..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Entelektüel > Aziz Dolu




9 Haziran 2023
Türkler Bin Boydur Biri de Moðol’dur  
Aziz Dolu
Türklük çýnarýnýn bir dalý olan Moðollar..


:CJH:

Türkiye, Azerbaycan ve Kýrgýzistan’la birlikte Ortak Türk Ordusu (TAKM) projesine katýlan dahasý Türk Keneþi’ne katýlma yönünde de irade beyan eden Moðollar, Oðuz Kaðan’ýn amca çocuklarýdýr. Ülkenin doðu sýnýrlarýný güvenlik altýna almak amacýyla Batý Türkistan’dan gönderilmiþlerdir. Dolayýsý ile Oðuzlar Türk’se, Moðollar da Türk’tür. Kaldý ki devrin tarihçilerinden Nasreddin Tusî “Moðollar bir Türk boyudur” diye yazmýþtýr. Yine bir baþka tarihçi Reþideddin de Moðollarý, “Türklerin bir sýnýfý” saymýþtýr. Ünlü gezgin Marko Polo ise Oðuzlarý ve Moðollarý “Tatar” olarak kayda geçmiþtir. Günümüz tarihçilerinden Jean-Paul Roux ise Moðollar hakkýnda þunlarý söyler: Ýmparatorluk bünyesinde bir Moðol’a karþýlýk yedi Türk (Oðuz, Karluk, Kýpçak) oraný söz konusudur. Ordudaki askerlerin büyük çoðunluðu Türk’tür. Ordu düzeni Mete Han’dan alýnmadýr. Devlet düzeni Göktürklerin devamýdýr.

Cengiz Han ve Moðollar konusunda en çok ayrýntý (detay) veren tarihçilerden biri de Prof. Dr. Zeki Velidi Togan’dýr. 1941’de yayýnlanan “Moðollar, Cengiz ve Türklük” adlý eserinde ve yine 1946’da yayýnlanan “Umumî Türk Tarihine Giriþ” adlý ünlü eserinde Cengiz Han hakkýnda ayrýntýlý bilgiler vermiþtir. Çin kaynaklarýna dayandýrýlarak verilen bilgilere bakýlýrsa 1221 yýlýnda Çao-hong adýnda bir Çinlinin baþkanlýðýndaki elçilik heyeti Cengiz Han’ý ziyaret etmiþtir. Çinli elçi, Cengiz Han’ýn soyunun Kök/Gök Türklerin devamý olan ve o dönemlerde “Þato Türkleri” olarak kayda geçen topluluktan olduðunu kaydetmiþtir. Daha da ilginç olansa Cengiz’in dýþ görünüþüdür. Elçi, Cengiz Han’ýn uzun boylu, kumral saçlý, beyaz tenli, yeþil gözlü olduðunu bildirmiþtir. Ki elçinin verdiði bu bilgiler Göktürk kaðanlarý için de geçerli fiziksel özelliklerdir.

Moðol sözcüðünün ölümsüz/sonsuz ordu anlamýna gelen Türkçe “bengü kol”dan dönüþerek “mongol/moðol” þeklini aldýðý da söylenmektedir. Ki benzer bir kullanýmý “karakol” biçimiyle Anadolu Türkçesinde de görürüz. Özünde ise -Moðol sözcüðü/kavramý- etnik anlamdan ziyade Selçuklu, Osmanlý, Özbek gibi siyasal bir tanýmlamayý anlatmak için kullanýlmýþtýr. Hatta öncesinde Oðuzlar diye bir boy da yoktur. Sakalarýn devamý olan bir kýsým Türkler, Oðuz Kaðan’ýn adý ile anýlýr olmuþtur. Sakalardan kopan bir diðer kolun, hükümdarlarý Mada/Mata’dan (Mete) dolayý Medler diye anýlmasý gibi… Oðuz Kaðan’dan, Oðuzlar; Selçuk Bey’den, Selçuklular; Osman Gâzi’den, Osmanlýlar; Özbek Han’dan, Özbekler… Özbekistan; Karluk, Yaðma, Çiðil gibi Türk boylarýnýn yurdudur bu arada. Son yýllarda Türk dünyasýnda daðýnýklýðýn giderilmesi amacýyla Türk boylarýný Karluklar, Kýpçaklar, Oðuzlar diye üç ana öbekte (group) toplayan tarihçiler de vardýr.

Peki, ama Türkiye’de Moðollarý Türk kabul etmeme yanlýþlýðý daha doðrusu takýntýsý nereden kaynaklanmaktadýr? Tamamen dinî çevrelerden… Arap Abbasî Halifesi Mustasým Billah’ýn “-Müslüman olmayan Turanîlerin/Türklerin katli vaciptir.” anlamýna gelen bir fetva vermesi üzerine, Hülagü Han ordusu ile Baðdat’a girer. Hülagü’yü karþýsýnda gören halife bu kez fetvasýný inkâr eder. Halifenin dönekliðine çok kýzan, “Bir din adamý sözünden döner mi?” diyen Hülagü Han, halifeye dansöz elbisesi giydirip, sokaklarda dolaþtýrýr. Sonra da atlara çiðnetmek suretiyle öldürtür. Bu olayla birlikte Ortadoðu’da Türk hâkimiyeti baþlar. Hülagü, Tengri inancýna göre gömülen son hükümdardýr. Torunlarý Müslüman olmuþtur. Dolayýsý ile Türk tarihine, Araplarýn gözü ile bakýlmamalýdýr. Ve tabi sadece Müslüman Oðuzlarý (Türk-i iman; Türkman/Türkmen) Türk kabul etme yanlýþlýðýndan ve/veya takýntýsýndan da kurtulmak gerekir. Deðilse, Kuzeydoðu Anadolu’da yaþayan Kuman/Kýpçak torunlarýnýn yani Doðu Karadeniz’de yaþayanlarýn Türklüðü bile sorgulanýr hale gelir. Yöresel çalgý aleti olan kemençe, Kuman/Kýpçaklarýn yadigarý iken üstelik.. Týpký Türkî’nin türküye dönüþmesi gibi, Kumançe de zamanla kemençeye dönüþmüþtür bu arada. Moðollar ile ilgili olmasý açýsýndan Osmanlý’dan da bir örnek verelim: II. Murad zamanýnda (hicrî 843 tarihinde yazýlmýþ) bir takvimde Cengiz, Ögedey, Güyük, Mengü, Hülagü, Abaka, Keyhatu gibi Müslüman olmayan Türk hükümdarlar da rahmetle anýlmýþtýr.

Ortak Turan/Türk Ordusu projesi gerçekleþtiði takdirde dünya tarihi açýsýndan bir dönüm noktasý olacaktýr. Þimdilik dört ülkenin imza koyduðu bu projede Moðolistan da yer almaktadýr. Çünkü ülkesinin nerdeyse 1/3’inden fazlasý Çin’in iþgali altýndadýr. Týpký Doðu Türkistan gibi Ýç (Güney) Moðolistan da Çin boyunduruðundadýr. 30’dan fazla etnik ve/veya topluluktan oluþan Çin öyle sanýldýðý kadar güçlü bir ülke deðildir. Uygur, Salgur, Kazak, Kýrgýz gibi Türk topluluklarýnýn yaþadýðý Doðu Türkistan baþta olmak üzere, Tibet, Ýç Moðolistan, Mançurya, Hong Kong gibi ülkelerde eþ zamanlý çýkacak bir baþkaldýrý (isyan) Çin’in sonunu getirecektir. Bu baþkaldýrýya Çin’in gölgesinden kurtulup, Güney Kore ile birleþmek isteyecek olan Kuzey Kore, Tayvan ve hatta Çin’in doðal rakibi Japonya baþta olmak üzere baþka ülkeler de destek verecektir. Mete Han’ýn, 35 bin kadar askerle geldiði Tatung-Fu Vadisi’nde 320 bin kiþilik Çin ordusunu yok (imha) ettiði de unutulmamalýdýr. Tatung-Fu Savaþý dünya ordularýnda bugün ders olarak okutulmaktadýr. Türk ordusunda kan, yine o kandýr. Atatürk’ün, kendisine vedaya gelen Japon elçiye dediði gibi: “Bir gün tüm Türk devletleri Çin Seddi’nde buluþacaðýz.” Bu muþtudan kimsenin kuþkusu olmasýn.

Dünyaca ünlü Cengiz Han yasalarý aslýnda Türk töresinden baþka bir þey deðildir. Hatta Cengiz Han yasalarýnda “Herkes istediði dine baðlanabilir. Ancak herkes Tek Tengri’ye (Tek Tanrý/Gök Tanrý) inanmakla yükümlüdür.” diye bir madde bile vardýr. Cengiz Han’ýn asýl adý Timuçin olmasýna raðmen, han olunca Oðuz Kaðan’ýn oðlu Tengiz’in (Deniz) adýný almýþtýr. Tengiz, t/d – c ses deðiþiminden dolayý Moðol lehçesinde Cengiz biçiminde söylenir. Yine bu özellik dolayýsý ile Þato Türklerinin Börü Tegin oymaðýndan ve/veya obasýndan olan Cengiz Han’ýn aile adý Moðollar arasýnda “Börçegin” olarak söylenir. Zaten Türkçe (Oðuz Türkçesi) ile Moðolcanýn Hunlar döneminde birbirinden ayrýldýðýný yani ayrý lehçeler haline geldiðini Türkçe, Moðolca ve Çince üzerine araþtýrmalar yapan Von Gabain de ortaya koymuþ bulunmaktadýr. Benzer bir durum Oðuzlarla, -Batýlý kaynaklarda Kuman, Polovitz gibi adlarla da anýlan- “pala býyýklý” Kýpçaklar arasýnda da vardýr. Oðuzlarýn/Türkmenlerin “keldim/geldim” dediðine, Kuman/Kýpçaklar “celdim” derler. Ve Kuman/Kýpçaklarýn torunlarý olan Doðu Karadeniz’deki kardeþlerimiz de haliyle.

Sözün özü; “Türkler bin boydur, bunlardan biri de Moðol’dur.”

Aziz Dolu Atabey
azizdolu.wordpress.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karamanoðullarý Devleti
Anadolu'nun Türklüðü
Araplarýn Mevali Takýntýsý ve Türkler
Maya Dili ile Türk Dili Arasýndaki Ortak Sözcükler
Kaþgar'dan Karaman'a Türkçemiz
C/esaret
Büyük Türk Þairi Genceli Nizamî
Yankýlý Deðil Yalýn Türkçe
Türk Kültüründe Kadýnýn Yeri ve Önemi
Türkçenin Gücü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bilge Þehirli [Þiir]
Aldýrma Be Gönül [Þiir]
Aldýrma Be Gönül [Þiir]
Zaman Havuzu [Þiir]
Ganire Bacý [Þiir]
Sevesim Var [Þiir]
Toroslar [Þiir]
Metafizik Ürperti [Þiir]
Yer Beni [Þiir]
Gönül Mahzenimde Yýllandýkça [Þiir]


Aziz Dolu kimdir?

Avþar Yörüklerinden. .

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyat, dilbilimi (filoloji), sosyoloji, tarih...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aziz Dolu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.