..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, yetmiþinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Ruhbilim > Hulki Can




17 Þubat 2010
Omega Melancholia (Omo) Sendromu  
"Buruþmuþ çehreler, tersiz alýnlar..." M.A. Ersoy

Hulki Can


Hastanýn yüzü içinde bulunduðu endiþe, acý ve ýzdýrabý yansýtacak bir hal almýþtýr. Aðýz, yanaklar ve kaþlar aþaðý doðru sarkmýþtýr. Yüzünde çok büyük acýlar çekmiþ, sopa yemiþ, ölümlerden dönmüþ bir insanýn hali vardýr. Alýn çizgileri derinleþmiþ, iki kaþýn arasýnda alýn derisi "omega" harfi þeklinde ( Ω ) buruþmuþtur. Bu iþaret alýndaki korügasyon kasýnýn aþýrý kasýlmayý nedeniyle oluþur.


:DDCI:
BAÞLANGIÇ SAFHASI

Omega melankoli (omega melancholia) sendromu depresif psikoz baþlýðý altýnda incelenir. Özellikle yoðun maddi ve manevi baský altýnda olan, çöküþ sürecindeki iþ adamý, medyatik yazar ve siyasetçilerde görülür. Ýlk semptomlar yoðun depresyon ve stres nedeniyle motor faaliyetlerde artýþ, hýrçýnlýk, yalancýlýk ve fikir kaçýþý ile belirlenen klinik tablodur. Baþlangýçta hasta moral bozukluðu, baþ aðrýsý, uyuklama ve uykusuzluktan þikayet eder. Göz torbalarý dolgundur. Baþarý umudu yoktur. Gelecek karanlýktýr. Rahat býrakýlsa 1-2 hafta deliksiz uyuyabilir. Ama kimse onu rahat býrakmaz.

Bu safhada hasta hiç bilmediði konulardan, psikoloji bilimi, sanat, izafiyet teorisi, hijyen gibi þeylerden söz eder. Dýþ görünüþte aþýrý titizlik, güven, maðrur bir eda, zindelik ve öforik bir neþe artýþý görülür. Esvaplar büyük dikkatle ütülenir, pabuçlar cilalanýr. Cümleler oturaklý, etkileyici, dilbilgisine uygun söylemlerdir. Çevresindeki yalaka cahil cühela takýmý bu sözlerde büyük hikmet ve himmet görürler. Ancak, manyaðýn (maniac anlamýnda) cümleleri mercek altýna alýnýnca mantýksal bir yapý oluþturmadýklarý, fikir kaçýþý, kývýrtma ve yalanlarla dolu olduðu görülür.

Nöbet geldiðinde hasta öfkesini denetleyemez hale gelir, zembereði boþalmýþ bir oyuncak gibi -aþýrý salgý artmasý nedeniyle tükürük saçarak- nutuk atmaya, baðýrmaya, þarký ve hatta þiir söylemeye baþlar. Baðýrtýdan dolayý boyun damarlarý þiþer, yüzü pancar gibi olur, sesi kýsýlýr. Bu anlýk öfke krizleri diyabetten (þeker hastalýðý) de kaynaklanýyor olabilir. Maneviyatý ve moral hudutlarý yýkýldýðý için hak, hukuk, saygý, insanlýk, merhamet, diplomasi tanýmaz, skandallara neden olabilir.

HASTALIÐIN HAD SAFHASI
Hastalýðýn had safhasýnda karamsarlýk, moral çöküntü artar, entelektüel kapasite gittikçe azalýr. Her þeyi ve herkesi küçümser. Gizlemeye çalýþtýðý depresyon aþýrý güç harcamasýna yol açtýðýndan kaslar, kollar, eller, yüz hatlarý gerilmiþtir. Baþ dik, gözler canlý, kýpýr kýpýrdýr. Duygusallýk artmýþtýr. Her an herhangi bir yerden gelecek fiziksel saldýrýya karþýlýk hazýrdýr.

Kendinden emin tavrýndan ve potansiyel þeker hastalýðýndan kaynaklanan ateþli söyleminden etkilenen çevresindeki cahil cühela takýmý kendisini peygamber, Mehdi gibi görebilir, ezaný þerif ve cuma hutbelerinde isminin zikredilmesini, þükür namazlarý kýlýnmasýný talep edenler bile ortaya çýkabilir. Kendisine "sedefi dürri hilafet, padiþahý alem penah, emirül müminin, mehdi ulyaý saltanat" gibi ünvanlarý da yakýþtýrabilirler. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Çünkü bu tür arzu ve iþtiyaklar hastanýn iyice tozutmasýna yol açabilir. Hasta gaza gelerek bu söylemleri gerçekleþtirmek üzere eyleme kalkýþabilir.

Özellikle, bu son safhada hastanýn çok tipik bir dýþ görünüþü ve yüz ifadesi vardýr. Dikkatle gözlemlersek vücut öne doðru, bir soru iþareti veya parantez biçiminde, bükülmüþ, eðilmiþ, omuzlar düþmüþtür. Gözlerin fýldýr fýldýr saða sola oynamasýnýn nedeni, kendini býraktýðýnda, ani bir havale ile sýzarak uykuya dalmaktan korktuðundandýr.

Yüzü içinde bulunduðu endiþe, acý ve ýzdýrabý yansýtacak bir hal almýþtýr. Aðýz, yanaklar ve kaþlar aþaðý doðru sarkmýþtýr. Yüzünde çok büyük acýlar çekmiþ, sopa yemiþ, ölümlerden dönmüþ bir insanýn hali vardýr. Alýn çizgileri derinleþmiþ, iki kaþýn arasýnda alýn derisi "omega" harfi þeklinde ( Ω ) kýrýþmýþtýr. Bu iþaret alýndaki korügasyon kasýnýn aþýrý kasýlmayý nedeniyle oluþur. Bu kýrýþýklýk kalýcý da olabilir. Bu tespiti yapan Prof. Heinrich Schüle bu sendroma "Omega Melancholia" adýný vermiþtir.

TEDAVÝ
Hastanýn daha da azýtmasýný engellemek amacýyla azý ve köpek diþleri ekstrakt edilerek derhal tespit gömleðine alýnmasý gerekir. Seçkin tedavi tebdili hava ve elektro þoktur. Ne tür tepki vereceði bilinemediðinden duþ, banyo, sauna ve hamamdan uzak tutulmasý gerekebilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ruhbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Modern Çaðýn Cinleri: Uzaylýlar (1. Bölüm)
Modern Çaðýn Cinleri: Uzaylýlar (2. Bölüm)
Lacrymania (Sak) Sendromu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðdaþ Gagavuz Þiiri
Mevlana'nýn Tesettür ve Kadýnlarýn Örtünmesine Bakýþý
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (1. Ci Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (2. Bölüm)
Yahudilik, Hristiyanlýk ve Müslümanlýkta Kutsal Savaþ ve Ganimetler
Yahudi - Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Cincilik ve Cinlere Ýnanýþ
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (1. Bölüm)
Yahudi Soykýrýmý Gerçek mi, Abartý mý? (3. Bölüm)
Yeni (!) Anayasayý Kimler Ýstiyor?
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (3. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.