..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuşum; uçtum yuvadan... Artık ben nerede, eve dönme isteği nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Yunus Emre Coşan




16 Mart 2008
Sosyal Güvenlik Yasası  
Yunus Emre Coşan
DağSes Gazetesi Yazıları


:AHEE:
Eylemler oluyor, sendikalar bağırıyor. “Bu yasayı istemiyoruz,” diyorlar. Peki, bu yasa hayatımıza neler getiriyor, hayatımızdan neler götürüyor? Çarpıcı olan farkları sizlerle paylaşalım. Mevcut sistemde kadınlar; 43-58, erkekler 47-60 yaş arasında emekli olabiliyorlar. Yeni yasa kabul edildiği takdirde Kadınlar 59-65 yaş arasında erkekler ise 60-65 yaş arasında ancak emekli olabilecekler. (Burada ülkemizdeki ortalama yaşam süresinin 67 olduğunu belirtelim.) Bu yaş sınırı prim ödeme gün sayısına ve çalışma yılına göre değişiklik gösterebiliyor. İşçi 7 bin prim gününde, memur 25 yıl çalışarak emeklilik hakkına sahip olabiliyor(du). Şimdi ise 2028’e kadar periyodik artışla 9 bin prim gününe çıkacak. 90 gün prim ödeyen işçi 6 ay sağlık hizmeti alabiliyorken yeni sistem 30 gün prim ile sağlık hakkını veriyor. Ancak işi bıraktıktan sonra 10 gün içinde hasta olmanız gerekecek! Yani sadece 10 gün tedavi hizmeti alabileceksiniz. Yine yatarak tedavi gören hastalar mevcut sistemde katkı payı ödemezken % 20’ye ulaşan farkı ödemeniz gerekecek. Bir de ilginç bir ayrıntı var 18 ile 45 yaş arasında dişiniz filan çürürse devlet bakmayacak size. O yüzden şeker filan fazla yemeyin. Çayı şekersiz için. Tatlı yiyip tatlı konuşmayın. Bayramlarda el öpmeye gelen çocuklara, bayramlaşmaya gelen misafirlere sakın ola ki şekerli bir şeyler ikram etmeyin. Dişlerine iyi baksınlar. Mevsimlik işçilerin halini sormayın, zaten onlar en cefakâr, en çileli işçi grubu. Bir dönem çalışıp diğer dönemi nasıl geçiririz kaygısını yüreklerinde yaşatanlar. Onlar hem yaş haddini aşacaklar hem de eksik kalan primlerini tamamlayacaklar. Yaklaşık 1000 gün daha prim ödedikten sonra yaş sınırını da 3 yıl aşmaları gerekecek. Böyle garip bir uygulamalar zinciri işte. Birileri diyor birileri de uyguluyor. Dünya vatandaşı olsak tamam diyeceğim de. Avrupa vatandaşı bile olamadık. Bırakın Avrupa vatandaşını kendi ülkemizin vatandaşı olmakta sıkıntı çekiyoruz. Devlet vatandaşlarının refahı için çalışırken dileriz ki “hak kaybı var” diyen yalancı çıkar. Bu konuda yalancı olmayı da isteriz. Kadınlarla ilgili bir nokta daha var. Kadınlar isteğe bağlı sigortalı olmak isterlerse eşinin bağlı bulunduğu sigorta üzerinden sağlık hizmeti alamayacak. Bunun için ne yapacak peki? Ne mi yapacak. Şöyle bir kolaylık getirildi. Yeni tasarı: “Madem isteğe bağlı emekli oluyorsun, bir zahmet ödeyiver,” diyor Genel Sağlık Sigortasını. Ödüyorsunuz ve paşalar gibi kendi sigortanızla kendi sağlık hizmetinizi alıyorsunuz. İsteğe bağlı tedavi hizmetiniz de oluyor. Darısı başımıza diyelim. 65 yaşı görebilirsek emekli maaşımın % 12’si 18 ile 45 yaş arasında yiyemediğim şekerlerin acını çıkaracağım. Nasılsa o zaman dişime de bakılacak. Yarı fiyatına olsa da… Aman ha! Sağlıcakla… Hoş bakın zatınıza…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kpss Gençliği
Yurdu Kurdu ve Gitti…
Çocuk Oyunlarımız Yeniden Canlanıyor
Keles Gençlik Spor Yeniden
Kalkınmada Öncelikli Yöre
Girişimci miyiz?
Merhaba
Ergün'e Mektuplar - 1

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Jandarma Ne İşe Yarar?
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
ve Kozalak...
Arabası Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalı?
Bursa'yı Sevmek Bursa'yı Bilmek Midir?
Sadağ Kanyonu
Kanas - Der'den Anlamlı Kutlama
Mustafa Şahin ile Yeniden
Rektör Umut Verdi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dedeme [Şiir]
Beşinci Yalnızlık [Şiir]
Şişe Kıran Kız [Şiir]
Geleceğe Mektup Yazmak [Eleştiri]
İnsanı Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleştiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleştiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleştiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleştiri]
İşgüzar Öğretmen [Eleştiri]


Yunus Emre Coşan kimdir?

Hayatın öğrenciliği, öğremciliğin bir hayat olması asıl hayata karşı bir bakış. . hayatın biteceği yerden hayata başlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan İzmir'e kıvrılarak ettiğim yolculukların tadı yok 3-5 şeritli yollarda. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akın


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yunus Emre Coşan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.