..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Aþk Romaný > Ýsa Kantarcý




13 Aðustos 2023
Köylü Kýz Kezban 3  
Ýsa Kantarcý
köylü kýz þehre göç eder üniversite okumak için


:DHF:
gurbette, olmadý, ekin biçerlerdi, çiftliklerde çalýþýrlardý, babasý belinden sýkýntý yaþayýnca tüpçüye girmiþti. Sohbete Ayþe de dahil oldu, karý koca burayý terk etmeyi hiç istemese de proje çocuklarýn geleceðine ýþýk tutacaðýndan dut yemiþ bülbül gibi oðullarýnýn azimli sözlerini dinliyorlar, ses etmiyorlar, edemiyorlardý, oðul çektiði sýkýntýlarý, acýlar karþýsýnda yapayalnýz kaldýðýný öfkeyle anlatýyordu: “Orada her þey çok güzel olacak anne! Herkes gitti buradan, bir biz kaldýk.”Beþ sýðýr, altý koyun üç keçi, bir at, bir eþek, yirmi tavuk… bunlarla nereye kadar gidebilirsin? Ot bulmak sorun, samanýn fiyatý her yýl artýyor. Bunlar çekilecek dert deðil!”
Ayþe, sabah ezaný okunurken trink uyanýrdý, cami uzaktaydý; ama ezan sesi silik de olsa buraya ulaþýrdý, yaz günleri pencereyi açar, kollarýný pervaza dayar, evin önünü, kuru manzarayý seyreder, ezaný dinlerdi, bu onun en iyi hissettiði, en huzurlu saatleriydi, namaz kýldýktan sonra karanlýkta ahýra gider, hayvanlarýn bakýmýný yapardý; bunlarýn sütünü, yoðurdunu, çökeleðini, peynirini, tereyaðýný satardý kasabada. Yine öyle, erkek bir sabahtý, oðlunun isyankar sözlerini düþünüyordu, huzur hissetmiyordu bu kez, kafasýnda köyde kalmak için sebepler yaratmaya çabalarken, çocuklarýn okula gidip gelmesi cehennem kadar eziyetti, çamur batak ve ölümcül çýð tehlikesi vardý, kurt tehlikesi, burada doktor da yoktu. Çocuklar eve ayaklarý buz kesmiþ ýslak.. dayak yemiþ köpekler gibi gelirdi…Bu elektriksiz ev…buzdolapsýz… susuz…sýcak susuz…þuursuz…Oðlu þunu demiþti: “Ev denilen yerde evde sýcak su olmasý lazým, hangi çaðda yaþýyoruz, maðarada mý?”
Büyük þehirde insanlar sýcak sulu banyolarýnda pahalý kedi ve köpeklerini lüks þampuanla yýkarken küvette, minik sarý ördek suda yüzmekte kedi þakalaþsýn diye…Bizim sistemimiz ilkel insanlarýn sistemi, bu düzenin deðiþmesi lazým bence. Benim hýrsým deðil; biz.. bizim için…hepimiz için iyi olaný diyorum, buradan gitmeliyiz medeniyete! Baþka çare yok! Düþünün taþýnýn karar verin.”
27 yaþýndaki Habib hiçbir zaman ailesini yarý yolda býrakmamýþ, zaman zaman babasýnýn önüne geçer, evin reisi olurdu, ona çok güvenir ve severlerdi, Habib yanlýþ iþ yapmazdý, yanlýþ düþüncelere sapmazdý, iyisini bilirdi, uyanýktý, her yerde tutunur ve barýnýrdý, kendini sevdirirdi, kedi gibi dört ayaðýnýn üstüne düþerdi. Habib, günlerce onlarý göç projesi konusunda telkinlerde bulunak motive etti ve istediði oldu sonunda.
Yaz ayýydý, Kezban üniversite sýnavlarýnda baþarýlý olmuþtu. Ve aile göç etme vaktinin geldiðine karar vermiþti. Hayvanlarý sattýlar, kap kaçaðý, yatak yorganý kamyonete yüklediler, önde çok yer yoktu, aile üyeleri eþyalarýn arasýna, üstüne oturdu, sarýlýp vedalaþtýklarý birkaç kimse oldu.
Sarý eski kamyonet bir Güney Doðu ilinden Ýstanbul’a doðru hareket etti.
Metropolün köprüsünü uzaktan gördüklerinde, içlerini yeni ve rahat bir yaþama baþlamanýn heyecaný sardý. Sarý kamyonet ilerledi, ilerledi, ilerledi, yanlarýna getirdikleri yiyecekleri yediler. Bazý benzinliklerde ihtiyaç molasý verdiler. Yorucu saatlerden sonra kamyonet zifiri karanlýkta ilerlemeye baþladý, aniden yola çýkan bir canlýya çarpý kamyonet. Neyse ki ciddi bir þey yoktu, yuvarlanan canlý on metre kadar ilerde yerde can çekiþir gibi kýmýldadý ve aniden ayaða kalkýp karanlýkta eriyip kayboldu. “O da neydi?” dedi þoför, olay hakkýnda yorum yapýyorlardý, arkada duran taksi þoförü fýrlayýp gelmiþti yanlarýna, sigara yakmýþtý: “Mandaya çarpýtýnýz. Kimse önlem almýyor, alamýyor, mandalarýn küpesi olmalý, bunun yüzde yüz yoktur, küpesi olsa kime ait olduðu ortaya çýkar, yetkililer de malýn sahibini bulup ceza keser; ama mal sahipleri kulaklardaki küpeleri söküyor ki tespit yapýlamasýn. Bu bölgede böyle kazalar sýk olur, ölümlü kazalar oldu, siz ucuz atlattýnýz kardeþim” deyip þoförün sýrtýný sývazladý.
Millet araca geçerken; “medeniyete geldiðimizi sanýyordum!” diye düþündü Kezban, tam bunu dile getirecekti, “sussam iyi ederim” diye düþündü.
Þoför ve Habib kamyonetin önüne geldi, aracýn sað kýsmýnda, ucunda bir ezik vardý.
Þoför, kasabadan Habib’in çocukluk arkadaþýydý.
“Hasarýn ücretini öderim.”
“Yok aslaným” dedi Fatih, “biraz ezik olmuþ, çocukluktan kalma izler var kafamda, babam tabak fýrlatmýþtý. Yarýldý; ama düzeldi, dikiþsiz…bu da onun gibi bir þey. Yüzünde yara izi olan mert görünür.”
Gülüþme koptu bir anda.
Kamyonet yola koyuldu, yokuþ çýktý, döne döne orman içine giden yolda ilerliyordu, Habib, yorgun þoförden direksiyona devraldý. Sonunda açýk mavi boyalý tek katlý bir evin önüne geldi kamyonet.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aþk romaný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köylü Kýz Kezban
Ýyi Kýzlar Aþýk Olur 6
Ýyi Kýzlar Aþýk Olur 1
Köylü Kýz Kezban 2
Ýyi Kýzlar Aþýk Olur 3
Köylü Kýz Kezban 4
Üç Kýz ve Ben

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Murat, Mevlüt, Muzaffer ve Ýsa
Silikon Kadýn
Kurtlar ve Ýnsanlar
Silikon Kadýn 2
Kurtlar ve Ýnsanlar 6
Kurtlar ve Ýnsanlar 2
Kurtlar ve Ýnsanlar 5
Kurtlar ve Ýnsanlar 3
Kurtlar ve Ýnsanlar 4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Göðsümde Ateþ Böceði Gibi Parlayacak [Þiir]
Bir Kadýnýn Geliþim Süreci [Þiir]
Þimdi Yak Bir Sigara [Þiir]
Bir Kedi Bir Fikir Meme [Þiir]
Kapý Açan, Cebrail [Þiir]
Hayraný Olduðum Tek Þey [Þiir]
Seni Mutlu Edeceðim [Þiir]
Birds And Girls [Þiir]
S. Kiþmek ve Hayaletli Evler [Þiir]
Onun Sýrtýný Hayal Ediyorum [Þiir]


Ýsa Kantarcý kimdir?

yazar

Etkilendiði Yazarlar:
jack london


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýsa Kantarcý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.