"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski |
![]() |
|
||||||||||
|
![]() Yalan; bir çok þahsiyetin bir bina misali yaþamýný üzerine kurmaktan kaçýnmadýðý, saðlam olmadýðý tescillenen temeldir. Hayalleri bir enkaz haline getirip insanlarýn bin bir zorlukla kurduðu dünyalarýný, yeri gelir güneþ ýþýðýna hasret býrakmaktadýr. Ýnsanoðlu ne çekerse büyük küçük demeden bir liman olarak görüp sýðýndýðý yalanlardan çekmektedir. Gözlerde çaðlayan sele sebep olduðunu söylemekten hiçbir zaman çekinmem, her daim hayatlarda yer bulmasýný engellemek istediðim bir gerçektir. Ýnsanlar küçük büyük demeden hiç düþünmeden yalanlarýn arkasýna sýðýnýyor; ama hesaba katmadýklarý en önemli þey, kendilerini uçsuz bucaksýz boþ bir karanlýða sürüklüyor. Bunlarýn yaþanmamasý için de insan hayatýný hesapsýz kayýplara uðrattýðýný bildiðimiz yalanlara sýðýnýlmamasý icap ettiði bütün dünya ile paylaþýlmalýdýr. Üzerine inþa etmekten çekinmedikleri temelin, insan hayatýnda önüne geçilmesi imkansýz bir felakete zemin hazýrladýðýna bire bir þahit oluyoruz. Yazýk ki bu felaketlerin önüne geçmek için bir gayret gösterilmediði, yalanlarýn fikirlerimizde olumsuz etkiler yarattýðý gözle görülmektedir. Göz ardý etmekle telafisi mümkün olmayan en büyük zarara uðradýðýmýz aþikar. Deðerli okurlarým, bu yazýmý yalanlar konusunda yapmakta olduðum gözlemlerime dayanarak kaleme almak istedim ve sizlerle düþüncelerimi paylaþmakla kendimi yükümlü hissettim. Bilinmelidir ki yalanýn büyüðü, küçüðü hepsi insan hayatýnda yer bulan güzelliklerin yok olmasýnda önemli bir yere sahiptir. Onun için diyorum ki hiçbir þekilde yalanlarýn bize kazandýracaðý bir þey olmadýðý inancý, kalplerimizde taþýnmalýdýr. Zihinlerimizi beyaz yalan, pembe yalan denilen bu kirliliklerin bulandýrmasýna izin verdiðimiz anda, hayatýmýzda bir daha elde edemeyeceðimiz kayýplar olacaktýr. Bahsetmekte olduðum yoksunluklarýn yaþanmamasý için hayatýmýzýn saðlam olmadýðýný bildiðimiz bu temel üzerine inþa edilmesine müsaade edilmemelidir. Eðer ýsrarla yalanlarýn hayatýnýzda yer almasýný isterseniz, yeri gelecek etrafýnýzda dost namýna hiç kimsenin kalmayacaðýný bilmeniz lazým gelmektedir. Yaþadýðýnýz dünyayý kirliliklerden arýndýrmak için dilinizden düþürmekten bir an olsun vazgeçmediðiniz yalanlardan kendinizi kurtarmakla iþe baþlamalýsýnýz. Tercihlerinizi doðrulardan yana kullanmadýðýnýz müddetçe, kalplerde yeþermesi beklenen umutlarýn yerinde yeller eser. Umutsuzluða yer olmamasý için de yapýlmasý gereken en önemli þeyin, yalancýlýðýn zihinlerde bitirilmesi uðraþý verilmelidir. Aslýnda herkesin bilincinde olduðu; fakat deðilmiþ gibi görünerek hayatýna devam ettiði en önemli þey: yalanlar üzerine bir hayat kurmanýn imkansýz olduðudur. Akýllarda bulundurulmasý gereken bir þey daha var; imkansýz diye bir þey yoktur, imkansýzlýk insanoðlunun arkasýna kendisini gizlemek için gayrete girdiði bir perdeden ibarettir. Ateþin nasýl bir kývýlcýmla insanlarýn dünyasýný yakýp kavurduðu bilinmekte, yalanlar da ayný þekilde hayatlarýn ters düz olmasýnda büyük paya sahip olmaktadýr. Bize küçükken her daim þu öðretilirdi :Büyüklerimiz tarafýndan sakýn yalan söylemeyin, yalanýn büyüðü küçüðü olmaz. Etrafýma baktýðým zaman büyüklerimizin bize hayatýn gerçeklerini gösterdiðini ve hayatýmýza ýþýk tutan o güzelliklerden kaçmamamýz icap ettiðini anlýyorum. Þu güzel sözün de hayatýmýz açýsýndan ne kadar büyük bir öneme sahip olduðunu söyleyebilirim, doðru söze hacet gerekmezmiþ. Dilleri nasýl alýþtýrýrsanýz bir ömür yaþamýnýzda etkisi aynen devam eder. Yuvalarýn yýkýlýp daðýlmasýnda da rolünün büyük olduðuna bütün dünya þahittir. Siz deðerli okurlarýma son sözlerim; hiçbir zaman ne olursa olsun yalanlarýn sýðýnýlacak bir kapý olmadýðý bilinmeli, onlardan medet umulmamalýdýr.
ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.
|
|
![]() | Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk | Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim
Yapým, 2023 | © Hüseyin Ýbiþ, 2023
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr. Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz. |