..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




11 Mayýs 2004
Bir Hastanýn Günlüðü / Eleþtiri  
Kâmuran Esen
Yaþamýn içinden.....


:BHIH:


Birkaç gün önce hastaneye gittim. Annemin diþlerinin tedavisi yapýlýyor da. Hastaneye her gidiþimde, hasta oluyorum. Ýllâ ki sinirimi ve saðlýðýmý bozacak þeylerle karþýlaþýyorum.O gün de öyle oldu.

Salona bir girdim, onlarca kiþi. Ne onlarcasý caným, birkaç yüz demem gerek. Önce sýra almak için, sýra kuyruðuna girdim. Bu normal, hiç söyleyecek sözüm yok. Ancak; sýram geldiðinde, bankodaki görevli bayanla anlaþýncaya kadar akla karayý seçtim. Bana bir þeyler söylüyor ama duyamýyorum ki. O da beni duymuyor.Çünkü aramýzda kahrolasý cam var.O bankonun arkasýnda, ben önünde. Bankonun geniþliði yarým metre falan.Görevli bayan, döner sandalyeye oturmuþ, þöyle geriye atmýþ kendini.Yani benden birbuçuk metre uzakta. Sanki aramýzda Ege Denizi var, bir türlü anlaþamýyoruz.

Bankonun üzerindeki camýn alt kýsýmda, tahminen on santim yüksekliðinde bir açýklýk var.Görevliyle anlaþabilmek için, aðzýnýzý o açýklýða denk getireceksiniz ki, görevli sizi duysun.Hadi o duydu diyelim; ama onun aðzýnda geveleyerek söylediklerini siz nasýl duyacaksýnýz? Çünkü kulaklarýnýz üstte kalýyor.Yani camýn açýk yerinin çok üstünde...Aðzýmý o açýk yere koyup konuþuyorum, sonra dizlerimi kýrýp eðiliyorum ve kulaðýmýn birini o açýklýða koyuyorum. Ýþte böyle bir aðýz, bir kulak yapýþtýra yapýþtýra görevliyle anlaþabildik.

Bilgisayara kayýt kuyruðuna girdim sonra.Orada da cam var, duvar gibi.Sanki kurþun geçirmeyen cam. Ne iþe yarýyorsa! Camýn o on santimlik kesik yerine birkaç kez bir aðzýmý, bir kulaðýmý yapýþtýrarak, o iþi de hallettim. Bir aðýz - bir kulak, bir aðýz – bir kulak. Eðile doðrula, belim aðrýdý. Zaten belim sakat.

Vezne kuyruðuna girdim sonra. Sýramý beklerken, veznenin yanýndaki kapý dikkatimi çekti.Kapýda “ ÝÞÝ OLMAYAN GÝREMEZ ” diye yazýyor. La havle vela......Ýþim olmayan odaya ne diye gireyim! Örneðin et alacaksanýz kasaba girersiniz, di’ mi? Sigara alacaksanýz, ne diye kasaba gireceksiniz ki! Eðer yemek yemeyecekseniz, lokantaya gider misiniz? .......Sanki o yazýyý yazmasalar, millet o odaya dalacak. Ama o kapýdan alamadým gözümü. ”Acaba o odada ne var? Bu odaya neden girilmez? ”...... Bu kadar sýkýntý arasýnda, bir de bunu düþün þimdi.

Vezneden çýktým, fotokopi kuyruðuna girdim.Oradaki iþimi bitirip üst kata çýkarken, merdivenin dibinde, masada oturan bir genç kýz gördüm. Allah Allah! Bu kuytu yerde bu kýz niye oturuyor? Hastanenin en ücra noktasýnda ne iþi var? Öyle oturuyor iþte. Ha sahi, yalan söylemey’im þimdi.Elinde bir kalem vardý, onunla oynuyordu.Bir de baktým, yanýndaki duvara “DANIÞMA” yazmýþlar. Herkes de uyuyor bu söze. Kimsenin gidip bir þey danýþtýðý yok. Çünkü oraya gelinceye kadar, hastane iþkencesinin büyük bir bölümünü atlatmýþ oluyorsunuz. Demek ki onun için “danýþ MA” yazmýþlar. Ben de danýþmadým zaten.Ama onun önünde cam yok. Kimsenin bir þey soruduðu yok ya, vatandaþa engel koymaya da gerek yok. Kýzcaðýz bluzunun kollarýný çekiþtiriyor, saçlarýný düzeltiyor can sýkýntýsýndan.Çünkü yapacak iþi yok...Acaba bu kýzý buraya neden oturttular? Yarým saat düþündüm, mantýklý bir yanýt bulamadým.Dedi ki annem: “Sevaptýr kýzým! Býrak, o da ekmek parasý kazansýn.” Sanki engel olacak bir yaptýrým gücüm varmýþ gibi.

Vardýk diþçinin kapýsýna.Yine kuyruk(Ama doðal bu kuyruk.) .Oda kapýsý kapalý, kapýda da “MUAYENE VARKEN KAYIT YAPILMAZ” diye yazýyor.Ýyi de biz kayýt olmadýk ki daha.Kayýt olmazsak, muayene de olamayýz. Allah Allah ! Ne çabuk baþlamýþ muayene. Saat daha(!) dokuzbuçuk....Dayandým kapýya, açýlmýyor. Hastalardan biri dedi ki: ” Hemþire Hanýmlar kahvaltý ediyorlar.”.....Ama öyle munis bir ses tonuyla söyledi ki... ”Zavallýlar aç mý kalsýnlar, býrak kahvaltý etsinler. Saat on’a geliyor, zavallýlar hâlâ aç. Yesinler yesinler,” der gibiydi.........Bekle bekle bekle.

Muayene odasýnýn kapýsýnda “ SÝGARA ÝÇÝLMEZ ” anlamýna gelen þekli görünce tepem attý. Hastasýn, kuyruktasýn, muayene olacaksýn, diþ çektireceksin veya yaptýracaksýn..Hiç orada sigara içilir mi! .....Oraya “ sigara içilmez ” uyarýsýný koymak, “ Buradan denize girmek tehlikeli ve yasaktýr ” ibaresini koymakla birdir bana göre.Ya da caminin kapýsýna “ Bikiniyle girmek hem yasak hem günahtýr,” yazmakla birdir.......Bunlar insanla dalga mý geçiyorlar Allah aþkýnýza.

Neyse muayene baþladý. Ýkide bir kapýdan baþýný uzatan hemþirenin aðzýna bakýyorum, annemin ismini söylesin diye. Kapý açýlýyor, bir isim söylüyor, arkasýndan TIRANK diye bir ses.Sanki uçak düþer gibi.Yeniden açýlýyor, biri daha çaðrýlýyor, yine TIRANK! ...Bu ses, beynimi oyuyor. Bir hemþire elinde boþ bardakla kapýdan çýkýyor, yine TIRANK! Az sonra çay dolu bardakla geliyor, odaya giriyor, bir TRANK daha.......Bu týranklar, muayene odasýnýn kapýsýnýn kapanýrken çýkardýðý gürültü.Hamam kapýsýndan beter. Annemim diþini düþünürken, þimdi bir de baþ aðrýsý çýktý.

Uzun bir süre sonra sýramýz geldi.Annemim diþine gerekenler yapýldý......Çýkýþta duvardaki afiþ iliþti gözüme: BÝZÝM YÖNETÝMÝMÝZDE; HASTA “MÜÞTERÝYE”, SAÐLIK EMEKÇÝSÝ “ KÖLEYE “ DÖNÜÞECEK.......Ay ben köle olmaya razýyým. Böyle kölelik, efendilikle deðiþilmez.......Hastaneden çýktýðýmýzda, baþýmda bir aðrý vardý ki sormayýn gitsin. Birkaç gün sonra yine gideceðiz. Ýki tane aðrý kesiciyi peþinen yutayým da öyle gideyim bari.

ALLAHIM ! Lütfen beni hasta etme. Beni hastane kapýlarýnda süründürme.Varsa bir kabahatim, kestirme yoldan yap yapacaðýný. Lütfen!

Not: Bir birimde görülen yanlýþlar, tüm birimlere mal edilemez. Bunu özellikle belirtmek isterim.




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :)))))))))
Gönderen: ayse / istanbul
12 Mayýs 2004
Her zamanki gibi harikasınız inanın gülmekten gözlerimde yaşlarla okudum:)))) ama malesef gerçekler bunlar ,sizle iki gün önce başımdan geçen bir olayı paylaşmak isterim,harç parası yatırmak için bir veznenin önüne gittim ama öglen arası oldugundan kimse yok bende kapının tam karşısında biryere oturmakta buldum çareyi ,mesai saatinin başlamasına 15 dk kala birkaç kişi geldi ve kapının önüne yapıştılar ,benim gibi orada oturanlar sıranın önüne geçme hakkına sahip degildik NEDENMİ?? illaki bedenimiz kapıya yapışık beklememiz gerekiyormuş:(((( bizim sıra anlayışımızın bu oldugunu anladım,yok efendim rahatsızdımda ben şuradaydım olmazzz kapıyla bütünleşmek şart bu şekilde bir tecrübe daha kazanmış oldum. Rabbim ne muhtaç etsin nede eksik etsin ,hastamısın hastayamı bakıyorsun diye boşuna dememişler:)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.