..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabın kaderi okuyanın zekasına bağlıdır." -Latin Atasözü
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yunus Emre Coşan




18 Ocak 2008
Asfalt Gagalayan Kuşlar  
Yunus Emre Coşan
Dağses Gazetesi Yazıları


:AEAG:
Hemen önümdeki çam ağaçlarının arasından uzaklarda kalan belirsiz bir ağaca takılıyor gözüm. Kiraz ağacı olduğunu anlıyorum sonra. Önünde öbek öbek insanlar birbirine sarılmış. Küba halkının yaşama mücadelesi gibi bir direniş var. Ekmek kavgasının tadını anımsatan tuzu hafiften fazla kaçmış yemek fotoğrafı gibi… Ellerinde sopalar, yazılar; gözlerinde ışık ve üretim aşkı, uzak memleketlerin birinde sarıyor dört bir yanımı. “Kozağacı köylülerinin müthiş direnişi sonunda Ankara’yı pes ettirdi” haberleri kulaktan kulağa yayılıyor. İçimi değişik bir keyif kaplıyor. Yıllar sonra memleketime döndüğümde kirazın allısını ve suyun doğadan arınan ballısını içebileceğim diye düşünüyorum. Kim bilir ne de pis kokacaktı kıvrılan yollarda gidişlerin havası… Güzel şeyleri düşündükçe keyiflenmem artarak sürüyor. Artık “ya termik olursa?” fısıldamalarını unutur gibiyim. Ama bunun yerine ne yapmalı, nasıl etmeli de kirazın sapından, çekirdeğinden daha fazla yararlanılmalı? Maddi kazançlar ve insanların refah olanakları nasıl olur da on iki yılın tamamına yayılabilir? Elimizdeki bu ekonomik döngü nasıl daha yararlı hale getirilebilir. Hiç kuşku yok ki, kooperatifleşmeler, soğuk hava depoları, pazarlama stratejileri, ekonomik danışmanlıklar ve bunların sonucunda bilinçlenen bir üretici ürettiğinden daha iyi bir kazanç elde edebilir. Sanayileşme sonucu yani hammaddenin katma değer yaratılarak elde edeceği getiri termik santralin sağlayacağı yararların kat ve kat üzerine çıkabilir. İhracatta sağlanan kalite de bu işin ön ayağı olabilir. Ancak olumsuz koşullara her zaman hazırlıklı olmak gerekir. Kirazın kısacası dağ yöresindeki meyve üreticiliğinin geleceğinin parlak olması için çeşitli altyapıların hazırlanması ve girişimciliğin desteklenmesi gerekecektir. Üç-beş sandık kirazın okul önlerine getirilip tüccarlarca rezil edildiğini gördükten sonra açıkçası yöredeki üreticiliği pek parlak görmüyorum. Artık dünyada üretimden çok ürettiğinizi pazarlamak daha geçerli bir hal almaya başladı. 19. yüzyılın ortalarından itibaren de sizin işinizi başkasına yaptıran aracı firmalar para kazanmaya başladı. Üretici ise kabzımallardan arta kalan düşük kârlara sevinir oldu. Şimdi Ankara’nın ve Çalık grubunun Keles’e kazandırmaya! çalıştığı termik santralin sonucuna doğru yaklaştıkça, asfalt gagalayan kuşlar aklıma geliyor. Boş çorba tasına kaşık sallamak gibi bir durum ortaya çıkıyor. Termikten öyle ya da böyle vazgeçirebiliriz de kirazımızı hak ettiği yere taşıyamazsak Ankaralı dostlardan farkımız kalmaz. Asfalt gagalayan kuşlara bizler de ekleniriz. Ya da boş çorba taslarından karnımızı doyurmaya çalışırız… Aklını kullanana, malını pazarlayana kuruldu bu dünya… Vazgeçtiklerimizin alternatiflerini umarım daha iyi değerlendiririz…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Arabası Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalı?
Mustafa Şahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
İrfan Başkan'ın Eğitim Işığı
3 Başkanla Baş Başa
Rafting Hep Aklımızdaydı
Dağdan İnene İş Var!
Demirel'den Selam Var

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Jandarma Ne İşe Yarar?
ve Kozalak...
Bursa'yı Sevmek Bursa'yı Bilmek Midir?
Sadağ Kanyonu
Kanas - Der'den Anlamlı Kutlama
Rektör Umut Verdi
Kepler Düş'erken
Şenlikler, Hayırlar, Bizler
Kpss Gençliği
Dağ'ın Asfaltsız Yolları

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dedeme [Şiir]
Beşinci Yalnızlık [Şiir]
Şişe Kıran Kız [Şiir]
Geleceğe Mektup Yazmak [Eleştiri]
İnsanı Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleştiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleştiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleştiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleştiri]
İşgüzar Öğretmen [Eleştiri]


Yunus Emre Coşan kimdir?

Hayatın öğrenciliği, öğremciliğin bir hayat olması asıl hayata karşı bir bakış. . hayatın biteceği yerden hayata başlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan İzmir'e kıvrılarak ettiğim yolculukların tadı yok 3-5 şeritli yollarda. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akın


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Yunus Emre Coşan, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.