..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > ESRA BAYKAL




24 Mart 2004
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...  
ESRA BAYKAL
“Her sabah ayný adamla uyanmak nasýl bir duygu? Tek düze mi? Keyifli mi? Yoksa güvenli mi? Tek düzelikten de keyif alýnabilir mi? “


:EBIH:

“Her sabah ayný adamla uyanmak nasýl bir duygu? Tek düze mi? Keyifli mi? Yoksa güvenli mi? Tek düzelikten de keyif alýnabilir mi? “

Evlilik aslýnda çok güzel bir kurum. Varolduðu için þikayet etmiyorum, gerçekten. Sonuçta bugüne kadar ulviliðini defalarca söyledim. Ama galiba dýþardan davulun sesi pek hoþ bir name gibi geliyordu. Sonra yaþ gelip, yumurta kapýya dayandýðýnda, hele de özgür bir hayata alýþýnca, bir adama aþýk olmak evlilik için pek de yeterli bir neden olmuyor. Eskiden Ayþe Arman’a çok kýzardým. Evlendiði adamla haftanýn 4 günü ayný evde, 3 günü farklý evlerde yaþamayý savunduðu için. Ama tek yaþamaya alýþan, o hayatýn nimetlerinden dibine kadar faylanan insanlar için evlilik gerçekten büyük bir karar. Hatta evlilik çok korkutucu bile gelebiliyor. Her akþam eve geldiðinde ayný adamý görmek, kýsýtlý bir çevre ile görüþmeye baþlamak, evli çiftler topluluðu olarak yaþamak, yemek yapmak, çamaþýr yýkamak, ütü yapmak, bunlarýn sorumluluk olmasý, yapmadýðýnda karþýndakinin “Neden ki?” diye sorabilme ihtimali....Gece birlikte dýþarý çýkmak zorunluluðu, hatta eve ayný adamla dönme zorunluluðu :) . ( Neler diyorum ben böyle...) Offfffffff! Ben evlilikten çok korkuyorum.

Aslýnda ben yemek yapmayý, sevgilimin çamaþýrlarýný yýkamayý, onlarý ütülemeyi, ( hatta ütülerken de “Aman da ne yakýþýyor bu gömlek benim aþkýma” demeyi pek severim) evi birlikte temizlemeyi severim. Evde oturup onunla birlikte film seyretmekten, kitap okumaktan, hatta formula 1 izlemekten de zevk alýrým. Her zaman kimin kazanacaðýný bilmem elbette ki formula 1 izlememizde büyük etken ama... Sonuçta bunlar bir zorunluluk haline geldiðinde pek de keyifli olmayacaktýr diye de korkuyorum.

Sonra ben çapkýn bir kadýným. Göz çapkýný diyebiliriz. Güzel kadýna da erkeðe de bakarým.(?) Ne bileyim iþte, bana bakan bir kaç çift göz hiç de fena olmaz o gece içerisinde. Sevgili kankanýzla bütün gece ayný adamý beðenerek, dans edip, saatlerce güldünüz mü hiç? Ve sonucunda asla kavga etmeden, eve paþa paþa en alkollü halinizle gülerek döndünüz mü? Dünyanýn en güzel muhabbetidir bu. Ben hayatýmda geçirdiðim en keyifli geceleri onunla yaþýyorum. Ve galiba bundan vazgeçmekte istemiyorum. Sonuçta kocanla bu muhabbeti yapamazsýn; “Ay hayatým ne hoþ adam deðil mi? Hadi güzel oynada baksýn adam” gibi birþey pekte kabul edilir bir durum olmasa gerek. Sonra dýþarda benim tanýmadýðým ama bana belki de daha daha uygun, benimle Vatikan ve entrikalarý hakkýnda konuþacak, Osmanlý tarihi hakkýnda benim kadar ahkam kesecek, benimle dans edecek bir adam varsa...Ya bir gün gelir de evli olduðum halde baþka bir adama aþýk olursam? Evlenmeden 3 gün önce aþýk olursam? Ya yeterince aþýk olmadýysam? Bir yaþam süreci boyunca kaç kez aþýk olma hakkýmýz var? Misal ben 2 kere oldum, “Allahýn hakký 3’tür” mantýðý ile bir hakkým daha varsa ne halt ederim? Veya aþýk olmadan sýkýlýrsam evlilikten? Ya hiç bana göre deðilse? Bir gün gelipte “Sevgilim ben galiba bu gece dýþarý çýkýp, etrafa bir göz atmak istiyorum, insanlar nasýl eðleniyorlar bakmak isiyorum ama senin de gelmeni istemiyorum” dersem; sonra da kocacýðým bunu kabul etmezse? Benim tersim pistir valla çýkarým ben o gece...Sonra muhtemelen adam o akþam bulduðu nöbetçi çilingire kilidi deðiþtirir.

Ya da evlendiðimizde bir gün gelir de birbirimize çok benzemeye baþlarsak? Çok sýkýcý olmaz mý hayat? Geçen gün bir arkadaþým evlilikle ilgili þöyle dedi: “Kabul et hayatým, sadece evli insanlarla görüþeceðin, akþamlarý ayný adama döneceðin, yemek yapmak, çamaþýr yýkamak gibi görevlerinin olacaðý bir dönem geldi kapýya dayandý. Ve bundan kaçamazsýn. Saklanabilirsin ama kaçamazsýn!” Ay niye insanlar böyle üstüme üstüme geliyorlar benim evlilikten soðutmak için. Halbuki lisedeyken ilk benim evleneceðimi düþürdük, ben pek evliliksever bir insandým. “ Aman da ne hoþ öyle mýncýk mýncýk “ derdim. Þimdi; “ Ýðððð, ben öyle mýncýk mýncýk iliþki sevmem, mümkünse 3 günde bir görüþelim hatta haftasonu bir günümde arkadaþlarýmla eðlenmeye çýkayým, yok ben gelemem öyle onu giyme bunu takmalara” falan diyorum. Þirazem bozuldu demek ki benim de zaman içerisinde. Veya kendimi buldum, bu da bir yorum :)


Ama bir yandan da düþündüðümde bir gün bir bebeðim olmasýný, onun büyümesini seyretmeyi, “Bunu sevdiðim adamla birlikte yaptýk, ay pek de güzel yapmýþýz” demeyi de istiyorum. Bir an gelip bunaldýðýmda kaçýp sýðýnacak, huzur bulacak bir göðüs kafesi de istiyorum. Bazen sabah uyandýðýmda sevgilimi yanýmda görmek, gece kollarýnda uyumak hoþuma da gidiyor. Olmadýðýnda kafam karýþýyor.
Milletin iþi varsa evde tek baþýma oturmaktan nefret ediyorum. “Sevgilim burda olsaydý, ne güzel bilmem ne yapardýk...” diyorum. Hayýr efendim, sevgilimi boþ zaman deðerlendiricisi olarak görmüyorum! Ama her boþ zamanýmý da onunla geçirmek de istemiyorum. Keþke birlikte yaþasak belki hayat daha kolay olurdu. Daha bir sahipsiz oluruz sanki. O imza var ya herkesin þirazesini bozuyor. Eline bir defter veriyorlar kontrat kýlýklý, ondan sonra da uymaný bekliyorlar. Deftersiz olsa misal olay, her gün gözüne gözüne sokulacak bir obje olmasa mesela, belki o zaman daha mý rahat olurdu ne? Kimse diretmese mesela evlilik diye, ne bileyim... “Ciddi mi düþünüyorsunuz?” filan gibi salakça sorular sormasalar mesela. Ne demek ki o? Ben arada bir deðiþik bir hayat yaþamak istediðimde ciddiyetsiz mi oluyorum? Sevgim mi eksik algýlanýyor evlenmeyince? Seviyorum iþte! Ýlla imza atmam mý lazým yani adamýn yanýnda uyanacaðým diye?! “Allah belamý versin seviyorum, ekmek musaf çarpsýn, ahan da imza atýyorum altýna” bu mudur yani? Seviyorum, geçireceðim hayatýmý birlikte, ama hala gencim güzelim ve dýþarda yaþanacak bir hayat var kardeþim, her gün fasülye yemek de istemeyebilirim yani.
( Sinirlenmiþ yazar burda :) ) Bak ama erkek muhabbetiyle þunu da derim, “Yok kardeþim o yapamaz bu dediklerimizi, ben yaparým, o evde oturacak!” . Bu kadar da bencilimdir ayrý!

Hani eskiden evlilik illa ki olacak birþeydi, þimdi zorunlu deðil seçmeli yaþam tarzý ya ondan mý gevþedik biz? Kadýnlar bile pek bir erkek oldu hani; “Amannnnn, nedir kardeþim takýlýrým kafama göre” demeye baþladýk.. Seçmeli dersler genelde kolay olur aslýnda ama bu zor geldi bana. Seçmesem mi acaba? Sonra çok piþman olabilirim bak; o ayrý... Ay bilmiyorum kasýldým iþte ben, alýþamadým hala evlilik fikrine. Bir gün aman ne ulvi bir olay deyip dizeler düzüyorum, öbür gün kabus gibi geliyor. Belki de ben hiç evlenecek bir model deðilim, bu illa olacak diye bir þey yok deðil mi? Gencim, güzelim ilerde belki þeederim. Adam da bekler mi, bak onu bilmiyorum. Ben de pek öyle beklenmeyecek hatun deðilim ama, fazla da zorlamamak lazým galiba :) .

Amannnnn neyse; yaþayalým görelim deðil mi þekerlerim. Olmadý boþanýrým :) . Beni alacak baþka adam mý yok :) . ( Bakar mýsýnýz; sonucunda yine evlenecek...)

Kaçýnýlmaz son!!! Eh kaçamýyorsan, zevk alacaksýn deðil mi ?

Sevgiyle,
Esra






.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bir sonraki konu(bence)
Gönderen: Ayaz Þirin / , Azerbaycan
3 Aralýk 2010
bazýlarý kendilerini gizlemek için sorular sorar, bazýlarý uzakalara bakar. ama geride brakýlanlar nasýl ki insan ölüp de baþka bir maddeye dönüþür, onlar da baþka bir soruna(sorun gibi görünen) çevrilir. yorumlarý okuyamadým, yazýysa bana Anna Karenina`ný hatýrlatdý: Kiti ve Levin. bence insan hali taþra köyü yoludur. nasýl, neyle gideceyini kestiremezsin, amma yanýna en eski, sevdiyin, güvenli`lilerini alýrsýn. "tabiat boþluðu sevmez" var ya, insanlar da bir þeyi ayný ölçüde yaþamakdan yoksun, bu iyi bir þey olsa gerek. aþýk oldunmu, yarýn onu evirib-çevirib þurasýnda-burasýnda ne var diye yoklama fikri 1000 yýllýk bir keçmiþe sahip. boþ ver ne yapmayý, ne istediyine bak. Bana göre böyle.

:: güzeldi...
Gönderen: medusa / , Türkiye
10 Kasým 2008
her sabah ayný adamla uyanmak ...aslýnda sýkýcý ve korkutucu geliyor kulaða...týpký yalnýz yaþlanmak, anne yada baba olamamak ve ömrünün son demlerinde hep bu piþmanlýkla geçirmek gibi. kabul etmeliyim ki yazý gayet güzeldi :)

:: Merhaba...
Gönderen: Öznur Çetin / Ýzmir/Türkiye
6 Ekim 2005
Evlilikten son anda vazgeçmiþ biri olarak bu yazýyý okumak beni hiç sýkmadý, aksine sevindirdi ne güzel, hala benim gibi düþünenler var... saygýlarýmla :)...

:: Evet
Gönderen: dilaver demirað / Ýstanbul/Türkiye
3 Eylül 2004
Evet bu anlatýlanlar evlilik denilen süreci yaþayan biri olarak benim de yaþadýðým bir duygu.Uzun bir süre direndim ve sonra bir gün hayatýmda bir istikrara gereksinim duyduðumu hissetim ve yaþantýma bu isitikrarý getirecek olan kiþi ile de evlendim. Ve sonra hayatýn monotonlaþamaya baþldýðýný, hayýr ben farklý kýlacaðým dediðim evliliðimin týpký diðer evlilikler gibi olduðunu görünce "kurumlar bizi aþar abi" diyerek, bu iþin böyle gelmiþ böyle gideceðini anladým. Ýstediðin kadar diren alýþýlan roller kolayca deðiþmiyor, hayatýnýz çorabýn nereye soyulacaðý, yahut o gün yemek yapýlýp yapýlmamýþ olmasý gibi dýþrdan baktýðýnýzda incir çekirdeðini doldurmaz konular ile tükenebiliyor. Tüm bunlara bir de hayatýn yýpratýcý sorunlarý da eklendiðinde, en saðlam sevgiler bile gün gelip çözülebiliyor. En berbatý da anlamsýz sorunlardan çýkan tartýþmalar. Kýsacasdý evlilik dendiðinde herhalde cilt cilt roman yazarým gibi geliyor bana. Ama size bir sýr, bu iþ týpký sünnet gibi ne kadar çabuk olursa dayanmak da o kadar kolay. Hani eskiden birlikte büyümek denilen þey. Ve ne kadar gecikirse de o denli sancýlý. Çünkü kiþilikler oturmuþ oluyor, alýþkanlýklar yerleþmiþ bulunuyor.Ve bunlarda rahtlýkla çatýþma ve uyuþmazlýk nedeni olabilliyor. Ýkinci sýr eðer gelenksel ilþkiler ise aradýðýnýz, yaþamdan beklentileriniz büyük deðil de "sýcak bir yuva" kollarýnza sarýlan bir çocuksa geç kalmadan evlenin. Aksi halde uðramayýn bile. Kýsacasý Esranýn dillendidikleri kadýn ya da erkek ayrýmý olmdan tüm eðitimli, entelektüel alýþkanlýklarý olan kadýn ya da erkekler için geçerli kanýmca.

:: Yok Kaamurananým yok
Gönderen: Kenan Kuli / Döner Koltuðun üzeri
1 Nisan 2004
Yani biraz hata yok mu Kamuran Esen? Esraaným birlikte uyanýþýn ki bu uyanýþý aydýnlanýþ olarak kavrarsak, (bu durumda tamamen duygusal bi söylem söz konusu), bi süre sonra ne olur diye yorumlamýþ.. Siz kahvaltý sigara filan diyince yani hiç kahvaltýyla duygusal diriliþe geçen olmuþ mudur merak ettim þimde...O dedikleriniz fiziksel gereklilikler olmasýn sakýn.... Ama kahvaltýda saçici olmaktan söz etmiyor mu bu yazý.. yani Her sabah yapýlan kahvaltýda Böðürtlen Reçeli yemek nasýl bi duygudur diyo bence.. Ýllaa Kahvaltý olacaksa açýlým.. ya da hep kýsa kemýl mý içmeli bi tiryaki hiç kýsa samsun içmesin mi var biraz da.. deðil mi Kamuran Esen ?..di mi kýz Esra

:: ZOR OLMALI
Gönderen: Zeki Kumova / Ýzmir
30 Mart 2004
Aþka inanmamak, sevginin her ne sebepten olursa olsun birgün biteceðini bilmek ama bunu atýp bilincin derinliklerine seslendirememek; oturup böyle bir yazý yazmak ihtiyacýnýn adlandýrýlmamýþ sebepleri olsa gerek. Herþey yaþama dahil, insana dair olsa da; ihtimal hesaplarýyla açýlan yüreðin, yataðýn ve yaþamýn yaþadýðý tedirginliklikler, telaþlar paragraf baþý gibi duruyor her satýrda. Elbette ki; özgür geçinip, kendi coðrafyasýnda kaybolan bayan okuyucularý, bunlarý okuyup küfreden ya da tersi; "ya tutarsa" diye mesaj atan baylerýn okuma güdüsünü tahrik etme çabasýný da göz ardý edemiyorum. Yazma eðer duygusal bir masturbasyonsa, okunma da onun orgazmý olsa gerek, yazacak kadar cesur, itiraf edemeyecek kadar korkak olanlar için.... son söz; bazýlarý yaþadýðý gibi yazar, bazýlarý yazdýðý gibi yaþar..... Z.

:: Nassssý yani??
Gönderen: Didem SEVÝNÇ / Ýstanbul
30 Mart 2004
Sevgili Esra,birazdan 12 haziranda evleneceðim niþanlýmý arayýp herþeyin bittiðini söyliycem..O kadar gaza geldim sayende..:> düþünüyorumda biz böylemi olcaz cidden diye??Yok yahu,benim sevgilim acayip çýlgýn,ne zaman ne yapacaðýmý belli olmayan,benide deli gibi seven adamýn tekidir,yani sen þimdi akþam çamaþýr yýkamaktan bahsettin ya,,hani belki ondan yýrtabilirmiyim diye düþünüyorum...yemek yapmaktan büyük keyif alan adam çamaþýrda yýkar herhalde..?bulaþýðada bir el atsa hiç fena olmaz..yemin ederimki çamaþýr makinasý nasýl çalýþtýrýlýr onu dahi bilmem o kadar vasat durumdayým yani..hazýra konmaktan..:> neyse dedimya,,çok feci gaza gelmiþ durumdayým..Benim derhal niþanlýmý aramam lazým,,þimdilik 12 haziranda evleniyorum,,ancak 'sayende' bir deðiþiklik olursa haber veririm...:> Sevgilerimle,Didem.

:: Ben sana söyley'im.
Gönderen: Kâmuran Esen / Mudurnu
30 Mart 2004
Merhaba Sevgili Esra; Yazýný bir solukta okudum.Okumadým da sanki, etrafý aðaçlarla süslenmiþ bir yolda koþtum.Ama sonunda yorulmadým, aksine nefesimin açýldýðýný hissettim.....O kadar akýcýydý ki.Güzel anlatýmýn için kutlarým önce. Her sabah ayný adamla uyanmak nasýl mý? Ben de sana bir soru sorayým:Her sabah kahvaltý etmek nasýl bir duygu? Veya her gece uyumak nasýl bir duygu? Yani demek istiyorum ki, sürekli yaptýðýmýz bazý þeyler, her seferinde bize zevk verir.Yokluðunda, onun eksikliðini duyarýz...........Yýllarca her sabah yanýnda uyandýðýn adam bir gece yanýnda olmadýðýnda, uyuyamazsýn.Hatta, yataðýn ona ait bölünmüne bile geçemezsin........Her sabah ayný adamla uyanmak; bir sigara tiryakisinin, her sigara yakýþta keyifle sigarasýný içmesi gibidir.Her gece mutlaka uyumasý gibidir.......Her sabah ayný adamla uyanmayý tavsiye ediyorum.Ben otuz yýldýr, her sabah ayný adamla uyanýyorum.Ve o adamý çok seviyorum........Sevgiler...........Baþarýlý çalýþmalarýnýn devamýný dilerim...Sevgiler....... Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Yine Geç Kaldým...
Bana Ait
Ben Evlenirken
Sana Bir Özür Borçluyum
Elma Þekeri
Amacým Gidiþimi Anlamlandýrmak
Satýyorum. Satýyorum... Satt... Týmm
Bir Lanet Edilesi Kitap Daha!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?
Hatun Kaçmýþ Sen Hala…
benimle

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.