..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşam başlangıcı olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Sinema ve Televizyon > Ömür İsfendiyaroğlu




11 Nisan 2006
Yine mi Pazartesi?  
Ömür İsfendiyaroğlu
“Ne @#!* Biliyoruz ki” bize daha olumlu soruları sormamızı sağlayan hatta filmden çıktıktan sonra bile kendimiz “Alice Harikalar Diyarı”ndaki bir kahraman zannetmemize yarayan bir belgesel yapımın kendimce yorumları


:BDEF:
Sabah uyanıyoruz. İlk düşündüğümüz bugünün ne kadar güzel bir gün olacağı yerine yetişmemiz gereken toplantı ya da sorun haline getirdiğimiz ne giyeceğim sorusu? Bir önceki gün herhangi bir kişisel gelişim, Osho, felsefe kitabı okumamışsak muhtemelen olumlu bir etki içerisinde uyanmıyoruz.

Hele bir de Pazartesi ise!

İşte “Ne @#!* Biliyoruz ki” bize daha olumlu soruları sormamızı sağlayan hatta filmden çıktıktan sonra bile kendimiz “Alice Harikalar Diyarı”ndaki bir kahraman zannetmemize yarayan bir belgesel yapım.

Biraz kurmaca öykü, biraz 'konuşan kafa'lardan bilim ve felsefe, biraz animasyon. Film bir belgesel tadında olmasının yanında öyküsel tarafında, kocasının kendisini aldatmasıyla büyük bir depresyon geçirmeye başlayan fotoğrafçı Amanda (Marlee Matlin) var. Amanda mesleğinden ve hayattan giderek soğumakta ve anti depresanların içinde boğulmakta olan bir kadın. Günümüzde birçok insanın yaşadığı depresyon sorununu yaşayan Amanda hayatla ve insan ilişkileriyle ilgili tüm değerlerini, bildiğini sandıklarını sorgulayacağı bir tür maceranın içinde buluyor kendini. Belki de hepimizin zaman zaman karşı karşıya kaldığı sorularla örgülü bir macera.

Amanda sıkıcı gördüğü hayatını yaşayıp giderken,aralarında fizikçi, ilahiyatçı, biyolog, nörolog ve psikologların bulunduğu bir grup bilim adamı, 'konuşan kafalar' biçiminde karşımıza çıkarak Tanrı, hayatın dengeleri, nörolojik süreçler üzerine türlü açıklamada bulunuyorlar. Ne @#!* Biliyoruz ki? / What the Bleep Do We Know?, ilginç noktalara değinen, ancak içerdiği envai çeşit anlatım kanalını kucağımıza bırakıp kaçan bir film. Evet film The Matrix hatta Vanilla Sky gibi kabullendiğimiz gerçeklerin arkasında başka gerçeklerin bulunduğunu bir kez daha gözlerimizin önüne bu kez daha gerçekçi aynı zamanda eğlendirici biçimde gözlerimizin önüne seriyor.

Oscar ödüllü oyuncu Marlee Matlin’in başrolünde olduğu yapımda, dünyanın önde gelen fizikçileri, nörokimyagerleri, hekimleri ve metafizikçilerinden 14 önemli isim, aydınlatıcı olduğu kadar şaşırtıcı bilgilerle izleyicinin karşısına çıkıyor. Etkileyici görsel efektler ve animasyonlarla da desteklenen film, türünün ilk örneği.

Sonuç; sadece bilgilendirmek ve düşündürmekle kalmayıp aynı zamanda eğlendiren, pozitif bir iz bırakarak izleyiciye yeni bir bakış açısı getirebilen, son derece özgün bir yapım... Kuantum gibi detaylı bir konuyu işlemesi açısından bazı eleştirmenler tarafından yetersiz bulunan film bana göre sadece bir belgesel olmaması ve ulaşmayı hedeflediği geniş bir kitleye ulaşması açısından başarılı bir film. Belki de amaç biraz daha düşünmemizi sağlamak bir film bu konuda da ciddi olarak başarılı...


27.03.2006
Ömür İsfendiyaroğlu



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sinema ve televizyon kümesinde bulunan diğer yazıları...
Duymaya Vakit Bulamadığımız Martı Çığlıkları
"Ben" Klimt
Sylvia Plath Nerede?
Casanova Aşık
Akıl ve Yürek arasındaki Gelgitler...

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mikado'nun Çöpleri
Bir Kelebeğin Ömür'ü

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bulmaca [Öykü]
Pulkanatlı Öykü [Öykü]
İçinden bir isim tut [Öykü]
O Pity Pity Karamela Sepeti [Öykü]
Servi [Öykü]
Buluşma [Öykü]
Seni Seviyorum... [Öykü]
Maskeli [Öykü]
Sinek [Öykü]
Düşmek [Öykü]


Ömür İsfendiyaroğlu kimdir?

Kişiliğimin tam anlamıyla gitmek istediği yoldan gitmek ve bunu yaparken de başkalarının bam tellerine dokunabilme isteği çoğu zaman hissettiğim. Yaşamımın hiçbir evresinde yazı olmadan yaşayabileceğimi düşünmüyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Okuduğum her kitaptan, her satırdan, her cümleden kısacası; yaşamın sözcüklerinden etkilenirim


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ömür İsfendiyaroğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.