..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlar, tersine çevrilmiş anılardır. -Anonim
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Din > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Sorumluluk Bilinci  
M.NİHAT MALKOÇ
Dünyaya gelen her insanın belli görev ve sorumlulukları vardır.Hiç kimse başıboş değildir.Hepimiz belli gayelerle yaratılmışız.Onun için insan en değerli varlıktır.Kendimize bu açıdan bakarak büyüklüğümüzün farkında olarak yaşamalıyız.


:AGFI:
Dünyaya gelen her insanın belli görev ve sorumlulukları vardır.Hiç kimse başıboş değildir.Hepimiz belli gayelerle yaratılmışız.Onun için insan en değerli varlıktır.Kendimize bu açıdan bakarak büyüklüğümüzün farkında olarak yaşamalıyız.Son büyük Divan Şâiri Şeyh Galip bize kendi yaratılış hakikatimizin ve üstünlüğümüzün bilincinde olmamız gerektiğini haykırıyor:
     “Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen
      Merdüm-i dide-i ekvan olan âdemsin sen”
     Günümüz Türkçe’sine aktarırsak şunu demek istiyor: “Kendine iyi bak,sen dünyanın özüsün.Sen kâinatın gözbebeği olan insansın.”Bizler bazı zaman kendimizi boş ve anlamsız görürüz.Bu aslında kendimize yapabileceğimiz en büyük haksızlıktır.Bir kere dünya ve diğer bütün âlemler insanın şerefine yaratılmıştır.Bizi var eden Allah çok büyük değer veriyor bize.Ne yazık ki bunun farkında olamadan yaşayıp ölenlerin sayısı hiç de azımsanacak kadar az değildir.Onlar ne kadar zavallı ve acınacak insanlardır!
     İnsan öncelikle varoluş gayesinin ve büyüklüğünün farkında olmalıdır.Fakat insanın büyüklüğü derecesinde görev ve sorumlulukları da var.Bunların da bilincinde olmalıyız.Peki nedir sorumluluklarımız?Bunları imanî ve insanî olmak üzere ikiye ayırarak incelemekte yarar var.
     Biz öncelikle insanız.Yaşadığımız çevreye karşı yapmamız ve yapmamamız gereken hâl ve hareketler var.Çevremizin bizden beklentilerini gözardı edemeyiz..Toplum içerisinde yaşayan fertleriz.Kendimizi toplumdan soyutlayamayız.
     Çocuklarımızı yetiştirirken onlara aşırı derecede müşfik davranmamalıyız.Kolaydan zora doğru görev ve sorumluluklar vererek bu insanî duyguyu onlara kazandırmalıyız.Sorumluluk duygusu bu yaşlarda kazandırılır.Her dediği yerine getirilen ve her işten alıkonulan çocuğun dayanma gücünün ve mücadele direncinin gelişmesini beklemek hayal olur.
     Hayat bir mekteptir biz insanlar için!..Gelecek günler acılara ve mutluluklara gebedir.Yaşam hep güllük gülistanlık değildir.Dikenli patikaları da vardır bu uzun ve çileli yolun...Her inişin bir yokuşu da vardır muhakkak…Yarınlar sürprizlerle doludur.Kendimizi ve çocuklarımızı, bunları dikkate alarak hazırlamazsak yol yorgunu maratoncular gibi olduğumuz yerde yığılır kalırız.Arkadan gelenlerin altında ezilmeye engel olamayız.
     İnsanî sorumluluğun yanında bir de imanî sorumluluk vardır demiştik.Bu, mevcut dünya için olmasa da ahiretimizin mamur olması için elzem bir duygudur.Gerçi imanî yükümlülüklerini yerine getirenlerin insanî sorumluluklarını görmezlikten gelmesi pek rastlanan bir durum değildir.
     Yüce Allah, biz insanlara cüzî irade vermiştir.Bu, doğrularla yanlışları birbirinden ayıran bir süzgeç hükmündedir.İradesini hakkıyla ve yerinde kullanan, gelecekte pişman olacağı işleri yapmaz.Kendini bir imtihanda görür.Hayata o ciddiyetle sarılır.Hâl ve hareketlerini kontrol altına alır.Sadece kendisini değil emri altındakileri de o doğrultuda yönlendirir.Çünkü kişinin kendisini manevî sorumluluktan kurtarması yetmiyor.İnancımız bu bencilliğe cevaz vermiyor.Bu hususta Resulullah Efendimiz şu nasihatte bulunarak bizleri uyarıyor:
     “Her biriniz bir yöneticisiniz ve her biriniz yönetiminizdekilerden sorumlusunuz.Devlet adamı bir yöneticidir ve halkından sorumludur;erkek,ailesinin yöneticisidir ve onları gözetmekten sorumludur;kadın,kocasının evinin muhafızıdır ve bundan sorumludur;hizmetçi efendisinin malının bekçisidir ve bundan sorumludur.Her biriniz bir yöneticisiniz ve yönetiminizdekilerden sorumlusunuz.”(Buharî)
     İnsanı insan yapan sorumluluk duygusudur.Bundan yoksun insanlardan her türlü kötülük beklenir.Böyle kişiler hiçbir zaman güven vermez de!...Toplumun sırtında ağır bir yüktürler.Paylaşmayı değil,kişisel menfaati yeğlerler.İnsanı yarı yolda bir başına koyup giderler.
     Sorumsuzluk toplumları çökerten tehlikeli bir sosyal marazdır.Bu illetten emin olmak istiyorsak yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımıza bu hayatî hissi küçük yaşlarda aşılayalım.Aksi hâlde toplumsal huzurdan uzak,cinnet geçiren bir toplumun ruhen hastalıklı fertleri olarak yaşamak zorunda kalırız.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yaşlılara Saygı ve Hürmet
Marifet İltifata Tabidir
Oruç Kalkandır
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ı Uğurlarken!..
Ramazan Bayramı Düşünceleri
Kâinatı Aydınlatan Işık: Mevlid Kandili
Ramazanı Uğurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Şehitlerine!..

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yürekleri Donduran Sarıkamış Harekâtı
Vahşet Çağının Vicdanı: Aliya İzzetbegoviç
Vali Recep Yazıcıoğlu ve "Köprü"nün Hikâyesi
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
beklenen Nesil
Çağ Kapayıp Çağ Açan Bir Fethin Hatırası: Ayasofya
Şehadetinin 29. Yılında Batı Trakya Türklerinin Yolbaşçısı: Dr. Sadık Ahmet ve Davası
Şair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
Anadolu Âşığı Bir Gönül Adamı: Sabahattin Eyüboğlu
15 Temmuz Gecesi Tankların Önünde Yatan Yiğitler Vardı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İyi İnsan Olmaya Bak! [Şiir]
Neyi Kutluyorsun Kardeş? [Şiir]
Değildir [Şiir]
Allah En Güzel Vekildir [Şiir]
Bu Dünya Böyledir Dostum! [Şiir]
Yüreğin Secdeye Değsin [Şiir]
İnsanlıktan Çıkmışsın Sen [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Derin Bir Âhtır Sarıkamış... [Şiir]
Ne Çok Hain Var Ülkemde! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.