• İzEdebiyat > İnceleme > Tarihe Yön Verenler |
21
|
|
|
|
1930' larda tartışılan bir tezin incelemesi... |
|
22
|
|
|
|
Bu yazı, Demokrat Parti'ye kısa bir bakış; dönem için de bir özettir. |
|
23
|
|
|
|
aşağıya aldığım yazı milli yasın 10'ncu günü, 19 sonteşrin 1938 cumartesi günü, ulus gazetesinden alınmıştır. bu çok önemli ve tarihi yazının gazete sayfalarında kaybolmasına gönlüm razı gelmedi. ıstedim ki, bilinsin okunsun. |
|
24
|
|
|
|
Bu yazıyı hayatımda en çok hayran olduğum kişiyi tanıtma amacıyla yazdım. Bu yazı öyküleme ve betimleme biçimi ile yazılmıştır. |
|
25
|
|
|
|
Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu′da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan ve onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahiliğin Kendi kural ve kurulları vardır. |
|
26
|
|
|
|
Doğumundan vefatına kadar.... |
|
27
|
|
|
|
Tarihimizde eğlenceli yanlar da çok aslında :) |
|
28
|
|
|
|
Selçuklu ailesinin birleşik oklar gibi birlik içinde kalmaları halinde hiç kimse bizi yenemeyecektir. |
|
29
|
|
|
|
Evliya Çelebinin musıkişinaslığı ve seyahatnamesindeki musıki bilgileri... |
|
30
|
|
|
|
medler’i ortadan kaldıran persler ( mö: 550-330)’in sonunu büyük iskender getirdi
suriye yolu iskender’in ordusuna açıldı. iskender savaş alanının yakınına yeni bir kent kurdu, adına da kendi “aleksandreya / iskenderun” adını verdi..
|
|
31
|
|
|
|
Rusya’da Kızıl ordu son darbeyi indiriyor. İtilaf devletleri Polonya’dan Rusya’ya saldırı hazırlığı içindeyken Vrangel Beyaz Ordusu kuruluyor. İşte tam bu zor yılın Nisan ayında Mustafa Kemal Paşa Sovyetler yöneticilerine bir mektup gönderiyor... |
|
32
|
|
|
|
Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri başarılardan sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da başarılar kazanmaya devam edeceğiz. |
|
33
|
|
|
|
Güney Afrika Cumhuriyeti devlet başkanı Mandelanın onurlu yaşamı ilklerin adamı mandela |
|
34
|
|
|
|
Şehirler tıpkı insanlar gibidir.Hepsinin kendilerine mahsus kimlik ve şahsiyetleri vardır.Şehirlerin ruhu, orada yaşayan insanların ruh bileşiminden oluşur.Günümüz şehirleri kozmopolitleşti.Özgün aile şehirleri tarihe karıştı. |
|
35
|
|
|
|
Atatürk'ün bazı sözleri söyleyip söylemediği tartışma konusudur. Kimileri bunların Atatürk tarafından söylenmediğini ve sonradan eklendiğini iddia etmektedir. Tabii bu arada Atatürk'e ait olma ihtimali hiç bulunmayan saçma sapan birtakım sözler de bilhassa internet ortamında dolaşmaktadır. Bu dolaşmanın gerisinde kasıt vardır; bazı mihraklar tarafından Atatürk'ün düşünce ve görüşlerini sulandırmak amacıyla yapılmaktadır. Atatürk'ün sözlerini araştıran yazar, araştırmacı ve okurların aşağıdaki güvenilir kaynakları incelemeleri yararlı olacaktır: |
|
36
|
|
|
|
Gerçekleri ne zaman göreceksiniz? Sanıyorlar ki, devrim onlara istedikleri her şeyi verecek. Sıcak bir çorba, dolgun bir maaş, yatakta daha genç biri. Bir bakıyorlar, çorba yanmış, aynı yoksulluk, yataktaki de aynı. Pis kokulu ve kullanılmış. Git bunları torunlarına anlat Marat! Eğer torunların olursa |
|
37
|
|
|
|
Kadınlarımız hatta erkeklerden daha çok aydın, daha çok feyizli ve daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar. (1923) |
|
38
|
|
|
|
"...Göz ucumla baktığımda bazı insanlar yürümekteydi. Yüreğim incindi! Hüzün sol yanımı bir vida gibi burktu, kıvırdı. Bazı değerlerimizi unutmanın verdiği bir kırgınlık da yaşadım. O an milli duygularım öylesi kabarmıştı ki, ağlamamı zor bastırdım. Boğazımda duygularım boğum boğum oldu..."
|
|
39
|
|
|
|
Benim sevgili kardeşlerim, asîl Türk milletine çocuklarımı emanet ediyorum. Bu kahraman millet, elbette onlara bakacaktır. Allah vatan ve milletimize zeval vermesin, Amin! |
|
40
|
|