..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Suçbilim > Hulki Can Duru




26 Mart 2011
Fahrenheit - 451 Sendromu  
Hulki Can Duru
Bu olay bana, Haçlý Ordusuna “onlarýn çocuklarý da doðduktan sonra günah iþleyecek, Katolik Protestan hepsini öldürün, Allah mümin kullarýný hýfzeder” diyen kardinal Amalric’i anýmsattý. Evet yanlýþ okumadýnýz, Haçlý Seferleri sadece Müslümanlara deðil Hristiyan Fransýzlara da düzenlendi.


:DJHB:
1966 yapýmý, François Truffaut’nun yönettiði “Fahrenheit 451” isimli filmde gelecek yüzyýlýn Ýngiltere’sindeki kitap korkusu sendromu anlatýlýr. Kitap korkusu öylesine yoðundur ki basmak ve yayýnlamak yasak olduðu gibi evinde kitap bulundurmak da çok aðýr bir suçtur. Özgür düþünceyi, felsefeyi, tartýþmayý, güzel sanatlarý, öyküleri, þiirleri en büyük tehdit olarak gören Ýngiliz hükümeti kitap casuslarýyla evlere baskýnlar düzenlemekte, özel itfaiyeci birlikleriyle kitaplarý yakarak yok etmektedir.

Oysa, artýk bu hayali öykünün ülkemizde son günlerde yaþanan olaylarýn yanýnda çok “banal” ve “sýradan” kaldýðýný itiraf etmek durumundayýz. Çünkü, dünya tarihinde bir ilk olarak, henüz basýlmamýþ kitaplar daha taslak halindeyken, müsvetteleri toplanmakta, yazarlar ve yayýncýlar terörist olduklarý gerekçesiyle tutuklanmakta, kitaplarýn kopyalarý bilgisayarlardan pür telaþ silinerek adeta tamamen yok edilmek islenmektedir. Açýkça görülüyor ki ülkenin içine düþtüðü acýnacak durum artýk kimsenin hayal bile edemeyeceði, “Fahrenheit 451” yapýmcýlarýna bile parmak ýsýrtacak bir düzlemdedir.

Bu olay bana, emrindeki Haçlý Ordusuna “onlarýn çocuklarý da doðduktan sonra günah iþleyecek, Katolik Protestan hepsini öldürün, Allah mümin kullarýný hýfzeder” diyen kardinal Amalric’i anýmsattý. Evet yanlýþ okumadýnýz, Haçlý Seferleri sadece Müslümanlara deðil Hristiyan Fransýzlara da düzenlendi. 22 Temmuz 1209 Aziz Mecdelli günü Papa III. Innocent’ýn oluru ile gerçekleþen bu katliamda Béziers kentinde kiliselere sýðýnmýþ olan binlerce savunmasýz insan, kadýn, çoluk, çocuk demeden gözü dönmüþ Haçlý Ordularýnca kasaplýk koyunlar gibi katledilmiþtir. Fransa ve Papalýk tarihine kara bir utanç lekesi olarak geçen bu olaydan kimse söz etmek istemez, görmezden, bilmezden gelinir…

Doðmamýþ bebeleri katleden zihniyetle, basýlmamýþ kitaplarý yok eden zihniyet arasýnda bir fark var mý? Ben bir fark göremiyorum. Bu yapýlanlar özgürlüðe, demokrasiye, insan haklarýna, barýþa ve insanlýk deðerlerine karþý yapýlan en aðýr ve en aþaðýlayýcý saldýrýdýr. Bunu Hitler bile akýl edememiþtir. Fahrenheit 451’in yazarý Ray Bradbury'nin de hayal gücünün pek fazla olmadýðýný itiraf etmek durumundayýz. Çünkü bizim memlekette kitaplar daha basýlmadan, müsvette halindeyken küvöze atýlan ceninler gibi yok ediliyor. En son tahlilde düþünceler ve düþünen kafalar yok edilecek. E iþte adý üstünde: ileri demokrasi budur.

2011 Haziran seçimleri yaklaþtýkça bireysel özgürlüklere, kiþi dokunulmazlýklarýna karþý saldýrýlarýn dozu daha da artacak görünüyor, öyle ki –herhangi bir iç ya da dýþ kriz gerekçe gösterilerek- seçimlerin iptali bile gündeme gelebilecektir.

Cumhuriyet ilkelerine baðlý yurttaþlar olarak büyük ve son bir savaþa doðru sürüklendiðimizin artýk ayýrdýna varmalýyýz. Karþýmýzdaki düþmanlar Atatürk’ün kurmuþ olduðu Türk Cumhuriyetini, baðýmsýzlýðýmýzý, geleceðimizi, devrim ve ilkeleri ve Atatürk gençliðini ezmeyi, sindirmeyi ve yok etmeyi kafalarýna koymuþlardýr. Bu gizli gündemin açýða çýkmasýndan da artýk eskisi gibi çekinmiyorlar. Kendilerinden eminler.

25 Mart 2011 günü Libya savaþýna destek için yapýlan son tezkere oylamasý da iktidar ve ana muhalefet partisinin birbirinden pek farký olmadýðýný açýða çýkarmýþtýr. Kaddafi iyi bir lider olmayabilir. Ancak, Libya’nýn da Irak gibi, Birleþik Haçlý Ordularýnca, yaðma Hasanýn böreði gibi, kapýþ kapýþ aymazca paylaþýlmasý uluslararasý hukuk normlarýna göre kabul edilemez. Uluslararasý hukuk normlarýný görmezden gelen Birleþmiþ Milletler ’in küresel bir terör örgütünden farký kalmamýþtýr.

Türkiye’nin bu yeni Haçlý Ordularýnýn çapul ve yaðmasýna katkýda bulunmasý, savaþ gemileri ve denizaltý göndermesi, Ýzmir’i NATO komuta merkezinin karargahý haline getirmesi domino salýnýmýný hýzlandýrmaktan baþka bir iþe yaramayacaktýr. Bunu hep birlikte göreceðiz. Türkiye NATO’dan çýkmalýdýr diyenlerin haklý olup olmadýklarý da bu þekilde anlaþýlmýþ olacaktýr. Umarým yanýlan ben olurum.

Az kalsýn unutuyordum: F451 sendromu kriminel eðilimlere baðlý ruhsal sapkýnlýklar (suçbilim) kapsamýnda mütalaa edilmelidir. Hastalarýn toplumdan tecrit edilmeleri, gerekirse zincirlenerek demir kafeslere kapatýlmasý, kitabýn aslýnda aðaçtan yapýldýðý, aðacýn odun olduðunun anlatýlmasý ve Tebbet okunmasý faideli olabilir.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yeter ki susmayalým..
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
27 Mart 2011
"Doðmamýþ bebeleri katleden zihniyetle, basýlmamýþ kitaplarý yok eden zihniyet arasýnda bir fark var mý?" diye soruyor üstat. Elbette yok.Okuma hakkýmýza,düþünme hakkýmýza saldýrýdýr bu. Varacaðý yer "Senin ne düþündüðünü, hatta ne düþüneceðini biliyorum, yürü kodese"dir.Sivas'ta cayýr cayýr insan yakanlardan ne beklenir? Ýþte postmodern faþizm, pardon, ileri demokrasi(!)... Neyse ki insanlýðýn ölmediðine dair umutlar da boy veryor bir yandan. Binlerce tepki imzasý, kitabý ortak yayýnlama giriþimleri...Yeter ki susmayalým..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendimizi Sevmek
Miraç ve Mescidi Aksa (2ci Bölüm)
Peregrinus (Eda) Sendromu
Þeriat Hala Geçerli mi?
Miraç ve Mescidi Aksa (1. Ci Bölüm)
Türkiye’yi Savaþa Sokmak Yasalara Göre Suçtur!
Çocuklarla Evlenmenin Hukuksal ve Etik Boyutlarý
Dindarlýðýn Psikiyatrik Tetkiki
Ses Kirliliði ve Hoparlörlü Camiler (2ci Bölüm)
Piromani (Pyromania)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.