Yedi iklim dört köşeyi dolandım / Meğer dünya her tarafta bir imiş. -Dadaloğlu |
|
||||||||||
|
Aşağıdaki programlar RTÜK’ ten uyarı cezası alan programlardan sadece birkaçı: Bu Kalp Seni Unutur mu ? Aşk - ı Memnu Olacak O Kadar Güzel Haberler Unutulmaz Saba Tümer’le Bu Gece Bizden Kaçmaz Bir Şarkısın Sen Ceza verme gerekçeleri ise, şöyle: işkence sahneleri, sevişme sahneleri, öpüşme sahneleri, hakaret içeren sözler, frikik görüntüleri, özel hayatın ihlali, kötü örnek olma, ahlaki değerleri ihlal, çocuk istismarı vs Bunların haricinde RTÜK; sigaranın, içki kadehlerinin görüntülerinin buğulanmasını istiyor. O zaman da garip bir görüntü ortaya çıkıyor. Sadece sigara buğulanarak belirsiz hale geliyor ama, sigara dumanı kapatılamıyor. Tam filme dalmışken dumanı görüp, “Allah Allah ! Bu duman da ne?” dedirtiyor insana. Sigara yok, duman var. Tabancasız – tüfeksiz adam öldürmek, içki kadehini eline bile almadan sarhoş olmak, bir kadınla bir erkeğin bırakın ilişkiye girmesini, öpüşmeden çocuk sahibi olmaları gibi komik bir durum çıkıyor ortaya… Ekranda sigarayı gören kişi, hemen sigara yakacak; içki kadehini gören meyhaneye koşacak diye düşünülüyor olmalı. Çok saçma. Ben film izlerken; “ Aaaaa ! İçki içiyorlar, hadi ben de içeyim. Adamlar banka soyup zengin oldular, ben de banka soyayım. Falanca artistin dekoltesi çok hoş, ben de dekolte giyineyim. İşkence yöntemlerini öğrendim, hadi ben de birilerine işkence edeyim.” diye düşünmedim hiç. Bu kısıtlamaların; insanları baskı altına alma, toplum üzerinde otorite kurma, ses vereni susturma çabasından başka bir şey değil. Her şeyi kısıtlamaya, makaslamaya kalkarsak, tv’ de izleyecek program, film bulamayız. RTÜK; yaptığı yayınlarla insanların beynini yıkayan programlar yapan, bir masal olabilecek dizi ve filmleri, gerçek yaşam öyküleri diye yayımlayan kanallara baksın. Uyarıyı o kanallara versin. Mezardan kalkıp gelip, katilini öldürenler; gerçekleri ve yarın olacakları rüyalarında görenler; hızır olup, başı sıkışanların yardımına koşanlar ve daha bir sürü saçmalıklar. Bu programlaraRTÜK’ten uyarı yok. Zamanla, RTÜK’ün baskısı artacak gibi görünüyor. Zaten yapımcılar, senaryolar üzerinde oynamaya başladılar.İleride, birçok görüntünün makaslanacağı filmler, diziler izleyeceğiz. Bir film düşünelim. Filmde, RTÜK’ ün – bu kafayla- kesebileceği, uyarı cezası verebileceği ne gibi sahneler olabilir ? Soyunup, iç çamaşırlarıyla yatağa girme. Bir banka kasasını, akla gelmeyecek yöntemlerle açma. Şeytanın bile akıl edemeyeceği entrikalar. Söylenen yalanlar. Adam kaçırma görüntüleri. Karı kocanın birlikte yatağa girmeleri. Kapkaç görüntüleri. Süratli araba kullanma görüntüleri. Dans görüntüleri. Bayan sporcuların görüntüleri. Ve daha onlarca görüntü. Bu görüntüleri makaslamaya kalkarlarsa; film, film olmaktan çıkar. RTÜK’ ün yapacağı en iyi (!) şey; içinde – kendi hayat görüşlerine göre- uygunsuz görüntülerin ve konuşmaların mutlaka yer alacağı filmi, toptan makaslamak . ” Yorgan gitti, kavga bitti.” misali. İşte o zaman; siz sağ , ben selâmet.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |