..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Yûþa Irmak




10 Mayýs 2021
Yýlan ile Musa; Süleyman ile Karýnca  
Yûþa Irmak
Þair Nailî’nin (ö. 1666) bir gazeli þu beyitle baþlar: “Mârýz ki asâ-yý kef-i Musâ’da nihanýz Mâr anlama mûruz ki teh-i pâda nihânýz.” Yani, “Biz yýlanýz; Musa’nýn elindeki asada gizli bir yýlan… Belki yýlan da deðiliz; ayak altýnda ezilen bir karýncayýz biz.” Allah Musa’ya “Asaný yere at!” buyurdu. Sihirbazlarýn yýlanlarýný yutan bir ejderha oldu asa. Ardýndan, “Asaný eline al!” emri geldi ve eþya aslýna döndü. Tuva vadisinde yed-i beyza ile birlikte kendisine verilen bu asa, Allah elçisinin mucizesi oluvermiþti bir anda.


:GBC:
Þair Nailî’nin (ö. 1666) bir gazeli þu beyitle baþlar:
“Mârýz ki asâ-yý kef-i Musâ’da nihanýz
Mâr anlama mûruz ki teh-i pâda nihânýz.”

Yani, “Biz yýlanýz; Musa’nýn elindeki asada gizli bir yýlan… Belki yýlan da deðiliz; ayak altýnda ezilen bir karýncayýz biz.”

Allah Musa’ya “Asaný yere at!” buyurdu. Sihirbazlarýn yýlanlarýný yutan bir ejderha oldu asa. Ardýndan, “Asaný eline al!” emri geldi ve eþya aslýna döndü. Tuva vadisinde yed-i beyza ile birlikte kendisine verilen bu asa, Allah elçisinin mucizesi oluvermiþti bir anda.

Cennette Hz. Adem’in þeytan tarafýndan iðvasýnda da yýlan vardý ve bir sopa olarak onunla birlikte cennetten dünyaya indirilmiþti. “Sopa (1) cennetten çýkmadýr” sözünün gerçek anlamý da bu idi zaten, yoksa can acýtan sopa deðil.

Yýlan soðuk ve çirkin bir yaratýk olarak girmiþtir dünyamýza oldum olasý. Doðrudur; ama bir peygamber elinde de mucizedir o. Bu açýdan bakýldýðýnda yýlan nefistir; insanýn masivaya ait isteklerine zemin teþkil eden benliði yani. Þeytanî bir yan vardýr onda, Rahmanî olan gönle karþýlýk ve insan, kendisini aldatan nefsi öldürmek için çalýþýr daim. Nefis, yalnýzca insanda vardýr ve bu yönüyle nefis sahibi insan Allah’ýn bir mucizesidir. Yýlan nefsiyle birlikte yaratýlmýþtýr insan, eþref-i mahlukât olabilmek için. Yýlan olmasaydý içinde, insan melek olurdu zahir. Nitekim nefsi olmadýðý için iyilik ve kötülükle savaþý yoktur meleðin. O hâlde baþarý, yýlaný öldürmekten ibarettir.

Nailî yukarýdaki beytinde “Mârýz..” derken aslýnda “Biz nefis sahibi insanýz” demek ister. Musa’nýn elinde bir mucize olarak varýz ve bu mucize gereði nefis ile savaþýrýz. Ýyi de bir sonraki dizede þair sözünden rücu ile “bizi yýlan sanma, karýncayýz” diyor. Bu dahi doðrudur. Zehirli, büyük ve tehlikeli yýlana karþýlýk küçük, güçsüz ve aciz karýnca da insaný temsil eder. Týpký insanýn da kainat içinde her türlü tehlikeye ve güçlüðe karþý savunmasýz ve aciz oluþu gibi. Kimi yýlan gibi, kimi karýnca gibi olan insan… Kimi zaman yýlan oluveren, kimi zaman karýncaya benzeyen insan… Yýlan nefsini yenince karýnca kadar sakin ve zararsýz; karýnca kadar üretken ve ictimaî beþeriyet… Týpký karýncalarýn en azgýn yýlanlarý bile yenmeleri gibi. Karýnca olmayý kibrine ve mizacýna yediremeyenler, acziyeti unutanlar ve benliklerini besleyenler yýlanlaþýr gitgide ve nefisleri emrinde kývrýlýr dururlar; þekilden þekile, renkten renge.

Karýnca ki Süleyman’ýn cinler, emre itaat eden ifritler ve insanlardan oluþan ordularý yaklaþýrken bir vadide, arkadaþlarýna “Yuvalarýna girin.” demiþti, “Süleyman’ýn ordularý sizi bilmeden ayaklarý altýnda ezmesin”. Sonra da Süleyman ile konuþmuþ, davetine bir karýnca buduyla gitmiþti. Sultan ve peygamber olan Davud oðlu Süleyman, karýncadan öðütler almýþtý o gün; eþref-i mahlukat sýrrýyla dolu. Yýlaný öldürmeye azmederek. Çünki akýl sahibiydi karýnca, aklýyla biliyordu hakikatleri ve Yaratýcý karþýsýnda aczini idrak edebiliyordu. Bilmeden, farkýna varmadan üstüne basýp ezdiðimiz karýncalar gibi deðil mi insan o Ýlahî irade karþýsýnda. Üreten, yardýmlaþan, ikram eden, akleden bir karýnca, elbette büyüktür yeryüzüne korku salarak dolaþan yýlandan. Çirkinlik yýlana, güzellik karýncayadýr o hâlde. Kötülük nefse, iyilik gönledir. Çünki gönülde ancak bir karýnca boyunda süveyda taþýr o. Ýdrakin merkezi olan süveyda… Ve bütün güzellikler oradan yansýr gönül aynalarýmýza; bütün sevinçler, sevmeler…

Ýnsan… Yýlan ile karýnca arasýnda gidip gelen yaratýk. Her ikisi ile de bir öz ve özet…
Varlýðýn gerçeði, amacý, hedefi. Hani Galib Dede’nin dediði gibi:

“Hoþça bak zatýna kim zübde-i âlemsin sen

Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen”

Yani: Ýbret nazarýyla bak kendine ey kiþi! Ve anla ki sen âlemlerin özüsün. Sen, yaratýlmýþlarýn gözbebeði olan “insan”sýn.

Yýlanlar ve karýncalar… Tercih bize býrakýlmýþ…

(1) Bu sözün “Dayak cennetten çýkmadýr.” þeklinde ki dayak kelimesi de yine “baston, dayanýlacak þey, dayanak” demektir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arzu Yeterli Deðil
Sorumluluklarda Saðýn da Solun da Payý Var!
Artýk Kendine Gel Tarihçi!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk Sinemasýnýn Ezberini Bozan Yönetmen
Chp’nin Psikopatolojisi
Bir Çatýþma Zemini Olarak Kültür
Dikkat Bu Bir Siyasi Yazýdýr!
Milletlerin Ruhunu Taklit Öldürür
Neyimizi Kaybettik
Hizipçi Memur Partisi Chp
Sinema Kültürel Meselemiz Haline Ne Zaman Gelecek?
Chp, Gerçekten ‘demokrat’ Mýdýr?
Seviye

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.