..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Unutulamayan Dönemler > Osman AKTAÞ




21 Aðustos 2017
Maðdurluk Bilançosu - 9  
Bozguncu Topluluk Afganlar

Osman AKTAÞ


Afganistan’da bir yandan Ruslar, diðer yandan Amerikalýlar bütün merhametleriyle halka özgürlük, demokrasi ve insan haklarýnýn gereklerinin yaþanmasý için çaba gösteriyor, ama tam bir vefasýzlýk örneði gösteren Afgan halký direniþle bu yardýmlarý reddedip, hem Ruslarýn, hem de Amerikalýlarýn iyi niyetini suistimal ederek, onlarý maðdur ediyorlardý.


:AECE:
Afganistan’da bir yandan Ruslar, diðer yandan Amerikalýlar bütün merhametleriyle halka özgürlük, demokrasi ve insan haklarýnýn gereklerinin yaþanmasý için çaba gösteriyor, ama tam bir vefasýzlýk örneði gösteren Afgan halký direniþle bu yardýmlarý reddedip, hem Ruslarýn, hem de Amerikalýlarýn iyi niyetini suistimal ederek, onlarý maðdur ediyorlardý.

27 Nisan 1978'de gerçekleþen Serv Devrimi'nin ardýndan Afganistan Demokrat Cumhuriyeti'nin (ADC) kurulmasý üzerine ülkede iç savaþ baþladý. SSCB, ADC yönetiminin daveti üzerine bu ülkeye asker gönderdi ve Afganistan'da çeþitli dönemlerde Kýzýl Ordu’nun altý yüz yirmi bin askeri görev aldý. Afganistan Savaþý'nda Kýzýl Ordu adýna aðýrlýklý olarak Orta Asya kökenli askerler görevlendirildi.

1985'te SSCB Komünist Partisi'nin baþýna geçen Mihail Gorbaçov'un baþlattýðý "Perestroyka (Yeniden Yapýlanma)" ve "þeffaflýk" olarak bilinen reformlar süreci, Sovyetlerin Afganistan politikasýný da etkiledi. Gorbaçov, 1987'nin Aralýk ayýnda ABD'ye yaptýðý ziyarette, yakýn dönemde Afganistan'daki askerlerini geri çekmeyi planladýklarýný duyurdu.

Nisan 1988'de SSCB, ABD ve Pakistan arasýnda, Afganistan'daki durumun siyasi çözümü için Cenevre Anlaþmasý imzalandý. Anlaþmaya göre, Sovyetler, Afganistan'daki askerlerini geri çekecek, ABD ve Pakistan ise Afgan mücahitleri desteklemeye son verecekti.

SSCB, anlaþma kapsamýnda dokuz ay ay içinde askerlerini Afganistan'dan tamamen çekeceðini duyurdu. 15 Mayýs 1988'de baþlayan geri çekilme süreci, 15 Þubat 1989'de sona erdi.

Aðustos 1988'e kadar Afganistan'da bulunan elli bin yüz seksen üç Sovyet askeri ülkeyi terk ederken, 15 Þubat 1989'a kadar da elli bin yüz Kýzýl Ordu askeri Afgan topraklarýndan ayrýldý. Afganistan'ý en son terk eden Sovyet Generali Boris Gromov oldu. Sovyetlerin Afganistan'daki geri çekmesi süreci 15 Þubat 1989'da tamamlamýþ olmasýna raðmen, savaþa müdahil olan ülkeler, Aralýk 1991 itibarýyla çatýþan taraflara askeri desteklerin tamamen kestiklerini duyurdu.

Dönemin Kabil yönetiminin daveti ile 1979 yýlýnda ülkedeki savaþa müdahil olan Sovyetler Birliði (SSCB), dokuz yýl süren "Afganistan macerasý"nýn ardýndan 15 Þubat 1989'da ülke topraklarýný terk etti.

SSCB, 1979'da baþlayan ve baþarýsýzlýkla sonuçlanan dokuz yýllýk “Afganistan macerasý"nýn bedelini, diðer etkenlerle birlikte, iki yýl sonra daðýlarak ödedi.

Kýzýl Ordu'nun çekilmesi dönemin Sovyet yanlýsý Afgan yönetiminin son bulacaðý anlamýna gelse de, Necibullah öncülüðündeki yönetim iç çatýþmalara raðmen, birkaç yýl iktidarda kalmayý baþardý. SSCB'nin daðýlmasýyla kaderine terk edilen Necibullah, kendine yönelik saldýrýlar ve iç savaþ dolayýsýyla 16 Nisan 1992'de devlet baþkanlýðý ve iktidardaki Vatan Partisi'ndeki görevlerinden istifa etti. Kabil'i ele geçiren mücahitler Necibullah yönetimine son verdi. Necibullah da Kabil'deki BM binasýna sýðýndý.

Necibullah'ýn istifasýnýn ardýndan iktidara gelen Burhaneddin Rabbani yönetimi, Eylül 1996'da Taliban'ýn Kabil'i ele geçirmesine kadar ayakta kaldý.

Afgan mücahit Ahmet Þah Mesud'un kaçýrma teklifini reddeden Necibullah ise, 27 Eylül 1996'da Kabil'e giren Taliban militanlarý tarafýndan sýðýnmýþ olduðu Birleþmiþ Milletler binasýndan zorla çýkarýldý ve iþkence edildikten sonra, kardeþi Þahpur Ahmedzai ile birlikte asýlarak idam edildi.

Afganistan'daki Taliban rejimi, ABD'nin öncülüðündeki uluslararasý koalisyon tarafýndan 2001'de devrilinceye kadar devam etti. 2002'de ABD'nin desteðiyle Afganistan Ulusal Meclisi tarafýndan geçici Devlet Baþkaný seçilen Hamid Karzai, 2004 ve 2009'da yapýlan seçimleri kazanarak iki dönem devlet baþkanlýðý görevini yürüttü. 2014'te yapýlan seçimlerde ise, Afganistan Devlet Baþkanlýðýna Eþref Gani seçildi.

27 Nisan 1978'de meydana gelen Serv Devrimi'nin ardýndan Afganistan'da baþlayan iç savaþ ve gerginlik, etkisini bugün de gösteriyor. Afganistan hükümet güçleriyle Taliban ve diðer silahlý örgütler arasýndaki çatýþmalar hâlâ coðrafyanýn bir numaralý gündem maddesi...

Kýzýl Ordu, on beþ binden fazla subay ve asker, yüz on sekiz uçak, yüzlerce tank, beþ general, üç yüz otuz üç helikopter kaybettiði dokuz yýl süren savaþýn ardýndan Afganistan'ý terk etti...

10 Ocak 18
Gölcük

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: fötücülü
Gönderen: Bay Nida / , Türkiye
20 Nisan 2018
Dün gibi yaþattýn yazýnla... Demek ki ýþýnlanma varmýþ.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günortasýndaki Karanlýk
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Hrant Dink'i Anarken
Maðdurluk Bilançosu - 2
Eylüllenmek
Oy Madýmak
30 Aðustos Zafer Bayramý
Bir Ülke Ki, Hýrlý Hýrsýz Karýþmýþ
Maðdurluk Bilançosu - 10

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.