..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mermere sýkýþmýþ bir melek gördüm ve onu özgürlüðüne kavuþtuncaya dek mermeri oydum -Mikelanjelo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Levent Ölçer




27 Kasým 2009
Sorunlara Çözümler  
Sorunlarý haykýrmak çözüm deðildir.

Levent Ölçer


Herkes bize "Türkiye'nin þu derdi var. Sizi bundan kurtarcaz" diyor. Birisi bile çýkýp bunu NASIL yapacaðýný anlatamýyor. Bunlar oy almak için yapýlan reklam kokan hareketler. Çözüm istiyorum, bana uzun hava okumayýn. Bana RAKAM verin. Sayý görmek, tarih görmek istiyorum.


:AFAI:
Herkes bize "Türkiye'nin þu derdi var. sizi bundan kurtarcaz" diyor. Birisi bile çýkýp bunu NASIL yapacaðýný anlatamýyor. Bunlar oy almak için yapýlan reklam kokan hareketler. Çözüm istiyorum, bana uzun hava okumayýn. Bana RAKAM verin. Sayý görmek, tarih görmek istiyorum.

Bu aralar dikkatimi çekti. Türkiye'nin sorunlarý nedir, nasýl çözülür diye bir düþündüm. Hep yuvarlak laflar edilir; çözecez, edecez, sorunlarýmýz var, bunlar önemli diye atýlýr tutulur.. Ama bir türlü adam gibi kimse kalkýp sorunlar bunlar bunlar diye açýk açýk dile getirmez ya da bu sorunu iþte tam da þunu böyle yaparak þöyle çözecez diyemez-demez.

Türkiye sorunlar içinde yüzen bir ülke. Bir dokun bin ah iþit. Belki de bu kadar çok sorunumuz olduðundan bir türlü aklýmýzý baþýmýza alýp doðru dürüst bir isim koyamýyor ve bunlarý düþünemiyoruz.. Baþýmýz öyle sýkýþmýþ ki gözümüz burnumuzun ucunu göremez hale gelmiþ.

Bi liste yapayým dedim ve iþe bir google aramasý ile baþladým.. BAKANLIKLARýn listesini aradým. Bir sürü bakanlýk ve baþkanlýk, büro, masa falan filan listesi ile karþýlaþtým.. Bu Bakanlýk ve diðerlerinin listesine bakarken yine bir Google aramasý ile Türkiye'nin en önemli-büyük sorunlarýna dair bir liste bakýndým.. sonra elimdekilere bir göz atýp bir öncelik sýralamasý ile kendi listem için bunlardan faydalandým.

Bu aþaðýdaki liste ve öneriler-yorumlar henüz bitmiþ durumda deðildir ama bu haliyle bile okuyana birþeyler ifade edecektir. Kazayla bir Bakan filan olursanýz bu listeden faydalanýn.

Kaba bir öncelik sýralamasýyla iþte Türkiye'nin en önemli sorunlarý ve ÇÖZÜM ÖNERÝLERÝ:

*Dokunulmazlýk ve Yozlaþma-Yolsuzluk. Milletvekili dokunulmazlýðýnýn kürsü haricinde tamamen kaldýrýlmasý ve Yozlaþmýþlýðýn-Yolsuzluðun devlet mekanizmalarýndan temizlenmesi. Devlet bünyesinde yapýlan yolsuzluðun büyüklüðü ölçüsünde cezasýnýn da katlanarak artmasý-zaman aþýmýna tabi olmamasý yönünde kanunlarýn yapýlmasý. Devlet görevlilerinin yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma, yakýnlarýna ve baþkalarýna menfaat saðlamak adýna yetkilerini kötüye kullanmada hafifletilemez ve aftan muaf aðýr hapis cezalarýnýn yasalaþtýrýlmasý. Rüþvetin özellikle DEVLET görevlileri ve politikacýlar için çok çok aðýr cezalarý olan korkunç bir suç olarak ele alýnmasý. Devleti soymanýn caydýrýcýlýðýnýn katlanarak arttýrýlmasý.

*Ýþsizlik ve çalýþan kesimin içinde bulunduðu zor koþullar. Ýstihdam yaratýcý sektörlerin Türkiye'ye uygulanabilirliðinin araþtýrýlmasý ve çözüm projelerinin ön çalýþmalarýnýn sektör iþveren-iþçiler-eðiticiler-akademisyenleri ile tartýþýlmasý. Özellikle turizm ve tarým-hayvancýlýk alanlarýnda, biliþim ve teknoloji alanýnda eðitim verecek nitelikli eðitim kurumlarýnýn süratle kurulmasý, mevcut iþsiz nüfusun nitelik ve kabiliyetinin sürekli olarak güncel biçimde takibi ve nüfusun nitelikleri doðrultusunda mevcut açýk istihdam alanlarýna yönlendirilip eðitilmesi. Çalýþan iþsizler olarak deðerlendirilebilecek düþük maaþlý ve sigortasýz çalýþanlarýn haklarýnýn kendilerine verilmesi ve maaþ-sosyal güvenlik iyileþtirilmesinin yapýlmasý için yasal-uygulamamalý adýmlarýn öncelikle atýlmasý.

*Eðitim sistemi ve eðitimli nüfusun duyarsýzlýðý. Halkýn ülke gündemi ve sorunlarý ile ilgili konularda doðru bilgi edinmesi için özgür basýn-yayýn haklarýnýn garantilenmesi ve DOÐRU bilgi akýþýnýn muhafaza edilmesi. Eðitim sisteminin silbaþtan ele alýnmasý ve 25 yýllýk bir Milli Eðitim Planýný yapýlarak süratle uygulamaya konulmasý: Üniversite sýnavýnýn kaldýrýlýp yerine eðitim hayatýnýn çeþitli safalarýnda yapýlacak “SAFHA sýnavlarý”nýn geçme-kalma notlarýnýn ve karne notlarýnýn deðerlendirileceði bir sistemin getirilmesi. Öðrencilerin etkin ve ciddi bir REHBERLÝK hizmeti ile yetenek ve eðilimleri doðrultusunda doðru okullara ve eðitim alanlarýna yönlendirilmesinin saðlanmasý.

*Gelir daðýlýmnda adaletsizlik. Emek sömürüsünün ve fýrsatçýlýðýn-zorbalýðýn önlenmesi. Haklýya hakkýnýn ödenmesi. Asgari yaþam standartlarýnýn çalýþanlarýn emeðinin karþýlýðý olarak tesliminin devlet güvencesinde gerçek deðerini bulmasý þarttýr. Asgari ücret ve temel haklarýn yükseltilmesi birinci önceliklerden biridir. Ýþverenlerin daha çok kar etmek adýna iþçilerinin emeðinden kýsmasý kabul edilemez. Asgari ücret 2009 Kasým ayý itibarý ile herþey çýktýktan sonra 2000 TL'den aþaðý olmamalýdýr. Maaþlar arasýndaki geniþ uçurumlarýn kapatýlmasý ve insanlar arasýnda parasal adalet huzurunun oluþturulmasý.

*Vergilerde adaletsizlik. Zalimce vergilerin hafifletilmesi ve vergilerde yasal olarak azami limitlerin oluþturulmasý. Belli oranýn üzerinde vergilendirmenin yasaklanmasý. Vergi kaçakçýlýðýna çok aðýr para ve hapis cezalarý. Vergi kalemlerinde ciddi bir azaltmaya gidilmesi ve ipe sapa gelmez yüksek vergi oranlarýnýn iþçi ve iþverenlerin üzerinden kaldýrýlmasý.

*Adalet. Hukukun herkese eþit iþlemesi ve Türkiye'nin heryerinde ayný iþlemesi. Adaletin iktidardan baðýmsýzlýðýnýn saðlanmasý. Adaletin hýzlandýrýlmasý ve cezalarýn adilleþtirilip suça göre yeniden düzenlenmesi. Mahkemelerin süratlendirilmesi için gerekli önlemlerin belirlenmesi ve önlemlerin hayata geçmesi için bir hareket planýnýn oluþturulmasý.

*Demokratik demokrasi.. Demokrasinin siyasi partilerden ve seçim sisteminden baþlayarak inþa edilmesi. Milletvekili seçim sisteminin ve siyasi partiler kanununun SALTANAT hükümlerinin ortadan kaldýrýlmasý için devrimsel adýmlarýn atýlmasý.

*Karþýlýklý saygý. Çoðunluðun Azýnlýða, Azýnlýðýn çoðunluða karþý saygý, sevgi, hoþgörü beslememesi. Birbirimize katlanamýyor oluþumuz. Uyumu ve beraber yaþamayý, paylaþmayý, anlaþmayý bilemiyoruz. Medeni biçimde konuþup asgari bir müþterekte buluþmayý ÝSTEMÝYORUZ. Siyasiler en baþta kendileri kavga içinde. Yönetenler ÖRNEK ile yönetmek ve halk içinde gerilimi azaltýp “anlayýþ ve saygý-dostluk” tohumlarý ekmelidir. Kaþ yaparken göz çýkarýlmamalý ve herkesin buluþabileceði bir asgari müþterek çok iyi düþünülerek ve toplumsal huzur gözardý edilmeden bulunmalýdýr.

*Bürokrasinin sadeleþtirilmesi gereði. Býktýran, tüketen, sinir hastasý eden, komik, gereksiz, salakça evrak ve imza trafiðinin sadeleþtirilip elektronik altyapý ile iþlemlerin süratlendirilmesi ve sadeleþtirilmesi. Vatandaþýn ve memurlarýn, iþadamlarýnýn önündeki gereksiz evrak engellerinin kaldýrýlmasý. Elektronik sistemlerin ve bilgisayar aðýnýn SÖZDE deðil günlük hayatta faal olmasý.

*Dýþ güçlerce desteklenen siyasetçiler. Bunlarýn ayýklanmasý ve kanýtlarý ele geçtiðinde bu kiþilerin en aðýr biçimde vatana ihanetten ÖLÜM cezasý ile yargýlanmlarýna dair kanun çýkartýlmasý. Dünyanýn hiçbir ülkesinde çift vatandaþlýklý bir bakanýn bulunduðu hükümetten hayýr geldiði görülmemiþtir. Partisi yurtdýþýndan mali destek gören bir liderin göbekbaðý ülkesini uçurumlardan sürükleyecek kadar tehlikelidir.

*Ýrtica. Hala Türkiye þeyhler ve imamlar, hocalar tarafýndan yönetilsin isteyenler ile son derece etkin biçimde mücadele þarttýr. Kadrolaþmanýn engellenmesi için aðýr yaptýrýmlara sahip koruyucu yasal düzenlemelerin yapýlmasý. Ýrticaya davetiye çýkartan, kadrolþamaya çanak tutan yasalarýn deðiþtirilmesi ve kurumlarda görev alacak personellerin görev alma þart ve niteliklerini-þekillerini düzenleyen çaðdaþ ve hukuka dayalý bir sistemin oturutulmasý. Kiþilerin deðil yasalarýn Devletin bekçisi olmasý yasalarýn güçlendirilip bütün açýklarýnýn kapatýlmasý.

*PKK sorunu . PKK'ya destek saðlayan Uyuþturucu trafiðnin ve kaçakçýlýk iþlerinin sýký bir biçimde yakýn takip ile yok edilmesi. Destekçi ülkelerin-güçlerin desteklerinin kesilmesi için karþý hareketlere aðýrlýk ve yoðunluk verilmesi. Destek yollarýnýn izlenmesi-kesilmesi-imhasý. Askeri olarak sýnýr bölgelerinde kuþ uçmaz bir gözlem aðýnýn MÝLLÝ bir biçimde 7 gün/24 saat esasý ile havadan-uzaydan en kýsa sürede oturtularak KUÞ UÇURTULMAMASI. Gördüðün þeyi vurabilirsin. Kuzey Irak'ta savunma amaçlý istihbarata aðýrlýk verilmesi ve DOSTLAR edinmek kaydýyla gerektiðinde nokta operasyonlarýn sessizce ve karanlýkta yapýlabilmesi. PKK'nýn iletiþim ve istihbarat-baðlantý trafiðinin dökümlenip karþý harekat için bu bilgilerin kullanýlmasý. Orduya “VUR” emrinin verilmesi ve gerekli gördüðü bütün her hareketinin sonuna kadar hükümetçe-devletce desteklenmesi

*Trafikte kuralsýzlýk ve cezalarýn yetersizliði, sistemin yozlaþmýþlýðý. Can kayýplý kazalarýn yüksek oraný.. Yasalarýn düzenlenmesiyle cezalarýn aðýrlaþtýrýlmasý ve Trafik Polislerinin denetimleri geniþ çapta yaygýnca yapabilmesi için personel koþullarýnýn iyileþtirilmesi. Caydýrýcýlýk trafikte esastýr. Aðýr bir ceza yiyeceðini bilen bir sürücü riski göze almadan önce 99 kere düþünür.

*Uyuþturucu. Uyuþturucu yaþýnýn liselerin aþaðýsýna kaymaya baþlamasý bir ikaz iþaretidir. Esrar sigaralarý son yýllarda ciddi biçimde yaygýnlaþmaya baþlamýþtýr. Özellikle sýnýrlardaki köpekli birimlerin sayýlarýnýn arttýrýlýp çalýþma þartlarýnýn iyileþtirilmesi ve istihbarat bütçesinin arttýrýlarak Narkotik birimlere daha yoðun bilgi akýþý saðlanmasý. En küçük ilçeye kadar polislerin her bölgede ciddi bir istihbarat toplama ve operasyon faaliyetine girmesi desteklenmelidir.

*Enerjide sorunlar.. Enerji alanýnda baðýmsýzlýk ve “Güneþ enerjisi” baþta bütün yeþil enerjilere tam desteðin saðlanmasý. Ülkenin dýþarýdan enerji alýmýnýn %80'den %8'e indirilmesi ÝLK aþama önceliðidir. Tam baðýmsýzlýk ve enerji satýþý ikinci önceliktir. Özellikle GÜNEÞ potansiyeli ÇOK yüksek bir ülke olan Türkiye'de GÜNEÞ enerjisi sistemlerinin önündeki yasal, bürokratik ve vergisel engellerin süratle ortadan kaldýrýlmasý.

*Su ve tarým projeleri ile Toprak Reformu-hayvancýlýk projeleri. Yerli tohum geliþtirme projeleri ve dýþarýya baðýmlýlýðýn asgariye indirilmesi. Yerli ürünlerin korunmasý ve geliþtirilmesi. Çiftçinin ürünlerinin pazar bulmasýnýn önündeki engel ve odaklarýn tespiti-ortadan kaldýrýlmasý. Tarýmda ve Hayvancýlýkta üreticinin emeðinin karþýðýný alabilmesi için sýký bir denetimin kurulmasý ve emeðin devletçe korunmasý günümüzde Türkiye þartlarýnda devletin en öncelikli bir görevidir.

*Saðlýk ve Sosyal Güvenlik Sistemi; Emekliler, ev hanýmlarý, dullar, gaziler, þehit yakýnlarý, çocuklar ve iþsizlerin saðlýk ve sosyal güvenlik sorunlarý. Maaþ durumlarý ve prim ödemelerine, kesintilere, yaþ durumlarýna dair düzenleme ve iyileþtirmeler. Hastanelerin þifa evleri haline getirilmesi için çalýþmalar. Maaþlarýn yükseltilmesi ve kesintilerin diplere çekilmesi. En düþük aylýklarýn 1800 TL seviyesine yükseltilmesi.

*Ermeni sorunu. Ermenistan ile iliþkilerde Azerbaycan ile yakýn iliþkiler birinci öncelik olarak gözetilmek kaydýyla ve sözde soykýrým iddialarýnýn seslendirilmemesi þartýyla yeni yollarýn kurulmasý. Çok canýmýzý sýkarlarsa diplomatik ve ekonomik ve siyasi bütün iliþkilerin süresiz dondurulmasý.

*Yunanistan ve Ege meseleleri. Ege'deki komþu ile iyi iliþkilerin ticaret ve turizm alanýnda özellikle olmak üzere süratle kurulmasý ve ortak menfaatlerin korunmasý için giriþken biçimde çalýþýlmasý. Ortak projelerin geliþtirilmesi ve süratle bu projelerin hayata geçirilmesi.

*Kýbrýs sorunu. Bir daha bize Barýþ Harekatý yaptýrtýlmamasý için gerekli önlemlerin alýnmasý, Kuzey Kýbrýs'ýn altýn yumurtlayan bir tavuða dönüþüp ekonomik bir güç haline gelmesi için çok ciddi adýmlarýn beraberce atýlmasý. Kuzey Kýbrýs'ýn özellikle turizmve biliþim sektörlerinde süratle geliþimi için ortak projelerin üretim ve gerçekleþtirilmesi.

*AB meselesi. AB sevdasýndan vazgeçilmesi ve AB ile ülkemiz menfaatine iliþkileri muhafaza ederken asýl aðýrlýðýn Afrika, Rusya, Çin, Asya gibi daha büyük ve yükselmekte olan pazarlara kaydýrýlmasý. AB maceramýzý takip eden her gözü açýk ve vatansever kiþi AB dayatmasý ile yapýlan yasa ve düzenlemelerin büyük bölümünün kapitülasyonlara denk olduðunu ya da ülkemizi esir aldýðýný söyleyecektir. AB ne yazýk ki iddia edildiði gibi bir medeniler topluluðu deðil bir sömürgeciler ittifakýdýr. Kökü sömürücü bir cemiyet olan Avrupa Kömür Birliðine gider ve AB de zaten Haçlý zihniyeti ile her akþam haberlerde boy göstermektedir. Salaklýðýn alemi yok. Uyanmak lazým.


Meraklýsýna iþte Bakanlýklarýn listesi ve diðerleri. Bir göz atýn bakalým hangi bakanlýk baþlýðýnda siz daha ne gibi sorunlar ve çözümler bulacaksýnýz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:T%C3%BCrkiye_Cumhuriyeti_Bakanl%C4%B1klar%C4%B1



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tanklamak Ne Demek?
Ya Ýstiklal Ya Ölüm
Uyanýklýk
Türkiye Nasýl Kurtulur?
30 Mart Geçti Þimdi Ne Yapacaðýz?
29 Ekim Günlüðü ve Bir Avuç Marjinal
Dudaklarýn Hala Kýrmýzýyken Öp
Türklerin Kýsa Yoldan Köþeyi Dönme Sevdasý?
30 Aðustos Zafer Bayramý
Abd - Ýran Savaþý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi, Mutluluk, Özgürlük ve Hayat Üzerine Felsefe
Ölüm / Kalým
Uzayda Hayat Var mý?
12 Fransýz ve Mükemmel Dünya
World Of Warcraft Yazýsý
Zenginler Klübünden Bir Þerefsizin Böbürlenmeleri
Yalnýzlýk Çaðý
Ýzedebiyat Yetkililerine Açýk Mektup
Usta ve Çýrak
Dünyayý Bitirme Formülü Çok Basit

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.