..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Doğaüstü henüz anlayamadığımız doğal şeylerin adı. -Elbert Hubbard
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Sinema ve Televizyon > osman tatlı




21 Nisan 2013
Kürdistan Sineması ve Türkiye Sineması  
osman tatlı
Türk sineması, dünya sineması içinde daha yer edinmemişken ve kendi içinde daha sorunlarını hal edememişken; Kürt açılımı ve barış sürecinin olumlu ilerleyişi sinema dünyasına Kürt sineması var mıdır yok mudur sorular etrafında bir tartışma başladı.


:IBI:

Türk sineması, dünya sineması içinde daha yer edinmemişken ve kendi içinde daha sorunlarını hal edememişken; Kürt açılımı ve barış sürecinin olumlu ilerleyişi sinema dünyasına Kürt sineması var mıdır yok mudur sorular etrafında bir tartışma başladı.

Öncelikle şunu belirtmek isterim dünyanın hiçbir yerinde sinema bir ırk ismiyle anılmamaktadır. Avrupa ülkelerinde ve Amerika; Rusya da, İran’da, Hindistan’da ve daha nice ülkelerde birçok etnik ırk barınsa ve bu insanlar tarafında film yapılsa da hiçbir zaman sinemalar yapanlar etnik kimlikleriyle anılmaz. Ülke isimleriyle anılır. Yani Amerikan sineması, Fransız sineması, Hindistan Sineması, İran sineması gibi ülke isimleriyle bütünleşerek anılır. Herhalde bir bizde sinemamız bir ırk be milliyetçilik uzantısıyla anılmaktadır. Hâlbuki Türk sineması adı altında sinema yapanlar ve oyunlar farklı ırklardan gelen insanlardan oluşmaktadır. Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Rum gibi farklı kimlikler taşıyan insanlarda tarafında sinema yapılsa da maalesef Türk ismiyle anılarak doğrudan bir milliyetçilik ve ayrımcılık yapılmaktadır. Oysa dünya konjektörüne göre sinemamız Türkiye sineması olarak anılmalı ve tanıtılmalıdır. Böylece sinemamız herhangi bir ırka mal edilmemiş olur. Ve bir ülkenin ortak üretimi olarak görülmeli ve anlatılmalıdır.

Türk ismiyle sinemanın anılması doğal olarak, Türkiye’de Kürt Sineması adı altında tartışmaların fitili ateşliyor. Türkiye’de Türk Sineması olamayacağı gibi Kürt Sineması olamaz, olmamalıdır. Evet Kürt yönetmelerin yaptığı filmler olabilir. Kürtlerden bahsede motifler olabilir; Filmlerde Kürtçe dili konuşulabilir, ama demek değildir yapılan film Kürt Sinemasıdır. Eğer Kürt sinemasından bahsedilecekse Kürdistan Sinemasından bahsedilmelidir. Ancak bu da Kürdistan diye bir devletin varlığıyla imkân bulur. Nitekim Kürdistan diye bir devlet olursa, bu devletin içinde de farklı etnik kimliklerin olacağını unutmamak gerekir. Kürdistan devletinde yaşayan bir Türk Yönetmen film çevirdiğinde, biz buna Türk sineması dememeliyiz. Kürdistan Sineması deriz. Çünkü Kürtlerden bahseden ve filmde Kürtçe dili kullanan yönetmenler Türk, Ermeni, Arap, Avrupalı olabilir. Oyuncular da farklı ırklardan olabilir. Ama yönetmen nereli ise filmi o ülkeyle anılır. Nasıl ki ilk Kürt filmini bir Ermeni yönetmen çevirmiş ise ve yapılan bu film Ermeni sineması adı altında anılıyorsa, yapılan filmin içeriği ne olursa olsun, yönetmenin yaşadığı ülkeyle anılır.

Madem yeni bir süreçten bahsediyoruz. Bu süreçte sinemamız Türk sineması değil, Türkiye Sineması olarak değiştirilmesi gerekir. Ve Türkiye Sinemasında yapılan filmlerin kimler tarafından yapıldığına bakılmadan, filmde kullanılan dillere bakılmadan Türkiye Sineması ad altında yer edinmelidir. Böylece Türk Sineması, Kürt Sineması gibi milliyetçilik ve ayrımcılık kokan adlandırmalara gerek kalmayacaktır. Eğer olacaksa dediğim gibi bir Kürdistan Devleti kurulursa sineması da Kürdistan olmalıdır.



Osman Tatlı

osmantatli@gmail.com

www.osmantatli.com.tr

https://twitter.com/otatli63





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sinema ve televizyon kümesinde bulunan diğer yazıları...
İklimler / Film Eleştirisi
120 / Film Eleştirisi
Üç Maymun / Film Eleştirisi
Neşeli Hayat
The İmam"ın Savaşı Kiminle
Doldurmanın Tadı Adından Değil, Malzemesinden Anlaşılır
Türkiye Sineması ve Sinemada Algı
Şiddetin Yükselen Yeni Adı: Testere
Suskun Sinema Yazıları
İlişkilerde İklim Yapaylığı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çıkarmak
Nişantaşı"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldı
Batı Rüzgarı Doğu Rüzgarı
Kitabın Hayata Yansıması ve Yabancılaşma
Köşe Sultanları
Doğu Felsefesi ve Kişisel Gelişim
Sanal Sohbet
Facebook Dindarlığı
Dershaneler Ne İş Yapar?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Yazar Kimliği [Deneme]
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir [Deneme]
Aşk Yolculuğu [Deneme]
Yazar Konuları Nereden Alır [Deneme]
İslamda Kadına Kırbaç [Deneme]
Yazarlık Yolunda Ara Söz [Deneme]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman tatlı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.