..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Düşgücü güzelliği, adaleti, mutluluğu yaratır. -Pascal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - osman demircan
osman demircan - Direncin Sesi
Site İçi Arama:

İnceleme
  Ekmek Parası (osman demircan) 22 Şubat 2010 Meslekler & İş Yaşamı 

Hayatım boyunca hep sebzelerin ve meyvelerin fiyatlarını öğrendim. Eve bugün ne götüreceğimin hesabını yaptım hep. Ekmek parasını kazanmak, bir engellinin tekerlekli sandalyeyle yarış kazanması gibi zor oldu benim için. Bu yüzden zenginlerin yarış arabası tutkusu gibi hobilerim hiç olmadı. Tek derdim pedikürlü ayak sahiplerinin Bebek sahilinde çaylarını yudumlarken otobüse yetişmek oldu. Koşturmak ekmek parası peşinde koşanların karakteristik bir özelliğidir zaten.

Atatürk ve Din (osman demircan) 28 Nisan 2008 Toplumsal Olaylar 

Atatürk modernleşmenin sadece rasyonalizmle olması gerektiğine inanmamaktaydı.Her şeyin akla dayanacağı bir modern dünyada her şeyin rengini ve ruhunu kaybedeceğini görmekteydi. Yani modern hayat içindeki insan dine daha çok ihtiyaç duyacaktı.Çünkü grilikten ve maddenin ağır baskısından bunalacaktı.İnsan aklının, fikrinin ötesinde başka renkler ve çizgiler peşinde koşacaktı.Bunu bilen Atatürk Diyanet İşleri Başkanlığını kurdu.Türkiye’de medeniyetin, dini ortadan kaldırarak değil de, bunun yerine, dini akla ve bilime dayandırarak gelişeceğine inanmaktaydı.

Sokrates (osman demircan) 6 Mayıs 2008 Tarihe Yön Verenler 

İnsanlar bize çok şeyler anlatmaktadır ve biz ise sadece bize anlatılanları bilmekteyiz. İnsanlar cahil olduklarına göre ve bize anlattıkları basit formüllerden öteye gidemediğine göre bilgilerimiz hiçbir şey bilmemekten öteye geçememektedir.

İsyana Hayır Mücadeleye Devam (osman demircan) 26 Haziran 2008 Toplumsal Uçlar 

Ölümü kabul etmek istemeyen, doğanın yasalarını kabul etmek istemeyen insan isyan eder. Oysa gerçekleri gören, gerçekleri kabul eden insan isyan etmek yerine mücadele etmeyi tercih eder. Beğenmediği şeyleri değiştirmeye çalışır fakat verdiği mücadelenin sonucunda başarısız olabileceğini de düşünür.

Evrim Vardır; Teorisi Yanlıştır (osman demircan) 31 Ocak 2014 Tezler 

Evrim vardır; teorisi yanlıştır. Hayat suda başlamıştır; ama canlılar sudan karaya geçiş yapmamıştır. Sudan çıkan canlılar ilk önce havaya ardından toprağa ve en son olarak da toprağın altına geçiş yapmıştır. Peki evrim bitmiş midir? Kesinlikle hayır. Toprağın altından tekrar suya geçiş olmadığına göre öyleyse... Öyleyse toprağın altından başka bir boyuta geçilerek evrim tamamlanacaktır.

Tanrı (osman demircan) 27 Temmuz 2009 Din 

Bu dünyayı biz yaratmadıysak nasıl özgür olabiliriz ki.Bir filozof: " Ben Tanrı'sız bir yerde yaşamak istiyorum” der.Tanrı olmadığında mutlu olabilecek miyiz? Hayat bize hep mağlubiyeti öğrettiyse ve haksızlıkları önleyememeyi öğrettiyse bu dünyada kötülük yapanların yaptıkları yanlarında kar mı kalacak.

Şiir Nasıl Olmalı (osman demircan) 11 Ocak 2010 Modern Şiir 

Günümüz şiirleri çeviri şiirlere benzemektedir. Hani hep şikayet edilir ya, çeviri şiirlerin güzel olmadığından... Neden olarak da çeviri şiirlerin yazıldığı dilin, dil özelliklerine sahip olduğu, tercüme edilirken o dil özelliklerini yitirdiği söylenir.

Teoman ve Elif Şafak (osman demircan) 29 Ocak 2010 Entelektüel 

Hep şunu merak ederdim. Bir yazar, bir ressam, bir şair, bir ses sanatçısı bir araya gelse bir konu hakkında konuşsa ne olur acaba diye. Bugün NTV'de bir programa Elif Şafak ile Teoman katılmıştı ve Türkiye meseleleri hakkında düşünce beyan ediyorlardı. Türkiye tablosu yarım kalmış bir tablo gibidir. Bu yüzden herkes eline fırçasını almış, tuvalin sağını solunu boyayıp fırçalamakta. Her görüş kendi rengini tabloya daha çok katmak istemekte.

İslami Sosyalizm (osman demircan) 14 Nisan 2010 Politika 

Ben bir İslami sosyalistim. İslam’a saygılı ama cemaatleşmekten, şeyhlerin ve dervişlerin hegemonyasından yana olmayan, şeriatın sadece birey düzeyinde yaşanması gerektiğini savunan, emeğe ve yaşam tarzlarına saygılı, hazıra konmalara ve emperyalizme karşı, laik, demokratik ve hukuk devletini bölmeye çalışanların idamından yana, Türkiye'nin en büyük sorununun-Amerika'nın eski savunma bakanının: Türkiye, Türklere bırakılamayacak kadar değerlidir sözüne istinaden- Türkleşememek olduğunu kabul eden, dil, din, ırk ve cinsiyet ayırımı yapmayan,

Türk Şiiri'nde Özgünlük (osman demircan) 27 Kasım 2010 Tezler 

Türk edebiyatı bölümlere ayrılırken kültürel değişim, dini değişim, coğrafi değişim, lehçe ve şive farklılıkları ölçüt olarak alınır. Türk şiiri de bu ölçütlere göre bölümlere ayrılır. Türk şiirini meydana getiren şairlerin, özgünlük açısından değerlendirilmeleri, bu ayrışmanın bilinmesiyle mümkün olacaktır.

Seni Saraya Götürsem Ağıl Nerede Dersin (osman demircan) 19 Ocak 2011 Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi 

Anne ve babalar oğullarına tosunum derler. Bilmezler mi tosun büyüyünce öküz olur. Yine anne ve babalar çocuklarına aslanım derler. Sonra niçin insanlığın var olmadığından şikayet ederler. Önce çocuklarınıza insan gözüyle bakın, sonra orman kanunlarından nasıl çıkıldığını göreceksiniz. Kuzum veya kuzucuğum denildiğinde ise, büyüyünce koyun olur çocuklar.

Yumurta Eylemlerinin Psikilojisi (osman demircan) 20 Ocak 2011 Toplumsal Olaylar 

Tavuklar pirinç yer; ama hiçbir zaman düşünmezler ilerde pilavlı tavuk olabileceklerini. Bir insan da tavuk gibi sindirilmeye çalışıldığında ya yere kapaklanır ya da yumurta fırlatır. Yumurta eylemlerinin psikolojinde de sindirilmeyi hazmedememek ya da yenilip yutulmak korkusu vardır.

Hangi Erkek, Hangi Kadın (osman demircan) 11 Şubat 2012 Toplumbilim 

Kadınlar tosunları beğenmez, onları öküzlerle aldatır. Aldatmaktan imtina eden ise otlanır. Kadınların otlanması mı daha iyi yoksa tosununu bir öküzle aldatması mı daha iyi sorusuna cevap veremeyen kadından da uzak durun.

Ermeni Türkleri (osman demircan) 19 Mayıs 2012 Tarihe Yön Verenler 

SHP eski Milletvekili İbrahim Aksoy, Ermeni Türkleri yazısında, Devlet Bahçeli, Mehmet Ağar, Mesut Yılmaz, Abdullah Gül, Recai Kutan, Oğuzhan Asiltürk, Murat Karayalçın, Hasan Celal Güzel gibi siyasetçilerin Ermeni olduğunu iddia ediyor. Ayrıca edebiyatçı yazar Elif Şafak'ın da Ermeni olduğunu belirtiyor. 30.11.2007 00:

Ama Sen Bir Çocuğun Topusun Hala Dünya (osman demircan) 15 Eylül 2014 Dünya 

Vallahi o kadar yorgunum ki artık tek gözümle o da kısık olarak bakıyorum hayata. Dünya tuvalet duvarı gibi... Çok da meraklı değilim o duvarlara. İsteyen o duvarlara yazılanları okusun profesör olsun isteyen o yazılardan kendine bir eş bulsun. Gözüm yok açıkçası.

İntihar Eden Birinin Ardından (osman demircan) 9 Kasım 2014 Toplumsal Olaylar 

İntihar eden birinin ardından yapılan ve Türk insanının duyarlılığını gösteren yorumlar: *Çekeceksin orospu çocuğuna eşek sudan gelene kadar sopayı, ulan it madem gebermeyeceksin niye milleti heyecanlandırıyorsun.

Hiç Şüphesiz ki Gazeteciden Terörist Olmaz; Ama Ajan Olur (osman demircan) 18 Ocak 2015 Meslekler & İş Yaşamı 

Türkiye'de yazarların kime hizmet ettiğini, neden gerçek kalem sahiplerinin yazar olmadığını gösteren bir yazıdır aynı zamanda. Hatırlarsanız Amerikan Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıda Hürriyet yazarı orada yaralandı. Peki sorarım size, o yazarın büyükelçilikte ne işi vardı? Hiç şüphesiz ki gazeteciden terörist olmaz; ama ajan olur.

Ben intihar ediyorum. Kendimi edebiyat denizine atıyorum. Kelimelere boğuluyorum. Ölüyorum. Siz bunu nereden bileceksiniz ki. Kaç yazarla tanıştınız ki onun ölümünü de tanıyasınız.

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman demircan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 21.11.2024 14:17:08