..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Ahmet Zeytinci




1 Mayýs 2021
Muhabbetlerimizin Katili Televizyon  
Ahmet Zeytinci
Deðerli dostum Zekeriya Efiloðlu'nun bir konferansýnda ki konuþmasýndan cýmbýzladýðým bu cümle üzerine biraz kafa yorayým dedim. Bu tespit gerçekten çok vahim sonuçlar doðurmuþ ve bundan sonrada doðuracaktýr toplumumuzda. Ýsimleri þimdi aklýmda deðil bir çok deðiþik ülke de televizyona ''Aptal Kutusu'' da denmektedir. Bizim çocukluðumuzda tek kanallý televizyon TRT bize yetiyor da artýyordu. Þimdilerde yüzlerce kanalýn içinden, istediðinizi seçebiliyorsunuz. Ýnsanlar, hele de bizim insanýmýz televizyon seyretmek ile bilgi ve kültür sahibi olacaklarýný zannediyorlar ki bu aslýnda büyük de bir yanýlgýdýr. Kültür programlarý da var zaman zaman televizyonlarda lakin bir saatlik bir kültür sanat programýný izlemek ile çok da fazla bilgi, kültür sahibi olamazsýnýz. Bir saat kitap okumak size onun üç beþ katý daha fazla katký saðlar. Bilgi ve kültürün en baþta araçlarý kitaplar, gazeteler ve dergilerdir.


:ABEH:
''Dünya da en çok televizyon izleyen ikinci ülkeyiz biz.'' Zekeriya Efiloðlu

Deðerli dostum Zekeriya Efiloðlu'nun bir konferansýnda ki konuþmasýndan cýmbýzladýðým bu cümle üzerine biraz kafa yorayým dedim. Bu tespit gerçekten çok vahim sonuçlar doðurmuþ ve bundan sonrada doðuracaktýr toplumumuzda. Ýsimleri þimdi aklýmda deðil bir çok deðiþik ülke de televizyona ''Aptal Kutusu'' da denmektedir. Bizim çocukluðumuzda tek kanallý televizyon TRT bize yetiyor da artýyordu. Þimdilerde yüzlerce kanalýn içinden, istediðinizi seçebiliyorsunuz. Ýnsanlar, hele de bizim insanýmýz televizyon seyretmek ile bilgi ve kültür sahibi olacaklarýný zannediyorlar ki bu aslýnda büyük de bir yanýlgýdýr. Kültür programlarý da var zaman zaman televizyonlarda lakin bir saatlik bir kültür sanat programýný izlemek ile çok da fazla bilgi, kültür sahibi olamazsýnýz. Bir saat kitap okumak size onun üç beþ katý daha fazla katký saðlar. Bilgi ve kültürün en baþta araçlarý kitaplar, gazeteler ve dergilerdir.


20. Yüzyýlýn ünlü düþünürlerinden Albert Einstein ''Korkarým ki bir gün teknoloji, insan etkileþiminin önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çýkacak.'' demiþtir. Gittiðim yerlerde, çoðu zaman dikkat ile bakarým gençlere ve diðer insanlara... Ellerinde birer akýllý telefon, nasýl akýllý telefon ise artýk, adýnýn tam tersi insanlarý aptallaþtýrýyor bence de, birbirlerinin yüzlerine bakmaktan, iki kelam etmekten bile acizler yeni nesil arkadaþlar.


Ýþten yorgun argýn insan evine gittiði zaman eskiden ne olurdu, þimdilerde ne oluyor, hiç anlayabilen var mý? Cep telefonu ve bilgisayar yokken haným kapýda karþýlardý, kýz gelir ayaðýna terlik verir ''Buyur giy babacýðým derdi.'' oðlan gelir ''Hoþ geldin baba nasýl geçti günün?'' derdi. Þimdilerde öyle mi? Zile basýyorsun basýyorsun kapýyý açan yok. Kapýda cepten hanýmý arýyorsun. ''Haným kapýyý açsana uyuyor musun yoksa?'' diye. Haným da ''Anahtarýn ile açýver dizimin çok önemli bir yerindeyim.'' diyor. Hasbinallah diyorsun içeri giriyorsun. Ne kýz terliklerini getiriyor, ne oðlan hoþ geldin diyor. O an da kendi küçük televizyonlarýnda her ikisi de kendi dizilerini seyrediyor.


Allah aþkýna bir ülke de her hafta üç tane beþ tane ayrý ayrý yeni baþlayan dizi yayýna girer mi? Bu nasýl bir mantýktýr. Ýçimiz dýþýmýz dizi oldu. Kimse de buna dur demiyor. Artýk televizyon seyretmiyorum. Çok ender de olsa bir oda da oturduðumuzda beyazcama çivilenmiþ gibi, birbirimiz ile konuþmadan, ruh gibi televizyona bakýyoruz. Tarihi dizileri ki aslýnda içinde gerçeklerden uzak bir dolu sahne var, gerçek tarih diye algýlýyoruz. Kendini komedyen sanan bir dolu zibidi beþ para etmez espriler ile bizlere hayatý zindan etme gayretinde. Ýnsan metabolizmasýný zorlayan yine bir dolu saçma sapan yabancý televizyonlardan araklanmýþ düzeysiz yarýþmalar. O yarýþmalarda bir dolu sahte davranýþ kalýplarý. Yeter artýk yeter, yemeyin bunlarý.


''Gelin televizyonun zararlarýný maddeler halinde inceleyelim;''
''– Bütün günü televizyon baþýnda geçirmek insanýn baðýþýklýk sistemine zarar vermektedir, ayrýca televizyondan yayýlan ýþýðýn melatonini azaltmasý nedeniyle hormanol dengesizliklerin yaný sýra kansere bile yol açmaktadýr.
– Çok televizyon izleyen çocuklarýn ruhsal dengesizlik yaþamasý, ayrýca erken ergenlikle karþý karþýya kalmasý da yabana atýlmamalý.
– Günümüzde artýk çok rahat etkisini gösteren, þiddet, cinsellik, uygunsuz haber ve seviyesiz programlar insanlarýn psikolojik rahatsýzlýklara itmektedir. Bu ise bilinçsiz ve geri kalmýþ bir topluma hazýrýz demek anlamýna gelmektedir.
– Bir çok programcý kendi reytingleri uðruna insanlarýn zaaflarýný kullanarak bizleri bir nevi 'aptal' durumuna düþürmektedirler.
– Çok televizyon baþýnda durmak, imsomnia gibi uyku problemine yol açmaktadýr.
– Televizyon görsel içerik olduðundan, insanlara izlerken düþünme imkaný vermez. Beyinin tek lob'unu çalýþtýrdýðý için, zeka geliþimine katkýda bulunmaz. (Belgesel tarzý bilgi içerikli yayýnlar hariç.)
– Göz bozulmalarýna neden olur.
– Dikkat daðýnýklýðý ve unutkanlýða yol açar.
– Çocuklarda televizyon karakterini örnek alarak, suç oraný artabilir. (Örnekleri vardýr.)
– Ýnsanlarý gerçekten koparma ve hayalciliðe yönelik yaþam oluþturur. Bu ise büyük bir pisikolojik rahatsýzlýk haline gelebilmektedir.
– Kendi kültürünü unutma.''


''Evet, televizyon aslýnda bilinçli kullanýldýðýnda, insan hayatýný oldukça kolaylaþtýran bir iletiþim aracý olabilir. Ne yazýk ki insanlarýmýz artýk televizyonun esiri haline gelmiþken, bilinçli bir kullaným söz konusu deðildir.''


Gelin bu kýsýr döngüyü, bu zinciri kýralým artýk. Günde dört saat beþ saat televizyon izliyorsanýz, bunu kademeli olarak azaltma yoluna gidin. Azalttýðýnýz saatlerde ya gazete okuyun ya bulmaca çözün ya da çocuklarýnýz ile ilgilenin. Ayrýca biliyorsunuz ki bulmaca çözmek ve kitap okumak ileri ki yaþlarda baþýnýza gelme ihtimali hayli yüksek olan alzheimer hastalýðýný da önleyici bir etkiye sahiptir. Þunu da akýldan çýkartmayalým, çok televizyon izleyen insanlar deðil, çok okuyan ve araþtýran insanlar kendi toplumlarýný daha da ileri seviyeye taþýyacaklardýr 21. yüzyýlda... Hepinize en derin sevgi ve saygýlar yine...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
11 Temmuz 1995 Dünyanýn Kanayan Vicdaný
Aðýrlaþtýrýlmýþ Muhabbet
Veresiye Defterleri Ölmesin
Aðaçta Kalan Kedileri Kurtarma Operasyonlarý
Hadi Leynn Oradan Deme Hakkýmýz Her Zaman Vardýr
Kiþi Baþýna Düþen Milli Gelinimiz Hayli Arttý
Ne Ýlginç Günler Var Dünyada Bir Bilseniz - 2 -
Hangi Duruma Göre Neler Yapýlýr - 4 -
65 Olup 44. 5 Gibi Göstermeye Meraklý Olanlar
Bundan Sonra Çekilmez Olacak

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiyenin Yarýsý Dizilerde Oynuyor Diðer Yarýsý Dizi Seyrediyor Okuyaný Mumla Ara ki Bulasýn
Yabancý Sermaye Nasýl Gelir
Çok Þükür Bende Bir Kulübe Üye Deðilim
Hey Gidi Gençlik Parký
Sadece 8 Mart Ýle Yetinmeyin
Baþýmdan Geçenleri Yazýyorum
Hangi Duruma Göre Neler Yapýlýr - 6 -
B Li Bir Yazý
Gorbi de Gitti
Bir Mýsra Sizden Bir Mýsra Bizden Kampanyasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Papatyaya [Þiir]
Ýyi Misiniz [Þiir]
Bu Kadar mý [Þiir]
Hamdi ile Ýyi Arkadaþtýk [Þiir]
Ben Uyurken Oldu Bunlar [Þiir]
Belasýný Arayan Þair [Þiir]
9. 15 Þemsiyesi [Þiir]
Gökyüzü [Þiir]
Ölüm Kolay Be Oðlum [Þiir]
Yaþadýklarýmý Yazdým Sadece - 1 - [Þiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da baþlayýp devam eden bir hayat. Ýlk ortaokul, lise ve iki yýllýk bir üniversite deneyimi, ticaret hayatý Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri diþi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir þekilde akýp gidiyor. Biraz þiir, biraz öykü ve denemelerin sýcaklýðýnda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.