Hiçbir kış sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uğramadan geçmiyor. -Hal Borland |
|
||||||||||
|
Friedrich NIETZSCHE I. Allegro con brio Ses Sır Ve giz Kuzey Güney Açı Üçgen Ve kent Doğu batı Rüzgar gibi geçerek gözlerimin içinden Hayallerin peşinden koşarlar! Ne yaptın? Ne yaptın? Hiçbir şey! Hiçbir şey! Ne yaptın? Ne yaptın? Yaşadım! Yaşadım! Yaşadım gülerek-yalnız-gülerek Yaşadım durdum ha bire! Gün Gece Ölüm ve öte Ve gök Ufuk Ve sonsuzluk Ve denizler ve sular Ve büyük kalabalıklar Sorarlar bir gün adama: Ne yaptın? Ne yaptın? Hiçbir şey! Hiçbir şey! Hiçbir şey! Hiçbir şey! İşte boşluk-kilise-oda İşte çan-kitaplar ve dua İşte şamdan-tütsü- mihrap İşte ben, ben, BEN! En yüce, en üstün, erişilemeyen En büyük, en erkli, en yukarıda olan Hepinize bakan ve meydan okuyan Ve hiçbir şey yapmayan BEN! Ne kendime: Çünkü ben zaten yüceyim! Ne de başkalarına: Çünkü onlar için de değmezdi! Çünkü, her şey yazıldı, işitildi: Bilenler bilmeyenlere Bilmeyip öğrenenler hiç bilmeyenlere Hiç bilmeyip de öğrenenler Hiç duymamışlara seslendiler: Ne yaptın? Ne yaptın? Hiçbir şey! Hiçbir şey! HİÇBİR ŞEY! İşte, hiçbir şey yapmamış olan insanoğlu Bu sözler sanadır. Her şey yazıldı, söylendi, işitildi. Koş var git artık evine Bekleyenlerin yanına seni! Odanda ışığın her zaman yansın Ve istekle yap işini Git, sevinçle ye ekmeğini Ve neşeyle doldur kadehini Eşinle öğün ve çocuklarınla sevin Ta ki uykunda rahat uyuyasın! Çünkü, ömrünün bütün sıkıntılı günlerinde Gençliğinde ve ihtiyarlığında Yaşadığın ve yaşayacağın günler için Yeryüzünde sana kalan tek miras Tek kısmet ve mutluluk budur! Ne burada Ne öte tarafta Bundan başka bir şey Senin için yoktur. II. Marcia Funebre Haydi gelin, Yeni sese doğru! Yeni fırtınaya doğru, Yeni hisara doğru! Ben dünyanın düşüncesi Ve düşüncenin tarassut kulesiyim! Bedenim düşüncemle varolur Ve torunlarımın doğduğu ülkede Saçlarım parlar sakallarımla! BEN BİSMARCK’ IM! BEN BÜYÜK FETİŞ, BÜYÜK TOTEM BEN BÜYÜK ALKIŞ BEN BÜYÜK YIĞIN BEN BÜYÜK SES BÜYÜK ALANDAN SESLENEN BANA GELİN, BANA BEN İNSANI YÜCELTİRİM BEN EMREDEN SES BEN BÜYÜK METRİSİM Ben Şems idim Lokma idim Hırka idim Bitmemiş Senfoni Ben idim! Avarız gelsin, salgın gelsin Bana yabancı olana, Benden olmayana Egemen olsun yerküreye Benim yüreğim! İşte, yola çıkmış yüreğim Durmayın, durdurmayın En yüce tin BEN im çünkü! Susmayın, susturmayın En büyük gurur En büyük sır BEN im çünkü! Ben en büyük yalnızlık, en büyük deha! En büyük beyin Ben im! En yüce güç, en büyük ozan Ben im BEN YÜKSEK GÖNÜLLÜYÜM! BEN BÜYÜK EGO, BÜYÜK KÜSTAHLIK! Benden önce, Benim gibi olmadı Ve Benden sonra da, Benim gibisi olmayacaktır. BEN TEK OLAN, BEN BİRİCİK, BEN EŞSİZİM! Ben göldeki izdüşüm Aynanın öte tarafıyım! Ben galaksilerin hızı Ayın görünmeyen yüzüyüm! BEN BİSMARCK’IM III. Scherzo Allegro Vivace Gün geldi Havada his var Hava hissediyor Beynimin üflecinden Arabalar Otobüsler Kamyonlar Koca bir devlet yolu geçiyor Sırlarımı çenemde taşıyorum Ve ruhumun kapılarını kitliyorum Havada İlkyaz kokusu var Şubat ölüyor kışa Doğarak bahara Baharı özlüyorum Terli bir kadın teni Ağzımın içinde Havada Bir fısıltı var Hava soluk alıyor Neonlar nefes alıyor Tozlu kent orgazmlarda Her şey hızla solumakta Beni arıyor güneş Güneşi özlüyorum Güneş ıslık ıslık damlıyor Raptiyenin duvarda bıraktığı Elgin ve serin delik gibi Ayaklarımız zapteder bulvarı Yolları deler adımlarımız Ecinniler! Bir sene daha devrildi Ve yolun ucu göründü: Yolculuk ölümedir. Yolun kenarındaki Son ağaca çarpar Arabası Camus’ nün. Ölür o, ama Mektupları sürer annesine. Kişi Ölümsüz olduğunu Denememeli Ölümsüz olduğuna inanmalı. (1985)
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |