..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayı isteyen bilime sarılsın, ahireti isteyen bilime sarılsın; hem dünyayı hem ahireti isteyen yine bilime sarılsın" -Hz. Muhammed
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Yûşa Irmak
Yûşa Irmak - yusairmak
Site İçi Arama:

Ana Sayfa
  Negatifin Diyalektiği (Yûşa Irmak) 7 Temmuz 2022 Unutulamayan Dönemler 

İnternette ne ararsanız buluyorsunuz. Videolar, kitaplar, belgeler, eşyalar… Mini bir taramayla istediğiniz dokümana anında ulaşabiliyorsunuz. Bir zamanlar “yakın bir gelecekte internetten tıraş bile oluruz” diye espri yapmıştım ama bunun da gerçekleştiğini gördüm.

Aramızdaki Şeyler (Yûşa Irmak) 13 Ekim 2021 Yazarlar ve Şairler 

Hüzün ve kederle, tahin ile pekmez gibi ayrılmaz bir ikili olduk, çıktık… Böyle düşünceli, kederli anlarda insan, sığınacak bir liman bulamayınca, kitaplığına, kitaplarına sığınıyor… Dün gece ben de tam da böyle hüzün sellerinde kulaç atarken kitaplığımdaki “Dokuz Öykü” kitabına sarılarak rahatlamaya çalıştım..

Deneme Ustası Evliya Çelebi (Yûşa Irmak) 20 Ekim 2021 Yazarlar ve Şairler 

Şu fani dünyaya ısmarlama bir insan olarak gelen Evliya Çelebi'nin daha ana rahmine düşmeden ne olacağı hakkında meydana gelen hadiselere baktığımızda böyle bir insan olacağını hemen sezebiliriz aslında..

Görmeyi Öğrenmiş Gözler (Yûşa Irmak) 25 Ekim 2021 Yapıtlar 

İçim – dışım, sağım – solum, önüm – arkam garip bir hüzünden ibaret… Mıknatısın demiri kendine çektiği gibi ben de nerede bir hüzün varsa üstüme çekiyorum… Arkadaşlar bile “neden düşünceli” olduğumu soruyorlar. “Yapım böyle takılmayın bu ifademe” desem de inandıramıyorum kimseyi… Sanıyorum bu dünyayı ve içinde yaşam sürenleri fazlasıyla ciddiye alıyorum.

Fikirlerin Namusu (Yûşa Irmak) 5 Kasım 2021 Varsıllar ve Yoksullar 

İster devlet, ister birey planında olsun “fikri namuslu” olmak önemli bir konu… Rahmetli Ali Fuad Başgil bu konunun üzerinde çok durmuştu. Herhangi bir meselede objektif olunabiliyorsa, o anlamlıdır yoksa objektifliğin dürüstlükle zerre kadar ilgisi kalamaz. Odağından çarpıtılmış bir bakış açısının, objektife zaten yanlış şeyleri yansıtacağını bilmek gerekir.

Azerbaycanlı Bir Gardaşın İstanbul İzlenimleri… (Yûşa Irmak) 22 Kasım 2021 Yerler 

Yaklaşık 6 yıl önce birkaç arkadaşla birlikte Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği bir fotoğraf sergisini gezmeye gitmiştik. Bu sergide kendi fotoğrafları da sergilenen Azerbaycanlı fotoğraf sanatçısı Ramiz Samidov isminde sanatçı arkadaşla tanışmıştım…

Tolstoy’un Karısı (Yûşa Irmak) 22 Kasım 2021 Yazarlar ve Şairler 

Edebiyat tarihi bir gün bazı kadınların itibarını iade edecekse, söz konusu listenin başında Lev Tolstoy’un hayatını kararttığı söylenen Sofya Hanım yer almalıdır. Zira biz onu, Tolstoy’u ömrünün son zamanlarında evden kaçırtıp bir istasyonda acılar içinde ölüme terk eden acımasız, vahşi ve huysuz bir kadın olarak tanımıştık.

Kurumuş Ağacı Yeşertmek (Yûşa Irmak) 6 Aralık 2021 Yaşam 

“Edebiyat marangozluktan farklı bir iş değildir.” demişti Gabriel Garcia Marquez; 1981’de, Meksiko City’nin görülmeye değer, renk renk çiçekleriyle dolu eski ve şirin semti San Angel Inn’deki evinin hemen arkasındaki ofisinde, Paris Review dergisinden Peter H. Stone’a verdiği o uzun söyleşide. (Yazarın Odası, Timaş, Çev: Öznur Ayman)

İyi ve Kötü Krallar (Yûşa Irmak) 6 Aralık 2021 Yüzleşme 

XIII. yüzyılda eski bir Çin denemesinde Wang An-şı şöyle sorar: “İnsanlık, hakseverlik, iyi davranış, sadakat, dünyanın ahlak esaslarıdır. Bu noktada krallarla diktatörler birdirler. Kralla diktatör ameli faaliyetlerinde birdirler; peki nasıl oluyor da şöhretleri başka başka oluyor?”

Mahşere Uzanan Sevgi: Rüveyda Ya da İkinci Mona Rosa (Yûşa Irmak) 24 Aralık 2021 Sanat ve Sanatçılar 

Şarkılarda olduğu gibi şiirde de her yol ‘aşk’a çıkar. Ortak yönleri olsa da ‘yürek’ler kadar çeşitlidir aşklar. Sezai Karakoç’un tabiriyle “kaderin üstünde bir ‘kader’ olduğu” gibi, aşkların da ‘aşkı’ vardır. Kor alevler gibi ruhu sarıp sarmalayan, gözleri çeşme, yüreği rehin, zihni bulutlu yapan ve Leyla ile Mecnun, Mona Rosa ve Rüveyda’yı yeşerten masum aşk’lardır onlar…

Aklımın Çengeline Takılanlar… (Yûşa Irmak) 24 Aralık 2021 Toplum 

Çok sıradan bir öğle yemeğiydi bizimkisi. Yeni evlenen hanım bir arkadaşımla; havadan, sudan, işten, geçmişten, gelecekten sohbet ediyor bir taraftan da ne güzel kahvelerimizi yudumluyorduk… Ne ara konu “zamanın kıymeti”ni bilmeye geldi inanın ben de anlamadım ama tam iki saat boşa geçirilen saatleri konuştuk…

Yeşil Gözlüler Dünyayı Yeşil mi Görür? (Yûşa Irmak) 24 Aralık 2021 Yaşam 

Bütün doğrular ve yanlışlar oldukları yerde duruyor. Onlara farklı anlamlar yükleyen, sürekli hareket hâlinde olan biz insanlarız kuşkusuz…

Amistad Filmi ve Türkiye’ye Gelen 70 Afrikalı Devlet Başkanları (Yûşa Irmak) 24 Aralık 2021 Sinema ve Televizyon 

Evet, bazıları gerçekten zenci doğar… Kimi, dünyaya gözlerini bir milyarder olarak açar. Annesine muhtaçken statü sahibidir kimi, hangi okullara, kolejlere ve üniversitelere gideceği bellidir, kimleri yöneteceği, kimlerle dostluk edeceği ve hatta tüm akrabalık ilişkilerinin ona neler kazandıracağı…

Hiç Bitmeyen Deneyim (Yûşa Irmak) 31 Aralık 2021 Yaşam 

Küçük bir çocukken bir an evvel büyümek için sabırsızlandığımı düşünüyorum şimdi… Belli ki bir şeylerden hoşnut değildim. Yani, 7 kardeşin en küçük olanıydım ve annemle babamdan sonra büyük kardeşlerimin ayak işlerinin hepsini ben yapmak zorunda kalıyordum. Her ne kadar bu duruma sinir oluyor olsam da kardeşlerim tavır alırlar endişesiyle yapmak zorunda kalıyordum.

Bu Seviye Merkeplerde Yok! (Yûşa Irmak) 9 Ocak 2022 Popüler Kültür 

Bu ülkede hava hep dumanlı hep puslu… Hâl böyle olunca bu havalarda, insanların içinde göründüklerinden daha fazlasını barındırdıklarına şahit oluyorsunuz. Öyle ki oturup konuşulabilir, oldukça makul aynı zamanda mutedil adamlar ve kadınların yerine saldırgan, hırçın, gözü dönmüş bir yaratık karşınıza çıkıyor.

Ruh-i Revanım (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Düşler 

Söze değer veren, kem sözle kırılan, az sözle küsen, çok sözle yorulan yolcum; yurduma kurulmuştu bunca yıldır tüm dertleriyle… Şimdi sustu da ne oldu, ne çıktı?

Şarkılar Neyi Söyler? (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Sanat 

Bu zamana kadar üretilmiş ve bundan sonra üretilecek olan tüm sanat ürünleri, üretildikleri ve üretilecekleri dönemin rengi, nüktesi, duygusu ve sorunlarıyla dolu olacaktır…

Kendini Bilmek (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Kültür Çatışmaları 

İnsan erdemleriyle yücelir. Erdemler içinde ilk sıraya: “kendini bilme”yi koyabiliriz. Belki borsalarda, kurlarda değil ama gerçeği bilen gönüllerde kendini bilenin değeri yükselir…

Yalnız Yıllar (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Yaşam 

Büyümeyi önlemek mümkün değil ve büyüyen yalnızlıklarımızı… Büyüdükçe yalnızlaşıyor insan. Aslında kendine dönüyor, aynaya bakmaksızın kendini görmeye çalışıyor kendi içinde. Kendisini aramaya ve bulmaya yöneliyor. Yoğun bir arayış bu. Yaratıldığı çamuru, yaşamanın gerçeğini arama durumu..

Bağışlanmak İsteyen Affeder Ama… (Yûşa Irmak) 7 Şubat 2022 Din 

Haklılığa dayalı güç ve kuvvet sahibinin, maddi ya da manevi yaptırımdan vazgeçerek, suçluyu, affedip bağışlaması, insani erdem yapılanmasının en büyük özelliğidir. Evet, meselenin hukuki yanı kadar ahlaki yanı da oldukça mühimdir. Çünkü, yanılgı kaynaklı sorumluluk çok çeşitli, çok katmanlı karmaşık bir olgudur.

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2023 | © Yûşa Irmak, 2023
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 28.03.2023 22:20:05