..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Uzay > Levent Ölçer




30 Nisan 2010
Uzayda Hayat Var mý?  
Dünyayý bitirdik uzay kusur kaldý..

Levent Ölçer


Yaz ve kýþ mevsimlerinde dünya ile güneþ arasýndaki mesafe 147-153 milyon km arasýnda oynasa da 1 AU bilimsel bir kabul olarak adlandýrýlýr. Güneþ ýþýðýnýn dünyaya ulaþmasý 8 DAKÝKA alýr.


:CJAJ:
Uzayda Hayat Var mý?

Gazetelerden ve internet haberlerinden bakýnýrken son zamanlarda yine "uzayda yaþam-yaþama elveriþli gezegenler" haberlerine gözüm takýlmaya baþladý..

Uzayda Hayat Var mý? Bu soru insan zihninde en çok yankýlanan sorulardan biri. Bir diðer soru "kadýnlar ne ister" ya da "hayatýn anlamý nedir" sorusu.. "Tanrý var mý" sorusunu da bunlara eklersek bunlar insan zihninde en çok yankýlanan sorular desek yeridir..

Uzay çok büyük. Cehaletimiz ölçüsünde bu büyüklüðü küçümsemeye ve kendi varoluþumuzu dev aynasýnda görmeye meyilli olsak da gerçekler deðiþtirilemez. Evren çok büyük.

Samanyolu Galaksisi'ndeki dünyamýzýn evrenin merkezi olduðunu düþünenlerin hala dünya üzerinde yaþadýðý bir çaðda, gelin biraz rakamlara göz atalým.

Dünyamýzýn çapý ortalama 12740 kilometredir. Güneþe uzaklýðýmýz bilimsel çerçevede "1 AU"(Astronomic Unit) olarak kabul edilir. 1 AU ise 149 milyon kilometre olarak kabul edilir. Yaz ve kýþ mevsimlerinde dünya ile güneþ arasýndaki mesafe 147-153 milyon km arasýnda oynasa da 1 AU bilimsel bir kabul olarak adlandýrýlýr. Güneþ ýþýðýnýn dünyaya ulaþmasý 8 DAKÝKA alýr. Iþýk hýzýnýn SANÝYEDE 300 000 KÝLOMETRE(Saatte 9,460,730,472,580.8 km=Yaklaþýk 10 Trilyon kilometre..) olduðunu göz önüne alýrsak.. Dünya ile güneþ arasýndaki mesafeyi bir düþünün..(Tembellik etmeyin bir düþünün. Uzayýn derinliðini ve evrenin büyüklüðünü daha iyi anlamak kendi var oluþumuza cevaplar bulmanýn bir adýmý)

Ýnsan yapýmý bir aracýn ulaþtýðý en yüksek sürat, güneþi gözlemlemek için fýrlatýlmýþ uydularýn (Helios uydularý..) ulaþtýðý tepe sürattir ki bu sürat ise SAATTE 241000 kilometre..(En hýzlý insanlý uçan araç olan "roketuçak" X15'in hýzý saatte 7258 kilometre... Yolcu uçaklarý ortalama saatte 800 km, savaþ uçaklarý 1200 km süratle uçar)

Rakamlar büyük ve karmaþýklaþýyor..

Dünyanýn içinde bulunduðu sevgili cefakar güneþ sistemimizin büyüklüðü bir tartýþma konusudur. Kimi bilimadamý buna 1 ýþýkyýlý çaplý der kimisi 2 ýþýkyýlý çaplý demektedir. Kimisi en uzak gezegen olan Pluton'un uzaklýðý kriter alýnmalý derken diðerleri en uzak meteor kuþaklarý da hesaplanmalý diye öne sürmektedir.. Velhasýl bu mesafe 1 ya da 2 IÞIKYILI olarak kabul edilir.

Dananýn kuyruðunun koptuðu yere geliyorum. Dünya Güneþ Sistemi'nin(SOL) içinde bulunduðu Samanyolu Galaksisi'nin 100 000 ýþýkyýlý ile 80 000 ýþýkyýlý ölçülerinde eliptik bir disk olduðu biliniyor dersek.. Dünyamýz denizde bir damladan baþka bi þey diil..

Samanyolu diskinin merkezine 25000 ýþýkyýlý uzaklýktaki Dünya gezegeninde yaþam var.. Peki diðer gezegenlerde hayat var mý?

Bilimadamlarý uzayý dinliyor.. Bilmadamlarý uzaya sesleniyor, yayýn yapýyor.. Þimdilik bir þey duymadýk, bir cevap gelmedi. Bilimadamlarý bir yandan da hesaplamalar yapýyor. Bizimkine benzer güneþe sahip sistemlerde bizimkine benzer özelliklerde gezegenler bulma olasýlýðýný bilimsel veriler ýþýðýnda deðerlendiriyor. Efendim iþte iklim, hava, su, güneþ, yerçekimi gibi kriterleri göz önüne alarak hesaplamalar yapýyorlar. Dünya gibi "insan yaþamýna uygun", "habitable" yerler bulmak için uðraþýyorlar. Gülümsüyorum..

Matematik olarak bir sonuç var ortada. Farklý bilmadamlarý farklý rakamlara ulaþsa da son yapýlan keþifler ve elde edilen son bilgiler ýþýðýnda ortalama bazý rakamlar güçleniyor. Son durum diyor ki Samanyolu içinde yaklaþýk olarak 100 milyon tane insan yaþamýna uygun gezegen-ay olmasý ihtimali yüksek. Evet, 100 milyon. Fena bi rakam deðil. Matematiðim pek iyi deðildir ama kabaca hesaplarsak yaklaþýk olarak her 10 ýþýkyýlý çapýnda küre alanda 1 ila 8 adet insan yaþamýna uygun ay-gezegen olmasý ihtimal dahilinde.. Tabii bunlar varsa bunlarýn yerini bulacak gözlem ve teleskop teknolojilerini ve buralara gidecek sürat-yaþam destek teknolojilerini geliþtirmemiz gerekiyor..

Bir de þu var; Ýnsan yaþamýna uygun olan bir yerde illa baþka canlýlar bulacaz diye bir kural yok.. Basit bitki yaþamý ve basit hayvan yaþamý olabilir ya da hiç bi þey olmayabilir... Hemen aklýnýza bizimki gibi yaþam bulmak gelmesin. Olur da yaþam bulursak bu yaþam bizimkinden çok farklý olabilir hatta gördüðümüzde tanýyamayabiliriz..

Bir an için herþeyin yolunda gittiðini düþünelim.. Bütün bu yazýyý yazmamýn nedenine þuradan sonraki satýrlarda geliyorum..

Evet, her þey yolunda gitti ve evrende yaþam bulduk. Ve de yanlarýna gittik.. Ne olacak?

Efendim uzayda yaþam dedik.. Uzaydaki yaþamý uzakta aramaya gerek yok.. Dünya üzerinde 5 MÝLYON ila 100 MÝLYON arasýnda CANLI TÜRÜ bulunduðunu söylüyor bilmadamlarý. Ve diyorlar ki bunun sadece 2 MÝLYONUNU tanýmlayabildik. Ýnsanoðlu dünya üzerindeki canlý yaþamýnýn sadece %10 kadarýný keþfedebildi.. Bir de Uzayda yaþam aramaktan söz ediyoruz..

Bazý bilimadamlarý yeyüzündeki mevcut türlerden YARISININ 2100 yýlýna sað çýkamayacaðýný öngörüyor. Her yýl binlerce canlý türü ÝNSAN ELÝYLE NESLÝ TÜKENMÝÞLER listesine ekleniyor.. Henüz varlýðýný keþfetmediðimiz türlerin neslini tüketiyoruz..

Baþka yere sýçrýyorum.. Bir araþtýrma okumuþtum diyo ki; Eðer bütün dünya ABD ya da AVRUPA gibi tüketim yapýyor olsa bu tüketime kaynak saðlamak için 3 deðil 4 dünya gereklidir. 4 dünya.. OHA.

Yaþamý bulduk diyelim.. Napcaz? Eðer basit bitki ve hayvan yaþamýysa tamamdýr, hemen gezegen bizim dünyamýzýn BÜYÜK ABÝSÝ olan ülkeler arasýnda bi güzel paylaþýlýr.. Hatta bu paylaþma aslýnda "bi güzel" de olamayabilir ve bu paylaþým için savaþlar bile çýkabilir.. Yýldýz Savaþlarý, iyi mi?..

Diyelim yaþamý bulduk ama "Ýlkel" ve "barbar" ve de "az geliþmiþ" bir yaþam mevcut.. Gezegenin yerlilerinin baþýna ne geleceðini merak ediyorsanýz Amerikalý Kýzýlderililerin baþýna gelenleri kýsaca hatýrlayýn.. Kesin rakam yoktur ama Amerikan tarihinde 30 milyon ila 12 milyon Kýzýlderilinin TOPRAKLARI için katledildiðine dair notlar mevcut.. Kýzýlderililer, Özgürlükler ve Fýrsatlar ülkesi olan Amerika'nýn ilk özgürleþtirdiði ve fýrsata boðduðu halk olmuþtur..

Eðer uzayda yaþam varsa ve hele ki de teknolojisi-bilimi-felsefesi-týbbý bizden ileriyse o zaman da bu "uzaylýlar" büyük ihtimalle bize "virüs" muamelesi yapacaktýr. Akýllý iseler bizi gördükleri yerde hemen bir hastalýk mikrobu gibi kökümüzü kazýyacaklardýr. Ben olsam bizim gibi bir türün kendi gezegenime-benim bölgeme yaklaþmasýna hayatta izin vermezdim.. Hani kötü örnek olacak arkadaþlardan çocuklarýnýzý uzak tutmak istersiniz ya, ben olsam ÝNSAN'ý evrenden soyutlarým. Ýnsanýn dünyadan dýþarýya çýkmasýna hayatta izin vermem. Hatta belki de kökünü kazýyýp yok ederim.. Düþününce, bu kadar akýllý ve mantýklý bir uzaylý halkýn baþka bir türü yok etmesi pek mantýklý deðil, eðer bizden ileri uzaylýlar varsa büyük ihtimalle sadece bizden uzak duracak ve bizi kendilerinden uzak tutacaklardýr. Ýnþallah o kadarla kalýrlar diyesim geliyor kendi iyiliðim için.. Sefil bir dünyada sefil bir hayat yaþasam da umutlarýmýn hepsini tüketmedim, hala güzel günler görme umudum var-yaþamak istiyorum.

Eveeeet.. Buyrun buradan yakýn efendim.. Sizce UZAYDA HAYAT VAR MI?

Dünyada hayat kalmadýðýný ben biliyorum. Dünyanýn içine ettik.. Allah Uzayý Dünyalýlarýn Þerrinden Korusun. AMÝN.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bence uzayda hayat var
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
3 Mayýs 2010
18 Mart 2010 tarihinde "Ýnsanoðlu Bu Dünyada Misafirdir" baþlýðý ile (http://www.izedebiyat.com/yazi.asp?id=86265) bu konuyu iþlemiþ ve insanoðlunun baþka bir gezegenden dünyaya geldiðini savunmuþtum.Yalnýz benim tezim Levent beyin ortaya koyduðu gibi bilime uygun deðil,aksine bilimsel verilerden uzak,þahsi düþünce ve kanaatlerimdi.Ama öyle de olsa bu konuyu tartýþmak hoþuma gidiyor.Levent beye bu nedenle çok teþekkür ederim.Saygýlarýmla... (yazarýn cevabý: Ömer Bey önce saygýlarýmý sunarým. Sizin linkteki yazýnýzý destekleyen "bilimsel kanýtlar" bugün "dünya liderleri" olarak karþýmýzda gözümüze girercesine arsýzlýkla duruyor.)

:: Deðiþik bir bakýþ açýsý...
Gönderen: Umut Salih Tiryakioðlu / , Türkiye
3 Mayýs 2010
Enteresan... Uzaylý-kýzýlderili baðlantýsýný sevdim. (Yazarýn cevabý: Hatalardan ders almadýðýmýz için tarih sürekli tekerrür ediyor. Saygýlarýmla Umut Bey.)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn uzay kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dünya Ýnsan Ýçin Güvenli mi?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi, Mutluluk, Özgürlük ve Hayat Üzerine Felsefe
Tanklamak Ne Demek?
Ya Ýstiklal Ya Ölüm
Ölüm / Kalým
Uyanýklýk
12 Fransýz ve Mükemmel Dünya
World Of Warcraft Yazýsý
Zenginler Klübünden Bir Þerefsizin Böbürlenmeleri
Türkiye Nasýl Kurtulur?
30 Mart Geçti Þimdi Ne Yapacaðýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.