Ben Olsam Ne Yaparım
(Yûşa Irmak) 15 Eylül 2024 |
Politik Olaylar ve Görüşler |
| |
Çoğumuz “Ben olsam ne yaparım?” sorusu ile bir şekilde muhatap olmuş ve ardından yapacaklarımızı sıralamışızdır. Aslında bu soru, ‘bilimsel’ bir çıkış değildir ama verdiğimiz cevaplardan yola çıkarak çoğu insanı harekete geçirmeyi başarmıştır.
|
|
Ruhu Vurgun Yemiş Dalgıçlar
(Yûşa Irmak) 18 Eylül 2024 |
Yazarlar ve Şairler |
| |
İyilik ile kötülük bir halatı iki ucundan çekerken, hüzün ile neşe, dinginlik ile çılgınlık, teslimiyet ile isyan arasında bir gerginlik yaratır. İşte bu gerginlik, onun insan ruhuna olan büyük çekimini doğurur. Ve her insan bir mıknatıs gibi birbirine çekilir… |
|
Günbatımı Eski Bir Masada Başladı Her Şey
(Yûşa Irmak) 19 Eylül 2024 |
Yaşam |
| |
Ancak bu evin gün doğumuna bakan tarafı değil de gün batımına bakan bir damı olmasaydı bugün sizlere kitaplar hakkında herhangi bir söz söyleyemeyebilirdim. Evin damındaki o ahşap masada günbatımına her baktığımda hüzünlenmem ve kitaplarımı masaya yaymam için konulmuştu sanki… |
|
12 Eylül Fermanı
(Yûşa Irmak) 23 Eylül 2024 |
Politika |
| |
Evren başkanlığındaki Milli Güvenlik Konseyi, ihtilalden 46 gün sonra bir kanun çıkardı. Bu kanunun metinleri aslında birer “ferman” olsa da isimleri “kanun” olacaktı.
|
|
Psikolojinin Bozuk Olduğunu Gösteren İşaretler
(Yûşa Irmak) 7 Ekim 2024 |
Ruhbilim |
| |
Ben psikoloğa gidersem, ona bile yalan söylerim. İçimde birikmiş duyguları kimseye, hatta kendime bile itiraf edemiyorum… Düşünmeye, hayatın zorluklarına, maddiyatın bu kadar çok önemsenip, ilahlaştırmasına hiçbir anlam veremiyorum… |
|
Yağmurda Koşamayanlar
(Yûşa Irmak) 9 Ekim 2024 |
Anılar |
| |
Geceleyin parlayan bir ışıkta seyrettim balkonumdan. Kurgulanmış, saçma-sapan hikayemin esas kahramanı olarak, kurgulamaya çalıştığım hikâyemde bugün hangi kahramanı oynasam diye rol beğendim kendime. |
|
Sonbahara Birlikte Yürümek
(Yûşa Irmak) 9 Ekim 2024 |
Sevgi ve Aşk |
| |
Ormanın her yerine saçılmış yapraklar, gözlerini son defa kapatmış, kırgın ve üzgün bakıyorlar gözlerime… Beklenilen cümleler tarafından ıskalanmış bir hayat, yaprak dökümü için en iyi fırsattır belki de kim bilir… |
|
13 - 14 Yaşındaki Kız Çocukları Hakkında…
(Yûşa Irmak) 21 Ekim 2024 |
Toplum |
| |
Bu yaştaki kız çocuklarının annelerinin davranışlarını daha iyi incelediklerine şahit oluyorum. Ve elbette çevrelerinde duran ablalarına! Onların saçlarına, makyajlarına, başörtülerine, hareketlerine, giyim tarzlarına kadar rol model alabiliyorlar. |
|
Oyun veya Siyaset
Toplumbilim |
| |
Sporda, kas gücünü kullanarak rakibi kanırta kanırta yenmek, pes ettirmek mümkündür. Ancak ikili spor karşılaşmasında kol gücünü kullanarak yendiğin bir kişidir ve ancak o bir kişiye üstünlük sağlanabilir. |
|
Benim Değil, Gecelerin Oyunu
Felsefe |
| |
– Sözcüklerden anlam çıkarmaya çalışmak aptallık alametidir. Bu yanlıştan kendinizi sakınmalısınız. İnsanlar sözcüklerden, anlama değil, anlamdan sözcüklere gitmeyi denemeli. Siz bu söylediğimi farz edin bir “oyun” hatta buna “anlam oyunu” diyelim.
|
|
Geçmişi Geçmişimiz Olan Şehir: Bosna - Hersek
Yerler |
| |
Bosna-Hersek’in Başçarşı’sını, çeşmesini, dükkanlarını, kendine has tarzda sunulan kahvesini, köftesini, baklavasını, böreğini anlatma işini Influencerlara bırakalım. Bu kadim şehrin camileri, medrese ve tekkeleri, sanat eserleri Osmanlı mirasının gözle görülür âbidelerini anlatan birçok güzel insanla tanıştım. |
|
Yaşadığımız Kaos Türklerin İdrakini Gösterecek
(Yûşa Irmak) 25 Ekim 2024 |
Toplumsal Uçlar |
| |
Eskiden gizlilik denilince sadece Sabataycılar hatırlanırdı. Şimdi Ermeniler de eklendi. Yeni ihtimalleri göz önünde bulundurarak “Gizli Gayr-i Müslimler” demenin daha uygun olabileceğini düşünürken, hayalim ergenlik dönemlerime götürdü beni…
|
|
Kilidi Açmak
(Yûşa Irmak) 12 Temmuz 2024 |
Politik Olaylar ve Görüşler |
| |
İnsan fıtratı, yabancılaşmayı, eksilip bütünlüğünü kaybetmeyi ve yozlaşmayı geçen zaman içinde -negatif, pozitif etkileşimlerle- değişebilir. Bu yüzden bir bütünlük şuuru olmadan birinin başka birine hoşgörüsünün olması düşünülemez ama, fakat ve lakin belki “hoşgörünme” çabası olabilir… |
|
O Kelime!
(Yûşa Irmak) 22 Haziran 2024 |
Günlük Olaylar |
| |
Şimdi Santorini’de uzaklara bakıp zihnimin içini boşaltıp, yüreğimin ağrılarını tamir ederken, Capote’nin Yerel Renkler’ini nereden ve niçin hatırladım, bilemiyorum…
|
|
Kaygı ve Endişe İnsanı İnsanlıktan Çıkartır
(Yûşa Irmak) 13 Haziran 2024 |
Yaşam |
| |
Gerçek şu ki, insanları kaybetme, üzme korkusu ya da onların ihtiyaçlarını karşılama ve yetersiz arkadaşlıkları sebebiyle; yalnızlığı, sessizliği tercih ediyor oluşunuzun tek sebebi kafanızdaki; “…mı acaba” ve birtakım “endişe”lerden başka bir şey değildir. Kaygı ve endişenin insanı insanlıktan çıkardığına onlarca kez şahit oldum… |
|
Ezberlerin Bilimsel Kılıklısı Bir Felakettir
(Yûşa Irmak) 3 Haziran 2024 |
Toplum |
| |
Bir dönem sağ cenah yazarların duygu dünyalarından süzülen en kötü eseri, sol cenah yazarların en iyi, en popüler eserlerine tercih ederdim. Sol düşünür veya yazarların ne dünya görüşünü ne hayat biçimini ne de yaşam felsefesini zerre kadar merak etmezdim. |
|
Eşek Edebiyatı
(Yûşa Irmak) 23 Mayıs 2024 |
Yapıtlar |
| |
Eşek, edebiyatın ve felsefenin olduğu kadar geometrinin ve sosyolojinin de en gözde mecazları arasında yer almış. Birçok şair, yazar, düşünce insanı, filozof, bilim insanları hatta folklor da eşekten vazgeçmemiş. |
|
Gidene Yol, Kalana Yer Vermek
(Yûşa Irmak) 17 Mayıs 2024 |
Sevgi ve Aşk |
| |
Düşünüyorum. Çokça düşünüyorum… Sanki aklımın bugüne kadar hiç denemediği, şimdiye kadar hiç kullanmadığı tarafıyla düşünüyorum… Günlük yaşadığım olaylar, konuştuğum kelimeler, yaşadığım anıların vücuda getirdiği hayalleri algılayıp bir bütün haline getirebilmekten acizim. |
|
Hallerinden Memnun Cevherlerimiz
(Yûşa Irmak) 17 Mayıs 2024 |
Toplum |
| |
Bir kere insanın kendine saygısı varsa bu yaptığımız işe, söylediğimiz söze, aklımızın kibarlığına, gönlümüzün genişliğine ve vicdanımızın bizleri rahatsız etmemesine etki edecektir. |
|
|
|