Yozcu
Bursa'nın gerçek güzelliğini ve büyüklüğünü görmek istiyorsanız mutlaka buraya çıkmalısınız. Tüm şehir ayaklarınızın altında kalıyor. Etrafı dağlarla sarılmış. Ağaçlar bu güzelliğe eşlik ediyor. Evlerin büyük oranı kiremitli. Bu nedenle şehir alevler içinde yanıyor gibi görülüyor. Her taraf kıpkırmızı. Tepenin bir başka özelliği de Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin burada yer alması. Ayrıca Tophane Saat Kulesi de burada bulunuyor.


:AAJD:

BURSA KANATLARIMIN ALTINDA

Tophane, Bursa'nın merkezinde, şehre kuşbaşı hakimi olan yüksekçe bir yer.
Bursa'nın gerçek güzelliğini ve büyüklüğünü görmek istiyorsanız mutlaka buraya çıkmalısınız. Tüm şehir ayaklarınızın altında kalıyor. Etrafı dağlarla sarılmış. Ağaçlar bu güzelliğe eşlik ediyor.
Evlerin büyük oranı kiremitli. Bu nedenle şehir alevler içinde yanıyor gibi görülüyor. Her taraf kıpkırmızı.
Tepenin bir başka özelliği de Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin burada yer alması. Ayrıca Tophane Saat Kulesi de burada bulunuyor.
Evvelden burası Bizans Manastırı imiş. Önce iki türbe birleşik olarak inşa edilmiş. 1801 yılında yangın çıkmış. 1855 yılında ise deprem meydana gelmiş. Ve türbeler tamamen yıkılmış. Daha sonra 1865 yılında Sultan Abdülaziz tarafından bu günkü şekli ile iki ayrı türbe olarak yaptırılmış.
Türbeler, girişte sağlı sollu olarak yan yana duruyor. Hemen az ilerisinde saat kulesi yer alıyor.
Osmangazi Türbesi, oğlu Orhangazi tarafından yaptırılmış. Biliyorsunuz, Osmangazi Osmanlı Beyliğinin kurucusu; yani koskoca imparatorluğun baş mimarı. Osman Beyin vasiyeti üzerine Osmanlı kaynaklarında Gümüşlü Kümbet olarak anılan Bizans dönemine ait Protitis Elias Manastırına defnedilmiş.
Bu türbe de sekizgen biçimde yapılmış. Zaten Bursa'da yapılan binaların sekizgen olması dikkatleri çekiyor. Bir kubbesi var. Duvarları da kubbesi gibi kalem işleri ile bezeli.
Türbe içerisinde Osmangazi'nin yattığı sandukası var. Yanlarda oğullarının ve karısının bulunduğu sandukalar yer alıyor. Osmangazi'nin sandukası sedef kaplamalarla bezeli. Yukarıdan aşağıya doğru devasa bir avize indirilmiş.
Yan tarafta ise Orhangazi Türbesi bulunuyor. Mimarı ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmiyormuş. İçerde tam 21 sanduka var.
Orhangazi'nin sandukası pirinç bir korkuluk içinde olup, kadife üzerine girmiş sim ile işlenmiş. Hz. Muhammed'e ait bir hadis yazılı.
Her iki türbeye de ziyaretçi akını çok fazla oluyormuş. Biz de buna şahit olduk. Çocuklarını alan aileler ziyarete gelip dua ediyorlar.
Saat Kulesi ise şehrin her tarafından rahatlıkla görülebiliyor. Ramazan döneminde, halka, vaktin geldiğini duyurmak için buradan top atışı yapıldığını öğreniyoruz. Ağaçlık ve serin bir yer. Etrafta yine cafeler var. Tepenin eteklerine doğru baktığınızda ise restaurantları ve çay bahçelerini görmeniz mümkün.
Kısacası Bursa hem dinlenmek için; hem de tarihi yerleri görmek için çok güzel bir şehir. Çarşıları ile, evleri ile, han, hamam, medreseleriyle ünlü güzel bir şehir.
Gezmeye doyamıyorsunuz. Anlatmakla bitiremiyorsunuz. Havası serin, suyu bol, yeşillikler arasında gönüllere mutluluk veren bir şehir. Üstelik bize göre de çok ucuz. ekonomik.
Eğer Bursa'ya gelirseniz, İskender kebabı yemeden; havlu ve banyo takımları almadan ayrılmayınız.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
6. Türkoloji Buluşması
bir Güneşin Yeniden Doğduğu Yer: Samsun
Ara Çayhaneler
İki VIzdan, Bir Bizden
Bir Uzungöl Hatırası
Çay ve Şenlikler Diyarı Rize
dışarıda Deli Dalgalar: Sinop
Maçka Yolları Artık Taşlı Değil
Trabzon’da Bir Gün
Cennet ve Cehennem

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir İnceleme
Bir Şiir Emekçisi: İhsan Tevfik Kırca
Yozcuların Kökeni ve Çangaza Köyü
yaşar Kemal’in Ölüm Yıldönümü Münasebetiyle
Çeşitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arıklı
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
"48 Saat" Üzerine
Âşık Osman Akçay İle Tanıştık
Çakırcalı Efe Üzerine

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
El Eder [Şiir]
Vakit Gelince [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.