..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Dinsel > ömer kýrat




22 Mayýs 2007
A Playlist Story  
Bari alt baþlýk Türkçe olsun.

ömer kýrat


Balýkçýlar neden filozuftur? Yoksa onlara sürekli "rastgele" dendiði için mi?


:DBJG:
A PLAYLÝST STORY

Aslýnda “çalma listesi öyküsü” demem gerekir zira tüm þarkýlarýmý internetten illegal olarak indiriyorum ve ana dilim Türkçe... Ama “ahlak” denen þey gerçekte; mevcut düzenden doðmuþ ve onun korunmasýný saðlamak için sürekli yeniden kurgulanmýþ, insan yapýsý bir soyutluk, bir kültür ürünü olduðu için bu durumu kafama takmýyorum. Dil konusunda da söyleyeceklerim ayný...

Her neyse... Tamamen rastgele bir þekilde ortaya çýkan bu listedeki þarkýlarý sýrayla dinlerken aklýma, daktiloyla Shakespeare oyunu yazmaya çalýþan þempanzeler geldi. Çünkü rastgele indirilen þarkýlar bir þekilde sýraya girmiþ ve liste olmuþlardý.. Kaostan bir düzen doðabilir miydi? Ardýndan düþüncelerim daha da derinlere indiler... Tabi her zaman olduðu gibi bu, yeni sorularýn ortaya çýkmasýna neden oldu. Ne de olsa insan zihni: evrende bilinen tek ve dolayýsýyla en zengin, doðal "soru" kaynaðý olan insan beyninin üstüne kurulmuþ, bir tür maden kasabasýydý. Derinlere indikçe çýkardýðýnýz sorular daha deðerli ve saf hale geliyordu. Elbette bu eyleme, derinliklerde kaybolma tehlikesinin artmasý pahasýna giriþmek gerekiyor. Neyse ki sonuç, riske girmeye deðer... Ýsn't it?

Bu ham ve iþlenmemiþ sorularý kullanarak sanat, bilim gibi düþünsel ürünler ortaya koyabiliyoruz. Bizi diðer canlýlardan ve parçasý olduðumuz evrenden farklýlaþtýran, buna mukabil varoluþsal farkýndalýðýmýzý ortaya çýkartan ve ayný zamanda tüm bu gerçeklikle bütünleþtiren hep bu sorular ve kaynaðýný onlardan alan düþüncelerimizdir.


Well hasýlý söz konusu listedeki þarkýlara daha dikkatli bakmaya karar verdim. "Belki de tek baþlarýna anlattýklarýndan baðýmsýz olarak anlatmaya çalýþtýklarý baþka bir þey vardýr hep birlikte..." diyerek. Ve durup dururken böyle bir cümle kurduðum için kendime þaþýrarak...

ÖYKÜ
"Time To Say Goodbye. Bye Bye Miss American Pie" dedi adam... Kadýn "Highway To Hell! Road To Hell!" diyerek cevapladý. "Cehenneme kadar yolun var" demek istercesine... Hatta bir an silahýný çekmeyi düþündü Janie's (Got A Gun)... Ayaða kalktý ama vazgeçti. Sanki kýzgýnlýðý, üstünde oturduðu sandalyeden kaynaklanmýþ ve ayaða fýrlayýnca aklý baþýna gelmiþ gibi... (Angry Chair) Nobody's Wife olarak yaþayacaktý sonsuza kadar. Bunu yapabilirdi ama birinin nasýl yaþayacaðýný göstermesi gerekiyordu.(Show Me How to Live) Tam bir LOOSER dý. Bir an "Stand By Me!" demeyi düþündü adamýn arkasýndan... En azýndan son bir kahve içebilirlerdi.(One More Cup Of Coffee)

Adam, yalnýzlýðýn uzun yoluna çýkmýþtý.(It's a Long Road) Aðlamamalýydý! "Erkekler aðlamaz!" dedi. (Boys don't cry) Boþlukta, düþüyor gibi hisediyordu. Sanki iliþkilerinin her yerini alevler sarmýþtý ve kurtulmak için yapabileceði tek þey atlamaktý. (Falling Man + The Roof Is On Fire) Bir an kadýnýn peþinden geldiðini sanýp arkasýna baktý ama kimse yoktu. (I think I´m paranoid) Yaðmur yaðýyordu. Kasým ayýnda bu normaldi. Þarký söylemeye baþladý. Çünkü bu onu hep mutlu ederdi. (November Rain + Singing in the Rain + I'm Only Happy When It Rains) Karanlýk sokakta ilerlerken kalbi küt küt atmaya baþlamýþtý. Karanlýktan korkardý. (Fear Of The Dark )

Kadýn balkona çýktý. Ýki el silah sesi duyuldu uzaklardan... (Bang Bang) Bir an adam için endiþelendi. Zira etraf parlak silahlarýyla zafer kovalayan serserilerle doluydu (Blaze of Glory) Sonra onun için endiþelenmekten vazgeçmesi gerektiðine karar verdi. Bu baðýmlýlýktan kurtulmalýydý. (I'm not an addict) Yarýn Cennet Mahallesinde yeni açýlan alýþveriþ merkezine gidecek ve yeni giysiler alýp acýsýný unutacaktý. (Stairway To Heaven) Hayat herþeye raðmen güzeldi. (What A Wonderful World)

Aþk için herþeyi yapabilecek bir adam olarak görüyordu kendisini... Þimdiyse dünyaya veda etmeyi düþünecek kadar kötü bir durumdaydý. Tekrar sinirlendi. (I Would Do Anything For Love + A tout le monde + Angry Again) Kadýn affedilmezdi. Uyuyana kadar bekleyip, "Ne farkeder" diyerek, bir kabus gibi, tüm histerisini..... "Lithium a ihtiyacým var!" dedi. Kimseyi öldürmeyecekti tabii ki! Ne yani aþk acýsýndan katil mi olacaktý? "Amaan boþver, sat anasýný dünyanýn!" diyerek eski kýz arkadaþýnýn "eski" olduðunu kabullendi. (The Unforgiven + Until It Sleeps + Nothing Else Matters + Nightmare + Hysteria + Lithium + The Man Who Sold The World + Ex-girlfriend)


Kadýnýn az önceki iyimser havasýndan eser kalmamýþtý. Kendisini kontrolden çýkmýþ bir tren gibi hissediyordu. (Crazy Train) Balkonun neredeyse yýkýlmak üzere olan duvarýndan baþka bir tuðlayý daha alýp kýzgýnlýkla fýrlattý! (Another Brick Ýn The Wall) Aklýný kaybetmiþ gibiydi. (Where is my mind) Atlamayý düþündü. Kim sonsuza kadar yaþamak istedi ki zaten? (Who wants to live forever) Kalbindeki bu yara onu yavaþ yavaþ öldürecekti zaten. ( Scar Tissue + Killing me softly) 18 yýl yaþamak yetmez miydi? "Kafama kurþun sýkýp buralardan uçup gitsem ne olurdu?" diye geçirdi içinden... (18 and Life + Bullet With Butterfly Wings) Zaten iliþkilerinin bitmesine neden olan þey engel olamadýðý silah merakýydý. Varsýn hayatýný da (iliþkisini bitirdiði gibi) silahlar bitirsindi. Silahsýzlanmak için geç kalmýþtý. (Disarm)



Adam, babasýnýn ona yýllar daha çocukken önce söylediði sözü düþünüyordu: "Hayat bazen gökkuþaðýnýn altýndaki bir yer, bazense karadeliðe dönüþmüþ bir güneþ gibidir." (Somewhere Over The Rainbow + Black Hole Sun) Sokakta ruh gibi gezinirken ve aþkýný kurtaracak bir süper kahraman ararken, aklýndaki sevimli çocuk ve onun anýlarý nereden çýkýp gelmiþti? (Street Spirit + Superman Movie Theme + Sweet Child Of Mind) Geldiði gibi de gitmiþti. Tekrar acýsýna odaklandý. Güzel rüyalarýný zehirleyen bir melek, alkolik tarafýný ortaya çýkartacaktý. ( Sweet Dreams + Toxicity + Angel + Modern Twist In My Sobriety) Zira sarhoþ olmak istediðinde gittiði bara, kapýsýnda "House Of The Rising Sun" yazan mekanýna gelmiþti. Daha doðrusu ayaklarý onu getirmiþti.

Kadýn "Keþke herþey dün olduðu gibi olsa!" diye dilerdi eðer hemen þimdi bir cin karþýsýna çýksaydý. (Yesterday) Tüm istediði tapýlmaktý, her kadýnýn istediði þekilde... ( All I Want + I Wanna Be Adored) Bunun için afrikalý aksanýyla ilahi bile söyleyebilirdi tanrýya... (Jisas Yu Holem Hand Blong) Psikoloðu Diane'i arayýp randevu almasý gerekecekti yine... O kadýndan öldüresiye nefret etmesine raðmen mecburdu. (Teraphy?- Diane)

Bardaki adam bardaktan boþalýrcasýna içiyordu. Kýpkýrmýzý þarap nedeniyle herþey dönüyordu. (Red Red Wine + Turn Turn Turn) Yine de aþka tekrar düþmesine yardýmý olmamýþtý. Kendini kafasýz bir çocuk gibi hissediyordu. ( Can't Help Falling In Love + The Headless Children)


Kadýnsa çocuk gibi aðlýyordu... ( When The Children Cry)

SONUÇ: Herhangi bir þeyin veya olayýn karmaþýklýðýna bakýp "bu tesadüfen olamaz" sonucuna ulaþmak bir mantýk hatasýdýr. Zira zaten her olay eþsiz varoluþsal tarihin sonucudur. Þimdi hapþursam ve bu olayýn gerçekleþmesi için örneðin dinazorlarýn yok olmasý gerektiði gerçeðinden hareketle "tanrý benim þimdi hapþurmam için dinazorlarý yok etmiþ zamanýnda" sonucuna varsam bu ne kadar mantýksýz olursa, "insan vücudu (mesela göz organý) öyle karmaþýk ki birisi dizayn etmiþ olmalý" demem o kadar saçmadýr. Dolayýsýyla "insanýn genetik yapýsý öyle karmaþýktýr ki bunun tesadüfen olmasý, bir þempanzenin daktilo tuþlarýna rastgele basarak Shakespeare eseri yazmasý kadar imkansýzýdýr" argümaný GÜMler. Çünkü spesifik olarak herþey zaten imkansýzdýr. Bu nedenle varoluþu bir olgu olarak kabullenmekten ve kýçýmýzdan "tanrýsal yaradýlýþ palavralarý" uydurmaktan vazgeçmeliyiz.

Yazdýðým hikaye tamamen rastgele oluþmuþ bir listedeki rastgele þarkýlardan ortaya konmuþ rastgele bir düzenliliktir. Zira bunu yazmayý daha önceden planlamadým. Tabi tanrý bunu planlamýþ ve beni aracý olarak kullanmýþ olabilir. O halde ben peygamberim (tanrýnýn aracýsý) ve tanrý da tamamen çýlgýn bir edebiyatçý. Olmuyor di mi? Yani saçma oluyor...

Bizim ilahi bir düzen olduðunu sanmamýza ve "bunu dizayn eden bir varlýk olmalý" sonucuna ulaþmamýza neden olan þey aslýnda; düzensizliði ve herþeyin özünde kaotik olduðu gerçeðini anlayamamamýz, algýlayamamamýzdýr. Big-Bang denen patlamanýn içinde hiçliðe savruluyoruz. Ömrümüz kýsa olduðu ve zaman algýmýz komik derecede hýzlý olduðu için; kargaþayý, kaosu algýlayamýyoruz. Oysa tüm varoluþu videoya çekip hýzlý oynatma seçeneðiyle Youtube'de yayýnlasak birçok kiþi "Durdurun bu çýlgýnlýðý" histerisine kapýlýrdý. Aynen "tanrý var!" histerisine kapýlanlar gibi...


Kaosun tesadüfleri size mutluluk getirsin! Hoþçakalýn!

PLAY LÝST
Andrei Bochelli & Sarah Brightman - Time to say goodbye
AC-DC - Highway To Hell
Aerosmith - Crazy
Aerosmith - Cryin'
Aerosmith - Janie's Got A Gun
Alice In Chains - Angry Chair
Alice in Chains - Would
Alphaville - Forever Young
Anouk - Nobody's Wife
Audioslave - Show Me How to Live
Beck - Loser
Ben E. King - Stand by Me
Blonde Redhead - Falling Man
Bloodhound Gang - The Roof Is On Fire
Blur - Song 2
Bob Dylan - One More Cup Of Coffee
Bobby Vinton - Blue Velvet
Bon Jovi - Blaze Of Glory
Rock Alternativo - Boys don't cry
Cat Stephens - Cat Stevens - Wild World
Christmas Songs- Let it Snow -
Chuck Berry - Johnny B Goode
Cinderella - Nobody's Fool
Coolio/L.V. - Gangsta's Paradise
Cranberries - Promises
Cranberries - Zombie
Creed - Higher
Dan Hill - Its a Long Road
Deep Purple - Soldier Of Fortune
Cavatina - The Deer Hunter
Dire Straits - Brothers In Arm
Don Maclean - Bye Bye Miss American Pie
Duran Duran - Chauffeur, The
Eagle Eye Cherry - Save Tonight
Eddy Grant - Gimme Hope Jo'anna
Ambrosia - Empire Of The Sun - Soundtrack
Empire of the Sun Soundtrack John Williams
Alanis Morissettaltýnmeþe - Everything
Fastball - The Way
Fiona Apple - Across the Universe
Frank Sinatra - Singing in the Rain
Garbage - I think I´m paranoid
Garbage - I'm Only Happy When It Rains
Garbage - The World Is Not Enough
Gary Jules - Mad World
Gary Moore - Still Got the Blues [1990]
Gene Kelly - I'm singing in the rain
GooGoo Dolls - Iris
greep - radiohead
Guano Apes - Open Your Eyes
guano_apes-big_in_japan
Guns 'N Roses - Knocking On Heavens Door
gunsnroses November Rain
Guns_n_roses_dont_cry
Hallelujah
hmmmm- crash test dummies
Indigo Girls - Iko Iko
Iron Maiden - The Trooper
Iron Maiden -Fear Of The Dark
Jewel - Hands
K's Choice - Not An Addict
Kansas - Dust in the Wind
Bang Bang (My Baby Shot Me Down) Nancy Sinatra
Korn - Freak On A Leash
Led Zepplin- ''Stairway To Heaven''
Local H - California Song
Louis Armstrong - What A Wonderful World
Meatloaf - I Would Do Anything For Love
Megadeth - A tout le monde
Megadeth - Angry Again
Metalica - Metallica - The Unforgiven
Metallica - Enter Sandman
Metallica - King Nothing
Metallica - Load - Until It Sleeps
Metallica - Nothing Else Matters
Metallica - The Call Of Ktulu (S&M live)
Metallica - Turn The Page
Metallica - [08] - No Leaf Clover
Metallica - [10] - Devil's Dance
msg - nightmare
Muse - Hysteria
muse - Time is Running Out
neyzen_tevfik_huseyni.wma
Nirvana - Heart Shaped Box
Nirvana - In Bloom
Nirvana - Lithium
Nirvana - Rape Me
Nirvana - Smells_like_teen_spirit
Nirvana - The Man Who Sold The World
nodoubt-ex-girlfriend
older - they might be giants
Ozzy Osbourne- Crazy Train
Ozzy Ozbourne - Perry Mason
Pink Floyd - Another Brick in the Wall
Placebo- Where is My Mind
Queen - Innuendo
Queen - The Show Must Go On
Queen - We Are The Champions
Queen - Who Wants to Live Forever
Rammstein - Amerika
Red Hot - Otherside
Red Hot - Scar Tissue
Roberta Flack - Killing Me Softly
sadreddin_sebi_arus_2005_bas_taksim_hicaz.wma
Saigon Kick - Love Is On The Way
Skid Row - 18 And Life
Smashing Pump - Bullet With Butterfly Wings
smashing pumpkins - disarm
some where over the rainbow
Soundgarden - Black Hole Sun
Street spirit (fade out) - Radiohead
Superman - Movie Theme
sweet_child_of_mine
sweet_dreams
System Of a Down - Toxicity
System of a Down- angel (06)
Tanita Tikaram - Twist In My Sobriety
The Animals - House Of The Rising Sun
The Beatles- Yesterday
The Offsprings - All I Want
The Stone Roses - I Wanna Be Adored
The Thin Red Line-Jisas Yu Holem Hand Blong
Therapy - Diane
TO BE WITH YOU - Mr. Big
Travis - 12 Memories -Happy To Hang Around
turn turn turn - the birdys
UB 40 - Red Red Wine
UB40 - Can't Help Falling In Love
WASP - The Headless Children
White Lion - When The Children Cry



Not: Þarký sýralamasýnda birkaç deðiþiklik olabilir. Ama liste bu... Bazý þarkýlarý atladým ama el insaf! Þarký ve grup isimlerindeki yazým yanlýþlarýndan Lime Wire kullanýcýlarý sorumludur. Ýki hafta önce 500 kadar þarkým vardý ama backup almadan format c yapýnca hepsi daha iyi bir yere gittiler. Ya da ben öyle olduðunu düþünmek istiyorum. Dolayýsýyla þarký sayýsý biraz düþük.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinsel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal)
Yumurtalý Tavuk veya Tavuklu Yumurta
Ýlk Gece Korkusu
Sodom - Gomorra - Endonezya Tanrý Üçgeni
Matitas Manastýrý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi
Buzdolabý Adam Elma
Frank Einstein
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama
Ordu Olmayan Adam
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var!
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam
Bana Ne! (Cinayet Nedeni)
Hilkat Garibesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sherlock ve Watson [Roman]
Hâlâ Emekleyen Ýnsanlýk [Deneme]
Dünya Kadýnlar Dünü [Eleþtiri]
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki [Eleþtiri]
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara [Eleþtiri]
Numeroloji [Bilimsel]
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði [Bilimsel]
Diyet [Bilimsel]
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre! [Bilimsel]
Ödeme Güçlüðü Çekenler [Bilimsel]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.