..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Vildan Sevil




27 Ocak 2013
Küresel Kapitalizmin Oyunlarýndan Biri: Hrant"ýn Katli ve Günümüz  
Her zamanki gibi inatla, kýþkýrtma ve güdümlenmeyle birbirimizi anlamaktan ne denli uzak ve düþmanlaþmaya ne denli istekliyiz.

Vildan Sevil


Bu coðrafyada, sürekli birbirine kýrdýrýlan halklar, daha mý zenginleþiyor; huzura, güvene, barýþa kavuþuyor yoksa aksi mi oluyor? Irak, Libya, Yemen, Mýsýr halklarý, þu ünlü baharlarýndan(!) sonra þimdi daha mý mutlu? Ellerinden alýnan, talan edilen zenginlikler bu halklarýn yararýna mý kullanýlýyor þimdi? Diktatörlerden kurtuldular ama daha özgür ve demokratik rejimlere mi kavuþtular? Tümü dýþ sömürüye daha fazla maruz kaldý, daha da yoksullaþma sürecine ve daha gerici rejimlerin baskýsý altýna girdiler. Þimdi Suriye, ayný yolda zorlanmakta.


:ADBJ:
(Bu yazý, güncellenerek tekrar yayýnlanmaktadýr.)

Bu yýl, Hrant’ýn katlinin altýncý yýldönümü.

Geçen yýl, yargý, örgütlü suç olmadýðýna hükmetmiþti. “Ogün Samast, Yasin Hayal, baþka birileriyle hayal gördü ya da bir gece rüyasýnda Hrant’ý görüp öldürmeye karar verdi herhalde” diye düþünmemiz istenmiþti. Bu yýl, belki, örgütlü suç olabileceði doðrultusunda bir eðilim belirir gibi oldu. Bakalým tetiði çektiren ellere ulaþýlacak mý?

Trabzon’dan, Ankara’ya, Ýstanbul’a kadar uzanan üst düzey yetkililerin planý bildiði ve önlem almadýðý sonradan açýða çýktýðý halde yargý bu kararý verdi. Araþtýrmacý gazeteci Nedim Þener, bunlarý kitabýnda anlatýp da gazetecilik ödülü aldýðý halde, ulaþtýðý bilgiler dikkate alýnmadýðý gibi, kendisi yýllarca Silivri’de yattý. Üstelik cinayetten bilgisi olan bu zatlarýn kimi milletvekili oldu, kimi vali oldu; hepsi terfi ettirildi. Kim verdi bu ödülleri ve niye verdi?

Sonuçta, pekçoðu yersiz, cezaya dönüþtürülen uzun süreli tutuklamalar, 12 Eylül’ün davalarýna taþ çýkartan davalar ve onlarda kullanýlan kimi düzmece deliller, yargýya duyulan güvenin son kýrýntýlarýný da süpürdü. Ama iktidar nasýl bu kadar masum ve sorumsuz kalabildi bu örgünün içinde?

Bugün de yazýlý ve görsel basýnda, sosyal paylaþým sitelerinde, davanýn sonucuna yönelik haklý isyanýn sesleri yükselmeye devam ediyor. Faili meçhulleri ortaya çýkaracaðýný, 12 Eylül’le hesaplaþacaðýný söyleyen iktidar, hâlâ tetikçiler dýþýnda, kendi döneminde iþlenmiþ siyasal cinayetlerin arka planýndaki güçlere ulaþmadý.

Hrant’ýn katlinden bu yana “Hrant, Ermeni olduðu için öldürüldü”, “Hrant, diðer faili meçhule giden Üçok, Kýþlalý, Mumcu gibi nice aydýndan biri olduðu için öldürüldü.” ya da “Sosyalist olduðu için öldürüldü” görüþleri, sýkça gündeme geldi.

Hrant’ýn cenazesinde haykýrýlan ve sonradan çok tepki gören, görmekte olan “Hepimiz Ermeni’yiz” sloganýndan yola çýkýp cezanýn adaletsizliðine inanarak, “Ben Ermeni’yim” diyen Ahmet Hakan bile sosyal medyada Beyaz Bereliler’in lincine uðradý. Kimdir Beyaz Bereliler? Sloganý ve Ahmet Hakan’ýn ne demek istediðini anlamayanlar mý? Yoksa baþka amaçlarý mý var? Milliyetçiliðin sürekli kýþkýrtýlmasýyla varýlmak istenen bir hedef mi var?

Her zamanki gibi inatla, kýþkýrtma ve güdümlenmeyle birbirimizi anlamaktan ne denli uzak ve düþmanlaþmaya ne denli istekliyiz.
Cenazede “Hepimiz Ermeni’yiz” diye haykýran binlerce insan o sloganý atarken ne düþünüyor?

Kuþkusuz, haksýz yargýlanmalara maruz kalmýþtý Hrant. Anadolu çocuðunun saflýðýyla; ülkesinin, uluslararasý dayatmalarýn, Ermeni diasporasýnýn, Ermeni lobilerinin, Ermenistan’ýn politikalarýyla uyuþup uyuþmadýðýna aldýrmadan, düþündüklerini söylüyordu, yazýyordu. Kendi doðrularýydý anlattýklarý. Bu topraklardan beslenmiþ düþünceleriydi. Beðenir ya da beðenmezdik, ille öldürmek mi gerekiyordu? Daha da ötesi, cinayetleri acýmasýzca alkýþlamak mý gerekiyor? Böyle alkýþlarýn, alkýþlayanlardan biri katledildiðinde, baþkalarýnýn da alkýþlama hakkýný tetiklediðini niçin göremiyoruz? Birileri sürekli cinayetleri kutsarsa, toplum nereye varýr?

Böyle, baðýmsýz, baþý dik ve kendi özgürlüðünün zýrhýný kuþanmýþ, korku duvarlarýný aþmýþ, sevgi ve barýþtan yana hangi aydýna tahammül edildi ki bu ülkede? Yakýn tarihimizde bile kimler katledilmedi? Üstelik o, bir Ermeni’ydi, azýnlýktandý, çoðunluðun düþüncelerine uymuyordu düþünceleri ve bir de sosyalistti. Ülkede þovenizmin körüklemek, insanlarý düþmanlaþtýrmak için böyle cinayetlere ihtiyaç vardý.

Böyle insanlarýn katli vacipti, o olmazsa, hapisanelerdi yerleri onlarýn. Yüzlerce yýlda oluþmuþ þanlý tarihimiz, nice cinayet, zindan, sürgün öyküleriyle dolu deðil mi? Ýnsan canýný almaya meraklý bir tarihsel kalýtýmýz var ne yazýk ki...

Acaba, ihtiyaç duyuldukça, geçmiþi deþerek, özür üstüne özür dilemek suretiyle, günün kötülüklerini örtmek için mi yeniden yazýyoruz bu tarihi?

Hrant gibi bir aydýnýn öldürülmesine baþka güçlerin de ihtiyacý vardý. Bu nedenle Hrant, yalnýzca Ermeni ve sosyalist bir aydýn olduðu için ve öldürülmedi.


Hrant’ýn, HÝÇBÝR GÜCÜN GÜDÜMÜNE GÝRMEDÝÐÝ, halklarýn arasýnda, dinsel ve etnik nedenlerle, kin duvarlarýnýn örülmesini reddettiði, özgür, baðýmsýz düþünen bir sosyalist aydýn ve ayný zamanda Ermeni olduðu için öldürüldü. Esas suçu buydu. Çünkü, dinsel ve etnik çatýþmalardan çýkar yaratýlan bir çaðdayýz. Hrant, küresel kapitalist sistemin, bölge coðrafyasýndaki stratejilerine karþý durduðu için öldürüldü.


Küresel kapitalizmin, bu coðrafyada, istediði sýnýrlarý çizebilmesi, ekonomik, politik, militarist amaçlarýna ulaþabilmesi için milliyetçiliklerin, dinsel, mezhepsel, etnik ayrýmlarýn körüklenmesi gerekiyor. Halklarýn birbirini kýrmasý gerekiyor. Kapitalizmin bu evresinde, bunalýmýný aþmasýnýn, canavar yüzünü gizlemesinin bir yolu budur çünkü.


Hrant, bu gerçekleri görüp de karþý durduðu için öldürüldü.

Bugün de, “Hepimiz Ermeni’yiz” diye haykýranlar, düþünceleri tümüyle uyuþmasa bile, onu böyle anladýklarý, tanýdýklarý, sevdikleri için haykýrdýlar, haykýrýyorlar. Bu tuzaða düþmemek için haykýrýyorlar.

Hrant’ýn katlinden önce, Almanya’da iþlenen ýrkçý cinayetlerde, öldürülen Türk’ün evinin önünde toplanýp “Hepimiz Türk’üz” diye haykýran Almanlarý linç etmek neden akýllarýna gelmiyordu linç ordularýnýn? Ýnsani dayanýþmadan, bunlarý düþünemeyecek kadar mý uzaklaþtýk biz?


Hrant’ýn katlinden, kimler kârlý, kimler zararlý çýktý, çýkmakta?

Gelin, sorunun yanýtýný, þu sorularý sorarak, birlikte düþünelim:
Hrant’ýn isteklerini, yukarýda belirttik. Onun istekleri, dünyayý yöneten güçlerin, Büyük Ortadoðu Projesi’yle yeni sýnýrlar çizmeye kalkanlarýn, iþbirlikçilerinin ve bu coðrafyada yaþayan, emeði ile geçinenlerin hangilerinin çýkarlarýyla çatýþýyor; hangilerininkiyle çakýþýyor? Çünkü, davanýn, karakollarda bayraklarla resmi çekilip arkasý sývazlanmýþ bir çocuðun tek suçlu görülerek sonuçlanmasý, bunun hukuki ölçütlere sýðmamasý, sanki özellikle uzatýldýðý, temcit pilavýna döndürülmek, üstünün örtülmek istendiðini akla getiriyor. Bundan kimlerin, neden, hangi çýkarlarý olabilir ?

Bu coðrafyada, sürekli birbirine kýrdýrýlan halklar, daha mý zenginleþiyor; huzura, güvene, barýþa kavuþuyor yoksa aksi mi oluyor? Irak, Libya, Yemen, Mýsýr halklarý, þu ünlü baharlarýndan(!) sonra þimdi daha mý mutlu? Ellerinden alýnan, talan edilen zenginlikler bu halklarýn yararýna mý kullanýlýyor þimdi? Diktatörlerden kurtuldular ama daha özgür ve demokratik rejimlere mi kavuþtular? Tümü dýþ sömürüye daha fazla maruz kaldý, daha da yoksullaþma sürecine ve daha gerici rejimlerin baskýsý altýna girdiler. Þimdi Suriye, ayný yolda zorlanmakta.

Sorularý çoðaltabiliriz birlikte. Bunlarý düþünüp de birbirimizi anlarsak eðer, o zaman oyunu bozmak mümkün olabilir.

Baþka da yolumuz yok sevgili okur, baþkaca yolumuz yok. Yoksa Türk-Ermeni, Kürt-Türk, Alevi-Sünni vb. çatýþmalarla hepimiz, baþkalarýnýn yaktýðý ateþte yanar gideriz. Gömülecek bir yurt topraðýmýz kalýr mý, bilemem.

Kürt sorununu da bu baðlamda ele almamýz gerekir. Savaþ durmalý. Barýþ süreci, emekçi halklarýn yararýna olabilecek biçimde, savaþa geri dönülmeyecek biçimde iþlemeli, sonuca ulaþmalý.


Türk ve Kürk emekçileri, yalnýzca kendi çýkarlarý doðrultusunda, her iki tarafta da sürekli kýþkýrtýlan milliyetçilik anlayýþýnýn doðurduðu düþmanlýklardan arýnmalý. Bu anlayýþýn, küresel patronlara ve iþbirlikçilerine hizmet ettiðinin bilincine varmalý; onlarýn kurduðu bu oyun, birlikte bozulmalý. Düþmanlýk düþmanlýðý, ölüm ölümü ve daha da yoksulluðu getiriyor çünkü.

19.01 2013
Vildan Sevil






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. Olamýyorum Ýþte (Sonuç)
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. (Geliþme)
Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. Tatmin O - La - mý - Yo - Rummm!.. (Giriþ)
Deprem... Kar... Poyraz... Ahhh Baþýmmm... Ve... Ak Balýkçýl
"Komþuda Piþer, Bize de Düþer"  mi?.. Syriza ve Türkiye’de Sol
Ah Osmanlýca, Ýlle de Osmanlýca!.. (1)
"Harf Ýnkýlabý Köpekliktir"... Bebelerden Dedelere, Ninelere Osmanlýca da Osmanlýca...
Nur Topu Gibi Bir Barýþýmýz Doðdu… Peki Sonra?..


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Referandum Gününden Hoþ Sedalar
30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn)
Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde…
N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!..
Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü
Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!..
Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma
Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup
Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?..
Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Dedem Düþlerime Giriyor [Öykü]
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna [Öykü]
Dolunayda Uyku Tutmaz [Öykü]
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey [Öykü]
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn [Öykü]
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde [Öykü]
Ben Ölürken [Öykü]
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben [Öykü]
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!.. [Öykü]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.