..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes ayný notayý söylediðinde uyum elde edilmiþ olunmuyor. -Doug Floyd
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > M.Nazým Güler




7 Nisan 2011
Bu Seçim de Geçmiþtekiler Gibi!..  
M.Nazým Güler
Bu seçime de, geçmiþteki her seçim gibi, gerçek bir demokrasi mantýðýndan uzak; sadece kimi demokrasi kýrýntýlarýyla, halklarýmýzýn gözlerini boyama oyunlarýyla giriliyor. Bu internet çaðýnda halklarý cahil ve saf yerine koymak, cehaletin ta kendisidir.


:AGHB:
BU SEÇÝM DE GEÇMÝÞTEKÝLER GÝBÝ!..

Bu seçime de, geçmiþteki her seçim gibi, gerçek bir demokrasi mantýðýndan uzak; sadece kimi demokrasi kýrýntýlarýyla, halklarýmýzýn gözlerini boyama oyunlarýyla giriliyor. Bu internet çaðýnda halklarý cahil ve saf yerine koymak, cehaletin ta kendisidir.

Mevcut hiçbir parti, gerçekten halktan yana olmayýp, istisnasýz hepsi de, sadece kendi partilerinin dar çýkarlarýna endekslenerek, halka, sahte ve yapmacýk jestler yaparak, birbirlerini yeme ya da birbirinden oy kapma oyunlarýna devam ediyorlar. Halklarýn görüþü ve düþüncesi veya çýkarý ve geleceði, onlara dert deðil sanki!.

Bu seçimde de, adaylar yine, ya merkezden atamalarla oluyor veya kimi partilerde, merkezden önerilen aday adaylarý üzerinde göstermelik “önseçimler” yaptýrýlýyor ya da kimi partilerde yapýldýðý gibi, partili kiþilerin, kendilerini özgürce aday adayý olarak göstermelerine izin verip, göstermelik bir “temayül” yoklamasýndan geçirdikten sonra, onlarý, sonuçta yine merkeze çaðýrýp, onlarýn üzerindeki belirleyici son kararý, parti merkezlerinin öngörüsü ve vicdanýna býrakýlýyor. Hep ayný bildik “demokrasi” oyunlarýdýr bunlar…

En kötü oyunlarý da; çözümüne ciddiyetsizce yaklaþtýklarý Kürt sorunu üzerinde oluyor ne yazýk ki.. Yine, acýlarýn en büyüðünü, Kürt halkýna yaþatmak için herkes yarýþ içine girmiþ görünüyor. Ateþ düþtüðü yeri yakýyor; ateþ toplarýný kusanlar ise, savaþ tamtamlarý eþliðinde histerik duygularla ve çýlgýn danslarýyla kendilerinden geçiyorlar adeta. Olan, yine fakir halk çocuklarýna oluyor sonuçta…

Ortadoðu’da ve bölgemizde olagelen altüst oluþlar ve geliþmekte olan süreçler sonucunda öyle bir aþamadayýz ki, hiçbir parti, oluþum veya potansiyel þahýs, tek baþýna kendini/kendilerini Kürt sorunun asli unsuru olduðunu iddia edemez ve hiç kimse, sorunun vazgeçilemez aktörü olarak kendisini/kendilerini ileri süremez/ler.

Kürt sorunu, uluslararasý bir sorundur ve çözümü de uluslararasý büyük güç dengelerinin, ortak paydalarda ortaklaþabildikleri oranda çözülebileceði artýk aþikârdýr. Bu sürecin hýzlý veya yavaþ ilerlemesini; kanlý mý, kansýz mý çözüleceði; bu dengelerin politik planlarý ve çýkarlarýnýn durumunun yaný sýra, içerdeki lokomotif kadrolarýnýn öngörülü/öngörüsüz duruþlarý belirleyecektir. Yerli aktörlerden hangisi, bu geliþmelerin kodlarýný doðru okuyabilir ve sürece gerektiði kadar bilinçli bir katký ve katýlým saðlayabilirse, o denli sürecin barýþçýl birer parçasý olabilecek veya (icabýnda kanlý/kansýz) tasfiye olabileceklerdir.

Eðer, uluslararasý büyük güç dengelerinin ortak çýkarý, bir “Birleþik ve Baðýmsýz Kürdistan” kurulmasý gerektirirse, bu mutlaka kurulacaktýr (kurulmasýna da çalýþýlacaktýr) ve bölgemizdeki aktörlerin tümü de kendilerine düþen rolü oynayacaktýr. Kimi aktörler, operasyon üstüne operasyon yapýp, Kürtleri isyan noktasýna sürüklerken, kimi aktörler de, isyana mecbur býrakýlan Kürtleri, silahlý mücadeleye katmak için koþturacaktýr. Her eðilimin politik aktörleri de, kendi kulvarlarýna uygun sloganlarý üretip meydanlarda naralar atacaklardýr. Tüm barýþçýl kanallar bir anda kapatýlýp, yerini silahlý çatýþmalara býrakacaktýr. Uluslararasý güçler bu aþamada devreye girecek ve bölünme de, kaçýnýlmaz olarak kendini dayatacaktýr.…

Yok, eðer uluslar arasý dengelerin çýkarý, Kürt sorununun çözümünü, mevcut sýnýrlar bozulmadan ve barýþçýl geçiþlerle hal edilmesinden geçiyorsa; bu da olacaktýr ve yine bölgemizin aktörleri, kendilerine düþen rolleri oynayacaklardýr. Þu andaki süreç de, bu seçeneðin yürürlükte olduðunu gösteriyor. Dengelerin rüzgârý her an deðiþebilir de. Bu baðlamda, yakýn geçmiþiyle sürece bir bakalým:

Dün, Kürt diye bir halkýn var olmadýðýný iddia edenler, kendilerini, öyle oldu-bitti bir emr- i vaki ile karþý karþýya gördüler ki, aniden “Kürtçe” diye bir dil var oluverdi kafalarýnda, TRT 6 (Þeþ) diye bir TV kanalý, kanunu bile daha çýkarýlamadan kuruluverdi. Kimi üniversitelerde “Kürdoloji” bölümleri açýlýverdi. “Tek Millet, Tek Dil, Tek Bayrak, Tek Devlet” söylemini, Kürt bölgesinde, (Kürt halkýný tahrik eder gibi) slogan þeklinde kullanan bir zihniyetten bu adýmlar veya daha ileri adýmlar beklenebilir miydi? Hayýr. Ama, daha da ileri adýmlarýn geleceði kesindir. Ucu nerelere kadar varacaðýný, “iktidar” olanlarýn bile bilmediðini tahmin edebilmek artýk zor olmasa gerek!.

Dün, kendilerini Kürt sorununun yegâne temsilcisi olarak görenler de; “Birleþik ve Baðýmsýz Sosyalist Kürdistan” tezini, biricik çözüm yolu olduðunu iddia edenler, bunun dýþýnda ( Tek parçada baðýmsýzlýk da dahil) baþka çözümleri isteyenlere karþý silahlý mücadele verip onlarý daðýtanlar, bugün, bütün o keskin iddialarýndan nasýl ve neden vazgeçtiklerini anlayabilmek için, ancak uluslararasý ölçekte bir bakýþ tarzýyla, bu ani ve hýzlý deðiþimi ciddi bir sorgulamadan geçirmek gerekiyor. Hareketin içindeki kadrolarýn bile bu deðiþimleri anlamakta sýkýntý yaþadýklarý, çözümlemesinde zorluk çektikleri ortadadýr. Nasýl zorluk çekilmesin ki;

-Dün, dört parçada “Baðýmsýz, Birleþik, Sosyalist Kürdistan” denilirken; þimdi ise, tek parçada bile ulus devlete karþý çýkýlýyor; bana devleti altýn tepside sunsalar bile kabul etmeyeceðim, deniliyor. Federasyon bile istenmiyor; isteyenlerle alay ediliyor… Ýstenen “Demokratik Özerklik” de coðrafik temelde deðilse(Avukat görüþmelerinden), neyi ifade ediyor acaba? Hala bilemiyoruz.

-Yaný baþlarýnda, ( tüm kurum ve kuruluþlarýyla tam bir devlet gibi) Federatif bir Kürdistan kuruldu ve bu oluþumu coþkuyla karþýlayacak tek bir miting bile yapmaya gerek görülmedi. Uzun yýllardýr, Kürt olarak, Kürtlerin bu kazanýmlarýna sevinecekleri yerde, onu eleþtiriyorlar… (Bu oluþumu kendileri kurmadýklarý için midir acaba? Bilemiyoruz.)

-2005 yýlýndaki Mersin “Bayrak Olayý”ndan bu yana, Newrozlar dahil, hiçbir Kürt mitingi ve gösterilerinde artýk bildiðimiz “Kürt Bayraðý” da kullanýlmýyor, terk edilmiþ sanki. (O bayraðý, kendilerinden önce, baþka Kürt partileri resmen kullanabildiði için mi karþýdýrlar acaba? Bilemiyoruz.)

- Ellerinde, elle tutulur bir “Ana dille eðitim” kalmýþ; onu da baþta Adigeler olmak üzere, her azýnlýk halk da isteyebilir artýk. Çünkü bu, en sýradan demokratik ve doðal bir hak talebidir...

- Kaç partileri kuruldu; aralarýndaki ilke farklarý nelerdi, hangisinin programý nasýldý; illegal olan diðer mevcut oluþumlar arasýndaki farklar nelerdir, her birinin iþlevi ne içindir, hangisi, son tahlilde belirleyici olabiliyor, bilen var mýdýr? O parti ve oluþumlarýn sadece adlarýný sayabilmek bile birçok kiþiye zor gelebiliyordur belki.

-Ýttifaklar konusu da çok karýþýk; bir Kürt gücü olarak, neden Kürt oluþumlarý deðil de hep Türk sol siyasi oluþumlarýyla ciddi olarak ittifak arayýþý amaçlanýyor? (Seçimlere çok az zaman kala, Kürt çevrelerine formalite olduðu belli çaðrýlarýn pek anlamlý bir sonuç vermeyeceði ta baþýndan görülebildiði için ciddi bir giriþim sayýlmýyor zaten) vb.. Bir sürü kafaya takýlan böylesine soru iþaretleri oluþturulmuþken, bir Kürt kadrosu için bütün geliþmeleri çözümlemek, mümkün olabilir mi?

Dýþarýdaki ve bölgedeki süreci neredeyse herkes okuyabildiði halde, içerdeki süreci bir türlü okuyamýyoruz. Çözüm süreci yavaþ yürürken, fikirlerdeki deðiþimler çok mu hýzlý oluyor; yoksa, biz mi anlamakta veya geliþmeleri takipte zorlanýyoruz?. Bilemiyoruz.

Görülen odur ki; uluslararasý güç dengelerini hesaba katmadan, hiçbir güç, parti veya oluþum, kendisini merkeze koyup, (dengelere raðmen) bu sorunu ancak ben çözebilirim, diyemez. Tersi durumda da, çözülmesi gereken bu Kürt sorununa ciddi olarak yaklaþmayan güç ve partiler, hantal davranarak veya iþi gevþek tutarak uzatmalarý oynamalarý, acelesi olan (olabilen) uluslararasý (dýþ) güçlerin sabrýný tüketebilir ve onlarý, kendilerini devre dýþý býrakmaya mecbur býrakabilirler.

Onun için, siz ey mevcut parti ve güç odaklarý, kendilerinizi de, bizleri de kandýrmayýnýz. Kürt sorununda ilerlemeler varsa, yine dýþ güçlerin ve dýþýmýzdaki bölgesel geliþmelerin dayatmasý sonucudur. Gerilemeler ve durgunluklar ise, sizlerden kaynaklanýyor olabilir; sebebi, baðnaz ýrkçýlýk ve hazýmsýzlýðýnýz olabilir. Gerçekte, sizlere düþen, bu sorunun çözümünde rol alýrken, mümkün mertebe, en az tahribatla, kan dökülmeden ve halklarý birbirine küstürmeden, barýþçýl ve demokratik yollarla, ama kesintisiz ve hýzlý yürüyerek çözüme devam etmektir. Öyle emekleyerek uzatmalarý oynamak çok tehlikelidir; elinizdeki o deðerli zamaný sorumsuzca heba ediyorsunuz. Siz, çözemeyecekseniz, yerinize yeni aktörleri bulmakta veya yaratmakta (dýþ) dünya güçleri zorlanmayacaklardýr. Onlarýn, her zaman A’ dan sonra bir B, C veya D planlarý vardýr.

Onun için, “Tek muhatap benim” veya “Bu sorun, benim sorunumdur” kavgasý yerine, çözümde pratik adýmlarýn atýlmasý önemlidir. Ulusal sorunlar, uluslarýn sorunudur; þahýs veya partilerin deðil. Hiç kimse kendisini ulusüstü görmemelidir. Lider olanlar, varlýklarýný, halklarýnýn fedakârlýðýna borçlu olduðunu bilenlerdir; kendilerini halklarýnýn üstünde gören liderler, gücünü baþkalarýndan almýyorsa, belki tesadüfen lider olmuþlardýr ve lider kalýþlarý da tesadüflere baðlý olabilir ancak. Öyleleri geçici olarak tayin edilmiþ de olabilirler…

Orta Doðu, Yakýn Doðu, Kuzey Afrika’da neler oluyor, bakmak lazýmdýr ve sürecin kodlarýný doðru okumak gerekiyor. Irak’taki, Mýsýr’daki, Tunus’taki, Libya’daki, deðiþim sürecine kim, nasýl müdahil oluyorsa, Türkiye’deki deðiþimlerde ve Kürt sorunun çözümünde de onlar müdahil olmaktadýr ve olacaktýr. Önemli olan, sizler, bu sürece set mi oluyorsunuz; yoksa sürece adapte mi olacaksýnýz? Dünyalý mýsýnýz; yoksa dünyaya yabancý mýsýnýz? Bu büyük deðiþim sürecine engel mi olacaksýnýz; yoksa uyum içinde katký sunarak, süreçteki yerinizi mi alacaksýnýz? Sizler, halkýnýzý belaya mý sürükleyeceksiniz; yoksa onlara, dünyada onurlu yerlerini almada yardýmcý ve önaçýcý mý olacaksýnýz? Sýra Suriye ve Ýran’a gelmeden, çabuk deðiþin; yoksa o gün geldiðinde, yapacaðýnýz tüm çabalar boþuna olabilir. Ayakta kalabilirseniz, mucize sayýlacaktýr.

Bütün dünya, demokrasiden yana deðiþirken, sizler, kendinizi yenilemeden, kendinizi hiç dönüþtürmeden, üstünüze doðru gelen bu dünya çaplý büyük deðiþimin devasa yel deðirmenine karþý piþkince ahkâm keserek, Don Kiþot’ luk yapmanýz, ne derece mantýklý olabilir ki? Yanlýþta direnenleri gördük; uyum saðlayanlarý da görüyoruz. Artýk süreci okumayý bilmek, anlamak gerekiyor; neyi, nasýl ve ne zaman yapmamýz gerektiðini öngörmek gerekiyor.

Halklarýmýza, barýþý, huzuru ve demokrasiyi çok görmeyelim. Biz de, barýþa, demokrasiye giden yolda; halklarýmýzýn eþit, özgür ve kardeþçe bir arada yaþayabilme sürecine katký sunalým ve programlarýyla, gündemleriyle katký sunanlarý destekleyelim. Kazanan, insanlýk, kardeþlik, barýþ ve özgür birliktelik olsun.

Selam ve sevgiyle kalýn.

M.Nazým Güler
info@mnazim.com

http://www.mnazim.com/konu-bu-secim-de-gecmistekiler-gibi-876.html



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?
Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor?
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?
4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr.
Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi?
Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim"
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.