..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliğinde müzik öğrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > Osman AKTAŞ




26 Ağustos 2021
Yapay Zekâ Varsıllaması  
Osman AKTAŞ
Bugün televizyonlarda yapay zekâ haberlerini seyrettim. İlgi uyandıran çok güzel bir çalışma. İnsanın hayranlık duymaması işten değil. Konuya ilişkin açıklamaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile şirket yönetim kurulu başkanı birlikte yaptılar.


:FIJ:
Bugün televizyonlarda yapay zekâ haberlerini seyrettim. İlgi uyandıran çok güzel bir çalışma. İnsanın hayranlık duymaması işten değil.

Konuya ilişkin açıklamaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile şirket yönetim kurulu başkanı birlikte yaptılar.

"Şimdi ben düşünüyorum da... " diye başlasam bu değerlendirme yazısına, "Sen düşünme, senin yerine düşünecekler var" denir ya da "Sen düşününce ve düşündüklerini söyleyince yöneticilerin huzuru kaçıyor" denilecek.

Ali Şeriati, "Ben sizi rahatlatmak için değil, rahatsız etmek için geldim" diyor. Ben de aynısını söylüyorum. Rahatsınız kaçsın ki, rehavetten kurtulasınız.

Tarım ve Orman Bakanı, ormana bakamıyor, tarımı Hak getire; zaten kalmadı. Bakan, yanan ormanı söndüremediği için suçlayacak bir merci aradı durdu. Tarımdan dersen haberi yok.

Bakın eski tarım başkanıyla ilgili bir anekdot paylaşayım: Zeytin üreticileri dönemin Tarım Bakanına gitmişler ve üretimin yetersizliğinden, buna rağmen ürünün de para etmediğinden bahsetmiş, yardım talebinde bulunmuşlar. Sayın bakan, "Bir yıl zeytin ekin, bir yıl başka bir ürün ekin. Hem verim artar, hem ürünümüz para eder" demiş.

Tarım Orman Bakanı Diyanet İşleri Başkanından yağmur için dua bekleyecek kadar bilimsel çalışmalar yürütüyoruz.

Ben keramet denen şeye itibar eden biri değilim, ancak toplumu olumlu yönde değiştirecek, bir devrim başlatacak dinsel menkıbeleri de göz ardı etmem ve toplum yararınaysa kullanırım. Allah'ın benden beklentisinin de bu olduğu düşüncesindeyim.

Zamanın birinde bir hafız Yasin-i Şerif suresini okuyormuş. Sesi de güzelmiş. Ama kimseye dinletemiyormuş. Bir sabah bir kadının dere kenarında Yasin-i Şerif'i okuduğunu, su içen hayvanların su içmeyi bıraktığını, otlayan hayvanların oylamayı bıraktığını, suyun da sure bitinceye kadar akmadığını görmüş. Bu olayı hocasına anlatmış. Hoca da mürşid-i kâmil... Gülmüş ve öğrencisine "Sure aynı sure, ama zihniyet ve ağız aynı ağız değil" demiş.

Herkes güzel şeyler söyler, ama herkes söylediği güzellikleri söyledikleri gibi güzel yaşamaz. İşte buna zihniyet bozukluğu diyoruz.

Ben diyorum ki, bakmak fiilinin sözlük anlamını aşmayan bakanlar, bu bakanların bakışlarının rahatsızlığını üzerinde görmek istemediklerinden yapılması elzem olan davranışlardan vazgeçen genel müdürler, bir şey yapmış görünüp, hiçbir şey yapmayan, ama kendisine bağlı personeli aşağılayarak varlığını hissettirmeye çabalayan daire başkanları, gelen giden evrak sevkiyatından başka işi olmayan şube müdürleri, bir şube müdürlüğü ya da bir daire başkanlığı kapmak için haklarında bir bedel karşılığı övgü yazdıran il ve ilçe müdürleri, iki cümleyi doğru kuramadığı için öğretmenlik yapamadığından, öğretmenlere amirlik yaparak bozuk psikolojilerini tatmin eden il ve ilçe şube müdürleri, okulların ya da çalıştıkları kurumların tapusu kendilerine verilmiş mantığıyla az gelişmiş zekalarını sınıf sınıf dolaşıp, öğrenci ve öğretmeni haşlayarak "Ben de varım" diyen kurum amirleri yerine keşke şu yapay zekâları atsalar... Eminim bu yapay zekâlar bugün mevcut olan yönetici sıfatında olanların yüzde doksanından daha liyakat sahibi ve daha adillerdir.

Yazık ki, bu yazdığım ve arzu ettiğim beklentim de gerçekleşmeyecek. Yapay zekâ da her üç beş yılda bir sıkışınca yapılan ve rahatlayınca ortadan kaybolan "Yerli Uçak" üretimine dönecek.

Hep hayırlısı dedik. "Hayır" kavramı olumsuzluk anlamında algılandı. Bu sefer inşallah "Evetlisi" diyorum.

Allah ülkemizi huzur ve refaha çıkarsın. İş halka ve demokrasiye kalırsa, Kerem'den ve Aslı'ndan da beter yandık, demektir.

24 Ağustos 21
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
10 Kasım
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
Bu Vatan
Vicdansız Medya Cahil Toplum
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Sosyal Medyada ve Tanıtım Panolarında Dilencilik
Büyüklerin Toprak Kapmaca Oyunu
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakanı mı
Yusuf ile Müfredat

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam ve Rejim
İrade ve Kudret
Kanlı Temmuz
Devrimci Bir Derviş: Mehmet Akif
"Kadın Şairler Aşktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göğüs Kafesinde Kuş Yetiştiren Şair: Şükrü Çanku
Yazar ve Şairlerin Değişen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlı Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Değiştiren İdamlar
Sabahattin Ali

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.