..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - osman demircan
osman demircan - Direncin Sesi
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Ekmek Parasý (osman demircan) 22 Þubat 2010 Meslekler & Ýþ Yaþamý 

Hayatým boyunca hep sebzelerin ve meyvelerin fiyatlarýný öðrendim. Eve bugün ne götüreceðimin hesabýný yaptým hep. Ekmek parasýný kazanmak, bir engellinin tekerlekli sandalyeyle yarýþ kazanmasý gibi zor oldu benim için. Bu yüzden zenginlerin yarýþ arabasý tutkusu gibi hobilerim hiç olmadý. Tek derdim pedikürlü ayak sahiplerinin Bebek sahilinde çaylarýný yudumlarken otobüse yetiþmek oldu. Koþturmak ekmek parasý peþinde koþanlarýn karakteristik bir özelliðidir zaten.

  Atatürk ve Din (osman demircan) 28 Nisan 2008 Toplumsal Olaylar 

Atatürk modernleþmenin sadece rasyonalizmle olmasý gerektiðine inanmamaktaydý.Her þeyin akla dayanacaðý bir modern dünyada her þeyin rengini ve ruhunu kaybedeceðini görmekteydi. Yani modern hayat içindeki insan dine daha çok ihtiyaç duyacaktý.Çünkü grilikten ve maddenin aðýr baskýsýndan bunalacaktý.Ýnsan aklýnýn, fikrinin ötesinde baþka renkler ve çizgiler peþinde koþacaktý.Bunu bilen Atatürk Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýný kurdu.Türkiye’de medeniyetin, dini ortadan kaldýrarak deðil de, bunun yerine, dini akla ve bilime dayandýrarak geliþeceðine inanmaktaydý.

  Sokrates (osman demircan) 6 Mayýs 2008 Tarihe Yön Verenler 

Ýnsanlar bize çok þeyler anlatmaktadýr ve biz ise sadece bize anlatýlanlarý bilmekteyiz. Ýnsanlar cahil olduklarýna göre ve bize anlattýklarý basit formüllerden öteye gidemediðine göre bilgilerimiz hiçbir þey bilmemekten öteye geçememektedir.

  Ýsyana Hayýr Mücadeleye Devam (osman demircan) 26 Haziran 2008 Toplumsal Uçlar 

Ölümü kabul etmek istemeyen, doðanýn yasalarýný kabul etmek istemeyen insan isyan eder. Oysa gerçekleri gören, gerçekleri kabul eden insan isyan etmek yerine mücadele etmeyi tercih eder. Beðenmediði þeyleri deðiþtirmeye çalýþýr fakat verdiði mücadelenin sonucunda baþarýsýz olabileceðini de düþünür.

  Evrim Vardýr; Teorisi Yanlýþtýr (osman demircan) 31 Ocak 2014 Tezler 

Evrim vardýr; teorisi yanlýþtýr. Hayat suda baþlamýþtýr; ama canlýlar sudan karaya geçiþ yapmamýþtýr. Sudan çýkan canlýlar ilk önce havaya ardýndan topraða ve en son olarak da topraðýn altýna geçiþ yapmýþtýr. Peki evrim bitmiþ midir? Kesinlikle hayýr. Topraðýn altýndan tekrar suya geçiþ olmadýðýna göre öyleyse... Öyleyse topraðýn altýndan baþka bir boyuta geçilerek evrim tamamlanacaktýr.

  Tanrý (osman demircan) 27 Temmuz 2009 Din 

Bu dünyayý biz yaratmadýysak nasýl özgür olabiliriz ki.Bir filozof: " Ben Tanrý'sýz bir yerde yaþamak istiyorum” der.Tanrý olmadýðýnda mutlu olabilecek miyiz? Hayat bize hep maðlubiyeti öðrettiyse ve haksýzlýklarý önleyememeyi öðrettiyse bu dünyada kötülük yapanlarýn yaptýklarý yanlarýnda kar mý kalacak.

  Þiir Nasýl Olmalý (osman demircan) 11 Ocak 2010 Modern Þiir 

Günümüz þiirleri çeviri þiirlere benzemektedir. Hani hep þikayet edilir ya, çeviri þiirlerin güzel olmadýðýndan... Neden olarak da çeviri þiirlerin yazýldýðý dilin, dil özelliklerine sahip olduðu, tercüme edilirken o dil özelliklerini yitirdiði söylenir.

  Teoman ve Elif Þafak (osman demircan) 29 Ocak 2010 Entelektüel 

Hep þunu merak ederdim. Bir yazar, bir ressam, bir þair, bir ses sanatçýsý bir araya gelse bir konu hakkýnda konuþsa ne olur acaba diye. Bugün NTV'de bir programa Elif Þafak ile Teoman katýlmýþtý ve Türkiye meseleleri hakkýnda düþünce beyan ediyorlardý. Türkiye tablosu yarým kalmýþ bir tablo gibidir. Bu yüzden herkes eline fýrçasýný almýþ, tuvalin saðýný solunu boyayýp fýrçalamakta. Her görüþ kendi rengini tabloya daha çok katmak istemekte.

  Ýslami Sosyalizm (osman demircan) 14 Nisan 2010 Politika 

Ben bir Ýslami sosyalistim. Ýslam’a saygýlý ama cemaatleþmekten, þeyhlerin ve derviþlerin hegemonyasýndan yana olmayan, þeriatýn sadece birey düzeyinde yaþanmasý gerektiðini savunan, emeðe ve yaþam tarzlarýna saygýlý, hazýra konmalara ve emperyalizme karþý, laik, demokratik ve hukuk devletini bölmeye çalýþanlarýn idamýndan yana, Türkiye'nin en büyük sorununun-Amerika'nýn eski savunma bakanýnýn: Türkiye, Türklere býrakýlamayacak kadar deðerlidir sözüne istinaden- Türkleþememek olduðunu kabul eden, dil, din, ýrk ve cinsiyet ayýrýmý yapmayan,

  Türk Þiiri'nde Özgünlük (osman demircan) 27 Kasým 2010 Tezler 

Türk edebiyatý bölümlere ayrýlýrken kültürel deðiþim, dini deðiþim, coðrafi deðiþim, lehçe ve þive farklýlýklarý ölçüt olarak alýnýr. Türk þiiri de bu ölçütlere göre bölümlere ayrýlýr. Türk þiirini meydana getiren þairlerin, özgünlük açýsýndan deðerlendirilmeleri, bu ayrýþmanýn bilinmesiyle mümkün olacaktýr.

  Seni Saraya Götürsem Aðýl Nerede Dersin (osman demircan) 19 Ocak 2011 Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi 

Anne ve babalar oðullarýna tosunum derler. Bilmezler mi tosun büyüyünce öküz olur. Yine anne ve babalar çocuklarýna aslaným derler. Sonra niçin insanlýðýn var olmadýðýndan þikayet ederler. Önce çocuklarýnýza insan gözüyle bakýn, sonra orman kanunlarýndan nasýl çýkýldýðýný göreceksiniz. Kuzum veya kuzucuðum denildiðinde ise, büyüyünce koyun olur çocuklar.

  Yumurta Eylemlerinin Psikilojisi (osman demircan) 20 Ocak 2011 Toplumsal Olaylar 

Tavuklar pirinç yer; ama hiçbir zaman düþünmezler ilerde pilavlý tavuk olabileceklerini. Bir insan da tavuk gibi sindirilmeye çalýþýldýðýnda ya yere kapaklanýr ya da yumurta fýrlatýr. Yumurta eylemlerinin psikolojinde de sindirilmeyi hazmedememek ya da yenilip yutulmak korkusu vardýr.

  Hangi Erkek, Hangi Kadýn (osman demircan) 11 Þubat 2012 Toplumbilim 

Kadýnlar tosunlarý beðenmez, onlarý öküzlerle aldatýr. Aldatmaktan imtina eden ise otlanýr. Kadýnlarýn otlanmasý mý daha iyi yoksa tosununu bir öküzle aldatmasý mý daha iyi sorusuna cevap veremeyen kadýndan da uzak durun.

  Ermeni Türkleri (osman demircan) 19 Mayýs 2012 Tarihe Yön Verenler 

SHP eski Milletvekili Ýbrahim Aksoy, Ermeni Türkleri yazýsýnda, Devlet Bahçeli, Mehmet Aðar, Mesut Yýlmaz, Abdullah Gül, Recai Kutan, Oðuzhan Asiltürk, Murat Karayalçýn, Hasan Celal Güzel gibi siyasetçilerin Ermeni olduðunu iddia ediyor. Ayrýca edebiyatçý yazar Elif Þafak'ýn da Ermeni olduðunu belirtiyor. 30.11.2007 00:

  Ama Sen Bir Çocuðun Topusun Hala Dünya (osman demircan) 15 Eylül 2014 Dünya 

Vallahi o kadar yorgunum ki artýk tek gözümle o da kýsýk olarak bakýyorum hayata. Dünya tuvalet duvarý gibi... Çok da meraklý deðilim o duvarlara. Ýsteyen o duvarlara yazýlanlarý okusun profesör olsun isteyen o yazýlardan kendine bir eþ bulsun. Gözüm yok açýkçasý.

  Ýntihar Eden Birinin Ardýndan (osman demircan) 9 Kasým 2014 Toplumsal Olaylar 

Ýntihar eden birinin ardýndan yapýlan ve Türk insanýnýn duyarlýlýðýný gösteren yorumlar: *Çekeceksin orospu çocuðuna eþek sudan gelene kadar sopayý, ulan it madem gebermeyeceksin niye milleti heyecanlandýrýyorsun.

  Hiç Þüphesiz ki Gazeteciden Terörist Olmaz; Ama Ajan Olur (osman demircan) 18 Ocak 2015 Meslekler & Ýþ Yaþamý 

Türkiye'de yazarlarýn kime hizmet ettiðini, neden gerçek kalem sahiplerinin yazar olmadýðýný gösteren bir yazýdýr ayný zamanda. Hatýrlarsanýz Amerikan Büyükelçiliði'ne yapýlan saldýrýda Hürriyet yazarý orada yaralandý. Peki sorarým size, o yazarýn büyükelçilikte ne iþi vardý? Hiç þüphesiz ki gazeteciden terörist olmaz; ama ajan olur.

 

 



Ben intihar ediyorum. Kendimi edebiyat denizine atýyorum. Kelimelere boðuluyorum. Ölüyorum. Siz bunu nereden bileceksiniz ki. Kaç yazarla tanýþtýnýz ki onun ölümünü de tanýyasýnýz.



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 13:05:41