..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yunus Emre Coþan




14 Kasým 2007
40 Yýl Önce Uludað Yamaçlarý  
Yunus Emre Coþan
Daðses gazetesi yazýlarý


:AEIA:
40 yýl önce Uludað yamaçlarý

1960 yýllarýn 2. yarýsýndan bir fotoðrafta Uludað'ýn kente bakan kuzey yamaçlarý yani Bursa'nýn güney yamaçlarý çýrýlçýplak görünüyor.
Þimdilerde ise Bursa'nýn yeþil sýfatýna biraz daha yakýþýr cinsten bu yamaçlar. Tabi bunda 1960 yýllarda baþlatýlan çalýþmalarýn önemi büyük. Ve bugün nüfusu 1.5 milyonu geçkin bir kentin karbondioksit temizliðini üstleniyorlar. Bursa Orman Bölge Müdürlüðü tarafýndan yaklaþýk 40 yýl önce baþlatýlan çalýþmalar bugünlerde meyvesini vermiþ. Ve Bursa'nýn önemli orandaki oksijenini Uludað'ýn kuzey yamaçlarý saðlýyor. Kentli de yüzünü güneye döndükçe keyifleniyor, yeþilli bir mutluluða sarýlýyor. 5 bin dekarý aþkýn alana 1 milyon 600 bin fidan dikilmiþ. Neredeyse her Bursalý'ya 1 aðaç düþecek cinsten. Kentte durum böyle iken ormaný ve yeþilliði ile ünlü Dað Yöresi'nde 2007 yýlý içerisinde çýkan yangýnlarda, kaçak kesimlerde onlarca hektar alan, orman arazisi vasfýný yitirmiþ ya da yitirmek üzere! Yani durum tersine dönmüþ; kentte küçük fidanlar büyürken Dað Yöresi'nde de büyük aðaçlar yok olup gitmiþtir.

Var olaný korumak, baþtan baþlamaktan daha zordur.

Þimdi var olan ormanlarýmýzý korumayý sürdüreceðiz bunun yanýnda villa önü açmak için kargalarýn çýkardýðý yangýnlarý da görmezden mi geleceðiz? Böyle bir þey elbette olamaz. Kendimize kaçak aðaç getirirken iyi olacak da; baþkasýný görünce mi kýzýp, celalleneceðiz? Her olumsuzlukta içimiz yanacak, hepsinde yüreðimiz burkulacak. Ýyi bir yurttaþ olmanýn gereðinde ve özünde bu vardýr zaten.

Peki bundan sonra ne yapmalýyýz?

Yeni kampanyalarla daðý taþý her yeri yeþillendirmeliyiz. Bunun için Orman Bölge Müdürlükleri'ne, iþletmelerine, þefliklerine büyük görevler düþüyor. Birer sivil toplum kuruluþu bilinciyle yöre insanýný aydýnlatmalý yeni aðaçlandýrma kampanyalarý yörenin zenginliðini geliþtirmeliler. Buna da her vatandaþ sahip çýkmalýdýr. Kýraç bir yöreyi evlatlarýna býrakmak isteyen varsa buyursun býraksýn. Ama bunun vebalini býrakýn bir kenara toplumsal faciasýný hiç bir þekilde karþýlayamaz. Mesela her evlenen çift en azýndan birer aðaç dikse, yaþamlarý boyunca bu aðaçlara baksa çok mu garip bir þey istemiþ oluruz? Bunun için yerel yönetimlerin acilen birer aile ormaný oluþturmasý gerekiyor. Ve bu güzelliði, bu aðaç sevgisini, bize atalarýmýzdan miras olan yeþili koruma ve sevme sevgisini gelecek kuþaklara da aþýlamalarý gerekiyor.

Bu amaçla...

Aðaçlandýrmanýn yapýþacaðý yerler yanýk sahalar, mülkiyet sorunu olmayan alanlar gibi sýnýflara ayrýlýyor.

Bunun yanýnda...

Yöre halkýnýn aðaçlandýrma talebinde bulunduðu sahalar da yetkili kurumlarca öncelikli olarak alýnabiliyor. Baþta söylediðimiz gibi 40 yýlý aþkýn bir sürede yetiþen kentin yamaçlarýna bir bakýn, bir de bir an içinde yangýn da yitip giden ormanlara bakýn. Sanýrým elimizdekileri bitirmeden önce, yeni aðaçlara ihtiyacýmýz var. Hem de Akdeniz Ýklimi'nde yetiþen karasal iklime zor uyum saðlayan kýzýlçamlarýmýz yanmýþken...
Yörenin turizme yönelik rekreasyon(canlanma-canlandýrma faliyetleri) alanlarýndan baþka bir alternatifi fazlaca kalmamýþken...

Aþýnan toprak için, saðlýðýmýz için, çevremiz için, geleceðimiz için, yöremiz ve ülkemiz için aðaçlandýrma þart!

yunusemrecosan@mynet.com






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Arabasý Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalý?
Mustafa Þahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
Ýrfan Baþkan'ýn Eðitim Iþýðý
3 Baþkanla Baþ Baþa
Daðdan Ýnene Ýþ Var!
Rafting Hep Aklýmýzdaydý
Demirel'den Selam Var

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jandarma Ne Ýþe Yarar?
ve Kozalak...
Sadað Kanyonu
Bursa'yý Sevmek Bursa'yý Bilmek Midir?
Kanas - Der'den Anlamlý Kutlama
Rektör Umut Verdi
Kepler Düþ'erken
Þenlikler, Hayýrlar, Bizler
Kpss Gençliði
Dað'ýn Asfaltsýz Yollarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dedeme [Þiir]
Beþinci Yalnýzlýk [Þiir]
Þiþe Kýran Kýz [Þiir]
Geleceðe Mektup Yazmak [Eleþtiri]
Ýnsaný Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleþtiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleþtiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleþtiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleþtiri]
Ýþgüzar Öðretmen [Eleþtiri]


Yunus Emre Coþan kimdir?

Hayatýn öðrenciliði, öðremciliðin bir hayat olmasý asýl hayata karþý bir bakýþ. . hayatýn biteceði yerden hayata baþlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan Ýzmir'e kývrýlarak ettiðim yolculuklarýn tadý yok 3-5 þeritli yollarda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akýn


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yunus Emre Coþan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.