..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Tarihsel Roman > Ömer Faruk Hüsmüllü




13 Ocak 2013
Kitap Tanýtýmý: O Ruhu Kurtarmak  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Bu kitabý bir macera romaný okur gibi okumaya kalkarsanýz bir þey anlayamazsýnýz. Dikkatinizi eser üzerine yoðunlaþtýrmalýsýnýz. Tabii bu yoðunlaþma, ister istemez okuma hýzýnýzý azaltýyor. Ancak merak etmeyiniz, bu geçici bir yavaþlama. Esere kendinizi kaptýrdýðýnýzda eski hýzýnýza ulaþtýðýnýzý fark ediyorsunuz. Yani eser; okuyucuya, okuma tekniðine göre kendiliðinden bir hýz belirlemesi yapma özelliðine de sahip.


:BJJD:


Umut Salih Tiryakioðlu tarafýndan kaleme alýnan bu eser, bir kurgu roman olmakla beraber içinde felsefi, psikolojik ve sosyolojik unsurlarla da bolca karþýlaþýyorsunuz.

Eserde anlatýlan bir masal kahramaný mýdýr, yoksa bir “diriliþ” destaný mýdýr? Buna karar vermek oldukça zor. Mitolojik unsurlara bakýnca yani bir toplumun kutsal saydýðý deðerlerle karþýlaþýnca bir masal kahramanýndan söz edildiðini düþünebilirsiniz; ancak toplumu etkileyen savaþ, göç gibi olaylarla karþýlaþýnca da bir destan olduðu sonucuna varabilirsiniz.

Sanýrým bu konuda en doðrusu, yazarýn kitabýn arka sayfasýnda yer alan tanýtým yazýsýndaki “Toplumu, ahlaký, sanatý ve yozlaþmayý maddenin ötesinden gören, hem mistisizmden, hem de insanýn gerçekliðinden beslenen bir tasarým.” Ýfadesini kabul etmektir.

Eserde ruhsal çözümlemelere de gidilmiþ. Roman kahramaný Necati Tinhu, zaman zaman bir ruhsal karmaþanýn içinde buluveriyor kendini. Ýnsanî zaaflarý, isyanlarý ve tüm bunlardan kurtulmak için verdiði yorucu bir mücadele var.

Tinhu, iblisten ve karanlýktan korkuyor. Bilhassa iblisin onu tuzaða düþürmek için yaptýklarýný bozabilmek amacýyla sürekli tetikte bekliyor. Bazen iblise üstün gelse de bazen de de tuzaklara düþmekten kurtulamýyor.

Eseri okurken, kahramanýn adý aklýma takýlmadý deðil! Neden Tinhu? Tinhu ne demek? Sorularýný kendime sordum. Bunun cevabýný ise kitabýn en son sayfasýnda buldum.

Bu kitabý bir macera romaný okur gibi okumaya kalkarsanýz bir þey anlayamazsýnýz. Dikkatinizi eser üzerine yoðunlaþtýrmalýsýnýz. Tabii bu yoðunlaþma, ister istemez okuma hýzýnýzý azaltýyor. Ancak merak etmeyiniz, bu geçici bir yavaþlama. Esere kendinizi kaptýrdýðýnýzda eski hýzýnýza ulaþtýðýnýzý fark ediyorsunuz. Yani eser; okuyucuya, okuma tekniðine göre kendiliðinden bir hýz belirlemesi yapma özelliðine de sahip.

Bir kitapta, beni en çok gözüme kaçan tozlar rahatsýz eder. Yani, yazým kurallarýndaki yanlýþlýklar… Bu eserde gözüme kaçan toz, hemen hemen hiç olmadý diyebilirim. O nedenle kitabýn editörünü ve yayýmcý kuruluþu kutlamak istiyorum.

Bir eseri okurken duygusal olmamaya gayret ederim. Çok etkileyici ifadelerle karþýlaþtýðýmda bile duygularýmý frenlemeye çalýþýrým. O Ruhu Kurtarmak’da bunu baþaramadým ve Tinhu’ya iki damla gözyaþý ile veda ettim…

Son Söz: Akýcý bir üslup ile yazýlmýþ olan bu eserin, yakýn bir zamanda Türk Edebiyatý’ndaki hak ettiði yeri mutlaka alacaðýna inanýyorum.

Ömer Faruk Hüsmüllü

**

Eserin Künyesi:



Yazar : Umut Salih TÝRYAKÝOÐLU
Yayýncý : YANKI

Kategori : Roman

Sayfa : 359

Basým Yeri : ÝSTANBUL

Basým Tarihi : 2012

Baský : 1. BASKI

Dil : Türkçe

Kapak : Karton

Kaðýt : Enzo

Ebat: 135 mm - 210 mm

**

Arka Kapak Yazýsý:

Tüketim toplumunun alýþkýn olduðu tüketilebilir öykülerden ve ruhsal çözüm önerilerinden farklý olarak “O Ruhu Kurtarmak”, ne bir yol macerasý, ne de bir yol haritasý sunuyor. O Ruhu Kurtarmak, eski gerçeklerin yeni tezahürü. Bir masal kahramanýnýn ahlakýný, bir þövalyenin cesaretini anlatan modern bir balad. Toplumu, ahlaký, sanatý ve yozlaþmayý maddenin ötesinden gören, hem mistisizmden, hem de insanýn gerçekliðinden beslenen bir tasarým. Felsefe tarihine yaptýðý bütün göndermelere raðmen, bir filozofun sorduðu soru yahut verdiði yanýt deðil, bir ressamýn tablosu, bir müzisyenin bestesi…

Eserin üzerine inþa edildiði temelin insana ve insanlýða dair oluþu, bu romanýn okuyucunun ruhunda derin bir yanký bulmasýný saðlayacaktýr. O Ruhu Kurtarmak, içeriði ile olduðu kadar üslubu ile de bir kurtuluþ öyküsü olmanýn verdiði farklýlýðý okuyucuya derinden hissettirecektir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel roman kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yanýk Dere Erzurum Romanýnýn Tanýtýmý

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.