..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tezler > ESRA BAYKAL




5 Temmuz 2001
Hristiyanlýðýn Roma'nýn Yýkýlýþýndaki Etkileri  
ESRA BAYKAL
Hýristiyanlýðýn Roma'nýn Yýkýlýþýndaki Etkileri Üzerine Kýsa Bir Araþtýrma


:DJID:
Hýristiyanlýk-Roma ve Yýkýlýþtaki Etkileri

Augustus’tan baþlayarak Roma’nýn ve imparatorun yönetimine geçen imparatorluk dini , bütün öbür dinlere aðýr basýp , tüm eyaletlerde yayýlarak , güçlü bir birleþtirici oldu. Augustus döneminde hem geleneksel kültler canlandý, hem de eski tapýnaklar onarýldý. Çünkü Roma’da din anlayýþý bireysellikten öte toplu halde devlet için yapýlan ve meydana getirilen ibadetin devlete olan baðlýlýðý simgeleyen bir yaný vardý.Augustus’un ve dolayýsýyla imparatorluðun eline , yönetimine geçen din anlayýþý bireysellikten imparatoluk dini anlayýþýna dönüþtü.Zaten Roma’nýn içinde bulunduðu sýnýf düzeni bu tür bir din anlayýþýný soylular tarafýndan daha da cazip bir hale sokuyordu. Özellikle birinci yüzyýlda , bir romalý için din, siyasi bir müesseseydi. Ama cumhuriyetin son yýllarýnda ve imparatorluðun ilk yýllarýnda bireysel bir din gereksinimi git gide yoðunlaþtý; bunun en önemli nedeni halkýn özellikle alt tabaka halkýn ; kölelerin, imparatorluk dininden pek bir þey bekleyemiyor olmasýydý.Oysa bu gereksinmeye yanýt veren doðu dinleri, belirli koþullar altýnda inananlara tanrýnýn kiþisel lütfunu, hatta ölümsüzlüðünü vaad ediyordu. Bu þartlar altýnda ortaya çýkan Hýristiyanlýk özellikle köleler tarafýndan çabucak destek gördü ; çünkü Hristiyanlýk dininde sýnýf ayrýmý yoktu.Ve yapýlan her ibadet , her fedakarlýk devlet için deðil kiþinin öz benliði için yapýlýyordu.Bu da Roma’nýn geleneksel dinlere verdiði siyasi niteliði ortadan kaldýrýyordu. Ýþte bu anlayýþta Roma , Hýristiyanlarý , yeni bir dine baðlandýklarý için deðil, fakat ayný zamanda siyasi yönüde olan dini kutlama ve törenlere katýlmadýklarý için , Roma toplumu içinde bölünmelere ortam hazýrladýklarý için suçluyordu.

Soylularýn ve yüksek rütbeli subaylarýn kendi yerlerindeki rahatlýlarýndan ve otoritelerinden ödün vermek istemeyiþleri üzerine Hýristiyanlara karþý çok aðýr cezalar verildi.Zaten Hýristiyanlarýn geleneksel törenlere katýlmamalarý ve daha çok evlerinde olmalarý , onlara her türlü vahþetin yakýþtýrýlmasýna neden oldu.

Hýristiyanlýðýn ortaya çýkýþý Roma’nýn genel çizgisinde de bir düþüþ baþlattý. Bunun en büyük nedeni sömürgelere baðlý bir ekonomi izleyen Roma’nýn köleleri baþkaldýrdýðýnda içte kendini döndüremeyen bir ekonomiye sahip olmasý. Dýþa baðýmlý olan ekonomi, kölelerin ayaklanmasýyla çöküyor.Bunun üzerine gelen kavim saldýrýlarý Roma’nýn çöküþündeki en önemli etkenlerden ikisidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pedofili (Çocuk Tacizi) Vakalarý Hakkýnda Detaylý Bir Çalýþma
Sinirlerinizi Bozmaya Devam Ediyorum, Edeceðim
Londra'dan Gerçek Bir Haber
Cumadan Pazara Ýkinci Çocuk Tacizi Haberi
Ýspanya Bir Baþka Avrupa
Çocuklara Dokunmak Ýçin Yaptým Herþeyi
Çocuk Tacizine Karþý Sivil Hareketimiz Baþladý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.