..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşamın tanımı yoktur. -Halikarnas Balıkçısı
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Toplumbilim > Cemal Zöngür




14 Kasım 2017
Siyasal ve Kültürel Gerçeklerden Toplumsal Kaçış  
Gerçekler Zamanında Kabul Görmezse, Yıkımı En Ağır Şekilde gerçekleşir.

Cemal Zöngür


Din ve devletin, bilimle dinin, sosyal yaşam ile ibadetin, siyasetle dinin, ideolojiyle demokratlığın birbirinden ayrılmadığı bu ülkelerde, siyaset, kültür, din ve insan ilişkileri sürekli dejenerasyona uğrayarak yaşatılır.


:AJBI:

     
     Hayatın her alanında olduğu gibi siyaset ve kültürde insan yaşamı içerisinde hiçbir zaman yok olmayacak temel olgu ve araçlardır. Kültür siyaseti var ettiği gibi siyasette sürekli yeni kültürleri icat etmektedir. Diyalektik olarak her şeyin bir başlangıcı, gelişim ve sonu olduğu gibi, kültür ve siyasetlerinde bir sonun varlığı akıldan çıkarılmamalıdır.
     Ancak zamanı çoktan geçmiş din temelli kültür ve siyaseti bir türlü bırakmak istemeyen Türkiye ve Bölge siyasetçileri yüzünden, toplumun sürekli uçurumun kenarında yaşaması tam bir kültürsüzlük ve öngörüsüzlük örneğidir.
     Kendisini geliştirmeyip 1500 yıllık kültürle hâlâ yaşayan devlet ve siyaset adamları, bu geriliği eğitim vb. araçlarla topluma empoze etmeleriyle, bölgesel sorunlarının büyümesinin en büyük sorumlularıdırlar.
     Mevcut uygulamalarla kültürsüz bırakılan halkın %85'nin alışıla gelmiş kültür ve siyaset etrafında toplanıp hareket etmesi, asla doğru yolda olunduğunu göstermemektedir.
     Bilindiği gibi Türkiye ve Orta Doğu'da bulunan ülkelerin hemen hemen hepsi Müslümandır. Bunların gerek kültürel açıdan gerekse siyasetlerinin temelini İslam belirlemektedir. İslam'a dayanan bu ülkelerin hiçbirisi ne kültürel açıdan ne de teknolojik ve bilimsel olarak gelişemedikleri halde, bunu sorgulayacak bilgi ve bilinçten yoksun olmaları, toplumun gerçeklerden kaçmasına sebep olmaktadır.
     Din ve devletin, bilimle dinin, sosyal yaşam ile ibadetin, siyasetle dinin, ideolojiyle demokratlığın birbirinden ayrılmadığı bu ülkelerde, siyaset, kültür, din ve insan ilişkileri sürekli dejenerasyona uğrayarak yaşatılır.
     Bunun sonucunda değil midir, çağın koşullarına uygun ve kendi halkına fayda sağlayacak kültüre, bilimsel buluşa ve yeniliklere imza atmış değillerdir. Tüm bu geri kalmışlığın sebebi, 1500 yıl önce var edilen İslam kültürü değilse nedir?
     M.Ö.50 yıllarında Yahudilik, Miladın başlangıcında Hırisitiyanlık ve Miladi 610 yılında İslamiyet var olmuştur. Doğal olarak hepsi dine dayalı kendi siyaset, ekonomi ve sosyal yaşam kültürünü icat etmişlerdir.
     İslam'ın dışındaki dinlerin hepsi zamanı geldiğinde birçok değişim ve yeniliği gerçekleştirmeleri neticesinde, dinler gerçek amaçları olan maneviyata geri dönmüştür. Böylece siyaset, bilim, kültür, ekonomi ve sosyal yapılar birbirini destekleyerek yeni kültürel değerler kazanmış oldu.
     Ancak İslam ilk ortaya çıkışından bugüne kadar en ufak bir değişim ve yeniliği kabul edilmeyip, 1500 yıl önceki dini siyaset, kültür, ekonomi ve sosyal yapıyla yaşamakta ısrar etmesi, daha derin kaos ve çatışmaların yaşanacağına işaret etmektedir.
     Buna rağmen kültür ve siyasette evrimselleşmeyi kabul etmeyen gerici kafatasçılar, bölgede meydana gelen her olayı emperyalist ve siyonistlerin oyunu olarak değerlendirip işin içerisinden çıkacaklarına inanmaları, kültürsülük değilse öngörüsüzlüktür.
     Halbuki bölge toplumlarının kültürel temelini oluşturan İslam siyasetinin ömrü 1980 yıllarında çoktan dolmuştu. Tüm dünya bunun farkında olup bazı çağrıları yaptıkları halde, bölge ülkeleri hep kulak tıkamışlardır. Emperyalistlerde bunu fırsat bilip, gelişecek olayları kendi çıkarlarına uygun şekle çevirmişlerdir.
     Diğer taraftan Müslüman ülkeler her türlü savunma silahı başta olmak üzere teknik, elektronik vb. araçları emperyalist ülkelerden almaları, emperyalistlerin işini daha da kolaylaştırmıştır. Ve böylece bölgede zorunlu olarak yaşanan ve yaşanması muhtemel olayların şansa bırakılacağını düşünmek cahilliğinde ötesinde bir durumdur.
     Ondan sonra da efendim Amerika'nın, İngilizlerin, Rusya vb. ülkelerin ne işi var bölgede demek, çağı çoktan geçmiş siyaset ve kültürel zavallılıktır. İfade edilenlere en çarpıcı örnekse, dünya devletlerinin çoğu “Atı alan Üsküdar'ı çoktan geçmiş” öz deyişinde olduğu gibi, sözde bölgenin laik devleti Türkiye, daha yeni yerli araba yapmayı düşünmesi ne kadar inandırıcıdır? Umarız bu girişim 1960 yıllarında Türk Malı Anadol Arabasının akıbeti gibi olmaz.
     Dünya ülkelerinin büyük bir çoğunluğunun yakalamış olduğu teknolojik aşamayla, Türkiye'nin yarışacağını düşünmek şovenizmle kendi kendini teselliden başka bir işe yaramamaktadır. Beklentimiz o ki, biz yanılır Türkiye halkının umudu boşa çıkmaz.
     Tüm bunlar Bölge toplumlarında zamanı çoktan geçmiş siyaset ve kültürle nasıl bir bilinmezliğin içerisinde kalındığını göstermeye yetmektedir. Bunun adı siyaset ve kültürel gerçeklerden toplumsal kaçıştan başka bir şey değildir.
     
     Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplumbilim kümesinde bulunan diğer yazıları...
Alevilik İle Sosyalizm Arasındaki Düşünsel Fark ve Bütünleşme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaşam Mümkün Mü?
Ana Tanrıçalar, Hz. İbrahim'in Tek Tanrı Masalına Nasıl İnandılar?
Avrupa'daki Türklerin Yaşamı ve Dünyaya Bakışları
Türkiye'nin Yaşam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düşüncelerin İnsanlığı Getirdiği Nokta!
Sosyalist Devlet Başkanları ve Politikalarının Analizi
Hayvan İle İnsanın Birbirinden Ayrılışı - 3 -
İnsan İle Hayvanın Birbirinden Ayrılışı - 2 -
İnsanda Tapınmanın Oluşumu

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İsrail - Filistin Düşmanlığının Tarihçesi
Her Şeye Muktedir Tanrı ve Kapitalizm Ölüm Döşeğinde
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleştiri Kültürü Üzerine
Türkler Şamanist mi Kalsaydı?
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanın Hafifliği
Coronanın Hatırlattıkları, Dünyanın Geleceği
Türkiye Siyasetini Tıkayan Etkenker (Araştırma Yazısı)
Alevilik; İslam Dışı Din Değilse Pozitif Felsefe Midir?
Şii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir?
Kudüs, Dinler Savaşı ve Haklı Olan Kim?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dinlerin Doğuşu ve İslam'ın Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Şekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doğuşu ve İslam'ın Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Değişikliği Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doğuşu ve İslam'ın Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapılarına Saldıranların Açık Kimliği [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanımak" Araştırma Kitabımı Yazma Nedenim : [Deneme]
İşte Türkiye'nin Yaşam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
İslamiyet Yeniliğe Açık Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araştırmalar yapmaktayım. Yayınlanmış bir kitabımın dışında çeşitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayınlanmıştır. Ve iki kitap dosyam yayına hazır durumdadır.

Etkilendiği Yazarlar:
Tam bağımsız Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.