..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuş olmayı istediği ancak kimsenin okumayı istemediği eserdir. -Mark Twain
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Şairler > Yûşa Irmak

6 Nisan 2021
Açık Deniz Kenarında  
Yûşa Irmak
Geçen hafta pazar günü kitaplığımı karıştırırken Necatigil okumayı canım çekti… İnsanın canı yazar okumayı çeker mi? Yani âşıkların birbirini görmeyi canı nasıl çekebiliyorsa yazarı da pekâlâ çekebilir değil mi? Her ne ise, yazarın kitaplığımda neredeyse bütün şiir kitapları varmış. Hangi ara almışım bu kitapları hatırlamıyor olsam da elimdeki tüm kitapları bir araya getirip her haftasonunda kendim için Necatigil okuma günü planladım hızlıca…

:HDF:
Geçen hafta pazar günü kitaplığımı karıştırırken Necatigil okumayı canım çekti… İnsanın canı yazar okumayı çeker mi? Yani âşıkların birbirini görmeyi canı nasıl çekebiliyorsa yazarı da pekâlâ çekebilir değil mi?

Her ne ise, yazarın kitaplığımda neredeyse bütün şiir kitapları varmış. Hangi ara almışım bu kitapları hatırlamıyor olsam da elimdeki tüm kitapları bir araya getirip her haftasonunda kendim için Necatigil okuma günü planladım hızlıca…

Evet, geçen hafta Behçet Necatigil’in çeviri eserlerinden olan, Strindberg’in Açık Deniz Kenarında’sını okurken, eseri ve yazarını tanıtan çok güzel bir de giriş yazısı kaleme alındığını söylemeliyim. Kitaba şöyle bir bakınca Strindberg’in İstanbul’da, bir zamanlar, tiyatro seyircisince tanındığını öğreniyoruz. Peki, kim tarafından? Tabii ki Türk tiyatro sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yapımcı olan Muhsin Ertuğrul tarafından… Tiyatro seyircisinin Strindberg dramlarından “Baba”’yı çok sevdiğini öğrendim. Bu durum merakımı çekince mini bir araştırma yaparak başka çeviri eserleri var mı diye internette bakındım… Fakat August Strindberg’in öteki romanlarının Türkçe’ye çevrilmediğini gördüm sadece Özel defterlerinden bir seçmenin haricinde çok bilinen bir eseri yok kitapçılarda…

Evet, “Açık Deniz Kenarı” kitabı bu alanda gerçekten bir başyapıt. “Mayıs ayında bir akşam vakti” başlayarak muhteşem ruh çözümlemeleri ve tasvirleriyle okundukça kitabın siz de benim gibi hayranı oluverirsiniz. Necatigil’in Türkçesi ile bu kitap görkemli dünyanın, görkemli iç acısının anlam kazanmasını tam anlamıyla sağlamış desem duygusal bir tespitten öte realist bir tespitte bulunmuş olurum.

Şu çevirinin temizliğine bir bakınız:

“İşte deniz, dünyanın dört bir tarafını görmüş olan balıkçılık uzmanı için yeni bir tarafı olmasa bile, baş başa kalınabilen münzevî deniz! Kuytu ve gizli yerleriyle orman gibi insanı ürkütmüyor; ruha açık, iri, mavi, sadık bir göz gibi sükûnet aşılıyordu.”

ne denir ki?

Esasen Necatigil’in çeviri eserlerini okuyanlar Thomas Mann imzalı Venedik’te Ölüm ve Sadık Hidayet imzalı Kör Baykuş, Açık Deniz Kenarında’nın izdüşümü olabileceğini bilir. Çünkü ifadeler aynı delik deşik gönül kipleri ile yazılmış…

Örneğin, Knut Hamsun’ları gençliğimden beri ben de unutmuyorum. Belki herkes Açlık’ı daha iyi hatırlar fakat Behçet Necatigil, Knut Hamsun’a handiyse ömür zengini yapmıştır. Üniversite’ye ilk başladığım yıllar da Pan’ı da okumuştum o dönemlerde Knut Hamsun tutkunu olup çıkmıştım. Necatigil, onun, doğayla baş başa ve biraz ıssız, hep çalışkan, yalnız kişilerle örülü dünyasında gezinip durmuş, adeta benim de o geziye katılmamı istemiş gibi yazmıştı kitabı…

Evet, Venedik’te Ölüm kitabı’na da gözatacak olursak, o roman da yine aynı yıllar da etkilendiğim romanlardan biriydi diyebilirim. Hem Venedik’te Ölüm, hem Açık Deniz Kenarında ki bu eserler insana iyi ki “Türkçe” var dedirttiriyor…

Yazarın özellikle Heine’nin Şarkılar Kitabı’nı Türkçe’ye hangi sabırla çevirdiğini anlamak güç. Ama yapmış yapacağını işte o eserden tertemiz bir mısra:

“Bir şövalye vardı üzgün, sessiz,

Solgun yanakları çukurda;

Kapılmış karanlık hulyalara

Dolaşırdı sendeler gibi orda burda.

Dalgın, hissiz, yavaş, sakar

Sallana yıkıla gördükçe onu,

Gülüşürdü, çiçekler, kızlar.”

Şu dizelerin içinde insan kendini şövalye sanabilir ki ayıp değildir çünkü ben de ilk okuduğumda kendimi şövalye sanmıştım…

Ancak mütevazi yazarımız bu emek karşısında bakın ne demiş:

“Heine’nin en ünlü kitabındaki bütün şiirlerin bu kez tarafımızdan çevrilişinde elbet o tatlı, tutkulu musiki korunamamıştır ya; lirik ozanın ne olduğu, türlü yönleriyle romantik şiirin ne olduğu bu çevrilerden de anlaşılır sanırız.”

Anlaşılmış mı?

Necatigil’e teşekkür etseler yeter bu memlekette bence…

Neyse ki edebiyatımızın önemli adamının dikkatinden kaçmamış mevzu: 1953 yılında, Hisar dergisinde Ahmet Hamdi Tanpınar, yeni edebiyatın “dil sevgisi”nden konuşmak ihtiyacını duyuyor; “… belli ki bir dil hazırlanıyor.” diyor ve ekliyor:

“Behçet Necatigil’in R. M. Rilke’den tercüme ettiği Malte Laurids Brigge’nin Notları’nı okudunuz mu? Bu şaşırtıcı eseri Türkçe’de bu kadar sadakatle verebilmenin ne demek olduğunu, nasıl bir kazanç olduğunu düşündükçe şaşırıyorum.”

İşte Behçet Necatigil’in özellikle çeviri eserlerini okuyanlar bu eserlerin gerçekten kültürler arası bir köprü olduğunu hemen anlar. Burada okuyucunun yapması gereken tek şey köprüden yavaş adımlarla geçip gitmektir. Necatigil’in eserleri özenle okunduğunda Türkçe’nin ne kadar zengin bir dil olduğu hemen farkedilir.

Son söz olarak Necatigil’in kaleminden çıkan çeviri eserlerinin ne yazık ki yeni baskıları yok… İnsan buna üzülüyor… Hani dilimizin hırpalandığı, özellikle Z kuşağının dil sevgisinden uzak olduğunu düşünen tüm ebeveynlere yazarın çeviri eserlerini tavsiye etmekten kendimi alamıyorum…

Sağ ol Necatigil… Ruhun şad olsun…

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve şairler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dilaver Cebeci
Abdülhamid, Abdülhak Hâmid ve Karındeşen Jack
Ruhu Vurgun Yemiş Dalgıçlar
Bir Çığlık
"Babil’de Ölüm, İstanbul’da Aşk"
"Anlamı Yok Tüm Sözlerin"
İlla da Ben… Ben!..
"Suya Kanat" Ummana Karışan Şiirler
Bizi Birleştirenler
Tanpınar’ın Şark ve Garp Çıkmazı Üzerine…

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
"Bir Çürük İpliğe Hülya Dizmişiz. ""
Sen Kimsin?
İşlenmemiş Cevherler Ülkesi: Türkiye
Geçmişi Geçmişimiz Olan Şehir: Bosna - Hersek
O Kelime!
İstanbul’u Düşünmek
13 - 14 Yaşındaki Kız Çocukları Hakkında…
Günbatımı Eski Bir Masada Başladı Her Şey
Sonbahara Birlikte Yürümek
Kaygı ve Endişe İnsanı İnsanlıktan Çıkartır

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sakin Bir Acı [Şiir]
Geldim [Şiir]
Sözün Çiçeği [Şiir]
Gözbebeği Turşusu [Şiir]
Bilemezsiniz [Şiir]
Bir Hicran Nağmesi [Şiir]
Geceye Kâside [Şiir]
Sevgiliye Hasretle [Şiir]
Benimle Ölür Müsün? [Şiir]
Beste-i Nigar [Şiir]

Yûşa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aşığı! Yayıncı, gazeteci ve kitapsever. . .

yazardan son gelenler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Yûşa Irmak, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.