..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > osman tatlý




23 Nisan 2012
Dershanelere Dikkat  
osman tatlý
Bu yazýnýn amacý sadece dershaneye kayýt öncesi, dershaneye kayýt olmadan önce dikkat etmeniz gereken yönler hakkýnda bilgi vermektir. Dershanelerin içinde olan bitene deðinmek deðildir. Bu daha farklý ve derin bir konudur. Ayrýca karýþýktýr. Ve hoþ olmayan þeylerle doludur.


:AEFA:
Üniversiteye hazýrlýk ciddi bir hazýrlýk gerektirir. Hazýrlýk aþamasý hata kabul etmez. Hatalarýn üst üste gelmesi baþarýyý olumsuz etkiler. Hata oraný ne kadar aza indirilirse arkasýnda baþarý gelir. Öyleyse daha ilk aþamada dikkat etmek gerekiyor ki hata hatayý doðurmasýn.

Üniversiteye hazýrlýk aþamalarýn bir ayaðý da dershanelerdir. Dershaneler doðru yanlýþ artýk üniversiteye hazýrlýkta önemli bir yere sahip. Konumuz dershanelerin gerekli gereksizliði deðil, dershanelerin üniversiteye hazýrlýkta oynadýklarý roldür. Bu rolünde öðrencilerin gözlerinin nasýl boyandýðý, öðrencilerin nasýl hayal kýrýklýðýna uðradýðýna deðinmektir.

1.     Reklamlar

Yayýn adý altýnda yapýlan ulusal televizyon reklamlarý, genel bir tanýtým amaçlý olsa da sanki o ismi taþýyan bütün dershanelerin ayný özellikleri taþýdýðý imajý verilir. Halbuki dershane isminin ulusal olmasý demek, her yerde o ismi taþýyan dershanenin ayný standartta olduðu anlama gelmez. Sadece isim benzerliði vardýr. Dershanelerin içeriði bölgeden bölgeye deðiþir. Ama dershane sahipleri ulusal bir ismin arkasýna sýðýnarak, çok iyi dershane olduklarýný, büyük bir dershane olduklarýnýn havasýný verirler. Hatta merkeze baðlý olduklarýný da söyleyerek havalarýna hava katarlar ki veli ve öðrenci için etkileyici bir durum oluþsun. Halbuki isim dýþýnda hiçbir benzerliði yoktur. Ha bir de yayýnlar vardýr benzer olan. Ama unutmamak gerekir ki yayýnlarýnýn hemen hemen aynýsýný kitapçýlarda ve kýrtasiyelerde bulabilirler. Yine unutmamak gerekir ki kitapçý ve kýrtasiyedeki yayýnlar her zaman dershanelere verilenlerden daha iyi ve kalitelidirler. Dershanelere verilen yayýnlar piyasaya verilen yayýnlara orana daha zayýftýr. Yani ayný kalitede deðildir. Yayýncýlar piyasaya verilen yayýnlara daha fazla özen gösterir.

Ayrýca dershanelerin kalitelerini ispatlamak için yayýnlarýna arkasýna gizlenmeleri veli ve öðrencileri aldatmasýn. Bu kadar yayýn veriyoruz. Birkaç tane yayýneviyle anlaþmamýþ vardýr gibi söylemlere kulaklarýný týkamalýdýrlar. Öðrencilere dershanelere yayýn için gitmez. Orda ki iyi ve kaliteli eðitimle eksiklerini gidermek için gider.

Dershaneler son dönemde reklamýn önemini ve etkileyici yönünü keþif ettiklerinden, reklamlara aðýrlýk vermeye baþladýr. Artýk her bölge ve il-ilçelerde dershanelerin sezonluk reklam yarýþýna tanýk oluyoruz. Ve bu reklamlarýn temel hedefi iyi bir reklamla öðrenci ve velileri etki altýna alarak, dershanenin kapýsýndan içeriye sokabilmektir.

Peki, bunca reklamýn gerçekçi yönünü üzerinde araþtýrma yapan kaç veli vardýr. Dershaneler iyi bir reklam için çok kafa yormaktadýrlar. Amaç reklamdýr. Gerçeklikle özdeþleþmek deðildir. Hiçbir dershane kendi gerçeðini ortaya koymaz. Aksine kendi gerçeðini örtmek için iyi bir reklamla kamufle eder.

O zaman afiþ ve broþürlerde sýralanmýþ mükemmel öðretim maddelerini dikkate ve ciddiyete almamak gerekir. Çünkü bütün dershaneler mükemmel olan maddelere baþvurur. Öyle ki artýk bütün reklamlarda aþaðý yukarý benzer maddelere rastlamak mümkündür.

Tabii ki reklamlarýn görüntüsü boþ deðildir. Reklamýn cazip tarafýný hemen eðitim danýþmaný dedikleri kayýt elemanlarýyla desteklerler. Kayýt elemanlarý eðitimden anlamayan personel olduðu halde kendilerine veli ve öðrencilerin gözünde þirin göstermek adýna eðitim danýþmaný olarak tanýtýrlar. Halbuki eðitim üzerine eðitim falan aldýklarý yoktur. Sadece dershane yönetimin kendilerine ezberledikleri söylemleri kendi tecrübeleriyle iyi bir edebiyatla etkileme rolü oynarlar. Ve iþlerinde de oldukça baþarýlýdýrlar. Çünkü veliye veya öðrenciye nasýl yaklaþacaklarýný çok iyi bilirler. Hemen öðrencinin ve velinin zayýf noktasýný yakalayarak, tabiri caizse damardan girerek veli veya öðrenciyi kuþatýrlar.

Dershaneyi öve öve bitiremezler. Olmayan bilgilerle veli veya öðrencinin kafasýna girerler. Bir sürü sözler verirler. Verilen sözlerin çoðunda öðretmenlerin ve idarecilerin bile haberi olmaz. Aðýzlarýna geleni söylediklerinden, yalanýn aða babalarýyla karþýlaþýrsýnýz. Aðýzlarý iyi laf yaptýðýndan kafanýzdaki klasik sorularý hemen abartýyla cevaplarlar. Onlara kýzmamak gerekir çünkü yalan söylemek için para alýyorlar. Ýþleri bu. Ne kadar kayýt o kadar prim demek olduðundan bütün enerjilerini bu iþe verirler.

Tekrar etmekte fayda var eðitim danýþmalarýn, eðitimden anlamayan, lise mezunu ya da yüksek okulu bitirmiþ insanlarýn para için kayýt yapan elemanlardýr. Rehber öðretmen ya da branþ öðretmeni deðildirler. Yönetimin kendilerine verdikleri bilgileri doðaçlama olarak anlatarak iþi anladýklarýný size sezdirirler sadece. Ýyi bir edebiyatýn kurbaný olmamak için dikkat etmek gerekir. Zaten dershaneleri dolaþýrsanýz hep benzer edebiyatlarla karþýlaþtýðýnýzý göreceksiniz.

Bu yazýnýn amacý sadece dershaneye kayýt öncesi, dershaneye kayýt olmadan önce dikkat etmeniz gereken yönler hakkýnda bilgi vermektir. Dershanelerin içinde olan bitene deðinmek deðildir. Bu daha farklý ve derin bir konudur. Ayrýca karýþýktýr. Ve hoþ olmayan þeylerle doludur.

Osman Tatlý
suskunsinemayazilari@hotmail.com
www.osmantatli.com.tr





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Ýyi Kitap Kötü Kitap
Kaygýya Giriþ
Korku ve Kaygý Arasýndaki Ayrým
Türkiye ve Suriye
Kitap Okumayýn Kampanyasý
Merak
Eðitimde Korkaklýða Yer Yoktur
Akýl ve Din

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Aþk Yolculuðu
Yazar Konularý Nereden Alýr
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Aþkýn Kölesi Olmak
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.