..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > ömer kýrat




28 Mayýs 2005
Çocuk Tanýk Koruma: Ço. Tan. K.  
Doðumgünü Çocuðu

ömer kýrat


Suç konulu dizilerin moda olmasý nedeniyle yazýlmýþ, yek bölümlü bir dizi-yazý...


:BFHE:
Özet: Televizyonda yayýnlanan birbirine benzer "suç" konulu dizilerin (CSI: Newyork-Miami-Beirut, Cold Case vs.) artýþý nedeniyle, sýrf "çeþitliliðin korunumu kanunu" na saygýsýndan dolayý duruma el atmaya karar veren yazar, iþe koyulur...

Maykýl ve Vanessa her zamanki gibi ofiste geç saatlere kadar çalýþýyorlardý. Burasý, çocuk tanýklarýn korunmasý görevini üstlenen bir büroydu. Asla görmemeleri gereken þeyler gören çocuklarý, adaletin saðlanmasý için mahkemeye çýkartýyorlar ardýndan da onlara yeni kimlikler ve yeni hayatlar veriyorlardý.
Üstünde çalýþtýklarý son dosya oldukça zorluydu. Zavallý çocuk, doðumgününde tüm ailesini ve partiye davet edilen aile dostlarýný kaybetmiþti. Parti için kiralanan palyanço (1) eve geldiðinde, inanýlmaz toplu katliyam karþýsýnda göz yaþlarýný tutamamýþtý. Suratlarýna pasta atýlmasýný bile olgunlukla karþýlayan birini aðlatan katliam sahnesi gerçekten dayanýlmazdý.
Hayatta kalan tek kiþi olan doðumgünü çocuðu ise bir köþeye sinmiþ ve yaþadýklarýnýn þoku nedeniyle dili tutulmuþtu. Doktorlar, olayýn yarattýðý etkinin hafýza kaybýna neden olmuþ olabileceðini düþünüyorlardý.
Çocuðun babasý, Savunma Bakanlýðý bünyesindeki bir kimya laboratuarýnda çalýþýyordu. Annesi ise baþarýlý bir savcýydý. Dolayýsýyla ülke güvenliðini ilgilendiren bir olay veya intikam amacýyla iþlenmiþ bir suçla karþý karþýyaydýlar.
Tek tanýk, þimdi kendinde olmayan bir çocuktu. Cinayet masasý, FBI, CIA hepsi davayla ilgileniyordu. Ama tanýðýn çocuk olmasý nedeniyle ÇO.TAN.K. Memurlarý Maykýl ve Vanessa yetkiliydi. Olay yerine giderek iþe baþladýlar.
Lüks sayýlabilecek bir evdi. Duvarlar fosforlu pembe ve yer döþemesi pahalý yeþil mermerdi. Kan kýrmýzý bir halý ve altýn kaplama, 72 ekran bir televizyon dekorasyonu tamamlýyordu.
Partinin daha doðrusu kýyýmýn yapýldýðý arka bahçe oldukça geniþti. Tropikal bitkiler, üstünde lüks bir aðaç-evi olan bir çýnar aðacý, ayrýca cesetlerin yerlerini ve sahiplerinin Dünya'da yaþarken almýþ olduklarý son pozüsyonlarý gösteren, kireçle çizilmiþ çizgiler...
15 kiþi ölmüþtü.10 çocuk ve 5 yetiþkin... Çocuklarýn cesetleri birbirine yakýndý. Yetiþkinler ise kaçmaya çalýþmýþlardý. Hepsi, vücutlarýna aldýklarý darbeler nedeniyle iç kanamadan ölmüþtü. Laboratuar incelemesi, kullanýlan silahýn baseball sopasý olabileceðini gösteriyordu.
Bunu yapan kiþi ya da kiþiler profesyonel olmalýydýlar. Ama profesyonel beyzbolcular bu aileden ne isteyebilirdi ki? Bu tür bir katliamda sopa kullanmak pek rastlanan biþey deðildi. Gerçi buna benzer bir dava yaþanmýþtý. Çalý süpürgeleri ve kazma-kürek için sap üreten bir fabrikanýn iþçileri greve gidince sinirlenen patron, eline geçirdiði süpürge sapýyla; "Ýþçiyiz! Haklýyýz! Kazanacaðýz!" diyen 30 iþçiyi; iþsiz, cansýz ve kaybetmiþ hale getirmiþti.
Maykýl ve Vanessa, olayý polise haber veren palyançoyu sorgulamaya karar verdiler. Anlattýðýndan daha fazlasýný bildiðinden þüpheleniyorlardý. Zaten yüzü güven vermiyordu. Polis eve geldiðinde aðlýyordu ama ayný zamanda suratýnda kocaman bir gülümseme de vardý...
Fakat doðru düzgün sorgulayabilmeleri için tutuklamalarý gerekiyordu. Çünkü sadece bilgisine baþvurmak için çaðýrsalar, çapraz sorgu yapamazlardý. Aðzýndan laf almak için bir bahane bulup tutuklamalarý gerekiyordu.
O akþamki gösterisini bitiren palyanço, sahne arkasýna giderken tutuklandý. Yöneltilen suçlama Volkswagen'ine, taþýyabileceðinden fazla kiþi bindirerek insanlarýn hayatýný tehlikeye atmaktý.

Büyük bir ayna, bir masa ve 3 sandalyeden oluþan sorgu odasýnda þimdi fazladan bir palyanço vardý. Üzgün ve þaþkýndý. Ama makyajý, bunu inkar edercesine, mutluluðun resmi gibi duruyordu palyançonun suratýnda...
Maykýl ve Vanessa sorgu odasýna girdiler.

MAYKIL: Well, well, well... Burda kim varmýþ. Bir palyanço!

PALYANÇO: So? Ne istiyorsunuz benden! Suçum ne ha! Arabama 8 palyanço bindirmek mi?

VANESSA: Shut up! Ve dinle... Burada olmanýn nedeni, geçen hafta iþlenen cinayetlerle ilgili olarak anlattýklarýndan daha fazlasýný bildiðini düþünmemiz. Eðer þimdi konuþmazsan, seni o volkswagenden bile daha sýkýþýk bir hücreye kapatýrýz!

Tehditler iþe yaramýþtý. Palyanço çözüldü. Gerçi, çektiði vicdan azabý yüzünden herþeyi anlatmayý düþünüyordu birkaç gündür. Tüm bu olaylar sinirlerini harabetmiþti. Topun içine konup, fýrlatýlmaya dayansalar bile bir palyançonun da sýnýrlarý vardý.

PALYANÇO: Herþey birkaç yýl önce sirke katýlýp palyanço olmak için evden kaçmamla baþladý. Ama palyançolarýn kullandýðý makyaj malzemelerine alerjim vardý. Dolayýsýyla gösterinin bir parçasý deðil bir hizmetçi parçasý oldum sirkte... Bütün gün fil dýþkýsý küremekten baþka iþ yapmýyordum. Bir gün seyircilerden biri beni gördü. Hikâyemi dinledi ve üzgün halime acýdý. Adam bir kimyagerdi. Devlet için çalýþtýðýný ve benim için cildime zarar vermeyen makyaj malzemesi yapabileceðini söyledi. Sonunda hayalime kavuþtum ve palyanço oldum. Baþlarda herþey iyiydi. Ama sonra bende bazý deðiþiklikler oldu. Durumdam þüphelendim ve adamýn çalýþtýðý laboratuarda verilen doðumgünü partisine giden bir arkadaþýmdan, iþin aslýný öðrenmesini istedim. Bilimadamlarý pek içki içen tipler deðildir. Dolayýsýyla içince aðýzlarýndan çok þey kaçýrýrlar. Arkadaþým orada ne tür deneyler yapýldýðýný öðrendi. Anlattýðý kadarýyla, askerlerin kamufle olmak için yüzlerine sürdükleri kamuflaj boyalarýyla ilgili bir araþtýrma yapýlýyormuþ. Onlarý daha güçlü yapacak konsantrasyonlarýný arttýracak, vahþice ve korkusuzca saldýrmalarýný saðlayacak maddeler içeren bir tür boya üretmeye çalýþýyorlarmýþ. Önce çok ciddiye almadým. Hatta daha dayanýklý olmak iþime yarardý. Bilirsiniz, bizim iþimizde sürekli itilip kakýlýrýz ve baþýmýza gelmeyen kalmaz... Ama... Ama... O akþam onlarý öldürdüm....

VANESSA: Partidekileri mi?

PALYANÇO: Yo! Yo! Yanlýþ anladýnýz. Bu olay partiden önce oldu. O akþam, gösteri bittikten sonra karavanýma gidiyordum. Birkaç kere kullandýðým anti-alerjik-süper-askerleþtirici makyaj malzemesi o sýrada iyice etkisini göstermeye baþladý. Daha iyi görmeye, duymaya, koklamaya baþladým. Hatta aklýma, seyirciyi güldürecek bikaç süper fikir bile geldi. Sonra kafesteki aslanlarý gördüm. Ýçimdeki hayvan uyandý. Onlara saldýrdým. Dört yetiþkin aslaný ellerimle öldürdüm. Düþünebiliyor musunuz? Tanrý aþkýna ben bir palyançoyum! Þiddetten hoþlanmam, baþkalarýnýn hoþlanmasýný saðlarým... Ertesi gün o bilimadamý geri geldi. Sanýrým kontrol etmek için. Yani beni denek olarak kullanmýþtý. Ben de gayet normal davrandým. Kendimi iyi hissettiðimi söyledim. Rahatlamýþ olacak ki beni oðlunun doðumgünü partisinde gösteri yapmam için çaðýrdý. Bana verdikleri makyaj malzemesindeki madde bedenimi ele geçirmiþti. Artýk düþüncelerimi kontrol edemiyordum. Tek düþündüðüm bana yapýlanlarýn ve ölen aslanlarýn intikamýný almaktý. O gün doðumgünü partisine gittim. Onlarý eðlendirdim. Sýra pinatayý (2) açmaya geldi. Tabi ki bu onur, bana bunlarý yapan adamýn oðlunun olacaktý. Çocuðun gözlerini baðlamak için kullanýlacak kumaþa, babasýnýn bana verdiði makyaj malzemesinden sürdüm farkettirmeden... Amacým sadece biraz saldýrganlaþmasýný saðlamaktý. Böylece beni, yaptýðý deneyde kobay olarak kullanmasýnýn bir hata olduðunu anlayacaktý. Çocuk elindeki baseball sopasýyla pinataya vurmaya baþladý ama bir türlü açmayý baþaramadý. Sinirlendi... Ardýndan maddenin de etkisiyle kontrolden çýktý. Adeta bir hayvan gibi saldýrdý. O maddenin çocuklarý aþýrý etkileyeceðini bilemezdim. Sanýrým onlar þiddete daha yatkýn olduklarýndan dolayý böyle oldu. Bilirsiniz... hayvanlara iþkence ederler, birbirlerine kötü davranýrlar. Sakatlarla bile dalga geçerler... Neyse... Ben de o makyaj malzemesinden kullandýðým için kýyýmdan kurtulacak kadar atik davranabildim. Herþey bitince delilleri ortadan kaldýrmam gerektiðini düþündüm. Neden bilmiyorum. Sanýrým izlediðim abuk subuk, suç konulu diziler yüzünden... Tanrým! Tüm neden olduklarým için çok piþmaným. Ben sadece suratýma pasta atýlmasýný, kýrmýzý bir buruna sahip olmayý ve belki arada bir topun içine konup fýrlatýlmayý istemiþtim...

Bu samimi itiraf Maykýl'ý da Vanessa'yý da etkilemiþti. Olaylar þaþýrtýcýydý. Ama ortada suçlanacak kimse yoktu. Belki tek kiþi olan bilimadamý da zaten en yüksek bedeli ödemiþti. Sonuç olarak korunacak bir çocuk tanýk da yoktu. Sadece; kendine yapýlan haksýzlýðýn, kötülüðün intikamýný almak isteyen ama istemeden aþýrýya kaçan deneysel bir maddenin etkisindeki palyanço, palyançolarý onlara haber vermeden deneylerinde, kullanan ölü bir kimyager baba, babasýnýn yaptýðý pinatayý parçalamayý beceremediði için maruz kaldýðý maddenin de etkisiyle dehþet saçan bir doðumgünü çocuðu vardý...

Böylece olay tatlýya baðlandý ve dosya, Hollywood'a film ve dizi senaryosu olarak kullanýlmak üzere gönderildi. X Files ve CSI dizisi senaristleri arasýnsa paylaþýlamayan dosyanýn kenarlarý kývrýlýp, buruþtu...
TNE EHD
Dipnotlar:
(1) Palyanço: Palyaço kelimesinin yanlýþ yazýlmýþ þekli...
(2) Pinata: Meksika geleneði. Kartondan yapýlmýþ ve içi þeker dolu, genelde eþþek þeklindeki bir kutu yüksekçe bir yere asýlýr ve gözü baðlý biri tarafýndan sopa ile parçalanmaya çalýþýlýr. Bizdeki Fenerbahçe þampiyonluk kutlamalarýna benzer.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn beklenmedik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramses, Tatlýses ve Gazi Antepli
Kedi Mamasý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kuran'a Ayak Basan Ýlk Türk
Noel Baba'nýn Gerçek Hikâyesi
Buzdolabý Adam Elma
Dinlenme Tesisi (Hac - Mahal)
Frank Einstein
A Playlist Story
Yalnýzlýk Üzerine Bir Yanýlma/yanýlsama
Ordu Olmayan Adam
Bill Clift'in Karýsýnýn Anlatacaklarý Var!
Mutlu Olmaktan Mutsuz Olan Adam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sherlock ve Watson [Roman]
Hâlâ Emekleyen Ýnsanlýk [Deneme]
Dünya Kadýnlar Dünü [Eleþtiri]
Türban Baðlamýnda Korunmasýz Dinsel Ýliþki [Eleþtiri]
Bir Mayýs Ýþçisi Gibi Yayýlmak Meydanlara [Eleþtiri]
Numeroloji [Bilimsel]
Koçlarýn Arabalarý & Tanrýlarýn Sessizliði [Bilimsel]
Diyet [Bilimsel]
Repeat After Me: Evren, Evrem, Evre! [Bilimsel]
Ödeme Güçlüðü Çekenler [Bilimsel]


ömer kýrat kimdir?

Merhaba edebiyat aþýklarý! Edebiyata duyduðunuz aþkýn karþýlýksýz olmasýna neden olan kiþi, yani edebiyatýn gönlünü kaptýrdýðý, dolayýsýyla sizin aþkýnýza karþýlýk vermemesine neden olan kiþi olarak, büyük bir sorumluluðum olduðunun bilincindeyim. Bu bilinçle, amatör edebiyata büyük bir katký saðlayacaðýna, yeni bir soluk ve beniz getireceðine inandýðým bu sitenin üyesi olarak, üyesi olduðum ve edebiyata yeni bir beniz ve soluk getirip, katký saðlayacaðýna inandýðýmý az önce belirttiðim bu sitedeki yazýn serüvenime sizleri de davet etmekten kývanç duyuyorum ve kývancýn kelime anlamýný tam olarak bilemediðim için þaþkýnlýk yaþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Douglas Adams, Emil Zola, Garcia Marquez, Oscar Wilde, Woody Allen


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer kýrat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.