Referandum Gününden Hoş Sedalar
(Vildan Sevil) 17 Nisan 2017 |
Günlük Olaylar |
| |
Komşum, tarla kuşu gibidir. Sandıklar açılır açılmaz oyunu kullanıp gelmiş. Oldukça yaşlı bir hanımla karşılaştığını, oracıkta kısa bir söyleşi yaptıklarını anlattı. Belli ki hanım da yazlıkçılardan ya da buralı ama olağan programı dışında gelmiş. Belki de geri dönecek. |
|
Birgün Ben, Belki Bir Sığırcık Kolonisinin İçinde, Belki Yıldızlarla Birlikte Göklerde…
(Vildan Sevil) 6 Nisan 2017 |
Günlük Olaylar |
| |
Ak kanatlı, kara kanatlı, büyüklü küçüklü tüm kuşlar… Sığırcıklar, kartallar, kırlangıçlar, naif serçeler, gözüpek kargalar, yaban kazları, turnalar, gururlu flamingolar, tepelikli ispinozlar, sakalar, şarkıcı bülbüller, çalıkuşları, atmacalar, doğanlar, baykuşlar, yarasalar, karatavuklar, ötleğenler, şımarık sinekkapanlar, toygarlar... Tanıdık tanımadık nice kuş sürüsü, ürktü, kaçışıyor...
Göz pınarlarım bir çağlayan.
Akıyor... Akıyor... Akıyor...
|
|
30 Mart 1972 Kızıldere Katliamı (Dev, Baş İstiyor/ G. Akın)
(Vildan Sevil) 31 Mart 2017 |
Günlük Olaylar |
| |
ADI SEBO, KARA BİR OĞLANLA
YİNE GÖRÜŞELİM DEYİP AYRILIYORUZ
GÖRDÜĞÜ HER BASILI KAĞIDI YUTMAKTAN
BİRAZ DALGIN
HALKINI SEVMEKTE ÖZYAZGILI
ALIP BAŞINI GİTTİĞİNİ DUYUYORUM
TOKADA
KIZIL GELİNCİKLER AÇAN DEREDE
TOPLU ÖLÜMLERLE ÖLDÜRÜLÜYOR
ŞİMDİ HER PARÇASI BİR DAĞDA
HER PARÇASI BİR DAĞDA
|
|
18 Mart 1915. Çanakkale O Gün Geçilmedi. Ya Bugün?
(Vildan Sevil) 19 Mart 2017 |
Günlük Olaylar |
| |
1990’lı yıllarda, oğlumun okuluna, Galatasaray Lisesi’ne gittikçe o kocaman tablonun önünde durmadan geçemezdim. Çok uzun bir liste vardı o tabloda.
Oğlum gibi genceciktiler. Ülkeye nice aydın, devlet adamı yetiştirmiş, Mekteb-i Sultani (Galatasaray Sultanisi-Galatasaray Lisesi) öğrencileri, gönüllü olarak savaşa gitmişler, bir daha geri dönememişlerdi.
|
|
Almanya, Hollanda, Türkiye Gerginliği ve Ah Şu Benim Şeytan
(Vildan Sevil) 14 Mart 2017 |
Günlük Olaylar |
| |
Büyük abimiz Trump bile dünyanın bu haline şaşırmış; finans, hizmet, sanayi rüzgârlarının çatışmasında, henüz demir atamaz, yol alamaz hale gelmiş gemi gibi okyanusun ortasında kendi ekseninde dönüp duruyor. Merhemi olsa kendi başına sürecek. Şimdilik ondan hayır geleceğe benzemiyor. Obama da giderayak “Hop dedik, haddini bil!” dememiş miydi o nankör adam! |
|
Bir 8 Mart Daha Geçti, Ama Nasıl Geçti?
Günlük Olaylar |
| |
Homeros’un bin pınarlı İda’sını (Kaz Dağları) ve Madra Dağları’nı aşarak gelen şiddetli yağış altında, kapalı ve açık yerlerde yapılan çeşitli etkinliklerle, güzeller güzeli Edremit Körfezi boyunca yer alan yerleşim yerlerinde de 8 Mart unutulmadı elbette. |
|
Değerli Atilla Karaduman Bey, Gerçekten "8 Mart’a Lanet Olsun" Mu?
Tarihsel Olaylar |
| |
Bu cümleleri neden yazdığınıza epeyce kafa yordum. Kadın olmadığınıza göre kutlama size değil, gazetenize, kadın okurlarınıza gelmiştir. Kaz gelecek yerden tavuk esirgemez işadamları. Büyük olasılıkla ilan vermişlerdir. Gazetede ilan göremediğime göre ilanı almak yerine, sosyalizmle yeni tanışan gencecik bir insanın duygusal tepkisiyle “Alın paranızı da…..” deyip bu yazıyı döşenmiş olmalısınız. |
|
2017’nin 8 Mart’ı Bu Ülkede Çığlık Çığlığa #hayır’dır
(Vildan Sevil) 8 Mart 2017 |
Kesinlikle Karşıyım! |
| |
“Bana cehennem ehlini gösterdiler: Çoğunluğu kadındı”
“Ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum.”
“Kadınları hafifçe dövüp korkutabilirsiniz”
“Tecavüz edeni 4 gün odaya kapatmak yeter.”
“Kadın herkesin içinde kahkaha atmamalı”
“'Tecavüze tahrik eden kadın cezalandırılsın”
|
|
İlk Sosyalist Muhtar Fevzi Ağabey
(Vildan Sevil) 19 Şubat 2017 |
Anı |
| |
Onu, işte bu 1970'li yılların ateş çemberinde, eylem birliği toplantılarında, dayanışma ziyaretlerinde tanımıştım.
12 Eylül’ün işkenceli, cezaevli yıllarını aştıktan sonra kimi toplantılarda rastlaşmış, dertleşmiştik.
|
|
Ah Sevgilim, Aşkım Benim! 14 Şubat’ta Nerelere Gidelim?
(Vildan Sevil) 12 Şubat 2017 |
Günlük Olaylar |
| |
Diğer söylencelerden birisi, Antik Yunan’da Zeus ile Hera’nın Gamelyon adı verilen Ocak-Şubat döneminde evlendiğini söylüyor, bu dönem evliliğin kutsanmasına adanıyor. Bilen bilir, Akad, Sümer mitolojisi, ardından gelen tüm mitolojilere, dinlere kaynak olmuştur. |
|
Dedem Düşlerime Giriyor
(Vildan Sevil) 17 Ocak 2017 |
Toplumcu |
| |
Hayallerimizi aldılar. Hiç değilse düşlerimizi, kişiliklerimizi, kırıntıları kalmış özgürlüğümüzü almalarına #HAYIR DİYELİM Mİ? |
|
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduğu Topluma
(Vildan Sevil) 8 Mart 2016 |
Kesinlikle Karşıyım! |
| |
Kırk yıldır bir arpa boyu bile ileri gitmediğimizi, kim bilir kaç arpa boyu geri gittiğimizi gördükçe günlerdir kıvrandıran “Yazmalı mıyım, yazmamalı mıyım? Yazsam ne olacak, yazmasam ne olacak?” ikilemini yazmaktan yana ancak çözebildim. Tam 8 Mart 2016’ya beş dakika kala klavyenin başına oturdum. |
|
"Harf İnkılabı Köpekliktir"... Bebelerden Dedelere, Ninelere Osmanlıca da Osmanlıca...
(Vildan Sevil) 19 Aralık 2014 |
Politik Olaylar ve Görüşler |
| |
Şimdi, Leh yazar Sienkiewicz'in ünlü romanı Quo Vadis?'in sayfalarını çevirelim.
Aziz Petrus'un, Roma'dan Neron'un zulmü yüzünden kaçarken çoktan çarmıha gerilmiş İsa'ya rastladığında, şaşkınlıkla sorduğu soruyu hem yönetenlere, hem yönetilenlere soralım:
Petrus: "Quo Vadis?" (Nereye gidiyorsun?)
İsa: "Roma'ya, yeni baştan çarmıha gerilmeye gidiyorum çünkü sen benim kurtaracağım insanları bırakıp kaçıyorsun."
Gökten üç elma düşmüüüşşş.... Biri Neron'un, biri İsa'nın, diğeri de kaçmaya koyulmuş Aziz Petrus'un başına...
|
|
|
Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keşfedemez.
Andre Gide
|
|