..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Saðlýk > Hulki Can Duru




16 Mart 2011
Atatürk Korkusu (Ak) Sendromu  
Aða düþen balýk, oltadan korkmaz (Türk Atasözü)

Hulki Can Duru


Atatürk’ün Kara Harp Okulu’na giriþinin yýldönümü olan 13 Mart 2011 günü düzenlenen törende bir ilk gerçekleþmiþ ve Atatürk'ün Gençliðe Hitabesi okunurken bazý paragraflar kasýtlý olarak okunmadan atlanmýþtýr.


:BCCB:
Sözcü gazetesinde çýkan bir habere göre Atatürk’ün Kara Harp Okulu’na giriþinin yýldönümü olan 13 Mart 2011 günü düzenlenen törende bir ilk gerçekleþmiþ ve Gençliðe Hitabe okunurken bazý paragraflar okunmadan atlanmýþtýr. Gençliðe Hitabeyi okuyan kimler? Kara Harp Okulu öðrencileri. Atlanan bölümler hangileri? Þu aþaðýdaki büyük harfle yazýlý olan sakýncalý bölümler:

ATATÜRK’ÜN GENÇLÝÐE HÝTABESÝ
Ey Türk gençliði! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kýymetli hazinendir. ÝSTÝKBALDE DAHÝ, SENÝ BU HAZÝNEDEN MAHRUM ETMEK ÝSTEYECEK DAHÝLÎ VE HARÝCÝ BEDHAHLARIN OLACAKTIR. Bir gün, istiklâl ve Cumhuriyet'i müdafaa mecburiyetine düþersen, vazifeye atýlmak için, içinde bulunacaðýn vaziyetin imkân ve þerâitini düþünmeyeceksin! Bu imkân ve þerâit, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. Ýstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düþmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiþ bir galibiyetin mümessili olabilirler. CEBREN VE HÝLE ÝLE AZÝZ VATANIN BÜTÜN KALELERÝ ZAPTEDÝLMÝÞ, BÜTÜN TERSANELERÝNE GÝRÝLMÝÞ, BÜTÜN ORDULARI DAÐITILMIÞ VE MEMLEKETÝN HER KÖÞESÝ BÝLFÝÝL ÝÞGAL EDÝLMÝÞ OLABÝLÝR. BÜTÜN BU ÞERÂÝTTEN DAHA ELÎM VE DAHA VAHÝM OLMAK ÜZERE, MEMLEKETÝN DAHÝLÝNDE, ÝKTÝDARA SAHÝP OLANLAR GAFLET VE DALÂLET VE HATTÂ HIYANET ÝÇÝNDE BULUNABÝLÝRLER. HATTÂ BU ÝKTÝDAR SAHÝPLERÝ, ÞAHSÎ MENFAATLERÝNÝ, MÜSTEVLÎLERÝN SÝYASÝ EMELLERÝYLE TEVHÝD EDEBÝLÝRLER. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düþmüþ olabilir.
Ey Türk istikbalinin evlâdý! Ýþte, bu ahval ve þerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktýr! Muhtaç olduðun kudret, damarlarýndaki asil kanda mevcuttur!
*********************

Gençlerimize kolaylýk olmasý amacýyla söz konusu hitabeyi çaðdaþ Türkçesini naçizane aþaðýda sansürsüz olarak veriyorum. Atatürk’ün üslubundaki görkem biraz azalýyor ama söylem daha anlaþýlýyor oluyor ve Kara Harp Okulunda bu hitabe okunurken atlanan büyük harfle yazýlý bölümlerin neden ve hangi gerekçelerle sakýncalý görülüp atlandýðý sanýrým daha iyi anlaþýlmýþ olacak:

ATATÜRK’ÜN GENÇLÝÐE SESLENÝÞÝ
Ey Türk gençliði! Birinci görevin, Türk baðýmsýzlýðýný, Türk Cumhuriyeti'ni, sonsuza dek korumak ve savunmaktýr.
Varlýk ve geleceðinin en önemli temeli budur. Bu temel, senin en kýymetli hazinendir. GELECEKTE DAHÝ, SENÝ BU HAZÝNEDEN MAHRUM ETMEK ÝSTEYECEK ÝÇ VE DIÞ BOZGUNCULAR OLACAKTIR. Bir gün, baðýmsýzlýk ve Cumhuriyet'i savunmak zorunda kalýrsan, göreve atýlmak için, içinde bulunacaðýn durumun imkan ve þartlarýný düþünmeyeceksin! Bu imkan ve þartlar çok olumsuz bir þekilde gözükebilirler..
Baðýmsýzlýk ve Cumhuriyetine kastedecek düþmanlar, bütün dünyada benzeri görülmemiþ bir galibiyetin temsilcileri olabilirler. ZOR KULLANARAK VE HÝLE ÝLE AZÝZ VATANIN BÜTÜN KALELERÝ ZAPTEDÝLMÝÞ, BÜTÜN TERSANELERÝNE GÝRÝLMÝÞ, BÜTÜN ORDULARI DAÐITILMIÞ VE MEMLEKETÝN HER KÖÞESÝ OLDU BÝTTÝYLE ÝÞGAL EDÝLMÝÞ OLABÝLÝR. BÜTÜN BU KOÞULLARDAN DAHA ACIKLI VE DAHA VAHÝM OLMAK ÜZERE, MEMLEKETÝN DAHÝLÝNDE, ÝKTÝDARA SAHÝP OLANLAR GAFLET VE SAPKINLIK VE HATTÂ ÝHANET ÝÇÝNDE BULUNABÝLÝRLER. HATTÂ BU ÝKTÝDAR SAHÝPLERÝ, KÝÞÝSEL ÇIKARLARINI ÝÞGALCÝLERÝN SÝYASAL EMELLERÝYLE BÝRLEÞTÝREBÝLÝRLER. Millet, yoksulluk ve açlýk içinde harap ve yorgun düþmüþ olabilir.
Ey Türk geleceðinin evlâdý! Ýþte, bu durum ve þartlar altýnda dahi görevin Türk baðýmsýzlýk ve Cumhuriyetini kurtarmaktýr! Muhtaç olduðun kudret, damarlarýndaki asil kanda mevcuttur!
****************************

SONUÇ VE SAÐALTIM
Demek ki, Atatürk’ten, onun sözlerini böylesine sansür edecek kadar korkan bir zihniyetle karþý karþýyayýz. Atatürk korkusu sendromu, sinsi ve bulaþýcý bir salgýn gibi yayýlýyor. Korkunun ecele faydasý yoktur. Ama anlaþýlan Atatürk korkusu bacayý sarmýþ.

AK sendromuna yakalananlar, çeþitli dernekler, hatta parti bile kurabilirler. Ne demiþler? “Chi va piano, va sano, e lontano!” Zamanla, Atatürk resimleri, heykelleri, büstleri de yavaþ yavaþ kaldýrýlacak, Gençliðe Hitabenin tamamý okunmaz olacak ve yýllar sonra “Atatürk kimdi ya?” diye þýmarýk þýmarýk tepiþildiðinde “Ergenekon’un baþ mimarýdýr” diye güleç bir yanýt alýnacaktýr. Ve Anýtkabrin yerinde dev bir alýþ veriþ merkezi veya kývrýla kývrýla yükselen arabesk bir gökdelen göze çarpacaktýr.

Atatürk bir insandýr. Tanrýdan korkmayanlar, insandan korkar, Tanrýdan korkanlar, insandan korkmaz. Peki bu AK sendromunun saðaltýmý yani tedavisi var mý? Tedavisi yoktur. Mümkünatsýz. En iyisi hastayý uyutmaktýr…

(Not: Atatürk’ün Gençliðe Söylev’i tarafýmdan sadeleþtirilmiþtir.)


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ben Umutsuz Deðilim
Gönderen: Taner SARGIN / , Türkiye
22 Haziran 2011
Elbette ki umudunu kaybetmemiþ insanlar var. Ve de hala uyku ya da hipnoz halinde olanlar gelecekte bir yol seçmek zorundalar. Kurtuluþ savaþý ve devrimler çok zor þartlarda verildi. Bu gün düþman saflaþmayý kendi politikalarýyla keskinleþtirirken geniþ yýðýnlar kendilerini yok oluþa götüren bu açýlýmýn farkýnda deðiller.

:: Çok daha önce söyledikleri var Atatürkümün
Gönderen: Gürcan Erbaþ / , Türkiye
26 Mart 2011
Baðýmsýz Türkiye Cumhuriyetini kuran Atatürkümün, Mecliste okuduðu Nutuk'tan çok daha önce yine ayný gerçeði parmaðýyla göstere göstere söylediði iki Sözcük var. Elbette HARÝCÎ VE DAHÝLÎ BEDHAHLAR için. Marmaradan Sarayburnuna doðru süzülen Müstevlî donanmasýný gösterdiler, O ne dedi. " GELDÝKLERÝ GÝBÝ GÝDERLER. "

:: Artýk açýkça
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
17 Mart 2011
Sinsice yürütülen saldýrý artýk açýkça, meydan okuyarak yürütülmeye baþlandý demek ki...Mustafa Kemal iyice saf dýþý edilmezse, tüpgazla nükleer enerji nasýl eþ tutulacak, dünya nükleer santrallerini kapatmaya uðraþýrken Sinop ve Akkuyu nasýl peþkeþ çekilecek?

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
17 Mart 2011
Gazetenin iddiasý doðru ise durum gerçekten vahim demektir. Ancak bunlarýn bazý kalemlerinin de kýyýsýndan köþesinden Atatürk'ü kullanmaya çalýþtýklarýný da son zamanlarda gözlemekteyim. Adamlar kendi çýkarlarý için her þekle, her renge girebiliyorlar. Bukalemunu da geçtiler. Teþekkürler üstadým. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðdaþ Gagavuz Þiiri
Mevlana'nýn Tesettür ve Kadýnlarýn Örtünmesine Bakýþý
Yahudi, Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Þeytan ve Þeytanlar (1. Ci Bölüm)
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (2. Bölüm)
Yahudilik, Hristiyanlýk ve Müslümanlýkta Kutsal Savaþ ve Ganimetler
Yahudi - Hristiyan ve Ýslam Teolojisinde Cincilik ve Cinlere Ýnanýþ
Omega Melancholia (Omo) Sendromu
Ýslamlýktaki Cinselliðin Psikopatolojisi (1. Bölüm)
Yahudi Soykýrýmý Gerçek mi, Abartý mý? (3. Bölüm)
Yeni (!) Anayasayý Kimler Ýstiyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.