..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Cemal Zöngür




24 Aralýk 2018
Türkiye Muhalefeti ile Fransýz "Sarý Yelekliler" Farký  
Kültür ve Siyasi Deðerlerini Sorgulamadan, Topluma Yol Göstermek Aptallýðýn Daniskasýdýr.

Cemal Zöngür


Türkiye'de bir iki sosyalist küçük grupsal oluþumun dýþýnda, diðer tüm muhalefet olan sol kesimden, demokratýna, liberalinden hümanistine kadar hepsinin siyasal felsefesi, bilim dýþý duygusal ve devlet endekslidir.


:IDG:
Dünyanýn her yerinde kiþi, grup, siyasal oluþum ve topluluklar, yaþadýðý ülkenin yönetim sisteminden rahatsýz olduklarý için kendilerini muhalif görürler. Söz konusu düþüncelerin gerçekten muhalif ve bir þeyleri deðiþtirme niyetinde olup olmadýklarýný anlamanýn en basit yolu, tüm muhaliflerin bir çatý altýnda toplanarak görüþ ve güç birliði yapmalarýna baðlýdýr. Bu toplanýþ illa ki derin ideolojik anlayýþa dayanmasý gerekmiyor. Önemli olan kimden, neden rahatsýz olunduðudur. Sadece muhalefet edip marjinal gruplar þeklinde sistem karþýtý görünmek, hiçbir toplumda deðiþimler yaratmamýþtýr. Her þeyden önce bunun siyasal bir teori ve felsefeye dayanmasý þart.

Ayný zamanda siyasi felsefe, gerçek bilimsel yapýya göre oluþturulmalý. Özünde temel felsefi teoriye dayanmadan, sadece yaþadýðý haksýzlýk karþýsýnda içgüdüsel tepki, tutarsýz anlýk kalkýþma, kültürsüz siyasi karþýtlýk muhalefetlik deðildir. Fransa'daki “Sarý Yelekliler” ve Batý muhalefetini, Türkiye Muhalefetinden ayýran en önemli farklýlýk þu noktalarla ifade edilebilir.

Türkiye'de bir iki sosyalist küçük grupsal oluþumun dýþýnda, diðer tüm muhalefet olan sol kesimden, demokratýna, liberalinden hümanistine kadar hepsinin siyasal felsefesi, bilim dýþý duygusal ve devlet endekslidir. Mevcut muhaliflerin yüzde doksaný devletle ayný paralelde, Türkik Ýslamik ulus üstünlüðü, devletçi paternalizm, taklitçilik, þovenizm ve demokrasiyi oy kullanmakta anlamaktýr. En somut örnek olarak 2013 yýlýnda yaþanan “Gezi Olaylarýný gösterebiliriz. “Gezi Olaylarýnýn” doðru sonuca varamayacaðýný, baþlar baþlamaz o günde yazýp ifade etmiþtik.

Çünkü “Gezi Olaylarýna” kalkýþan muhalif cepheler daha önceden bir araya gelip doðru ve gerçek bir siyasi platform oluþturmuþ deðillerdi. Siyasi kimliði belli olmayan birilerinin anlýk yönlendirmesiyle baþlatýlmýþtýr. Ana muhalefet partisi CHP'nin her zaman yaptýðý gibi, kalkýþmalarýn devlete zarar vereceði paternalist anlayýþý, sonucun ne olacaðýný gösteriyordu. CHP vb. karþýtlýklar sadece AKP'yi yýpratmak amaçlýydý. AKP uzun yýllar iktidar olmanýn gücüyle iyice palazlandýðý için, bu tür kalkýþmalarla yýkýlmayacaðýný çok iyi biliyordu. Ortaya çýkan muhaliflerin büyük bir çoðunluðu, kutsal devlet ve cumhuriyet yapýsýný temelden sorgulayacak bilinç, kültür, siyasi düþünce ve de dirençten tamamen uzaktý. Bu yüzden farklý muhalif kesimler destek vermediler.

Fransa'daki “Sarý Yelekliler” ve diðer Batýlý ülkelerdeki muhalefetin siyasal felsefi temeli, dünyada ilk modern demokrasiyi inþa eden Fransýz sosyalist Komünlerin bir eseridir.. Mevcut muhalefet cephesi 1848 yýlýnda ilan edilen “Komünist Teorinin” kendilerini gerçekten insan yerine koyduðuna inanmýþlardý. Bu düþüncenin dýþýnda insanca yaþamanýn mümkün olmadýðýný içselleþtirerek, dünya tarihine imzalarýný attýlar ve atmaya devam ediyorlar.

Batýlý muhalefet çatýsý altýnda toplanan siyasiler içerisinde, farklý düþünceden birçok oluþumlar vardý. Ancak hepsinin temel inancý kesinlikle devletin kutsanmamasý. Irk ve ulus üstünlüðüne karþýtlýk, dinin siyasetten reddedilmesi. Burjuvazinin kendinden baþka kimseyi asla düþünmeyeceðini bilince çýkarmalarý, en büyük felsefeleriydi. Bu siyasal anlayýþ, Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Marcon yönetimine geri adým attýrmayý baþarmýþtýr. Türkiye devlet gericiliðine ve burjuva sömürüsüne gerçekten karþý çýkýp, direnecekTürkiye'de kaç kiþi ya da siyasi oluþum var? Olanlar da kitle tabanýndan yoksundur.

Muhalefet içerisinde yer alanlarýn yüzde doksaný Kürdü inkar ederken, etmeyenlerde Kürt varsa benim tarif ettiðim veya uygun gördüðüm þekilde olmalý düþüncesinde. Kürtler en az kýrk yýldýr neden daðda savaþýp ölüyor veya öldürüyor? diye ciddi bilimsel sorgulamanýn yapýlmamasý, feodalizmin tüm zihinleri köreltmesi demektir.? Ayný þekilde farklý inanç, düþünce ve kültürden olanlarýn dýþlanýp aþaðýlanmalarýný görmemezlik. Alevilerin bin yýldýr Türkik ýrkçý ve dinciler tarafýndan katliama uðramalarý. Bu insanlarýn ne istedikleri tüm siyasi ve akademik çevrelerce sorgulanmamasý, bilim kurumlarýnýn içinin boþ olduðunu gösteriyor. Devlet ve dinin yanýnda duran muhalefetin; Ýþçi, emekçi ve de insan haklarýndan yana olduðunu söylemesi tam bir kepazeliktir.

Muhalif kurum, dernek, sendika, siyasi parti ve akademik çevreler, sistemin geriliklerini görmek istemedikleri gibi taban kitlesini ýrkçý, dinci, kafatasçýlýktan arýndýrma diye bir dertleri bulunmuyor. Bütün bunlar modern çaðda Arap tüccar cambazlýðýnýn devamýndan baþka bir anlam taþýmýyor. Ne zaman devlet yöneticileri vatan, din, millet, ulus devlet, bayrak þovenizmine sarýlsa, muhalefetteki yönetici ve tabaný birbiriyle yarýþýr þekilde ýrkçýlaþmaktadýrlar. Tüm sorunlarý kendi ülke ve toplumsal gerçekliðine uygun dile getirip tartýþmayan ve bilimsel doðrulara inanmayanlarýn, ne sol muhalefeti demokrattýr ne de devlet. Onun için Türkiye muhalefeti, Fransýz “Sarý Yeleklilerinden” ders çýkaracak kapasitenden çok uzaktýr. Gerçek muhaliflik baþta kendi devlet, halk, sýnýf, ulus, din ve kültürünü sorgulamakla mümkündür. Tüm deðerler üzerinde ciddi bilimsel ve siyasal sorgulama olmadan, hiçbir toplumda gerçek uyanýþ asla beklenemez. Ýþte bu yüzden Türkiye muhalefeti bin yýldýr yerinde saymaya devam ediyor.


Cemal Zöngür








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Amerika, Suriye'den Neden Çekildi?
Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çaðrý
15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayýcýsý Kimdir?
Mahalli Seçimler ve Ýlkesizlikler
Gelin Siyasal Ýslam'ý Birlikte Tartýþalým
Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artýk Konuþmasýn (1)
Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çýkmazý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.