..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Cemal Zöngür




20 Mayýs 2019
Kültürsüzlük, Kolay Liderlik ve Uçuk Demokrasi  
Siyaset Bilimi Yerine Dini Dogmatizmi Temel Alan Toplumlar, Sürekli Birilerine Yalvararak Yaþarlar.

Cemal Zöngür


Ýkiyüzlü politikalardan en dikkate deðer bir örnek, Adalet ve Kalkýn Partisi (AKP) gibi Türkiye'deki tüm iktidar olanlar, cambaz politika misali her sýkýþtýklarýnda Kürdistan Ýþçi Partisi (PKK) Yöneticileriyle barýþ adý altýnda sürekli görüþmeleri. Bunu yapabildikleri kadar halktan ve kamuoyundan gizleyerek gerçekleþtirirler. Daha sonralarý her çýkmaza girdiklerinde birbirlerini suçlayarak, sen PKK'lisin, PKK ile iþbirliði içerisindesin deyip, yaptýklarý çirkinliði kendileri deþifre etmekten utanmýyorlar.


:HFE:

Türkiye toplumunun kültürsüz, kolay lidercilik ve oy kullanmayý demokrasi görmesinin esas nedeni, Ýslam'ýn bilimdýþý Arap Aþiret kabilelerin günlük uydurduklarý mahalli söylencelere dayanmasýdýr. Örneðin Hz. Muhammed, Halifeler, Þeyh ve Sahabelerle ilgili anlatýlan hikayeler o kadar basit, düzmece ve komik ki, insan dinlediði zaman kendisini gülmekten alamýyor. Bunlarý ifade ederken inananlara saygýsýzlýk þeklinde anlaþýlmamalý. Sadece Ýslam kültürünün dayandýðý gerçek temeli tespit etmektir amaç. Ýslam her yönüyle gerçekleþmesi imkansýz soyut uçuk hayallere dayanýyor. Gerçekten akýl ve mantýða dayalý insaný geliþtirecek iðne ucu kadar bir düþünce görülse, bunu memnuniyetle ifade edeceðimizden herkes emin olabilir. Bu yüzdendir ki, Müslüman toplumlarda huzurdan bahsetmek mümkün olmadýðý gibi, bilimsel ve kültürel açýdan her þey yerinde sayýyor.

Orta Doðu toplumlarýnda Ýslam'dan önce bazý ilkel bilimsel icatlar epeyce geliþkindi. Ancak bunu Ýslamcýlar deðil Sümer, Babil, Mýsýr, Hitit, Urartu, Asur, Pers ve Medler icat etmiþlerdi. Bu Krallýklarýn içerisinde yaþayýp bazý icatlarý olan Arap bireyler elbette bulunuyordu. Fakat Ýslam bunlarýn çoðunu þeytan iþi görüp reddetti. Bazýlarýný ise kendi icadýymýþ gibi sahiplenirken olduðu gibi býraktý. Sürekli Arap Dili ve mahalli hikayelere dayanmasý, gereðinden fazla hayalciliðe sürüklüyor insanlarý Ýslamcýlýk. Ýslam'ýn Peygamberi, Sahabe ve Halifelere kadar hepsi okuma yazmasý olmayan kültürsüz insanlardý. Bu kültürsüzlükle dünyayý Ýslam'ýn kurtaracaðý iddiasýyla, bin beþ yüz yýldýr ne kendileri kurtuldu ne de baþkalarý.

Ýslam'da böyle bir gerçeklik varken, buna sarýlarak yaþayan her toplum cahil ve geri kaldýðýný artýk kabul etmelidir. Bilimsel düþünceden uzak, Türkiye gibi bazý ülkelerde þekilsel deðiþiklikler, Müslümanlarýn kültürlü olduðunu göstermiyor. Yaþanan kavga, çatýþma ve gerilikler bunun en açýk kanýtý niteliðinde. Esasýnda Ýslam Arap kültürüyle hiçbir baðý olmayan Kürt ve Türklerin, Ýslam'da ýsrarcý olmalarý en büyük darbeyi kendilerine vurdular. Halbuki Türkler arayýþçý bir toplumdu. Ayný þekilde Kürtler Mezopotamya'nýn temeli olan edebiyat, tarým ve el sanatlarýnda çok geliþkinlerdi. Ermeni ve Rumlarýn zenginliklerini de buna kattýðýmýzda, Anadolu Ýslam'dan önce, Avrupa'dan yüzyýl ileride yaþýyordu. Söz konusu halklar Araplarýn baský ve aldatmasýyla Ýslam'ý kabullenmeleri, kendi elleriyle her türlü kötülükleri baþlarýna getirmiþ oldular.

Gelinen noktada Türkiye Cumhuriyetinin, Araplardan tek farký, Anadili ve Avrupa soslu olmasýdýr. Araplar kendi mahalli aþiretçi ilkel kültürüyle Halife ve Þeyhlerden lider çýkarýp, dünyadaki deðiþimleri umursamadan þükrederek yaþamaktan hiçbir rahatsýzlýk duymazlar. Ancak Türkiyelilerin böyle bir anlayýþla yaþamalarý coðrafi ve temel kültürleri açýsýndan uygun deðildi. Kendi gerçekliðini önemsemeyip Müslümanlaþan Türkiyeliler, Araplarýn hikayeleri üzerine ilave düzmecelerle birlikte, Avrupa taklitçiliði ile kendilerini geliþmiþ sandýlar. Böylece dini bütün imanlý kültürsüz liderlerle bölge ve dünyaya akýl vermeye çalýþmalarý tam bir mizansen. Kim olursa olsun Ýslam'a baðlý liderlerler, bilimsel teoriden uzak olduklarýndan duygusal, dinci, ýrkçý ve taklitçi yerel þovenizmle yerinde sayar. Bunu Cumhuriyetin ilke ve inkýlaplarýndaki bilimdýþýlktan rahatlýkla anlayabiliyoruz.

Ýçeriði tamamen boþ hayal ürünü mevcut siyasal Ýslami strateji, Türkiye'de sürekli uygulanmakta olup son bir örneði 31 Mart 2019'daki Yerel Seçimlerde sergilendi. Kendi anayasa, yasa, kanun ve görevlendirdiði personeline güvenmeyip, kendisini yalancý, hýrsýz tutan tek devlet Türkiye'dir. Hýrsýzlýk var dediði halde yalnýzca Ýstanbul Büyük Þehir Belediye Baþkanlýðý'ný iptal edip, diðerlerini incelemeden onaylamasý tam bir kepazelik. 23 Haziran 2019'da yeniden Ýstanbul Büyük Þehir Belediye Baþkanlýðý seçiminin yapýlmasý, ülkeyi uçurumun eþiðine getirmiþ bulunuyor. Bütün bunlara sebep olansa yaþanan ekonomik, kültürel ve siyasal krizler iken, yerel seçimlerde Ekrem Ýmamoðlu'nun “Her þey çok güzel olacak” gibi alçak gönüllü ve umut vaat etmesi, iktidardakileri çýldýrttý adeta. Ancak Ekrem Ýmamoðlu ve partisi temel stratejide Ýslam ve Kemalist Milliyetçiliði henüz aþamadýklarýndan, demokrasi adýna birçok belirsizlik ve uçuruma iþaret ediyor.

Buna raðmen Adalet ve Kalkýnma Partisi'nden (AKP) epeyce yýlmýþ kitlelerle birlikte, Kürt ve sosyalist muhalif düþünceler, bu zulüm düzeninden kurtulmak için Ekrem Ýmamoðlu'nu desteklemekten baþka çare bulamadýlar. Aslýnda siyaset bilimine göre, birbirine zýt muhalif düþünceler temel bazý ilkeler üzerinde resmi anlaþma yapmadan, spontone geliþen dalgaya umut baðlamasý büyük risktir. Yerel Yönetim gibi önemli bir temsiliyette, demokrasi kurallarýna uygun herkesi kapsayan demokratik protokollün yapýlmamasý, Türkiye'nin uçuk demokraside ýsrar ettiðini gösteriyor bir kez daha.

Halklý olarak bu eleþtiriler yapýlýrken diðer taraftan ülke, bölge ve dünyadaki anormal geliþmeler, Kürt ve Türk Sol muhalefetini uçurum demokrasisini kullanmaya mecbur býrakmýþtýr. Bilindiði gibi demokrasi, Türkiye'de her zaman bilimsel teoriden uzak, taklitçi, neyin ne olduðu belli olmayan karmaþa ve çeliþkilere dayanýr. Halkýn böyle bir kültürle demokrasi ve lider yaratýlacaðýna inanmasý, birçok alternatifi etkisiz kýlýyor. Örneðin Kamuoyunda “Her þey çok güzel olacak” sloganýný kullanan Ekrem Ýmamoðlu ve partisi CHP, medyatik duygusal propaganda ile sol muhalefete hiçbir garanti vermiyor. Yinede halkýn çoðunluðunun umut baðlamasý, klasik Türk siyasetinin tekrarý niteliðinde. Tüm beklentimiz halkýn tercihi doðru çýkar ve umutlarýnýn karþýlanmasýdýr. Çünkü resmi yapýnýn bugüne kadar uyguladýðý siyasi politikalar hep ikiyüzlüce olmuþtur.

Ýkiyüzlü politikalardan en dikkate deðer bir örnek, Adalet ve Kalkýn Partisi (AKP) gibi Türkiye'deki tüm iktidar olanlar, cambaz politika misali her sýkýþtýklarýnda Kürdistan Ýþçi Partisi (PKK) Yöneticileriyle barýþ adý altýnda sürekli görüþmeleri. Bunu yapabildikleri kadar halktan ve kamuoyundan gizleyerek gerçekleþtirirler. Daha sonralarý her çýkmaza girdiklerinde birbirlerini suçlayarak, sen PKK'lisin, PKK ile iþbirliði içerisindesin deyip, yaptýklarý çirkinliði kendileri deþifre etmekten utanmýyorlar. Bu tür davranýþlar dünyanýn en alçak siyaset örneðidir. Ýnsanlýktan uzak bu ikiyüzlülük dünyanýn geri toplumunda dahi görülmez. Sonuçta kýrk yýldýr yenemediðin bir siyasi güçle, eninde sonunda hepiniz masaya oturacaksýnýz. O zaman tüm dünya bu uçuk demokrasi lafazanlarýnýn yüzüne tükürecektir.

Türkiye halký biraz kültürlü, bilimsel ilkeli hareket edebilse, bu uçuk demokrasiden rahatlýkla kurtulacak. Fakat halkýn çoðunluðunun kültür seviyesini Arap Ýslam Aþiret düzmeceleri belirlediðinden, iþ görünenden çok daha zor. Halk bin yýldýr Ýslam Arap Aþiret, ve Türk Ýslam Irkçýlýðýna dayanan siyasetten bunalmýþ çaresiz durumda. Birazcýk demokratik söylem ve duruþu gösteren insanlara Hýzýr gibi sarýlýyor halk. Bu da öne çýkan kiþileri civa gibi anýnda yükseltmeye yetiyor. Umarýz halk kazanýr bizler yanýlýrýz.


Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Amerika, Suriye'den Neden Çekildi?
Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çaðrý
15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayýcýsý Kimdir?
Mahalli Seçimler ve Ýlkesizlikler
Gelin Siyasal Ýslam'ý Birlikte Tartýþalým
Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artýk Konuþmasýn (1)
Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çýkmazý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.