..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




9 Þubat 2002
Deprem  
Özcan Nevres
Son günlerde deprem en güncel konu odu


:BJBC:
DEPREM
Son günlerde deprem en güncel konularýmýzdan biri oldu. Bu güne kadar yapýlan çalýþmalarýn ne denli yüzeysel olduðu, konu ile ilgili açýk oturumlarda belli oldu. Þimdiye kadar yapýlanlarýn tümü zemin nerede saðlam, nerede çürükten öteye gidememiþ. Büyük depremin yarattýðý büyük korkunun neden olduðu vurgunlar da cabasý. Bazý sözde inþaat þirketleri ortaya çýkmýþ, kimi çelik konstrüsyonla, kimi kolonlarý saðlamlaþtýrdýðý savýyla binalarý saðlamlaþtýrdýklarýný gazete ilanlarýyla deprem zedelere duyurmuþlardýr. Ýnþaat tekniðini bilmeyen, geçirdiði korku þokuyla saðlýklý düþünemeyen ev sahipleri bu tür ilanlara kanmýþlardýr. Bazý rantçý müteahhitlerse deprem hasarlarýný ince bir sýva ve boya ile kapatýp, ilk sarsýntýda yerle bir olmasý kaçýnýlmaz olan binalarda saðlam imajý yaratmýþlardýr.
Her ne kadar inþaat ustasý deðilsem de ilk mesleðim olan elektrik tesisatçýlýðý sayesinde inþaatlardaki hatalarý gözlemleme olanaðýný buldum. Ankastre (sýva altý ) tesisatlarý yaparken, kanal kazma sýrasýnda, bazý yerlerde keskinin kýymýk koparamadýðý, bazý yerlerde ise dokunduðun yerde dökülen betonlar üzerinde kanallar açtýk. Bunun nedeni ise, genelde beton dökme iþi o konuda iþ yapan taþeronlara havale edilmesidir. Her ne kadar o iþi yapanlarýn yerini beton dökme makineleri aldýysa da küçük inþaatlarda halen o eski teknik sürdürülmektedir. Ýþi alan taþeronlar, aldýklarý iþi bir an önce bitirmek için harcý yeteri kadar kardýrmadýklarýndan çimentoyla kum eþit daðýlmamaktadýr. Bu durum kolonlarda oldukça büyük sakatlýklara neden olmaktadýr. Deprem sonrasý görüntülerde demirlerin açýkta ve içlerinin boþ olmasý bundan kaynaklanmaktadýr.
Aslýnda, bina saðlamlaþtýrma iþinde ne çelik konstrüsyon ne de ilave kolon güvenceli deðildir. Öncelikle binadaki yükün azaltýlmasý gerekir. Örneðin tuðla yerine ytung gibi hafif malzeme kullanýlmalýdýr. Ya da ýsý yalýtýmý gerekçesiyle dýþ duvarlardaki tam tuðla yerine yarým tuðla, hatta daha ince tuðla kullanýlmalýdýr. Yine ýsý yalýtýmý için iyice küçültülmüþ pencereler de büyütülmelidir. Aðýr malzemeyle balkon kapatýlmasýna izin verilmemelidir.
Tüm inþaatlarda uygulanan kolon tekniði de yanlýþtýr. Çatýlarda kullanýlan sihirli üçgen tekniði kolonlarda da aynen uygulanmalýdýr. Nedir bu sihirli üçgen. Dikmelerde taþýyýcý kolonlarýn uygun yerinden dikmenin dibine destek baðlantýlar yapýlýr. Karþýlýklý baðlantýlarýn kesiþme noktalarý dikmenin dibindedir. Taþýdýklarý yük eþit olduðunda, yük kesiþme noktasýnda sýfýrlanýr. Bu da çatýnýn daha hafif malzemeyle inþasýný saðladýðý gibi, daha saðlam bir çatý oluþumu saðlar. Bu teknik kolonlarda da kullanýlabilir. Dört morelyeden oluþan bir kare veya dik dörtken çaktýðýnýzda ne denli büyük ve sýk çivi kullanýrsanýz kullanýn saðlam olmaz. Köþelerine sihirli üçgen uyguladýðýnýzda arzu ettiðiniz saðlamlýk saðlanmýþ olur. Kemerli yapýlarda da sihirli üçgenlere benzerlik vardýr. O benzerlik camilerdeki olaðan üstü büyük kubbelerin yýkýlmamasýný saðlar.
Bir gözlemimi de açýklamadan edemeyeceðim. Yaptýklarý inþaatlarda eksik çimento kullanan müteahhitler hýrsýzlýklarýný gizlemek için, göze batan yerleri ýslatýp üzerlerine toz çimento serpmektedirler. Kontroller gözle yapýldýðý için bu sakýncalý durum anlaþýlamamaktadýr.
Bence depreme karþý saðlamlaþtýrýlmasý düþünülen binalarda öncelikle aðýrlýklar hafifletilmelidir. Binalarýn üzerindeki tonlarca aðýrlýða neden olan su depolarý kaldýrýlmalýdýr. Pencereler büyütülmelidir. Kolonlara sihirli üçgenlerle destek saðlanmalýdýr. Deprem kaçýnýlmazdýr. Mutlaka olacaktýr. Dileðim bu badireyi minimum hasarlarla atlatmaktýr.
Özcan Nevres 8 Þubat 2002 SÝLÝVRÝ
          
               
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.