• ÝzEdebiyat > Öykü > Gerilim |
1
|
|
|
|
Kimsenin yaptýðý yanýna kar kalmaz... |
|
2
|
|
3
|
|
|
|
Aradan yýllar geçti, uzun yýllar...Genç kadýn þu anda Türkiye'nin çok ünlü bir mankeni, Ýstanbul'da yaþýyor, dizi film yýldýzý, her gece bir tv programýnda gözüküyor ve hiç evlenmedi. ERDEN ERKÝN... |
|
4
|
|
5
|
|
|
|
Topkapý Eresin Otelinin restoranýnda oturuyorduk, internetten tanýþtýðým ve yýllardýr çok büyük bir dostum olan ünlü gazeteciyle.
ERDEN ERKÝN |
|
6
|
|
|
|
Akþam olmuþ düðün melodileri baþlamýþtý. Önce saz bir giriþ yaptý. Galiba ‘Ankara’nýn büklüm büklüm yollarý’ný çalýyordu. Ekrem’in tahmini doðru çýktý. Türkü doðruydu. Melodiye org aleti de eþlik etti. |
|
7
|
|
|
|
Akþam olmuþ düðün melodileri baþlamýþtý. Önce saz bir giriþ yaptý. Galiba ‘Ankara’nýn büklüm büklüm yollarý’ný çalýyordu. Ekrem’in tahmini doðru çýktý. Türkü doðruydu. Melodiye org aleti de eþlik etti. |
|
8
|
|
|
|
|
9
|
|
|
|
Ressam Van Gogh Ýle Serdar Yýldýrým
Zaman gezgini olarak bir araya geldik. Ben bu hikayenin yazarý Serdar Yýldýrým ve dünyanýn gelmiþ geçmiþ en büyük ressamý olarak adý anýlan Hollandalý Van Gogh. Paris'te bir müzayede salonunda Van Gogh'un "Kafede Akþam" adýndaki tablosu satýldý. Yüzden kapý açýldý. Yüz on, yüz yirmi derken, iki yüz milyon dolara alýcý buldu. Van Gogh her pey sürüþte vay be, vay be dedi, durdu.
Ben: " Sayýn Van Gogh, bu bir dünya rekoru. Bugüne kadar hiçbir ressamýn tablosu böylesine astronomik fiyata satýlmadý. "
Van Gogh: " Arkadaþ, bilmem inanýr mýsýn, ben birkaç tablomla birlikte bu tablomu da mahalle bakkalýna býrakmýþtým. Tanesine on gulden dersin demiþtim. O zamanlar on gulden iki dolar ediyordu. Tablolarý alan olmadý. Biri satýlsa zeytin, peynir ve ekmek alacaktým. Zaman bana çok zalim davrandý. Yetenek var ama açsýn, býrak Van Gogh'un aklý kaçsýn. Çýldýrmak iþten deðil. "
Ben: " Sayýn Van Gogh, siz ortaya çýksanýz, ben bu tabloyu yapan ressam Van Gogh'um deseniz. Tablonuzu satýn almak için, fiyat artýran þu dolar milyonerleri, size yüz dolar baðýþ yapmazlar. "
|
|
10
|
|
|
|
. Zaman üstü duygularý kýþkýrtanlardan nefret ediyordu, bu sefil yaratýklarýn tümüne lanet etti |
|
11
|
|
|
|
Ayný insanlar, farklý zamanlarda neden ayný deðiller; konuþmalarý farklý, gülüþleri farklý, yürüyüþleri farklý diye düþünüyorsun |
|
12
|
|
|
|
|
13
|
|
|
|
|
14
|
|
|
|
Þeytanýn tek amacý insanlara kötülük yaptýrmak mýdýr? Sanmýyorum. Ýyiye, güzele de götürmeye çalýþýr insaný. Her kötü içinde en az bir iyi barýndýrýr. |
|
15
|
|
|
|
Patikadan gitmeye karar verdim. Daha uzundu ama taþa takýlýp ayaðýmý kýrsam hiç varamazdým. Koþar adýmlarla yola girdim. Ay bulutlarýn arkasýndaydý. Elimdeki titrek fenerin ýþýðýysa beni yolda tutmaya anca yetiyordu. Daha yolun baþýndaydým. Ayakkabýlarým sýrýlsýklam olmuþtu. Ufacýk ýþýðým rüzgarda sallanan çalýlarý kocaman gölgelere çeviriyordu. Bu durum içimi zaptedilemez bir geriye bakma hissi dolduruyordu. |
|
16
|
|
|
|
Anladým ki, varolmak öyle abartýlacak, çok önemli bir olay deðildir. Bir yanlýþlýk sonucunda ortaya çýkmýþ olan sýradan bir hatadýr. |
|
17
|
|
|
|
Ýhbar ediyorum: Vuslat, aþkýn katilidir. Gönül gözümle gördüm, kesin delillere sahibim. |
|
18
|
|
|
|
Düþünceden önce doðal, saf, duru bir bilinç dünyasý gelir. Bunun keþfi farkýndalýk yaratýr. |
|
19
|
|
|
|
“Hiçbir canlý varlýk ölüme üstün gelemez, onu savuþturamaz. Ölümsüzlük iksiri hiç olmadý ve bundan sonra da hiç olmayacak. Doða ölümsüzlük iksirinin olmasýna izin vermez; verirse intihar etmiþ olur. Ölümler olacak ki yeni canlýlar da gelebilsin dünyaya. “ |
|
20
|
|
|
|
Mezarlýðýn üzerine yapýlmýþ bir evde oturmak ya da oturuyor olmak ihtimali, tüylerini diken diken ediyordu. |
|