..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Kâmuran Esen




25 Mart 2008
Nasýl Günahkâr ve Nursuz Oldum!  
Din konusunda ehil diller gerek.

Kâmuran Esen


Kadýn mý, köle mi?


:BAGJ:

Ýlgi: ( Emekli imam Abdullah Cihangir’in cenaze töreninde söyledikleri.)"Yüksek sesle aðlamak yüzünü gözünü yýrtmak bizim dinimizin yasak ettiði cahiliye adetidir... Kadýnlarýn sesi 4 duvar arasýndan dýþarýya asla çýkmayacak ... Kadýn sesi 4 duvar arasýndan çýktý mý bu haya perdesinin yýrtýlmasýdýr allah korusun.. Çocuklarýnýzý mutlaka sabah namazýna kaldýrýn.. Çocuklarýnýzý sabah namazýna kaldýrmadýnýz mý kýyamet günü onun hakkýný veremezsiniz. Televizyonlarý fazla seyretmeyiniz göz nurunuz, yüz nurunuz gitmesin." …Gazeteler

Haberi okuyunca, nutkum tutuldu. Daha doðrusu, bilmem kaçýncý kez nutkum tutuldu. Çünkü, buna benzer görüþ bildiren çok sayýda din görevlisi var. Zaman zaman okuyorum ya da çeþitli vesilelerle dinliyorum. Yakýn çevremde ise, herkesin “ hoca’ ným ” diye hitabettiði , sohbetini dinledikleri kadýnlar var. Bunlarýn birçoðunun hocalýðýnýn nerden geldiðini de anlayabilmiþ deðilim. Eline bir “ Yasin ” kitabý alan hoca olmuþ. Resmi görevli deðiller aslýnda. Hem ehliyetsizler hem denetimsizler. Bugün Ayþe Haným ’ ýn evinde, yarýn Fatma Haným ’ ýn evinde konuþma yapýyorlar.

Bir anne düþünün ki, yavrusunu kaybetmiþ. O anne, sesini erkek duyacak diye aðlamayacak. Eðer sesli aðlarsa, sesini erkekler duyarsa , haya perdesi yýrtýlmýþ olacak. Böyle bir þey olabilir mi?

Emekli imamýn sözlerini okuyunca, kendi derdime düþtüm sevgili okurlar. Ben bir günahkârým, cahiliye âdetine göre davranýyorum ; gözümün nuru, yüzümün nuru da yok. Ben þimdi ne yapacaðým ?

Ýmamýn dediðine göre, kadýn sesi dört duvar arasýndan çýkmayacakmýþ. Oysa ben neler yaptým neler ! Sesimi yüzlerce deðil , binlerce kiþi duydu. Nasýl mý ?

•     Suçlarýmýn en masumundan baþlayayým : Kýzým oyun çaðýnda sokakta oynarken , kaç kez pencereden veya balkondan baðýrdým : ” Kýzýýým ! Eve gel artýk, akþam oldu. ” ….Yoldan geçen erkekler sesimi duydu.
•     Milli bayramlarda onlarca kez sunuculuk yaptým , hâlâ da yapýyorum. Þiirler okudum- okuyorum , konuþmalar yaptým - yapýyorum. Yüzlerce erkeðin de kulaðýna ulaþtým böylece.
•     Öðretmenlik yaptýðým yýllarda ; okulun bahçesinde halk oyunlarý ekibini çalýþtýrdým. Öðrencilerle oynadým , oyunun figürlerini gösterdim. Sesim , ta nerelere gitti kimbilir.
•     Gelelim daha büyük suçuma : Bir ara Mudurnu’ da , Bolu’ da radyo programý yaptým. Sesim ilçe dýþýna bile çýktý.
•      Allah’ ýn bana verdiði duygularým yüzünden, kaç kez aðladým kimbilir. Sesimi kadýnlar da duydu, erkekler de.
•     Ayrýca, - kim koyduysa - you tube sitesinde de sesim var. Mudurnu’ nun özelliklerini içeren þiirimi , kendi sesimle yüzlerce kiþi dinliyor. Ýnternet kafelerde, kimbilir kimlerin evinde sesim yankýlanýyor.
•     Özellikle son günlerde fazla tv izliyorum. Yaþadýðýmýz þok geliþmelerle ilgili haberleri, tartýþma programlarýný hiç kaçýrmýyorum. Böylece; gözümün- yüzümün nuru gitmiþ oluyor imamýn dediðine göre. Fazla tv izlediðim için yani.
•      Bugün dek, milyonlarca kez konuþmuþumdur telefonla. Sesim nerelere gitti, nerelere ! Demek ki ben, iflâh olmaz bir günahkârým.

Sesim evimin dýþýna çýktý diye günahkâr oldum, haya perdem yýrtýldý diyelim; öðretmenlikte özveriyle yirmi sekiz yýl çalýþtýðým, hiç kale alýnmayacak mý ? Emekli olmama raðmen , en azýndan kendi kasabam için bir þeyler yapma gayreti içinde olduðumun hiç mi önemi yok ? Hiç takiyye yapmadým . Dinimizi kullanarak daha iyi konuma gelmek için çaba vermedim. Adam öldürmedim, banka hortumlamadým, devletin olanaklarýný çýkarým için kullanmadým . Haram yemedim . Görevimi ihmal etmedim . Rüþvet – afedersiniz bahþiþ diyecektim - almadým. Tam tersine, yýllarca sýnýfým kýrtasiye masraflarýný, öðrencilerimin kullandýðý tebeþir parasýný bile cebimden verdim. Hal böyle iken , sesim dört duvar arasýndan çýktý diye neden günahkâr olayým !

Günahkâr da deðilim , nursuz da . Hele hele haya perdem asla yýrtýk deðil . Ýçimdeki Allah sevgisinin ve imanýmýn derecesini imam da bilmez, müftü de. Onu sadece önce Allah bilir, sonra ben . Bu sevginin derecesi ise, yalnýzca beni ilgilendirir.

Kadýnlarý bir paspas ya da erkeðin istediði gibi kullanacaðý tarlasý olarak gören zihniyeti þiddetle kýnýyorum . Bir imamýn sözünden yola çýkarak genelleme yaptýðýmý düþünemeyin sakýn . Bu imam gibi düþünen , vatandaþa bir þekilde ulaþan , onlarý yanlýþ yönlendirmeye çalýþan yüzlerce hatta belki binlerce kiþi var. Kendisini din görevlisi olarak kabul ettirip , vatandaþa yanlýþ din bilgisi aþýlayanlar var. Ehliyetsiz ve denetimsiz . Oysa ben dinimi en doðru þekliyle öðrenmek istiyorum , çarpýtýlmýþ þekliyle deðil .

Kadýnýn sesinin dört duvar arasýndan çýkmamasý gerekiyormuþ . Bunun açýlýmý þöyledir sevgili okurlar: Kadýnlar evden dýþarýya asla çýkmayacak, çýkmak zorunda kalýrsa dýþarýda konuþmayacak, evde erkeðine hizmet edecek . Hücre cezalýsý gibi bir yaþam sürecek . Beni Allahým çok adil . Kadýnlarýn , erkekler tarafýndan bu þekilde sindirilmesini asla istemez . Ben buna inanýyorum . Beni asýl düþündüren ; bu imam ve onun gibilere inanacak saf vatandaþlarýmýzýn olmasýdýr.


Kâmuran Esen

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Süper !
Gönderen: Turan Enes / , Türkiye
7 Aralýk 2009
Yazýnýzý baþtan sona soluksuz bir þekilde okudum ve cok beðendim desem yalan olmaz;ama gel gelelim hocam yazýnýzýn temelinde bir eksiklik farkettim kanýmca,"Yüksek sesle aðlamak yüzünü gözünü yýrtmak bizim dinimizin yasak ettiði cahiliye adetidir... ÝBaresini siz yanlýþ anlamýþ olabilir misiniz diye düþünmedim deðil,cok düþündüm. Cünkü burada bir kadýnýn "sesinin" derken,zannediyorsam aðlamak bab'ýnda kullanýldýgýný söyleyebilirim. Aksi halde bir kadýnýn toplum hayatýnda konuþmasý,ya da sesinin duyulmasý dinimizce kesinlikle bu þekilde,yani imamýn dediði þekilde bizlere dikte edilmemiþtir,edilemez de. Selametle,kaleminize saðlýk.

:: neden
Gönderen: edebi / , ABD
18 Mayýs 2008
yazý




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.