..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Oruç Kalkandýr  
M.NÝHAT MALKOÇ
Oruç kalkandýr… Kirlenen ruhlarýmýzý ramazanýn paklýðýnda arýndýrýrýz. Manevi kirler oruç ikliminde iyice temizlenir. Sert rüzgârlar günah aðacýnýn yapraklarýný döker. Sevap aðacýnýn kökleri topraða kenetlenerek güç kazanýr. Bu mübarek ayda ruhumuz alabildiðine geniþler. Ýnsanlýðýn medar-ý iftiharý Resul-i Ekrem Efendimiz: “Oruç kalkandýr. Biriniz oruç tuttuðu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Þayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.” buyurarak oruçlunun ne kadar engin ruhlu ve sabýrlý olmasý gerektiðini bizlere bildirmiþtir. Hangimiz bu sabýr geniþliðini iç dünyamýzda saðlayabiliyoruz?


:ECJC:
ORUÇ KALKANDIR

M.NÝHAT MALKOÇ

Oruç kalkandýr…
Kirlenen ruhlarýmýzý ramazanýn paklýðýnda arýndýrýrýz. Manevi kirler oruç ikliminde iyice temizlenir. Sert rüzgârlar günah aðacýnýn yapraklarýný döker. Sevap aðacýnýn kökleri topraða kenetlenerek güç kazanýr. Bu mübarek ayda ruhumuz alabildiðine geniþler. Ýnsanlýðýn medar-ý iftiharý Resul-i Ekrem Efendimiz: “Oruç kalkandýr. Biriniz oruç tuttuðu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Þayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.” buyurarak oruçlunun ne kadar engin ruhlu ve sabýrlý olmasý gerektiðini bizlere bildirmiþtir. Hangimiz bu sabýr geniþliðini iç dünyamýzda saðlayabiliyoruz?

Oruç kalkandýr…
Dünyamýzý çepeçevre saran þer halkasýndan kurtulup imanýn saadet ikliminde soluklanmak için ramazanýn manevi gücünden fazlasýyla istifade etmeliyiz. Allahü Teala’nýn, ‘mükâfatýný ben vereceðim’ buyurduðu yegâne ibadet oruçtur. Sanýrým bu ifade, orucun Hakk katýnda ne büyük bir ibadet olduðunu açýkça göstermektedir. Oruçlu günahlara ve cehennem azabýna karþý zýrhlanmýþ kiþi demektir. Çünkü “Oruç kalkandýr” buyrulmuþtur. Bu ibadeti hakkýyla yerine getirenler günahlardan ve günahýn getireceði cehennem azabýndan korunurlar.

Oruç kalkandýr…
Oruçlu insan, bu büyük ibadeti inancýndan dolayý yerine getirir. Oruçta riya olamaz. Çünkü kiþinin oruçlu olup olmadýðýný ancak Allah bilebilir. Oruçlu insan açlýðýn getirdiði halsizlikle ne kadar zayýf bir varlýk olduðunun farkýna varýr. Kudretin kendisinde deðil, Allah’ta olduðunun farkýna varýr. Oruçla birlikte arzu ve isteklere gem vurulur. Nitekim açlýk en büyük mürebbidir. Bazý insanlar ancak açlýkla terbiye edilebilir. Bununla ilgili olarak söylenen þu hadis, olaya açýklýk getirmektedir: “Þeytan insan vücudunda kanýn dolaþtýðý gibi dolaþýr. Onun geçiþ yolunu açlýkla týkayýnýz” Demek ki açlýk da bir çeþit imtihandýr. Oruç kalkanýyla kötülüklerin önüne set çekeriz. Þeytan oruçluya kolay kolay yaklaþamaz.

Oruç kalkandýr…
Senenin bir ayý oruç tutan Müslümanlar günah bataklýklarýnda debelenmekten kurtulurlar. Oruç günahlara kefarettir. Geçmiþte bilerek veya bilmeyerek iþlediðimiz günahlardan dolayý piþmanlýk duyarsak, bir daha iþlememeye karar verirsek anadan doðma bir çocuðun saflýðýna eriþebiliriz. Bir hadiste buna iþaret vardýr: Kim imanla ve ecrini Allah’tan bekleyerek, O’nun rýzasýný isteyerek ramazan orucunu tutarsa geçmiþ bütün günahlarý maðfiret olunur, baðýþlanýr.” Bu Müslümanlar için ne büyük bir müjdedir.

Oruç kalkandýr…
Oruç kullarý cehennem ateþinden korur. Oruca sarýlan kullar cehennem ateþinin þiddetinden emin olurlar. Oruç tutmakla manevi mertebemizi yükseltiriz. Gönül dünyamýzý manevi kirlerden ve paslardan arýndýrýrýz. Baþýmýza ne gelirse aðzýmýzdan dolayý gelir. Ramazanda belli vakitler içerisinde yemeden, içmeden ve bir kýsým iliþkilerden uzak duran kullar, kendilerine sýnýr koyma iradesine de sahip olurlar. Orucu sadece yeme içmeden kesilme olarak görenler sýð görüþlü insanlardýr. Oruç bu kadar basit bir mantýk çerçevesine oturtulamaz. Oruç her türlü ölçüsüzlüðü yasaklar, hayatýmýzý ilahi ölçülere göre tanzim eder.

Oruç kalkandýr…
Ramazanda vücut bir yýllýk yorgunluðunu üzerinden atar. Baþta mide olmak üzere bütün organlar dinlenir. 1940 Nobel Týp Ödülü’nü kazanan ünlü bilim adamý Dr. Alexis Carrel, oruç sýrasýnda organizmalarda depo edilmiþ besin maddelerinin harcandýðýný, sonradan bunlarýn yerine yenilerinin geldiðini, böylece bütün vücutta bir yenilenme gerçekleþtiðini, bunun da saðlýk bakýmýndan son derece yararlý olduðunu belirtiyor. Fakat bizler orucu saðlýða faydalý olduðu için deðil, Allah’ýn emri olduðu için tutuyoruz. Bu Müslümanca, farklý ve doðru bir yaklaþýmdýr. Kulluðun gereklerinden olan oruç, bize saðlýk kalkaný da olabiliyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..
Ramazan Bereketi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.