..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Gökhan




17 Aðustos 2023
Ýkinci Tekil Yalnýzlýðýma Göndermeler  
Gökhan
Olasýlýklar evreninde varolma çabasý.


:CFI:
Öyle yalnýzsýnki artýk ayrýþmaya baþladýn bilincimden. Þimdi ruhsal bunalýmdan daha kötü bir þeye, belki þizofreniye dönüþebilecek bu durumu, yani ikimizin arasýndaki iliþkiyi açýklamalýyým. Varlýðýmý görünür kýlmanýn tek yolu bu.

     Olasýdýrki analitik düzlemde bütün hissettiklerim ve sessizlikte seslediklerimle oluþan sistem çökebilir. Olasýdýrki anlam diye sarýldýðým benzersiz ben olma yolu anlamsýzlýða dönüþebilir. Ama kelimelerin beni soyarak çýplak býrakmasý için bu cesareti göstermeliyim. Belirsizliðin boðucu atmosferinde nefes alabilmenin ve kaosun kesik kesik ve dalgalý hareketine uyum saðlayabilmenin tek yolu bu. Kendimi belirlemenin tek yolu ikinci tekil þahýs sýradanlýðýnda ve dýþardaki bir noktada durduðumu farzedip yabancýlaþmanýn getirdiði güvenli mesafeden seslenmek. Aslýnda aklým bunu çok daha önce farketti. Ben sadece tanýmlýyorum. Yani eylem tanýmdan çok önce geldi.

     Önce sen ve ben beraber ve birdik, herþey anlamlýydý. Varoluþsal boþluklara düþmek diye bir þey yoktu. Çünkü sorgulamanýn bir gereði yoktu. Bütün acýlar acýydý, bütün kediler kediydi ve zaman kendinden baþka bir þey ifade etmiyordu. Zaman sadece zamandý. Akýp gidiyordu. Aldýðýn ufak tefek yaralarýn ve benzerlerim diye tanýmladýklarýnýn etkileri aklýnýn bulduðu bir tanýmsýz kelimeyi kavramaya yetmiyordu; Hiçlik! Konuþulan, düþünülen ve yaþanýlan herþey doðal, sýradan ve tanýmlamaya ihtiyaç duymayan olgulardý.

Ýnsanlarý düþünmeye ve tanýmlamaya iten eðilim çoðunlukla akýþýnda veya rayýnda giden hareketin tahmin edilemeyen ve öngörülemeyen ani bir kesintiye uðramasýdýr. Belirsizlik trajedinin ardýndan gelir. Belletilen ve sezgilerle yada el yordamýyla hareket edilen yaþamýn bu trajedi ertesi duraðanlýðýnda insan gözlerini açarak ilk kez gördüðü deðil ama ilk kez baktýðý yani biliçli olarak içine aldýðý nesneleri tanýmlamak veya sýnýrlamak ister. Oysa duraðanlýkta hiçbir nesne birþey anlatmaz.

Kuþkulanmaya da böyle baþladýn. Belliki bir rüyaydý herþey yada gördürülen bir rüyaydý. Öyleya bu ani kaza yada trajedi sana gördüðünü sandýðýn nesnelerin yada yaþadýðýný sandýðýn hayatýn gerçek olmadýðýný ispat etmiþti. Trajedi öncesinde meydana gelen gerilimle birlikte duygulardaki patlamayla hissedilen þiddet sevgi, korku, aile, hayal, istek gibi nesnelerin hep ezbere replikler, hep oynanan roller olduðunu göstermiþti. Sen hiç dokunmamýþ, hiç istenmemiþ, hiç deneyimlememiþ, hiç korkmamýþtýn Yalnýzca beraber hareket ettiðin sürünün huylanmalarýna sesinle eþlik etmiþ, ürkmeleriyle koþmaya baþlamýþ, her türlü açlýðýný hýzla ve tad almadan vahþice doyurmuþtun.Bunu sen istemiþ olamazdýn. Birileri bu rüyayý sana gördürüyor olmalýydý. Zorla izletilen bir film gibi. O halde dýþarý bakmanýn bir faydasý yoktu. Çünkü herþeyin ezbere oynatýldýðý bu oyunu durmadan tekrar etmek hiçbirþey farkettirmediði gibi dayanýlmaz bir ýzdýraptý.

Seninle böyle ayrýldýk. Yabancýlaþtým sana. Önce hayvani isteklerinle dalga geçerek baþladým. Sonra bütün o açlýðýný adeta mekanik bir üslupla tanýmlamaya yani sýnýrlamaya baþladým. Aþaðýladým seni. Çünkü seni tanýmak istiyordum. Çünkü böylece kendi içime yani sana döndüðümde hergün yaþamak için anlamlý olduðunu uydurduðum hikaye anlam bulacaktý. Böylece bir zamanlar bir ve beraber olan ben ile akýl ayrýldý. Hayvani içgüdü sessiz kaldý.

     Senin hakkýnda öðrendiklerim çoðu zaman beni mutlu etmesede en azýndan elimde manüpüle edilemeyen bir bakýþ açýsý vardý artýk. Sürüden ayrý olup sürüden birini incelerken beklentilerimi azaltýp korkulana karþý koyabilirdim;Yani hiçliðe. Böylece, benliðimden ayrý düþüncede var olan bir akýl olabildiðim sürece, hiçlik varoluþsal boþluðun çatlaklarýndan düþmeme neden olamazdý. Ara sýra seni özlememi, yani kendim olmayý özlememide bir kenara býrakýrsak bu varoluþ biçimi kabul edilebilirdi.

Ne yazýkki korkulan oldu. O çýktý karþýmýza. Bana sen mesafesinde yaklaþtý. Öyleki artýk ikinizi ayýrd edemiyordum. Bütün akýlcý uyarýlarým bir kulaðýndan girip diðerinden çýkýyordu. Bana " Doðal olan bu." diyordun. Onun varlýðý sayesinde yeniden ben ve kendin bir olabiliriz eskisi gibi. Sana onun ikimizi bir araya getirmek gibi bir niyeti olmadýðýný, senin yerine geçmek istediðini, benlik olmadan aklýn kendi bulunduðu yeri tanýmlayamayacaðýný söylesemde, bana sýnýrsýzlýk, bir olma, hep olma gibi þeylerden söz ettin. Bense inatla bunun hiçlik olduðunu insan bilincinin sýnýrsýz olaný kavrayamayacaðýný, o sýnýrsýzlýk içinde kendi bilincini tanýyamayacaðý için yok olacaðýný anlatmaya çalýþtým. Benden öyle uzaklaþmýþtýnki seni kaybettim.

Dilin olanaklarý içinde en kýsa biçimde öznel olana iþaret etmeye çalýþtýðým bu iþaretler bütününde beni çýkýþa yöneltmesi için gösterdiðim çabada bana eþlik ettiðin için müteþekkirim sayýn okur. Çünkü Descartes'in varlýðýný ispat etmek için ortaya koyduðu dahiyane düþünce dizgesi varlýðýmý ispat etsede kayýp benliðimi huzura kavuþturmuyor. Süregiden hikayemde senin tanýklýðýna muhtacým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Direnç
Son Söz
Þiþelerdeki Mektuplar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vasat, Hiçlik ve Ben Olma Kaygýsý
Sonsuza Yakýnsamalar
Arayýþ
Bir Bölü Elli
Kahramanlar
Ýyi Hissetmek
Bilgelik ve Cehalet
Kaçýþ, Kabullenme ve Kanýt Üzerine
Kýrýk Oyuncaðým
Susamamak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çýkar Beni [Þiir]
Kalmak [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Saçma) [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Bitmesin) [Þiir]
Duvar Yazýlarý (Bir An Ýçin) [Þiir]
Iþýklarý Söndürün [Þiir]
Duvar Yazýlarý [Þiir]
Alfabe [Þiir]
- Ada - [Þiir]
- Oyun - [Þiir]


Gökhan kimdir?

Sessizliði mabed edinenlere selam olsun!. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Adalet Aðaoðlu,Ahmet Altan,Orhan Pamuk,Necip Fazýl Kýsakürek,Ataol Behramoðlu,Cezmi Ersöz,Atilla Ýlhan, Dücane Cündioðlu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gökhan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.