Matematiğe, yalnızca yaratıcı bir sanat olduğu sürece ilgi duyarım. -Godfrey Hardy |
|
||||||||||
|
Örneğin; şehit haberlerini okurken, ikinci bir el devreye girer ve saçma sapan haberleri gözünüzün içine sokar. Bu haberlerin çoğu, medya maymunu haline gelmiş ve adına sanatçı(!) dedikleri kişilere aittir; bir de başbakana. Burada elbette ki başbakanı suçlayamayız. Suçlanması gereken kişiler; fındık kabuğunu doldurmaz olayları, gündemin önemli konularını unutturmak amacıyla haber yapanlardır. Ancak; gazeteleri, iktidar yanlısı haber yapmak zorunda bırakan siyasi güç de, gazeteler kadar suçludur. Açlık grevinin Öcal’in emriyle bitirilmesi, Öcalan’ın PKK üzerinde nasıl söz sahibi olduğu haberini okurken; süslenmiş püslenmiş ve haber cümlesinin yarım bırakıldığı başka haber başlığı dikkat çeker: ” Kazanan Türk siyaseti, kaybeden Fenerbahçe oldu.” Bu da ne? Neymiş efendim, başbakanımıza gençliğinde Fenerbahçede’den telkif gelmiş ve başbakan kabul etmemiş. Fenerbahçe çok şey kaybetmiş. Üzerinden yıllar geçmiş, olan olmuş; ramazan aşı gibi konuyu ısıtıp ısıtıp ortaya sürmenin sırası mı, gündemde onca vahim konu varken? Neymiş, “ Başbakan, M.A. Birand’ın sağlığına kavuşması için Sultanahmet’te dua etti.” Yok efendim, başbakanın imzasının anlamını biliyor muymuşuz? Hemen her gün şu başlığı atarlar: “Başbakandan önemli açıklamalar.” Elbette önemli olur. Çünkü kendileri başbakandır, ağzından çıkan cümleler önemli olacaktır. Hele hele, her dediğinin- her istediğinin ferman gibi değerlendirildiği düşünülünce. Hani, sıradan vatandaş öldürülür, cinayet olur; ünlü biri ve bir siyasi öldürülünce suikast olur ya, onun gibi. Hele bir gazete var ki; iktidara yaranmak için yalan- yanlış- lüzumsuz haber yapmadaki birinciliği kimseye kaptırmaz. Üstelik; yalan, yanlış, kıytırık müjde verir. Bu gazetede her gün birkaç tane ” Vatandaşa Müjde” haberi okursunuz. Parmağınızı oynatsanız, müjdeli habere çarparsınız. Okuyunca da şaşırır kalırsınız. Çünkü; müjde dedikleri haberler şunlardır: “Memura müjde.” Müjde dediği, bayram tatilinin uzatılmış olmasıdır. Memur, Haziran geldiği halde Ocak zammını alamamıştır. Temmuzda alması gerek ikinci zam vardır. Bu gazete, bu haberi, utanmadan “Memura, emekliye çifte müjde.” diye verir. Daha ortada fol yok, yumurta yokken; “Asgari ücretliye müjde.” der. Güya asgari ücret vergi dışı bırakılacaktır. Maliye bakanı, böyle bir çalışmalarının olmadığını söyler. Fakat gazete, yalan haberi için okuyucudan özür dilemez. Şimdi bu gazete girip bakacağım, bakalım bugünün müjdeli haberleri nelermiş. Durun, bakıp geleceğim. Hıh! Geldim. “İşçiye Maaş Müjdesi.” Güya; yeni yılda her işçi kaç lira maaş alıyorsa, bordrosunda gösterilecekmiş. Asgari ücretli gösterme dönemi sona erecekmiş. Daha tasarı halinde yani konu. Üstelik maaş artınca, vergi dilimi de değişiyor ve böylece daha çok vergi kesiliyor. Alınan zam, vergiye gidiyor. “Bakan Müjdeyi Verdi.” Öğrencilere yurtlarda hızlı internet hizmeti verilecekmiş(müjdeye bakın). Öğrencilerin kredi ödemeleri, sigortalı işe girince başlayacakmış.....Daha önce de harçlar kaldırıldı diye müjde vermişlerdi. Meğer harcın adı değişerek, yine alınıyormuş öğrencilerden, ''Öğrenim Gideri'' adıyla. Hadi işin bu boyutunu yazmadınız diyelim; Kurban Bayramı öncesinde, Suriyeli sığınmacılara harçlık verilip de memur emeklilerine maaş verilmediğini neden yazmıyorsunuz? Onlarda geri mi kalacağım? Şimdi size bir müjde(!) vereceğim: ”Ben yurt dışındayken bile, köşemi okuyabileceksiniz.“ Mudurnu Belediyesi’nin onaylanan projesi çerçevesinde, iki haftalığına yurt dışına gidiyoruz. Ben yokken köşemi okuyabilesiniz diye, yazılarımı hazırladım. Müjdemi isterim. Bu nasıl müjde demeyin. Benim verdiğim müjdenin, okuduğum o müjdeli haberlerden pek farkı yok. Eee, ne demiş atalarımız: “Sarı öküzün yanında duran; ya huyundan alır, ya suyundan.” Körle yattık, şaşı kalktık, sizin anlayacağınız.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2025 | © Kâmuran Esen, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |